Νέα εξέταση υπόσχεται ότι μπορεί να προβλέψει σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας αν ο καρκίνος θα επιστρέψει .
Συγκεκριμένα, η εξέταση μελετά τις αλλαγές στην έκφραση γονιδιακών υπογραφών (ΔGSE) σε όγκους ER+/HER2+ και στον εγγενή υποτύπο τους (IS) σε απόκριση σε αναστολείς της αρωματάσης (POAI).
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα γλιτώσουν από περιττές θεραπείες.
Η νέα εξέταση έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες για να ανιχνεύει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με έναν τύπο καρκίνου του μαστού γνωστό ως θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων, θετικό στον υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2), ο οποίος ευθύνεται για περίπου 200.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό eBioMedicine, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η εξέταση σημαίνει ότι ορισμένες ασθενείς θα μπορούν να «μειώσουν» τη θεραπεία τους, ενώ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που χρειάζονται «πιο εντατικές θεραπευτικές στρατηγικές».
Η εξέταση, η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, εντοπίζει με ακρίβεια το 6% των ασθενών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα όγκων από 213 ασθενείς.
Διαπίστωσαν ότι δύο εβδομάδες ορμονοθεραπείας αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ορισμένων όγκων, προκαλώντας αλλαγή του υποτύπου τους.
Οι ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου είχαν έναν τύπο όγκου που ονομάζεται Luminal B, ο οποίος δεν άλλαξε μετά από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ορμονοθεραπεία.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτοί οι ασθενείς θα χρειαστούν πιο εντατική θεραπεία.
Ανέφεραν επίσης ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα οφέλη της ορμονοθεραπείας δύο εβδομάδων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς βοηθά τους γιατρούς στη λήψη αποφάσεων.
Η συντάκτρια της μελέτης, Δρ Maggie Cheang, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δήλωσε: «Για να παρέχουμε πραγματικά εξατομικευμένη φροντίδα, πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού, ώστε κάθε ασθενής να λαμβάνει τη θεραπεία που είναι πιο πιθανό να του ωφελήσει.
«Ενώ η τρέχουσα ταξινόμηση βασίζεται στον ορμονικό υποδοχέα και στην κατάσταση του HER2, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες μπορούν να ανταποκριθούν πολύ διαφορετικά στην ίδια θεραπεία.
«Η προηγούμενη έρευνά μας εντόπισε διακριτούς μοριακούς υποτύπους στον HER2-θετικό, οιστρογόνο-θετικό καρκίνο του μαστού. Σε αυτή τη νέα μελέτη, δείξαμε ότι αυτοί οι υποτύποι μπορούν να μεταβληθούν μετά από μόλις δύο εβδομάδες ορμονικής θεραπείας.
«Αυτή η πληροφορία μας βοηθά να προσδιορίσουμε ποιες ασθενείς είναι πιθανό να ανταποκριθούν καλά και ποιες μπορεί να παρουσιάσουν πρώιμα σημάδια ανθεκτικότητας στη θεραπεία, προσφέροντας την ευκαιρία να προσαρμόσουμε νωρίτερα τις θεραπευτικές στρατηγικές.
«Τελικά, τα ευρήματά μας μας φέρνουν πιο κοντά σε μια πιο ακριβή, επικεντρωμένη στον ασθενή φροντίδα για αυτόν τον παραμελημένο υποτύπο καρκίνου του μαστού».
Ο Δρ Simon Vincent, επιστημονικός διευθυντής του Breast Cancer Now, που χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γονιδιακές εξετάσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες, ιδίως σε άτομα με ER-θετικό, HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.
«Υπάρχει δυνατότητα οι γυναίκες να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτή την έρευνα στο μέλλον, καθώς θα τους εξασφαλίσει την αποφυγή περιττών θεραπειών και θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα, έτσι ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που έχουν».