ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως και πόσο επηρεάζει το δέρμα ο τοξικός καπνός από τις δασικές πυρκαγιές

Υγεία
PEXELS
Οι φωτιές στο δάσος αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και έκταση, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες (και) στο δέρμα μας, σύμφωνα με τα ευρήματα ολοένα περισσότερων επιστημονικών μελετών.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 11:44
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ακόμα και όταν σβήσουν οι φωτιές, τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύονται από τον καπνό μπορεί να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Επομένως μπορεί να συνεχιστούν για πολύ καιρό οι επιπτώσεις τους στο πιο μεγάλο όργανο του σώματός μας.

«Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αναπόφευκτα γίνεται στόχος τοξικών σωματιδίων και μορίων, τα οποία μπορεί να εισδύσουν βαθιά στο εσωτερικό του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Έχει βρεθεί πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στον καπνό από τις φωτιές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ατοπική δερματίτιδα (δηλαδή έκζεμα) και κνησμό. Ως φαίνεται κάποιες από τις τοξικές ουσίες του καπνού βλάπτουν τον δερματικό φραγμό, καθώς και το μικροβίωμα του δέρματος».

Ο δερματικός φραγμός βρίσκεται στην επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος. Αποτελείται από κερατίνη και έχει διπλή λειτουργία. Αφενός προστατεύει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος από τους εξωτερικούς λοιμογόνους παράγοντες, τα χημικά, τις τοξικές ουσίες και τα αλλεργιογόνα. Αφετέρου συμβάλλει εσωτερικά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, προστατεύοντάς μας από την αφυδάτωση.
Αντίστοιχα, το μικροβίωμα του δέρματος είναι αποικίες ωφέλιμων μικροοργανισμών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία από παθογόνους παράγοντες και στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οτιδήποτε βλάπτει τον δερματικό φραγμό ή/και το μικροβίωμα του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά δερματικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, τα τοξικά χημικά που περιέχει ο καπνός από τις φωτιές έχουν σχετιστεί και με εξάρσεις φλεγμονωδών δερματοπαθειών, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Επιπλέον, υποπροϊόντα του καπνού όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου έχουν συσχετιστεί με πρόωρη γήρανση του δέρματος, η οποία οδηγεί σε περισσότερες ρυτίδες και δυσχρωμίες.

Το 2021 δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Dermatology μελέτη που έδειξε ότι κατά τη μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια το Νοέμβριο του 2018, οι εβδομαδιαίες επισκέψεις παιδιών με ατοπική δερματίτιδα στους δερματολόγους ήταν κατά 49% περισσότερες απ' ό,τι τις εβδομάδες χωρίς φωτιά. Η αντίστοιχη αύξηση στους ενήλικες ήταν 15%.

Ωστόσο η μελέτη εστιάστηκε στις ιατρικές επισκέψεις στο Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 280 χιλιόμετρα από τα σημεία της φωτιάς! Είναι συνεπώς πιθανό οι αντίστοιχες αυξήσεις στις εγγύτερες περιοχές να ήταν πολύ περισσότερες.

Η μεγάλη φωτιά της Καλιφόρνια είχε διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες. Το 89% των ενηλίκων που απευθύνθηκαν στους γιατρούς με ατοπική δερματίτιδα και κνησμό δεν είχαν ξαναδιαγνωστεί με αυτήν. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν είχαν υποκλινικό (χωρίς συμπτώματα) έκζεμα που εκδηλώθηκε λόγω του καπνού ή αν το εκδήλωσαν εξαιτίας του. Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, όμως, κάτι συνέβη όταν εκτέθηκαν στον καπνό από τις φωτιές και εκδηλώθηκε η δερματοπάθειά τους.

Η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε το 2022 στο περιοδικό JAMA Network Open μία άλλη μελέτη, που έδειξε πως η έκθεση στον καπνό της φωτιάς αυξάνει τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας περισσότερο στους ηλικιωμένους (ηλικίες 65 ετών και άνω).

Ωστόσο στους ασθενείς με δερματολογικά προβλήματα, οι εξάρσεις μπορεί να παρατηρηθούν και όψιμα. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) σε ανακοίνωσή της, οι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιθανότερο να χρειασθούν ιατρική φροντίδα πέντε έως εννέα εβδομάδες μετά τη φωτιά. Αντιθέτως, οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν παρόξυνση στη διάρκειά της.
«Οι διαφορές αυτές πιθανώς είναι ενδεικτικές των ξεχωριστών βιολογικών μηχανισμών που προκαλούν την ατοπική δερματίτιδα και την ψωρίαση», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Το έκζεμα είναι κατά βάση αλλεργική κατάσταση, ενώ η ψωρίαση αυτοάνοση πάθηση. Ναι μεν και τα δύο οφείλονται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά η αντίδραση αυτή είναι εντελώς διαφορετική στις δύο περιπτώσεις».
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την ατοπική δερματίτιδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εξάρσεις της από τον καπνό είναι πιο σοβαρές απ' ό,τι συνήθως.

Στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, εξάλλου, αυξάνονται και οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για δερματικά προβλήματα, όπως η ατοπική δερματίτιδα, ο κνησμός (φαγούρα), αλλά και η ακμή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε. «Τις ημέρες με κακή ποιότητα αέρα λόγω του καπνού, καλό είναι να φοράμε μπλούζες με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και, αν είναι απαραίτητο, προστατευτική μάσκα», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Ίσως πιο αποτελεσματικό όμως θα ήταν να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια μελέτη που να δείχνει αν θα μπορούσε να βοηθήσουν πρόσθετα μέτρα όπως η πιο εντατική ενυδάτωση του δέρματος. Το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς όχι μόνο στο περιβάλλον γύρω μας αλλά και στο ίδιο μας τον οργανισμό. Και αυτό πρέπει να εντείνει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας» καταλήγει.

  • ΔΕΡΜΑ
  • ΦΩΤΙΕΣ
  • ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • ΚΑΠΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα των νέων συνδέεται με τη μείωση ανάπτυξη εννέα τύπων καρκίνου
Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα των νέων συνδέεται με τη μείωση ανάπτυξη εννέα τύπων καρκίνου 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού στα παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού στα παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00

Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 17:39

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού

Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Υγεία
21/10/2025 - 13:00

Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα

Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση
Ομορφιά
16/10/2025 - 19:39

Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση

Αφυδάτωση: Πότε η αναπνοή, το δέρμα και η θερμοκρασία μας αποκαλύπτουν ένα σώμα που διψάει
Υγεία
01/10/2025 - 17:39

Αφυδάτωση: Πότε η αναπνοή, το δέρμα και η θερμοκρασία μας αποκαλύπτουν ένα σώμα που διψάει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ο δεκάλογος της σωστής αποθεραπείας
Fitness
09/11/2025 - 08:05
Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 13:39
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26
GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
Ψυχική Υγεία
08/11/2025 - 13:11
Φαρμακευτικός πονοκέφαλος: Όταν τα αναλγητικά προκαλούν πόνο
Υγεία
08/11/2025 - 09:24
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών - Κλειστά σήμερα και τα ιδιωτικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 08:23
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo