ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία

Υγεία
Επιστήμονες κατάφεραν να «σβήσουν» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια - Στα «σκαριά» ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία
Δύο ερευνητικές ομάδες αντιστρέφουν τα σημάδια γήρανσης σε ποντίκια. Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες για το εάν η τεχνική επαναπρογραμματισμού κυττάρων θα μπορούσε κάποτε να βοηθήσει τους ανθρώπους.
Τρίτη, 17/01/2023 - 11:09
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Μια δεκαετία αφότου η βιολόγος του Πανεπιστημίου του Κιότο, Shinya Yamanaka κέρδισε ένα μερίδιο του βραβείου Νόμπελ για την ανακάλυψη ενός κοκτέιλ πρωτεϊνών που επαναπρογραμματίζουν τα ενήλικα κύτταρα σε ευέλικτα βλαστοκύτταρα, δύο ομάδες υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να γυρίσουν το ρολόι για ολόκληρους οργανισμούς - ίσως μια μέρα τους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα του παράγοντα «Yamaka» στα γερασμένα ποντίκια

Μια ομάδα επιστημόνων με την χρήση βιοτεχνολογίας χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία προκειμένου να μεταφέρει μερικούς από τους λεγόμενους παράγοντες Yamanaka σε ηλικιωμένα ποντίκια καταφέρνοντας να επεκτείνει μέτρια τη διάρκεια ζωής τους.

Μια άλλη ξεχωριστή ομάδα ερευνητών, ακολούθησε μια παρόμοια στρατηγική για να αντιστρέψει τις αλλαγές που μοιάζουν με τη γήρανση σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παράγοντες Yamanaka φαίνεται να κατάφεραν να επαναφέρουν μέρος του επιγονιδιώματος των ζώων, χημικές τροποποιήσεις στο DNA και πρωτεΐνες που βοηθούν στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας, σε μια πιο νεανική κατάσταση.

«Πρόωρα» τα αποτελέσματα των δοκιμών λένε άλλοι επιστήμονες

Ωστόσο, οι επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στις εν λόγω ερευνητικές προσπάθειες υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις για αντιστροφή της ηλικίας είναι πρόωρες. «Αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν παράγοντες επαναπρογραμματισμού για να αντιστρέψουν τις επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης», λέει ο Matt Kaeberlein, γεροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να κάνει ένα ηλικιωμένο ζώο ξανά νέο.

Στόχος νχα «εφαρμοστεί» η γονιδιακή θεραπεία σε ανθρώπους

Για να διερευνήσει μια προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο πρακτική θεραπεία για τους ανθρώπους, η εταιρεία Rejuvenate Bio με έδρα το Σαν Ντιέγκο έκανε ένεση σε ηλικιωμένα ποντίκια (124 εβδομάδων) με αδενο-σχετιζόμενους ιούς (AAVs) που φέρουν γονίδια για τρεις από τους συλλογικά γνωστούς παράγοντες ως OSK. Επίσης, ανέκτησαν εν μέρει μοτίβα μεθυλίωσης του DNA - έναν τύπο επιγενετικού σήματος - τυπικό για νεότερα ζώα.

Αυτά τα ζώα έζησαν άλλες 18 εβδομάδες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 9 εβδομάδες για μια ομάδα ελέγχου, ανέφερε η εταιρεία σε μια προεκτύπωση στο bioRxiv αυτόν τον μήνα.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παράγοντες Yamanaka μπορούν να προάγουν τον καρκίνο, ο Noah Davidsohn, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής της Rejuvenate, υποστηρίζει ότι η εταιρεία μέχρι στιγμής δεν έχει βρει εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε ποντίκια με τη γονιδιακή θεραπεία.

«Θα έλεγα ότι είναι —πιθανώς μια σημαντική ανακάλυψη», λέει ο Steven Austad από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος μελετά τη βιολογία της γήρανσης. «Αλλά θα χρειαστεί να αναπαραχθεί και να διερευνηθεί ο μηχανισμός πριν μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα».

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell , διενεργήθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σινκλέρ, ο οποίος έχει υποστηρίξει αρκετές αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις «αντιγήρανσης» τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Η ομάδα του Σινκλέρ ξεκίνησε να δοκιμάσει τη «θεωρία πληροφοριών για τη γήρανση», η οποία υποθέτει ότι το σώμα μας γερνάει λόγω της αθροιστικής απώλειας επιγενετικών σημαδιών.

Οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA των κυττάρων, που λειτουργούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να διορθώσουν κοψίματα DNA και άλλες βλάβες, είναι που υποβαθμίζουν αυτά τα σημάδια, υποστηρίζει.

Η «εφαρμογή» σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια

Για να δοκιμάσει τη θεωρία σε θηλαστικά, η ομάδα κατασκεύασε γενετικά ένα στέλεχος ποντικιού που, όταν χορηγείται ένα συγκεκριμένο φάρμακο, παράγει ένα ένζυμο που κόβει το DNA τους σε 20 θέσεις στο γονιδίωμα, τα οποία στη συνέχεια επισκευάζονται πιστά.

Ακολούθησαν εκτεταμένες αλλαγές στα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA των κυττάρων και στην έκφραση γονιδίων, σύμφωνα με τη θεωρία του Σινκλέρ.

Τα ποντίκια κατέληξαν με μια επιγενετική υπογραφή που μοιάζει περισσότερο με αυτή των ηλικιωμένων ζώων και η υγεία τους επιδεινώθηκε.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχασαν μαλλιά και χρωστική ουσία μέσα σε μήνες, έδειξαν πολλαπλά σημάδια αδυναμίας και γήρανσης των ιστών.

Για να δουν εάν η επιγενετική υποβάθμιση ήταν αναστρέψιμη, οι ερευνητές έκαναν ένεση σε μερικά από αυτά τα ηλικιωμένα φαινομενικά ποντίκια με AAV που έφεραν γονίδια OSK, τα οποία η ομάδα του Σινκλέρ ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναστρέψει την απώλεια όρασης σε γηρασμένα τρωκτικά.

Οι αναλύσεις των μυών, των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς των ποντικών υποδηλώνουν ότι το κοκτέιλ ανέστρεψε ορισμένες από τις επιγενετικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις θραύσεις του DNA. Τα ευρήματα υποδεικνύουν έναν τρόπο να οδηγηθεί η ηλικία ενός ζώου «εμπρός και προς τα πίσω κατά βούληση», αναφέρει ο Σίνκλερ, και υποστηρίζουν την ιδέα των θεραπειών που στοχεύουν στο επιγονιδίωμα για τη γήρανση στον άνθρωπο.

Ο μοριακός βιολόγος Wolf Reik, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Altos Cambridge και άλλοι επιστήμονες, τονίζουν ότι η γήρανση είναι μια περίπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν και ότι και στις δύο εργασίες, και υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας με OSK ήταν μέτρια καθλως παρατηρήθηκε μικρή παράταση της διάρκειας ζωής στη μία και μερική αναστροφή των τεχνητά επαγόμενων συμπτωμάτων στην άλλη.

Ωστόσο, και οι δύο ομάδες εξέφρασαν την επισθυμίας τους να μεταφέρουν την εργασία τους προς την κλινική. Ο Σίνκλερ, υποστήριξε ότι η ομάδα του δοκιμάζει ήδη το OSK που παρέχεται από AAV στα μάτια των πιθήκων λέγοντας ότι, «Εάν αυτές οι μελέτες σε πιθήκους πάνε καλά και όλα φαίνονται αρκετά ασφαλή για τον άνθρωπο, το σχέδιο είναι να απευθυνθεί αμέσως στον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για να κάνει μια μελέτη σε μία ή περισσότερες [σχετιζόμενες με την ηλικία] ασθένειες της τύφλωσης».

ΠΗΓΗ: science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 17/01/2023 - 13:13
  • ΠΟΝΤΙΚΙΑ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό
Μελέτη «καμπανάκι»: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου - Οι επιπτώσεις στο μωρό 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ 17 Ιανουαρίου 2023
Θυρεοειδής και κύηση: Απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, κατά τον ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πεταλούδες που «αψηφούν» τη γήρανση μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροζωία
Υγεία
23/06/2026 - 14:00

Πεταλούδες που «αψηφούν» τη γήρανση μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροζωία

Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00

Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές

To 80% για τα προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι θέμα προσωπικής ευθύνης!
Υγεία
21/05/2026 - 15:00

To 80% για τα προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι θέμα προσωπικής ευθύνης!

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας

Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11

Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης

Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν με επιτυχία γονίδιο μακροζωίας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής
Υγεία
11/05/2026 - 09:31

Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν με επιτυχία γονίδιο μακροζωίας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 07:37
Ο ΕΕΣ βράβευσε 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο τομέας νεότητας
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 03:53
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07
ΕΣΑμεΑ: Η νέα ΚΥΑ για τις μετακινήσεις δεν λύνει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
26/06/2026 - 23:29
Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46
Περισσότερα από 24.000 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας διένειμαν σε ευάλωτους πληθυσμούς Givmed και Choose Love
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 22:18
«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52
Φάρμακα GLP-1: Από την αντιμετώπιση του διαβήτη στην παχυσαρκία
Health Talk
26/06/2026 - 21:29
ΟΕΝΓΕ: Κάλεσμα σε απεργία στις 14 Ιουλίου ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 21:03
Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37
Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς επιδορπίου γάλακτος πουτίγκας με γεύση σοκολάτας
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 19:38
Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44
Νέα έρευνα συνδέει την υγιεινή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας - Ποια τρόφιμα να επιλέγουμε
Διατροφή
26/06/2026 - 18:09
ΕΟΦ: Διετές πιλοτικό πρόγραμμα για τα ηλεκτρονικά φύλλα οδηγιών στα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
26/06/2026 - 17:14
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 16:53
Η απώλεια λιπώδους ιστού στην κοιλιά μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο
Health Talk
26/06/2026 - 16:18
«Zoomies»: Γιατί ο σκύλος ή η γάτα σας κάνουν ξαφνικά ...σπριντ; Οι ειδικοί εξηγούν
Pet
26/06/2026 - 16:00
Σύλλογος «Επιστρέφω»: Σήμα κινδύνου για τις δημόσιες δομές θεραπείας των διαταραχών πρόσληψης τροφής
Patient Talk
26/06/2026 - 15:36
ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση
Patient Talk
26/06/2026 - 15:17
Η εισπνεόμενη βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων
Υγεία
26/06/2026 - 15:00
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;
Υγεία
26/06/2026 - 14:00
Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με μεγάλη σοβαρότητα
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 13:49
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν τον εγκέφαλο να "πιστέψει" ότι κοιμήθηκε
Υγεία
26/06/2026 - 13:00
150 χρόνια από την ίδρυση της Lilly: Η ιστορίς ως θεμέλιο για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
26/06/2026 - 12:17
Εμβολιασμός: Λογική ή "ιατρική ελευθερία"; – Το παράδειγμα του αμερικανικού στρατού
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 12:00
Έμπολα: Το σενάριο του τρόμου για 66.000 κρούσματα μέχρι το φθινόπωρο
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Οι αλλαγές στον χάρτη των εξαρτήσεων και το νέο μοντέλο αντιμετώπισης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 10:30
Η ακραία ζέστη παραλύει τα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία - Νοκ άουτ εξοπλισμός και γιατροί
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 10:00
Μεταστατικός τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Έγκριση δύο νέων θεραπευτικών σχημάτων από τον FDA
Υγεία
26/06/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης 12,47 εκατ. ευρώ της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα
Pharma News
24/06/2026 - 18:29
Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο εθνικής πρωτοβουλίας εθελοντικής αιμοδοσίας
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:11
Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:54
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 20:27
Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo