ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το μοντέλο του...Homo Cafeterius υπονομεύει τις προσπάθειες κατά της παχυσαρκίας

Υγεία
Freepik
Ενώ τα τελευταία 30 χρόνια η παχυσαρκία αυξήθηκε μέχρι και 400% παγκοσμίως, στο ίδιο περίπου διάστημα η πρόσληψη θερμίδων μέσω διατροφής αυξήθηκε μόνο κατά 20%. Η παραμελημένη παράμετρος της κίνησης και της γυμναστικής.
Δευτέρα, 31/03/2025 - 08:18
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Ο Ιπποκράτης είχε γράψει ότι «η παχυσαρκία δεν είναι μόνο ασθένεια η ίδια, αλλά και προάγγελος άλλων», ενώ το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις που αγγίζουν και τη χώρα μας. Ο ομότιμος καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» Δρ Γιάννης Κουτεντάκης αναλύει και σχολιάζει για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας

Αύξηση στην παγκόσμια παχυσαρκία με αποτέλεσμα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, τεράστιες επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας, ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, μαθησιακές εκπτώσεις, ακόμα και έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, προβλέπει για τα επόμενα 25 χρόνια το επιστημονικό περιοδικό Lancet (3-3-2025). Είναι πλέον σαφές, τονίζει, ότι η «απαράμιλλη παγκόσμια απειλή» από την αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας θα έχει πρωτοφανείς συνέπειες, που ακόμα και εύρωστες χώρες θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν. Στην Ελλάδα του 2050 προβλέπεται ότι το 56% των αγοριών και το 43% των κοριτσιών ηλικίας 15-24 ετών θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν τη μνημειώδη αποτυχία όσων προσπαθειών έγιναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, και κάνουν τον επιστημονικό κόσμο να αναρωτιέται τι άραγε πήγε στραβά. Πάνω από 20 διαφορετικοί παράγοντες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την εκτίναξη των δεικτών, με τον πλέον προβεβλημένο αυτόν της διατροφής. Όμως, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια η παχυσαρκία αυξήθηκε μέχρι και 400% παγκοσμίως, στο ίδιο περίπου διάστημα η πρόσληψη θερμίδων μέσω διατροφής αυξήθηκε μόνο κατά 20%. Τι συμβαίνει άραγε με το υπόλοιπο 380% της καταγεγραμμένης παχυσαρκίας, το οποίο η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει; Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τον άνθρωπο όπως διαμορφώθηκε μέσω μίας εξελικτικής πορείας εκατομμυρίων ετών, και όχι μόνο με το τι συμβαίνει στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Η εξέλιξη του ανθρώπου

Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν πριν περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ στα τελευταία 6 εκατομμύρια συντελέστηκε η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους που είχε ως πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της επιβίωσης. Έτσι, για παράδειγμα, ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα πολύπλοκο δίκτυο σκελετικών μυών (που απαρτίζει το ήμισυ σχεδόν του σωματικού βάρους), με τη βοήθεια των οποίων μπορούσε να προστατευθεί, να διεκδικήσει ζωτικό χώρο, και να εμπλουτίσει τη διατροφή του -μέσω του κυνηγιού- με ζωικές πρωτεΐνες και λίπη, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Δεν θα ήταν λοιπόν λάθος αν λέγαμε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε, πρωτίστως, μέσω της λειτουργίας του μυϊκού του συστήματος, δηλαδή της κίνησης! Αυτό υποστηρίζεται και από την ύπαρξη γονιδίων που σχετίζονται με ποιοτικά της χαρακτηριστικά όπως, μυϊκή ισχύ, αερόβια αντοχή, και πρόσληψη οξυγόνου. Αντίθετα, δεν υπάρχουν γονίδια που να συνδέονται ευθέως με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζει το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Εάν τώρα συμπιέσουμε τα 4 δισ. χρόνια ζωής στον πλανήτη και τα 6 εκατ. χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης σε ένα μόνο 24ωρο, τότε οι τεχνολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων 100 χρόνων -που σχεδόν εξαφάνισαν το δομικό στοιχείο της σωματικής κίνησης -αντιστοιχούν σε μία διάρκεια μικρότερη των 4 εκατοστών και των 2 δευτερολέπτων, αντίστοιχα. Συνεπώς, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες βιολογικές προσαρμογές στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η σωματική υποκινητικότητα, και έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως πριν από 1.000 ή 2.000 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απότομη αλλαγή του τρόπου ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά το ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Όταν η προσλαμβανόμενη μέσω της διατροφής ενέργεια είναι ίση με αυτή που δαπανούμε για τις μεταβολικές ανάγκες και σωματική δραστηριότητα, τότε το βάρος μας, αναλύει ο κ. Κουτεντάκης, παραμένει σταθερό (ενεργειακό ισοζύγιο). Σε διαφορετική περίπτωση, το βάρος αυξάνεται (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο) ή μειώνεται (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο). Δεδομένου όμως ότι ο σκελετικός μυς απορροφά το 30% του ημερήσιου μεταβολισμού σε ηρεμία, και μέχρι το 90% κατά την διάρκεια της άσκησης, αντιλαμβανόμαστε ότι η σωματική αδράνεια συνδέεται με ποσότητες αδιάθετης ενέργειας, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπος και οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Επιπλέον, το αδρανές σώμα δεν μπαίνει στη διαδικασία αποκατάστασης τυχόν ασκησιογόνων μικροτραυματισμών σε μύες, οστά και χόνδρους, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες ποσότητες ενέργειας να μένουν αδιάθετες για να μετατραπούν και αυτά σε λίπος.

Homo cafeterius

Μόλις 7% των Ελλήνων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 25 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής, όσων γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 ήταν 16%, και αναμένεται να αγγίξει το 25% για τους γεννηθέντες το 2015. Μάλιστα, τα παιδιά ενός μέσου δημοτικού σχολείου που πριν από 30-40 χρόνια είχαν τα χαμηλότερες τιμές φυσικής κατάστασης, σήμερα θα ήταν μεταξύ των πέντε συμμαθητών τους με τις υψηλότερες τιμές, ενώ μόνο το 18% και 5% των σημερινών 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, τηρούν τα προβλεπόμενα για την ηλικία τους επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Μήπως αυτή η εντυπωσιακή καθίζηση των εν λόγω επιπέδων εξηγεί -εν πολλοίς- την έξαρση της παχυσαρκίας στη χώρα και μας προειδοποιεί για το ατελέσφορο του μοντέλου Homo Cafeterius;

Το αστικό περιβάλλον

Μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοικοι πόλεων με περισσότερους και καλύτερα διαμορφωμένους πράσινους χώρους διαθέτουν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διότι διευκολύνεται η συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες όπως περπάτημα και ποδήλατο. Οι ελληνικές ωστόσο πόλεις χαρακτηρίζονται από πυκνή δόμηση, ανύπαρκτα πεζοδρόμια και μεγάλη έλλειψη κοινόχρηστου υπαίθριου χώρου. Η Αθήνα κατατάσσεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από πλευράς κοινόχρηστου υπαίθριου χώρου, με τη συνολική πράσινη υποδομή της (χώροι πρασίνου, αθλητικοί χώροι, κ.ο.κ.) να καλύπτει μόνο το 15% της έκτασής της. Στην αντίθετη πλευρά συναντούμε πρωτεύουσες με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά πράσινης υποδομής, όπως Μαδρίτη (53%), Ελσίνκι (62%) και Όσλο (77%), αλλά και με αντίστοιχα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε μικρούς και μεγάλους.

Κερδίζονται μάχες αλλά χάνεται ο πόλεμος

Στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας έχουν κερδηθεί σημαντικές μάχες, δεν παραλείπει επίσης, να τονίσει. Πέρα από την αποτελεσματική θεραπεία μέσω χειρουργικής επέμβασης, υπάρχουν πλέον και φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Εντούτοις, η νέα γενιά φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ενηλίκους για μείωση βάρους, πυροδοτεί έντονες διαμάχες μεταξύ επιστημόνων αναφορικά με την καταλληλότητά τους στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές μελέτες πλέον ζητούν από άτομα και κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην πρόληψη του φαινομένου παρά στη θεραπεία του, όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, συνιστάται μία σοβαρή επανεξέταση του τρόπου ζωής των πολιτών, με κύριο μέλημα τη μείωση του χρόνου της σωματικής απραξίας. Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση θεωρούνται -ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη- ως το βάλσαμο για σώμα και πνεύμα. Το απλό περπάτημα ακόμα και μέσα στο σπίτι βοηθάει. Επίσης, ας γίνει η μεσογειακή διατροφή το νέο στοίχημα της χώρας, ώστε να εγκαταλείψουμε επιτέλους τα αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα. Η μεγάλη πρόκληση βεβαίως είναι η δημιουργία φιλικών αστικών περιβαλλόντων, σε συνδυασμό με στρατηγικές αποκέντρωσης.

Επειδή όμως τα ανωτέρω ενέχουν το περιβόητο πολιτικό κόστος, αλλά και δεν προκαλούν άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το αν τελικά κερδηθεί ο πόλεμος κατά της παχυσαρκίας, καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή:ΑΠΕ

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΚΙΝΗΣΗ
  • ΑΣΚΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανδρική ακοή είναι λιγότερο ευαίσθητη από τη γυναικεία
Η ανδρική ακοή είναι λιγότερο ευαίσθητη από τη γυναικεία 31 Μαρτίου 2025
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την ογκολογία: Νέο μοντέλο εξατομικεύει τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης 31 Μαρτίου 2025
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την ογκολογία: Νέο μοντέλο εξατομικεύει τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία

«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09

«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα

Νοσογόνος παχυσαρκία: Η σιωπηλή πανδημία και οι λύσεις που αλλάζουν ζωές
Health Talk
24/06/2025 - 17:48

Νοσογόνος παχυσαρκία: Η σιωπηλή πανδημία και οι λύσεις που αλλάζουν ζωές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Γράφτηκε το τέλος για την 62χρονη γυναίκα - Τι αναφέρει ο ΕΟΜ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 14:15
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας εν μέσω καύσωνα
Health Talk
08/07/2025 - 14:00
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo