ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊος: Στα 21 τα νέα κρούσματα, στα 31 το σύνολο των κρουσμάτων

Υγεία
photo: Eurokinissi
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στη χώρα μας ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα στους 31. Ειδικός σχεδιασμός που προβλέπει και τη συγκέντρωση αποθεμάτων ιατρικών μασκών, φαρμάκων και άλλων υλικών.
Πέμπτη, 05/03/2020 - 14:34
— Photo: photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιου Τόπους με τον 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος είναι και το ένατο καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας και οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Βέβαια, αναμένεται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως άλλωστε έχει υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα.

Όπως έγραψε το News4Health, η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους στις 27 Φεβρουαρίου και η περίπτωση τους δείχνει τη δυναμική του ιού να διασχίζει τα σύνορα, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα. Αλλά, όπως τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται από άτομα με ήπια συμπτώματα ή και απουσία αυτών και φυσικά μπορεί να προσβάλλουν και επαγγελματίες υγείας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, νοσηλεύονται μαζί με τον 66χρονο άλλα δύο άτομα με ήπια πνευμονία, που παρακολουθούνται πιο στενά, καθώς και άλλοι 6 με ήπια συμπτώματα για προληπτικούς λόγους. Ανακοινώθηκε, επιπλέον, η αναστολή τμημάτων του Πανεπιστημίου Ρεθύμνης για 48 ώρες, καθώς ένας από τους ταξιδιώτες που εξετάζεται ως ύποπτο κρούσμα είναι φοιτητής.

Περισσότερες από 400 επαφές των ταξιδιωτών έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικο-επιδημιολογικά κριτήρια. Οκτώ γιατροί και τρείς νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον συνταξιούχο επαιδευτικό έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η θεραπευτική προσέγγιση των νοσηλευομένων περιλαμβάνει ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων με αντι-ιικά και αντιρετροϊκό φάρμακο, που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα 8 κρούσματα του ιού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να λάβουν εξιτήριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει σχεδιασμός που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση αποθεμάτων σε μέτρα ατομικής προστασίας, φάρμακα και άλλο υλικό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κλίνες ΜΕΘ. Ξεκαθάρισε, δε, πως ο εργαστηριακός έλεγχος του ιού θα γίνεται σταδιακά μόνο στα σοβαρά περιστατικά.

Ο ιός ακολουθεί και στην Ελλάδα την πορεία που ακολουθεί και σε άλλες χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχει επιδημική εξάπλωση της νόσου. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων είναι υψηλός ιδιαίτερα σε άτομα από χώρες με μετάδοση του ιού στην κοινότητα, υπάρχει επίσης και αβεβαιότητα σε ότι αφορά την υποδιάγνωση σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο αριθμός των χωρών και των κρουσμάτων στην κοινότητα θα συνεχίζεται να αυξάνεται, όσο η εισαγωγή του ιού σε νέες χώρες θα συνεχίζεται. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίοδρας 38 χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν περισσότερα από 3000 κρούσματα, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα.

Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96 χιλιάδες κρούσματα, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός τους πολύ υψηλότερο, αν και δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς είναι σίγουρα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές παραπάνω. «Όλη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου με επακόλουθο διάδοσης της νόσου στην κοινότητα, που φαίνεται να είναι περιορισμένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι», εξήγησε ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η μείωση και η πρόληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διασποράς θα μειώσει την ένταση της νόσου με στόχο να ελαχιστοποιηθούν και οι πιέσεις στο ΕΣΥ αλλά να μειωθούν και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. «Αυτό έγινε και χθες στην Αχαΐα, που εντοπίστηκε η περίπτωση της νόσου από γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην ομάδα εκδρομέων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

«Τα καθ' υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται πανικός, ενώ ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητούν όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα, σε συνεννόηση με επιστήμονες και θεράποντες ιατρούς, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους», διευκρίνισε.

Υπερασπιζόμενος το σύστημα Υγείας ο κ. Τσιοδρας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες είναι στην πρώτη γραμμή και παραμένουν σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό της νόσου. Αυστηρός και κάθετος ήταν ο κ. Τσιόδρας απαντώντας στην κριτική που ασκείται για λανθασμένους χειρισμούς κατά τη διαχείριση του σοβαρού κρούσματος σε Αμαλιάδα και Ρίο. «Δεν υπήρξε τρύπα στη διαδικασία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Από τον ΕΟΔΥ απάντησαν σύμφωνα με το διεθνή ορισμό του κρούσματος. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, που κάνουν άριστη δουλειά δωρεάν στους πολίτες της χώρας και γιατροί με αυτοθυσία βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Ο χειρισμός στα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και Ρίου ήταν ο κατάλληλος, καθώς ο συνταξιούχος, δεν αντιστοιχούσε στον ορισμό κρούσματος προερχόμενος από το Ισραήλ, «που δείχνει τη δυναμική του ιού», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, για περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρείται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 τοπικά, παρόλο που η επικράτεια είναι στη φάση 1. Αυτό μεταξύ άλλων συνεπάγεται αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, που περιλαμβάνει τις εκκλησίες και πάντα ιδιαίτερη προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας. Έχει γίνει μάλιστα συνεννόηση με τις τοπικές εκκλησίες για να ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/03/2020 - 15:57
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊος : Στα 10 πλέον τα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα
Κορονοϊος : Στα 10 πλέον τα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα 05 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις 05 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58

ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo