ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Τι πρέπει να κάνουμε όταν οι εικόνες πολέμου κλονίζουν την ψυχική μας υγεία

Υγεία
Ουκρανία: Τι πρέπει να κάνουμε όταν οι εικόνες πολέμου κλονίζουν την ψυχική μας υγεία
Οι εικόνες πολέμου μας τρομάζουν, μας στεναχωρούν και οι τίτλοι γεμάτοι υστερία μας φτάνουν στα όρια μας. Πώς θα προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία όταν ο κόσμος φαίνεται ότι είναι έτοιμος να…εκραγεί.
Τρίτη, 08/03/2022 - 16:29
— Photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται. Τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν και ο πανικός άρχισε να κυριεύει τον κόσμο όταν ο Ρώσος ΠρόεδροςΒλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι πυρηνικά...έτοιμη για όλα με την πιθανότητα τα πράγματα να ξεφύγουν να δείχνει να κρέμεται από μια κλωστή. Όπως είναι λογικό η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες που μαίνεται ακόμα δημιουργεί συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου.

Οι σκέψεις γύρω από την επερχόμενη καταστροφή είναι λογικές όταν σκεφτόμαστε οποιαδήποτε κρίση. Μετά από δύο χρόνια που έχουμε περάσει παρέα με τον Covid -19 και τις μεταλλάξεις του η κατάσταση που εκτυλίσσεται τώρα στην Ουκρανία δείχνει να μας βγάλει όλους παγκοσμίως έξω από τα ρούχα μας.

Θυμός, απελπισία και μούδιασμα - πάγωμα - είναι μερικά από τα συναισθήματα που φαίνεται να βιώνουν πολλοί άνθρωποι γιατί έχουν κουραστεί και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Αυτό οφείλεται εν μέρη στο γεγονός ότι η ροή ειδήσεων δεν σταματά ποτέ και ο κόσμος ανατροφοδοτείται διαρκώς με τα νέα από τον πόλεμο.

Βάλε στη σίγαση την υστερία των ΜΜΕ

Το να είναι κανείς ενημερωμένος και να ξέρει τι γίνεται στον κόσμο είναι σημαντικό για έναν πολίτη που επιθυμεί να γνωρίζει τα τεκταινόμενα. Οι τίτλοι είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον μας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο φόβο παρά να ενημερώσουν τον κόσμο. Η διαρκής ροή των πληροφοριών μπορεί να γίνει αφόρητη. Για αυτό καλό είναι να βάζουμε όρια στο τι διαβάζουμε και πότε.
Επίσης, πληροφορίες ρέουν συνέχεια και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το ατελείωτο scrolling και οι ιστορίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο διαρκώς μπορεί να δημιουργήσουν ένα αρνητικό αίσθημα πανικού και τρόμου.Καλό θα ήταν να διαλέγουμε μια συγκεκριμένη ώρα την ημέρα για να διαβάζουμε νέα και να ακούμε νέες πληροφορίες οι οποίες είναι αξιόπιστες, ηθικές και από όσο το δυνατόν γίνεται πιο αξιόπιστες πηγές.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε καλά τι συμβαίνει τότε καλύτερα να αφήσετε τον φόβο στην άκρη. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά τον άνθρωπο. Επηρεάζει τις σχέσεις του και τον ύπνο μου, όπως αναφέρει η Felice Martin ο οποίος είναι σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο LLC. Behavioral Health Associates της Γεωργίας. Όπως αναφέρει η ίδια αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μπορούν να έχουν μεγάλο και πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αν βιώνετε στρες, κατάθλιψη ή νιώθετε ότι σας επηρεάζουν τα γεγονότα στον κόσμο ή και το περιβάλλον σας, καλό θα ήταν να αποτραβηχτείτε και να αναθεωρήσετε τα όριά σας.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία

Η ροή των ειδήσεων δεν σταματά. Οι πληροφορίες περιβάλλουν τον κόσμο. Αν πάρει κανείς την απόφαση να κάνει ένα διάλειμμα από τους τίτλους και τις ειδήσεις δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάτι πιο θετικό που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε.

Περίπατος στη φύση

Αποσυνδεθείτε από όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάντε μια βόλτα στη φύση. Η φύση και ο περίπατος μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και να μας ανακουφίσει από την κατάθλιψη. Ο φρέσκος αέρας μπορεί να μας ανακουφίσει ενώ μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε στο τώρα. Ακόμα και αν φοβάστε καλό είναι να κάνετε παύσεις και από αυτό το αίσθημα. Είναι μια θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει όλους.

Χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα

Αφιερώστε χρόνο στους αγαπημένους σας και θυμηθείτε τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη Παρόλο που η πιθανότητα σύγκρουσης είναι αν όχι ενοχλητική αλλά αποκρουστική πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες που για την ώρα ζούμε σε ένα ασφαλές (από πόλεμο) περιβάλλον. Αν έχει κανείς πρόσβαση σε φαγητό, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν τη χρειάζεται είναι τυχερός/η. Καλό είναι να θυμόμαστε τους λόγους για τους οποίους είμαστε ευγνώμονες.

Επίσης, ο χρόνος που περνάμε με αγαπημένους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικός είτε στο τηλέφωνο, είτε από κοντά. Μιλήστε, πείτε τι νιώθετε και τι σκέφτεστε για τον πόλεμο και ακούστε τι σκέφτονται και εκείνοι. Αν επιτρέπουμε σε κάποιον άλλον να εκφράζει τα συναισθήματά του και να νιώθει ότι τον ακούμε και ότι τον υπολογίζουμε, βοηθά και μας να νιώθουμε λιγότερη μοναξιά και μπορεί να δούμε ότι υπάρχουν και άλλοι που μοιράζονται ίδιες σκέψεις και συναισθήματα με μας.

Μιλήστε και ακούστε τους Ουκρανούς γνωστούς και φίλους σας

Αν έχετε φίλους από την Ουκρανία που ανησυχούν για την οικογένειά της καλό θα είναι να δείξετε ότι τους σκέφτεστε. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις υποφέρουν από PTSD. Επίσης, οικογένειες στρατιωτικών μπορεί να φοβούνται ότι οι δικοι τους θα χρειαστεί να συνδράμουν. Ακούστε τι έχουν να σας πουν γνωστοί και φίλοι σας. Η παροχή βοήθειας, οικονομικής ή και μια δωρεά είναι κάτι εποικοδομητικό και σίγουρα καλύτερο από τον φόβο και τον τρόμο.

Μακριά από μας οι σκέψεις καταστοφής

Τα υποθετικά σενάρια που πολλαπλασιάζονται δεν έχουν κανένα όφελος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνει πυρηνικός πόλεμος. Κρατήστε τις μακριά γιατί ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος για κανέναν.

Διαλογισμός ή Προσευχή

Δεν είναι κακή ιδέα να αρχίσετε διαλογισμό αν δεν σας ταιριάζει η προσευχή αν είστε πνευματικός άνθρωπος. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γαληνέψει την ψυχή. Με τον διαλογισμό μπορεί κάποιος να νιώσει ότι είναι προσγειωμένος και ότι βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Με τον τρόπο αυτό συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε το μέλλον και ότι είμαστε ασφαλείς στο εδώ και τώρα.

Αν η προσευχή ταιριάζει στο αξιακό σας σύστημα τότε καλό θα είναι να το κάνετε. Μπορεί να σας απαλλάξει από στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Δεν είναι ντροπή η ψυχοθεραπεία

Αν νιώθετε για οποιοδήποτε λόγο ότι δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν είναι κακή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο ψυχολόγος μπορεί να δημιουργήσει προσωποποιημένες στρατηγικές για να κοντρολάρετε το στρες και το άγχος σας.

Οι δυσκολίες που βιώσαμε και βιώνουμε όλοι λόγω πανδημίας έχουν ήδη βαρύνει το σώμα και το μυαλό μας και μια νέα κρίση είναι λογικό να μας κάνει νιώθουμε άσχημα. Όταν έχει κανείς τα εργαλεία για να διαχειριστεί τους φόβους και τα συναισθηματα του είναι σίγουρα αρκετά βοηθητικό μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα.

Extra tip: Δοκιμάστε να δείτε stand up ή δείτε κωμικές σειρές και ταινίες. Λίγο γέλιο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Απόδοση από το https://www.verywellmind.com

Τελευταία τροποποίηση στις 08/03/2022 - 17:04
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ΦΟΒΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής»: Οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών
Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής»: Οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών 08 Μαρτίου 2022
Πάνω από 21.000 τα κρούσματα σήμερα, 54 νεκροί και 365 οι διασωληνωμένοι 08 Μαρτίου 2022
Πάνω από 21.000 τα κρούσματα σήμερα, 54 νεκροί και 365 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!
Υγεία
10/12/2025 - 11:58

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!

Δέκα πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 20:29

Δέκα πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος

Στρες (και) στις γιορτές: Γίνετε «αόρατοι» για μια μέρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 17:12

Στρες (και) στις γιορτές: Γίνετε «αόρατοι» για μια μέρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί

Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42

Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μύκητες στα νύχια: Αέριο με ...εσάνς κλούβιου αυγού υπόσχεται λύση
Υγεία
15/12/2025 - 14:00
Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Υγεία
15/12/2025 - 13:00
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo