ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τους ιούς που μας απειλούν

Υγεία
Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τους ιούς που μας απειλούν
Mε κάθε εκπνοή ένας ασθενής με γρίπη εκπέμπει ένα σύννεφο μικροσταγονιδίων το οποίο περιέχει ιούς. Άλλα από τα σταγονίδια είναι μεγάλα, οπότε καταλήγουν αμέσως στις επιφάνειες, και άλλα είναι μικρότερα οπότε αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες.
Παρασκευή, 21/02/2020 - 18:44
News4Health Team News4Health Team

Στην επικαιρότητα έχει έρθει η ικανότητα των ιών να επιβιώνουν από λίγες ώρες έως και ημέρες στα άψυχα αντικείμενα, καθώς τόσο ο κορωνοϊός Covid-19 όσο και η εποχιακή γρίπη μολύνουν και αρρωσταίνουν (μερικές φορές βαριά) ολοένα περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι επιστήμονες, ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για 2-3 ώρες στα αντικείμενα στα οποία καταλήγει με τον βήχα και το φτάρνισμα. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Hospital Infection, Γερμανοί ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι στην πραγματικότητα επιζεί πολύ περισσότερο (έως 9 ημέρες). Αντίστοιχα, οι ιοί της γρίπης επιζούν στις επιφάνειες από λίγα λεπτά έως και 48 ώρες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει πως στις σκληρές επιφάνειες επιζούν έως 48 ώρες, στα χαρτομάντιλα για 15 λεπτά και στα χέρια μας για 5 λεπτά.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να βήξει ή να φταρνιστεί ένας ασθενής με γρίπη ή λοίμωξη από κορωνοϊό για να μολύνει άλλα άτομα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ είχαν ανακοινώσει το 2018 ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και με την απλή αναπνοή. Όπως είχαν γράψει στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), με κάθε εκπνοή ένας ασθενής με γρίπη εκπέμπει ένα σύννεφο μικροσταγονιδίων το οποίο περιέχει ιούς. Άλλα από τα σταγονίδια είναι μεγάλα, οπότε καταλήγουν αμέσως στις επιφάνειες, και άλλα είναι μικρότερα οπότε αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες.

Η έρευνά τους είχε δείξει ότι ο ιός της γρίπης υπήρχε στο 48% των μικροσταγονιδίων που παράγονταν με την εκπνοή των ασθενών και ότι μπορούσε να μεταδοθεί από το 40% των μικροσταγονιδίων.

Αντίστοιχα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) προειδοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια, αν «ο επιπεφυκώς (το λευκό τμήμα) των ματιών εκτεθεί στο νέφος μικροσταγονιδίων που παράγουν οι ασθενείς». Η Ακαδημία είχε εκδώσει αυτή την προειδοποίηση για τους οφθαλμιάτρους, οι οποίοι εξετάζουν από πολύ κοντινή απόσταση τους ασθενείς τους (άρα εκτίθενται στην ανάσα τους) αλλά προφανώς ισχύει για όλους.

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, τα παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού αιωρούνται στον αέρα για διάφορα χρονικά διαστήματα (από μερικά δευτερόλεπτα έως ημέρες) πριν καταλήξουν στις επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης, π.χ., αιωρούνται για αρκετές ώρες. Μάλιστα όσο χαμηλότερη είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται η επιβίωσή τους στον αέρα, σύμφωνα με το βρετανικό National Health System (NHS).

Για να προστατευτούμε από αυτούς τους ιούς και τους άλλους (π.χ. του κρυολογήματος) που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, πρέπει καταρχάς να προνοήσουμε να βρισκόμαστε σε χώρους που αερίζονται καθημερινά πολύ καλά. Επειδή όμως δεν πρέπει να παγώνουν οι εσωτερικοί χώροι, μια άλλη καλή ιδέα είναι να απολυμαίνεται επιπρόσθετα ο αέρας με ειδικές συσκευές, που εξουδετερώνουν γρήγορα ιούς, μύκητες, βακτήρια, αλλεργιογόνα, αλλά και τις οσμές από καπνό, κλεισούρα, καύση ξύλων, νέφος κ.λπ. Μάλιστα στο εμπόριο υπάρχουν συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα που εξουδετερώνουν ταυτοχρόνως τα παθογόνα και από τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καλό είναι να χρησιμοποιήσετε συσκευή που να κάνει «απολύμανση» του αέρα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής με σωστό τρόπο. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι απαραίτητο. Όμως δεν πρέπει να είναι βιαστικό, αλλά να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγούν τα χέρια απ' όλα τα μικρόβια και τους ιούς. Για να υπολογίσετε (κατά προσέγγιση) το χρόνο αυτό, να σιγομουρμουρίζετε με αργό ρυθμό το τραγούδι των γενεθλίων.

Τα χέρια σας μπορούν να απαλλαγούν από τα μικρόβια και όταν τα τρίβετε με διάλυμα που περιέχει οινόπνευμα (αλκοόλ). Ωστόσο ούτε αυτή η εφαρμογή πρέπει να γίνεται βιαστικά. Αντιθέτως, πρέπει να τρίβετε τα χέρια σας, σε όλες τις πλευρές τους και κατά μήκος των δακτύλων, έως ότου το διάλυμα εξατμιστεί τελείως. Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να τηρείτε και τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής. Με άλλα λόγια, να βήχετε και να φταρνίζεστε στο μανίκι σας ή σε χαρτομάντιλο που θα πετάτε αμέσως μετά από τη χρήση. Ύστερα όμως πρέπει να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας ή να τα απολυμαίνετε με το διάλυμα του αλκοόλ. Επειδή, όμως, όπως προαναφέρθηκε οι ιοί διασπείρονται και με την απλή αναπνοή, παραμένει αναγκαίος ο καθημερινός αερισμός των χώρων και η απολύμανση του αέρα και των επιφανειών.

Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει είναι να μην πλησιάζετε πολύ κοντά τους ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μένουμε σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από τους ασθενείς που βήχουν, φταρνίζονται ή/και έχουν πυρετό. Συνιστά ακόμα να μην βάζουμε ποτέ τα χέρια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, γιατί αν είναι μολυσμένα, μπορεί να κολλήσουμε κάποιον ιό. Επισημαίνει, τέλος, ότι χειρουργική μάσκα χρειάζονται όσοι βήχουν ή φταρνίζονται καθώς και όσοι τους φροντίζουν. Ωστόσο η χρήση της μάσκας δεν ακυρώνει την ανάγκη λήψης και των υπόλοιπων μέτρων, τονίζει.

  • ΙΟΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος της μήτρας: Οι επικίνδυνες μεταλλάξεις γονιδίων
Καρκίνος της μήτρας: Οι επικίνδυνες μεταλλάξεις γονιδίων 21 Φεβρουαρίου 2020
Νέο κέντρο γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας «Ελπίδα» για τα παιδιά που μάχονται τον καρκίνο 21 Φεβρουαρίου 2020
Νέο κέντρο γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας «Ελπίδα» για τα παιδιά που μάχονται τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
12/03/2026 - 10:00

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30

Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Αθηναίων: Διεθνής ημέρα μηδενικών αποβλήτων με τη συμμετοχή 170 μαθητών δημοτικού
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 22:06
Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18
Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας
Health Talk
31/03/2026 - 20:24
Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία
Pharma News
31/03/2026 - 19:37
Το ανθρώπινο μικροβίωμα και ο ρόλος του στο μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής
Υγεία
31/03/2026 - 18:42
Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01
Θεραπεία για την παχυσαρκία με συνδρομή!
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στρέφεται στα AI chatbots για θέματα υγείας
Digital Health
31/03/2026 - 16:00
Gnomon Informatics: Η Κύπρος αποκτά εθνική εφαρμογή ψηφιακής υγείας μέσω της πλατφόρμας eHealthPass
Digital Health
31/03/2026 - 15:28
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
H Motor Oil ενίσχυσε με σημαντική χορηγία την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 14:43
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της
Health Talk
31/03/2026 - 13:41
Καθαριστικά: Γιατί η εισπνοή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την κατάποση!
Υγεία
31/03/2026 - 13:00
Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!
Υγεία
31/03/2026 - 12:30
Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00
Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από τη long Covid
Υγεία
31/03/2026 - 11:00
Μικροπλαστικά: Μήπως τα εργαστηριακά γάντια έχουν φουσκώσει το πρόβλημα;
Υγεία
31/03/2026 - 10:00
Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα
Υγεία
31/03/2026 - 09:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μεγάλη δράση στην Πλατεία Συντάγματος
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 07:23
Επίθεση Φάμελλου στην κυβέρνηση από τη Λαμία για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 03:42
Ισπανία: Το χειροφίλημα δια της βίας συνιστά σεξουαλική επίθεση με δικαστική απόφαση
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 00:06
Πανεπιστήμιο Keele: Επιστημονικές εξελίξεις, ηθικές και νομικές προεκτάσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 23:21
Νέα προσέγγιση για μια αντιγήρανση χωρίς ερεθισμούς από την The Skin Pharmacist
Ομορφιά
30/03/2026 - 22:58
Κομισιόν: Επείγουσα συνάντηση για το ζήτημα των λιπασμάτων στις 13 Απριλίου!
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 22:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo