ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία

Υγεία
Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία
Δύο ερευνητικές ομάδες αντιστρέφουν τα σημάδια γήρανσης σε ποντίκια. Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες για το εάν η τεχνική επαναπρογραμματισμού κυττάρων θα μπορούσε κάποτε να βοηθήσει τους ανθρώπους.
Τρίτη, 17/01/2023 - 11:09
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Μια δεκαετία αφότου η βιολόγος του Πανεπιστημίου του Κιότο, Shinya Yamanaka κέρδισε ένα μερίδιο του βραβείου Νόμπελ για την ανακάλυψη ενός κοκτέιλ πρωτεϊνών που επαναπρογραμματίζουν τα ενήλικα κύτταρα σε ευέλικτα βλαστοκύτταρα, δύο ομάδες υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να γυρίσουν το ρολόι για ολόκληρους οργανισμούς - ίσως μια μέρα τους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα του παράγοντα «Yamaka» στα γερασμένα ποντίκια

Μια ομάδα επιστημόνων με την χρήση βιοτεχνολογίας χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία προκειμένου να μεταφέρει μερικούς από τους λεγόμενους παράγοντες Yamanaka σε ηλικιωμένα ποντίκια καταφέρνοντας να επεκτείνει μέτρια τη διάρκεια ζωής τους.

Μια άλλη ξεχωριστή ομάδα ερευνητών, ακολούθησε μια παρόμοια στρατηγική για να αντιστρέψει τις αλλαγές που μοιάζουν με τη γήρανση σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παράγοντες Yamanaka φαίνεται να κατάφεραν να επαναφέρουν μέρος του επιγονιδιώματος των ζώων, χημικές τροποποιήσεις στο DNA και πρωτεΐνες που βοηθούν στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας, σε μια πιο νεανική κατάσταση.

«Πρόωρα» τα αποτελέσματα των δοκιμών λένε άλλοι επιστήμονες

Ωστόσο, οι επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στις εν λόγω ερευνητικές προσπάθειες υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις για αντιστροφή της ηλικίας είναι πρόωρες. «Αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν παράγοντες επαναπρογραμματισμού για να αντιστρέψουν τις επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης», λέει ο Matt Kaeberlein, γεροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να κάνει ένα ηλικιωμένο ζώο ξανά νέο.

Στόχος νχα «εφαρμοστεί» η γονιδιακή θεραπεία σε ανθρώπους

Για να διερευνήσει μια προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο πρακτική θεραπεία για τους ανθρώπους, η εταιρεία Rejuvenate Bio με έδρα το Σαν Ντιέγκο έκανε ένεση σε ηλικιωμένα ποντίκια (124 εβδομάδων) με αδενο-σχετιζόμενους ιούς (AAVs) που φέρουν γονίδια για τρεις από τους συλλογικά γνωστούς παράγοντες ως OSK. Επίσης, ανέκτησαν εν μέρει μοτίβα μεθυλίωσης του DNA - έναν τύπο επιγενετικού σήματος - τυπικό για νεότερα ζώα.

Αυτά τα ζώα έζησαν άλλες 18 εβδομάδες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 9 εβδομάδες για μια ομάδα ελέγχου, ανέφερε η εταιρεία σε μια προεκτύπωση στο bioRxiv αυτόν τον μήνα.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παράγοντες Yamanaka μπορούν να προάγουν τον καρκίνο, ο Noah Davidsohn, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής της Rejuvenate, υποστηρίζει ότι η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει βρει εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε ποντίκια με τη γονιδιακή θεραπεία.

«Θα έλεγα ότι είναι —πιθανώς μια σημαντική ανακάλυψη», λέει ο Steven Austad από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος μελετά τη βιολογία της γήρανσης. «Αλλά θα χρειαστεί να αναπαραχθεί και να διερευνηθεί ο μηχανισμός πριν μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα».

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell , διενεργήθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σινκλέρ, ο οποίος έχει υποστηρίξει αρκετές αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις «αντιγήρανσης» τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Η ομάδα του Σινκλέρ ξεκίνησε να δοκιμάσει τη «θεωρία πληροφοριών για τη γήρανση», η οποία υποθέτει ότι το σώμα μας γερνάει λόγω της αθροιστικής απώλειας επιγενετικών σημαδιών.

Οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA των κυττάρων, που λειτουργούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να διορθώσουν κοψίματα DNA και άλλες βλάβες, είναι που υποβαθμίζουν αυτά τα σημάδια, υποστηρίζει.

Η «εφαρμογή» σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια

Για να δοκιμάσει τη θεωρία σε θηλαστικά, η ομάδα κατασκεύασε γενετικά ένα στέλεχος ποντικιού που, όταν χορηγείται ένα συγκεκριμένο φάρμακο, παράγει ένα ένζυμο που κόβει το DNA τους σε 20 θέσεις στο γονιδίωμα, τα οποία στη συνέχεια επισκευάζονται πιστά.

Ακολούθησαν εκτεταμένες αλλαγές στα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA των κυττάρων και στην έκφραση γονιδίων, σύμφωνα με τη θεωρία του Σινκλέρ.

Τα ποντίκια κατέληξαν με μια επιγενετική υπογραφή που μοιάζει περισσότερο με αυτή των ηλικιωμένων ζώων και η υγεία τους επιδεινώθηκε.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχασαν μαλλιά και χρωστική ουσία μέσα σε μήνες, έδειξαν πολλαπλά σημάδια αδυναμίας και γήρανσης των ιστών.

Για να δουν εάν η επιγενετική υποβάθμιση ήταν αναστρέψιμη, οι ερευνητές έκαναν ένεση σε μερικά από αυτά τα ηλικιωμένα φαινομενικά ποντίκια με AAV που έφεραν γονίδια OSK, τα οποία η ομάδα του Σινκλέρ ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναστρέψει την απώλεια όρασης σε γηρασμένα τρωκτικά.

Οι αναλύσεις των μυών, των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς των ποντικών υποδηλώνουν ότι το κοκτέιλ ανέστρεψε ορισμένες από τις επιγενετικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις θραύσεις του DNA. Τα ευρήματα υποδεικνύουν έναν τρόπο να οδηγηθεί η ηλικία ενός ζώου «εμπρός και προς τα πίσω κατά βούληση», αναφέρει ο Σίνκλερ, και υποστηρίζουν την ιδέα των θεραπειών που στοχεύουν στο επιγονιδίωμα για τη γήρανση στον άνθρωπο.

Ο μοριακός βιολόγος Wolf Reik, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Altos Cambridge και άλλοι επιστήμονες, τονίζουν ότι η γήρανση είναι μια περίπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν και ότι και στις δύο εργασίες, και υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας με OSK ήταν μέτρια καθλως παρατηρήθηκε μικρή παράταση της διάρκειας ζωής στη μία και μερική αναστροφή των τεχνητά επαγόμενων συμπτωμάτων στην άλλη.

Ωστόσο, και οι δύο ομάδες εξέφρασαν την επισθυμίας τους να μεταφέρουν την εργασία τους προς την κλινική. Ο Σίνκλερ, υποστήριξε ότι η ομάδα του δοκιμάζει ήδη το OSK που παρέχεται από AAV στα μάτια των πιθήκων λέγοντας ότι, «Εάν αυτές οι μελέτες σε πιθήκους πάνε καλά και όλα φαίνονται αρκετά ασφαλή για τον άνθρωπο, το σχέδιο είναι να απευθυνθεί αμέσως στον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για να κάνει μια μελέτη σε μία ή περισσότερες [σχετιζόμενες με την ηλικία] ασθένειες της τύφλωσης».

ΠΗΓΗ: science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 17/01/2023 - 13:13
  • ΠΟΝΤΙΚΙΑ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό
Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51

Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης

Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00

Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα

Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00

Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 17:16

Συνέδριο ΟΟΣΑ στην Κρήτη για το δημογραφικό - Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00
Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 07:54
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Εκπαιδευτική συνάντηση από το ΚΕΤΕΚΝΥ για το σύστημα DRG
Digital Health
19/11/2025 - 07:14
Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36
Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo