ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊος: Στα 21 τα νέα κρούσματα, στα 31 το σύνολο των κρουσμάτων

Υγεία
photo: Eurokinissi
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στη χώρα μας ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα στους 31. Ειδικός σχεδιασμός που προβλέπει και τη συγκέντρωση αποθεμάτων ιατρικών μασκών, φαρμάκων και άλλων υλικών.
Πέμπτη, 05/03/2020 - 14:34
— Photo: photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιου Τόπους με τον 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος είναι και το ένατο καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας και οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Βέβαια, αναμένεται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως άλλωστε έχει υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα.

Όπως έγραψε το News4Health, η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους στις 27 Φεβρουαρίου και η περίπτωση τους δείχνει τη δυναμική του ιού να διασχίζει τα σύνορα, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα. Αλλά, όπως τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται από άτομα με ήπια συμπτώματα ή και απουσία αυτών και φυσικά μπορεί να προσβάλλουν και επαγγελματίες υγείας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, νοσηλεύονται μαζί με τον 66χρονο άλλα δύο άτομα με ήπια πνευμονία, που παρακολουθούνται πιο στενά, καθώς και άλλοι 6 με ήπια συμπτώματα για προληπτικούς λόγους. Ανακοινώθηκε, επιπλέον, η αναστολή τμημάτων του Πανεπιστημίου Ρεθύμνης για 48 ώρες, καθώς ένας από τους ταξιδιώτες που εξετάζεται ως ύποπτο κρούσμα είναι φοιτητής.

Περισσότερες από 400 επαφές των ταξιδιωτών έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικο-επιδημιολογικά κριτήρια. Οκτώ γιατροί και τρείς νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον συνταξιούχο επαιδευτικό έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η θεραπευτική προσέγγιση των νοσηλευομένων περιλαμβάνει ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων με αντι-ιικά και αντιρετροϊκό φάρμακο, που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα 8 κρούσματα του ιού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να λάβουν εξιτήριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει σχεδιασμός που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση αποθεμάτων σε μέτρα ατομικής προστασίας, φάρμακα και άλλο υλικό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κλίνες ΜΕΘ. Ξεκαθάρισε, δε, πως ο εργαστηριακός έλεγχος του ιού θα γίνεται σταδιακά μόνο στα σοβαρά περιστατικά.

Ο ιός ακολουθεί και στην Ελλάδα την πορεία που ακολουθεί και σε άλλες χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχει επιδημική εξάπλωση της νόσου. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων είναι υψηλός ιδιαίτερα σε άτομα από χώρες με μετάδοση του ιού στην κοινότητα, υπάρχει επίσης και αβεβαιότητα σε ότι αφορά την υποδιάγνωση σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο αριθμός των χωρών και των κρουσμάτων στην κοινότητα θα συνεχίζεται να αυξάνεται, όσο η εισαγωγή του ιού σε νέες χώρες θα συνεχίζεται. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίοδρας 38 χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν περισσότερα από 3000 κρούσματα, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα.

Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96 χιλιάδες κρούσματα, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός τους πολύ υψηλότερο, αν και δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς είναι σίγουρα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές παραπάνω. «Όλη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου με επακόλουθο διάδοσης της νόσου στην κοινότητα, που φαίνεται να είναι περιορισμένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι», εξήγησε ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η μείωση και η πρόληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διασποράς θα μειώσει την ένταση της νόσου με στόχο να ελαχιστοποιηθούν και οι πιέσεις στο ΕΣΥ αλλά να μειωθούν και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. «Αυτό έγινε και χθες στην Αχαΐα, που εντοπίστηκε η περίπτωση της νόσου από γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην ομάδα εκδρομέων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

«Τα καθ' υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται πανικός, ενώ ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητούν όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα, σε συνεννόηση με επιστήμονες και θεράποντες ιατρούς, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους», διευκρίνισε.

Υπερασπιζόμενος το σύστημα Υγείας ο κ. Τσιοδρας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες είναι στην πρώτη γραμμή και παραμένουν σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό της νόσου. Αυστηρός και κάθετος ήταν ο κ. Τσιόδρας απαντώντας στην κριτική που ασκείται για λανθασμένους χειρισμούς κατά τη διαχείριση του σοβαρού κρούσματος σε Αμαλιάδα και Ρίο. «Δεν υπήρξε τρύπα στη διαδικασία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Από τον ΕΟΔΥ απάντησαν σύμφωνα με το διεθνή ορισμό του κρούσματος. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, που κάνουν άριστη δουλειά δωρεάν στους πολίτες της χώρας και γιατροί με αυτοθυσία βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Ο χειρισμός στα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και Ρίου ήταν ο κατάλληλος, καθώς ο συνταξιούχος, δεν αντιστοιχούσε στον ορισμό κρούσματος προερχόμενος από το Ισραήλ, «που δείχνει τη δυναμική του ιού», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, για περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρείται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 τοπικά, παρόλο που η επικράτεια είναι στη φάση 1. Αυτό μεταξύ άλλων συνεπάγεται αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, που περιλαμβάνει τις εκκλησίες και πάντα ιδιαίτερη προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας. Έχει γίνει μάλιστα συνεννόηση με τις τοπικές εκκλησίες για να ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/03/2020 - 15:57
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊος : Στα 10 πλέον τα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα
Κορονοϊος : Στα 10 πλέον τα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα 05 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις 05 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo