ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψωρίαση: Νέα εξέταση «χαρτογραφεί» τα φλεγμονώδη συμπτώματα - Θεραπείες για την αντιμετώπιση τους

Υγεία
Ψωρίαση: Νέα εξέταση «χαρτογραφεί» τα φλεγμονώδη συμπτώματα - Θεραπείες για την αντιμετώπιση τους
Αυτή η νέα μέθοδος αναδεικνύει τις βαθιές αλλαγές στη χωρική οργάνωση του δέρματος κατά την εξέλιξη της ψωρίασης.
Παρασκευή, 16/06/2023 - 12:07
News4Health Team News4Health Team

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξήγηση γιατί σε ορισμένους ανθρώπους η ψωρίαση είναι πιο ήπια ενώ σε άλλους πιο βαριάς μορφής βρίσκεται η επιστήμη.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μέσω μια νέας εξέτασης, χαρτογράφησαν τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά της ψωρίασης, ορμώμενοι από την έλλειψη θεραπειών που να αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα αίτια της ψωριασικής νόσου, και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Δεδομένου ότι οι γνώσεις μας για το πώς επηρεάζει άλλες περιοχές του σώματος και πώς εξελίσσεται από μια εντοπισμένη δερματική πάθηση σε μια νόσο με πολλές συστηματικές συννοσηρότητες δεν είναι τόσο εκτενείς, οι ερευνητές, συγκρίνοντας ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της νόσου, ανακάλυψαν ότι σε εκείνους με βαριάς μορφής ψωρίαση η θέση των ινοβλαστών (βασικοί ρυθμιστές της φλεγμονής) και των μακροφάγων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), ποικίλλει και είναι πιο συχνή στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης ενδείξεις ως προς το γιατί η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τι είναι η ψωρίαση και πώς εκδηλώνεται

«Η ψωρίαση είναι μια καταστροφική, χρόνια δερματική νόσος. Δημιουργεί, οπουδήποτε στο δέρμα, παχιές, κοκκινωπές, φολιδωτές βλάβες, που ονομάζονται πλάκες, λόγω της πολύ γρήγορης ανανέωσης των δερματικών κυττάρων.

Μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο αγωγές για την ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα.

Συχνότερα οι πλάκες σχηματίζονται στους αγκώνες και στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο εσωτερικό του στόματος, στα γεννητικά όργανα, στο κάτω μέρος της πλάτης, στις παλάμες και στα πέλματα όπως και στα νύχια των χεριών και των ποδιών», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Το δέρμα χάνει τη συνοχή και την υγρασία του, προκαλώντας κνησμό και πόνο στον ασθενή. Εάν οι πλάκες ξυθούν στην προσπάθεια ανακούφισης από τη φαγούρα, μπορεί να μολυνθούν και να εμφανιστεί πυρετός και οίδημα.

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί και στα νύχια. Τότε αυτά γίνονται εύθρυπτα, παρουσιάζουν γραμμές, άσπρες κηλίδες ή/και μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τους, κίτρινες ή κόκκινες κηλίδες και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί τα προσβεβλημένα νύχια να ξεκολλήσουν από την κοίτη τους και να βγουν.

Θεωρείται πολύπλοκη ασθένεια με πολλές συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και της καρδιαγγειακής νόσου», προσθέτει.

Η νέα μέθοδος που χρησιμοποποίησαν οι ερευνητές

Προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν πώς αυτή η δερματική νόσος επηρεάζει το δέρμα αλλά και άλλα όργανα του σώματος, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο (spatial transcriptomics) για να εξετάσουν δείγματα που πήραν από ασθενείς με ψωρίαση (με ή χωρίς ψωριασική αρθρίτιδα) και από υγιή άτομα, τόσο από περιοχές του δέρματος που είχαν ενεργή φλεγμονή, όσο και από περιοχές που φαίνονταν υγιείς με γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν online στο Science Immunology, παθολογικά χαρακτηριστικά υπήρχαν τόσο στο προσβεβλημένο όσο και στο καθαρό δέρμα, καταδεικνύοντας τις ευρείες επιπτώσεις της ψωριασικής φλεγμονής ακόμη και σε απομακρυσμένα από τις ορατές βλάβες σημεία.

Μέσω της μεθόδου (spatial transcriptomics) κατηγοριοποιήθηκαν επίσης τα δείγματα βάσει της βαρύτητας της κλινικής νόσου, αναδεικνύοντας τις βαθιές αλλαγές στη χωρική οργάνωση του δέρματος κατά την εξέλιξη της ψωρίασης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε δείγματα δέρματος από ασθενείς με μέτρια έως βαριάς μορφής ψωριασική νόσο, η δραστηριότητα των γονιδίων αυξήθηκε σε πολλές μοριακές οδούς που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων, παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτή η αυξημένη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε ακόμη και σε καθαρό δέρμα μακριά από τις βλάβες.

«Στόχος της μελέτης ήταν να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος ασθενής είναι πιθανότερο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου αλλά και τις διαταραχές που συνήθως συνοδεύουν την ψωρίαση, όπως για παράδειγμα την ψωριασική αρθρίτιδα από την οποία πάσχει 1 στους 5 ασθενείς με ψωρίαση, προκειμένου να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

Υπάρχει θεραπεία;

Σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί η ψωρίαση, παρά μόνο να δοθούν αγωγές για την ύφεση των συμπτωμάτων, τα οποία θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα στο μέλλον.

Ούτε μπορούν να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές (όπως διαβήτης παχυσαρκία υψηλή χοληστερίνη, εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή), παρά μόνο να γίνονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις για τον κατά το δυνατόν ταχύτερο εντοπισμό τους.

Η μείωση του κινδύνου ή η παράταση της περιόδου χωρίς έντονα συμπτώματα μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη αφοσίωση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, στην περιποίηση του δέρματος και στην αποφυγή των παραγόντων που μπορεί να τα πυροδοτήσουν.

Κυρίως, όμως, απαιτείται η πιστή εφαρμογή της θεραπείας, η οποία εξαρτάται από τον εντοπισμό και την έκταση των βλαβών, την ηλικία και τη συνολική υγεία των ασθενών.

Στη διάθεσή μας έχουμε και πολλά μέσα για την ανακούφισή τους, όπως στεροειδείς κρέμες, φάρμακα για την επιβράδυνση της παραγωγής κυττάρων του δέρματος ενυδατικές κρέμες για το ξηρό δέρμα, κρέμες με βιταμίνη Α ή ρετινοειδή, ανοσοθεραπείες.

Όταν αυτές δεν αποδίδουν ή αντενδείκνυνται, αλλά και συνδυαστικά με αυτές, προτείνεται η φωτοθεραπεία η οποία μπορεί να επιβραδύνει την ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων, να καταστείλει το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα και να μειώσει ή να εξαλείψει τον κνησμό», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/06/2023 - 12:08
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ
  • ΔΕΡΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cluster headache: Η σπάνια πάθηση που «ταλαιπωρεί» τον Νίνο - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Cluster headache: Η σπάνια πάθηση που «ταλαιπωρεί» τον Νίνο - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται 15 Ιουνίου 2023
Θαλάσσια σπορ: Πως θα αποφύγετε την ωτίτιδα - Τα «ναι» και τα «όχι» στο νερό 18 Ιουνίου 2023
Θαλάσσια σπορ: Πως θα αποφύγετε την ωτίτιδα - Τα «ναι» και τα «όχι» στο νερό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06

Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της
Health Talk
20/04/2026 - 18:14

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της

Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση
Υγεία
17/04/2026 - 10:00

Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση

Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα
Health Talk
16/04/2026 - 16:43

Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo