ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία

Υγεία
Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία
Δύο ερευνητικές ομάδες αντιστρέφουν τα σημάδια γήρανσης σε ποντίκια. Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες για το εάν η τεχνική επαναπρογραμματισμού κυττάρων θα μπορούσε κάποτε να βοηθήσει τους ανθρώπους.
Τρίτη, 17/01/2023 - 11:09
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Μια δεκαετία αφότου η βιολόγος του Πανεπιστημίου του Κιότο, Shinya Yamanaka κέρδισε ένα μερίδιο του βραβείου Νόμπελ για την ανακάλυψη ενός κοκτέιλ πρωτεϊνών που επαναπρογραμματίζουν τα ενήλικα κύτταρα σε ευέλικτα βλαστοκύτταρα, δύο ομάδες υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να γυρίσουν το ρολόι για ολόκληρους οργανισμούς - ίσως μια μέρα τους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα του παράγοντα «Yamaka» στα γερασμένα ποντίκια

Μια ομάδα επιστημόνων με την χρήση βιοτεχνολογίας χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία προκειμένου να μεταφέρει μερικούς από τους λεγόμενους παράγοντες Yamanaka σε ηλικιωμένα ποντίκια καταφέρνοντας να επεκτείνει μέτρια τη διάρκεια ζωής τους.

Μια άλλη ξεχωριστή ομάδα ερευνητών, ακολούθησε μια παρόμοια στρατηγική για να αντιστρέψει τις αλλαγές που μοιάζουν με τη γήρανση σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παράγοντες Yamanaka φαίνεται να κατάφεραν να επαναφέρουν μέρος του επιγονιδιώματος των ζώων, χημικές τροποποιήσεις στο DNA και πρωτεΐνες που βοηθούν στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας, σε μια πιο νεανική κατάσταση.

«Πρόωρα» τα αποτελέσματα των δοκιμών λένε άλλοι επιστήμονες

Ωστόσο, οι επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στις εν λόγω ερευνητικές προσπάθειες υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις για αντιστροφή της ηλικίας είναι πρόωρες. «Αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν παράγοντες επαναπρογραμματισμού για να αντιστρέψουν τις επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης», λέει ο Matt Kaeberlein, γεροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να κάνει ένα ηλικιωμένο ζώο ξανά νέο.

Στόχος νχα «εφαρμοστεί» η γονιδιακή θεραπεία σε ανθρώπους

Για να διερευνήσει μια προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο πρακτική θεραπεία για τους ανθρώπους, η εταιρεία Rejuvenate Bio με έδρα το Σαν Ντιέγκο έκανε ένεση σε ηλικιωμένα ποντίκια (124 εβδομάδων) με αδενο-σχετιζόμενους ιούς (AAVs) που φέρουν γονίδια για τρεις από τους συλλογικά γνωστούς παράγοντες ως OSK. Επίσης, ανέκτησαν εν μέρει μοτίβα μεθυλίωσης του DNA - έναν τύπο επιγενετικού σήματος - τυπικό για νεότερα ζώα.

Αυτά τα ζώα έζησαν άλλες 18 εβδομάδες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 9 εβδομάδες για μια ομάδα ελέγχου, ανέφερε η εταιρεία σε μια προεκτύπωση στο bioRxiv αυτόν τον μήνα.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παράγοντες Yamanaka μπορούν να προάγουν τον καρκίνο, ο Noah Davidsohn, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής της Rejuvenate, υποστηρίζει ότι η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει βρει εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε ποντίκια με τη γονιδιακή θεραπεία.

«Θα έλεγα ότι είναι —πιθανώς μια σημαντική ανακάλυψη», λέει ο Steven Austad από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος μελετά τη βιολογία της γήρανσης. «Αλλά θα χρειαστεί να αναπαραχθεί και να διερευνηθεί ο μηχανισμός πριν μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα».

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell , διενεργήθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σινκλέρ, ο οποίος έχει υποστηρίξει αρκετές αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις «αντιγήρανσης» τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Η ομάδα του Σινκλέρ ξεκίνησε να δοκιμάσει τη «θεωρία πληροφοριών για τη γήρανση», η οποία υποθέτει ότι το σώμα μας γερνάει λόγω της αθροιστικής απώλειας επιγενετικών σημαδιών.

Οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA των κυττάρων, που λειτουργούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να διορθώσουν κοψίματα DNA και άλλες βλάβες, είναι που υποβαθμίζουν αυτά τα σημάδια, υποστηρίζει.

Η «εφαρμογή» σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια

Για να δοκιμάσει τη θεωρία σε θηλαστικά, η ομάδα κατασκεύασε γενετικά ένα στέλεχος ποντικιού που, όταν χορηγείται ένα συγκεκριμένο φάρμακο, παράγει ένα ένζυμο που κόβει το DNA τους σε 20 θέσεις στο γονιδίωμα, τα οποία στη συνέχεια επισκευάζονται πιστά.

Ακολούθησαν εκτεταμένες αλλαγές στα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA των κυττάρων και στην έκφραση γονιδίων, σύμφωνα με τη θεωρία του Σινκλέρ.

Τα ποντίκια κατέληξαν με μια επιγενετική υπογραφή που μοιάζει περισσότερο με αυτή των ηλικιωμένων ζώων και η υγεία τους επιδεινώθηκε.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχασαν μαλλιά και χρωστική ουσία μέσα σε μήνες, έδειξαν πολλαπλά σημάδια αδυναμίας και γήρανσης των ιστών.

Για να δουν εάν η επιγενετική υποβάθμιση ήταν αναστρέψιμη, οι ερευνητές έκαναν ένεση σε μερικά από αυτά τα ηλικιωμένα φαινομενικά ποντίκια με AAV που έφεραν γονίδια OSK, τα οποία η ομάδα του Σινκλέρ ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναστρέψει την απώλεια όρασης σε γηρασμένα τρωκτικά.

Οι αναλύσεις των μυών, των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς των ποντικών υποδηλώνουν ότι το κοκτέιλ ανέστρεψε ορισμένες από τις επιγενετικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις θραύσεις του DNA. Τα ευρήματα υποδεικνύουν έναν τρόπο να οδηγηθεί η ηλικία ενός ζώου «εμπρός και προς τα πίσω κατά βούληση», αναφέρει ο Σίνκλερ, και υποστηρίζουν την ιδέα των θεραπειών που στοχεύουν στο επιγονιδίωμα για τη γήρανση στον άνθρωπο.

Ο μοριακός βιολόγος Wolf Reik, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Altos Cambridge και άλλοι επιστήμονες, τονίζουν ότι η γήρανση είναι μια περίπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν και ότι και στις δύο εργασίες, και υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας με OSK ήταν μέτρια καθλως παρατηρήθηκε μικρή παράταση της διάρκειας ζωής στη μία και μερική αναστροφή των τεχνητά επαγόμενων συμπτωμάτων στην άλλη.

Ωστόσο, και οι δύο ομάδες εξέφρασαν την επισθυμίας τους να μεταφέρουν την εργασία τους προς την κλινική. Ο Σίνκλερ, υποστήριξε ότι η ομάδα του δοκιμάζει ήδη το OSK που παρέχεται από AAV στα μάτια των πιθήκων λέγοντας ότι, «Εάν αυτές οι μελέτες σε πιθήκους πάνε καλά και όλα φαίνονται αρκετά ασφαλή για τον άνθρωπο, το σχέδιο είναι να απευθυνθεί αμέσως στον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για να κάνει μια μελέτη σε μία ή περισσότερες [σχετιζόμενες με την ηλικία] ασθένειες της τύφλωσης».

ΠΗΓΗ: science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 17/01/2023 - 13:13
  • ΠΟΝΤΙΚΙΑ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό
Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01

Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση

Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58

Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική

Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53

Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα

Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59

Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;

Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Υγεία
24/09/2026 - 13:00

Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους στο 18ο Greece Race for the Cure
Patient Talk
08/10/2026 - 17:29
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μελέτη εντοπίζει πιθανές αλλαγές στο DNA των εμβρύων
Υγεία
08/10/2026 - 16:58
ΕΨΕ: «Να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου»
Ψυχική Υγεία
08/10/2026 - 16:22
Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17
Πλασμαφαίρεση: Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ασφαλής στα σωστά χέρια
Υγεία
08/10/2026 - 10:59
Πρωτοποριακή εμφύτευση διπλοεστιακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα.
Υγεία
08/10/2026 - 10:16
Στα δικαστήρια πάνε οι φαρμακευτικές την κυβέρνηση Τραμπ για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Pharma Policy
08/10/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Ανάγκη καθημερινής βοήθειας για 9 στους 10 με σοβαρή αναπηρία όρασης
Patient Talk
08/10/2026 - 09:03
Δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις πρώτες βοήθειες σε σκύλους
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 00:02
Συναγερμός στον ΙΣΑ: Στέλνει προς διερεύνηση 318 καταγγελίες για αδόκιμες θεραπείες και ιατρικές πρακτικές
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 19:32
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θρίλερ της Σιβηρίας - Η πνευμονική πανώλη και ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Ευρώπη
Υγεία
07/10/2026 - 18:44
Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09
Αγαπηδάκη: «Σημαντική η πρόοδος της εθνικής δράσης κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 17:24
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε τροπολογία για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 16:48
Ρωσικές διαβεβαιώσεις για ανύπαρκτο κίνδυνο επιδημίας πανώλης - Οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ της Σιβηρίας
Επικαιρότητα
07/10/2026 - 16:22
Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02
Θεσσαλονίκη: Στα μέσα Οκτωβρίου η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των άγριων ζώων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 15:39
Βλεφαροπλαστική: Μια εξατομικευμένη επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα
Health Talk
07/10/2026 - 15:24
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση
Υγεία
07/10/2026 - 15:00
Νέα επιστολή ΠΣΕ σε Γεωργιάδη για τις άδειες και τους ελέγχους στους χώρους εργοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 14:44
Άνοια: Πώς τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορούν να διδάξουν "νέα κόλπα" στους ερευνητές
Pet
07/10/2026 - 14:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθεί άμεσα η νέα πλατφόρμα ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 17:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo