Για εκατομμύρια ανθρώπους, η πάλη να κρατήσουν ανοικτά τα μάτια τους στο γραφείο τους, στο δρόμο για το σπίτι ή ακόμα και στη μέση μιας συζήτησης είναι μια καθημερινή μάχη.
Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε υπερβολική υπνηλία μπορεί να οφείλεται στη διατροφή και στις ορμόνες τους.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει επτά μεταβολίτες, που είναι φυσικά χημικά συστατικά του αίματος, τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να παρουσιάσει υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας .
Η υπνηλία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.
Μια νέα μελέτη, που προέρχεται από το Mass General Brigham και το Beth Israel Deaconess Medical Center στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η διατροφή και οι ορμόνες μπορεί να επηρεάζουν την υπνηλία.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet eBioMedicine, βασίστηκαν σε δείγματα αίματος από περισσότερους από 6.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια μελέτη υγείας, καθώς και σε ερωτηματολόγια που αξιολόγησαν τη συχνότητα με την οποία οι συμμετέχοντες αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι επτά μεταβολίτες συνδέονται με την υπνηλία, ενώ τρεις επιπλέον μεταβολίτες διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Αυτοί περιλαμβάνουν την τυραμίνη, η οποία υπάρχει σε ζυμωμένα και υπερώριμα τρόφιμα. Αυτή συνδέθηκε με αυξημένη υπνηλία, ιδιαίτερα στους άνδρες.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη:
- Παλαιωμένα τυριά
- Κουρκουμάδες και καπνιστά κρέατα
- Tρόφιμα που είναι προιόντα ζύμωσης
- Υπερώριμα φρούτα
- Τουρσί
- Κόκκινο κρασί
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μεταβολίτες των στεροειδών ορμονών, όπως η προγεστερόνη, συνδέονταν με διαδικασίες που σχετίζονται με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μελατονίνης.
Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο υπερβολικής υπνηλίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα:
- Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος
- Οστρακοειδή
- Καρύδια
- Λιναρόσποροι
- Αυγά
- Πουλερικά
- Ψωμιά και δημητριακά ολικής αλέσεως
Ο Δρ Tariq Faquih, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατροφή και η γενετική μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπνηλία. Καθώς μαθαίνουμε τι συμβαίνει βιολογικά, αρχίζουμε να κατανοούμε πώς και γιατί εμφανίζεται, τα πρώιμα σημάδια ότι κάποιος μπορεί να την έχει και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανούς στόχους θεραπείας για την υπνηλία, ενδεχομένως μέσω της διατροφής ή και νέων φαρμάκων.