ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός Ελλάδα : Η ψυχολογική επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού

Υγεία
Κορονοϊός Ελλάδα : Η ψυχολογική επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού
Το μεγαλύτερο φορτίο σηκώνει το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης σ' αυτήν την παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού. Όχι μόνο από πλευράς φόρτου εργασίας, αλλά και από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης.
Δευτέρα, 06/04/2020 - 17:32
News4Health Team News4Health Team

Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Όλα τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν επιπλέον βάρος σε ένα προσωπικό, το οποίο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης “κουβαλά” αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Ο Άγις Γούζαρης, Ψυχίατρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική, υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις του burnout στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στη χώρα μας, δεν είναι καθόλου αμελητέες: πέρα από την επιβάρυνση του ίδιου του ιατρού, έχει επικίνδυνες συνέπειες και για τους ασθενείς καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ιατρικού σφάλματος.

«Ένα “τσουνάμι” -όχι μόνο από πλευράς όγκου και φόρτου εργασίας αλλά και από πλευράς ποιοτικά πρωτόγνωρων κλινικών και οργανωτικών απαιτήσεων και προκλήσεων- είναι έτοιμο να χτυπήσει ένα ήδη εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό σε υγειονομικά συστήματα ελλιπώς προετοιμασμένα (ειδικά στη χώρα μας) να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Η κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική του υγειονομικού προσωπικού της βόρειας Ιταλίας, ήδη έχει συμβεί, ενώ είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες το 12-15% των κρουσμάτων αφορούν υγειονομικούς με πολυάριθμα θύματα ανάμεσά τους», τονίζει ο ειδικός.

Το στρες, η κούραση και ο φόβος είναι αναπόφευκτα επακόλουθα στις δεδομένες συνθήκες του παρόντος. Αντιδρούν, όμως, όλοι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές απέναντι σ' αυτή την πρωτοφανή πρόκληση με τον ίδιο τρόπο;

Ο Άγις Γούζαρης, επισημαίνει ότι η προσωπικότητα του κάθε εργαζόμενου στον τομέα της Υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συναισθηματική του αντίδραση, αλλά και για τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα. Όπως έχει αναφέρει ο Επίκτητος «οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν».

«Αναμφισβήτητα η πανδημία του COVID-19 και η επαπειλούμενη κατάρρευση ολόκληρων εθνικών συστημάτων υγείας είναι κάτι το πρωτόγνωρο και για την παγκόσμια ιατρική και υγειονομική κοινότητα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή; Την απάντηση την έχει ήδη δώσει ο Επίκτητος», δηλώνει ο κ. Γούζαρης.

Η γνώση που έχουν αποκομίσει οι γιατροί μελετώντας πάσχοντες από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, επιβεβαιώνει τον Επίκτητο: η προσωπικότητα, η νοοτροπία με άλλα λόγια, και ο βαθμός ετοιμότητας του ατόμου για το τραυματικό γεγονός είναι αυτά που καθορίζουν το αν θα πάθει αυτή την ψυχική διαταραχή και το πόσο σοβαρή θα είναι.

Ο γιατρός προσθέτει, πως «η ψυχολογική επιβάρυνση, η ψυχολογική αντοχή καθώς και η επαγγελματική απόδοση εξαρτώνται από την προσωπικότητα του κάθε υγειονομικού. Ο κάθε υγειονομικός είναι αντιμέτωπος με δύο βασικές προκλήσεις: την προφύλαξη της δικής του ασφάλειας (και κατ’ επέκταση και των οικείων του) και την εκτέλεση του καθήκοντος. Κάποιοι θα δουν αυτές τις δυο προκλήσεις ως αντίθετες (η μία εις βάρος της άλλης): αυτοί που περισσότερο νοιάζονται για τον εαυτό τους (άτομα με ενισχυμένα ναρκισσιστικά ή ψυχοπαθητικά στοιχεία) θα προτιμήσουν να βάλουν τη δική τους ασφάλεια και άνεση υπεράνω του καθήκοντος ενώ αυτοί που έχουν ενισχυμένα ιδεοψυχαναγκαστικά ή/και αυτοθυσιαστικά στοιχεία στο χαρακτήρα τους, μπορεί να αμελήσουν την ασφάλειά τους προκειμένου να βοηθήσουν το συνάνθρωπο».

Οι Ψυχολογικοί τύποι ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό και πως θα αντιδράσουν απέναντι στην πρόκληση

Ο ψυχίατρος αναλύει τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να έχει ο καθένας εργαζόμενος στην Υγεία, αλλά και τις επιπτώσεις τους ανάλογα με την προσωπικότητά του.

  • Οι περισσότερο ώριμοι (κατά τη γνώμη του γράφοντος) θα αντιμετωπίσουν τις δυο προκλήσεις όχι αντιθετικά αλλά σε ισορροπία: είναι εκείνοι που έχουν μάθει να φροντίζουν, όχι μόνο τους άλλους αλλά ταυτόχρονα και τον εαυτό τους.
  • Άτομα με έντονα φοβικά στοιχεία (υπερεκτίμηση του κινδύνου) ενδεχομένως να «παραλύσουν» από το φόβο τους.
  • Όσοι είναι υπερ-ελεγκτικοί θα βιώσουν έντονο στρες μπροστά στο πρωτόγνωρο, το άγνωστο και το απρόβλεπτο αυτής της κατάστασης.
  • Άτομα στα οποία ο ναρκισσισμός τους εκδηλώνεται με μια «μεγαλομανιακή» αντίληψη ότι είναι απρόσβλητοι μπορεί να βάλουν τον εαυτό τους (ίσως και άλλους) σε κίνδυνο.
  • Εκείνοι που διαθέτουν αυτοπεποίθηση και θέτουν τον πήχη των προσδοκιών τους σε ρεαλιστικό πλαίσιο («δεν μπορώ να τους σώσω όλους, όμως θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ») είναι πιθανότερο να βιώσουν λιγότερο άγχος και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα.
  • Αντίθετα, όσοι νιώθουν ανεπαρκείς (ακόμη και αν δεν είναι) ή θέσουν τον πήχη των προσδοκιών τους σε μη-ρεαλιστικά (τελειοθηρικά) πλαίσια («οφείλω να τους σώσω όλους πάση θυσία») αναμένεται να βιώσουν έντονο άγχος, απογοήτευση, αυτοενοχή και συνεπώς κατάθλιψη, ίσως είναι αυτοί που θα καταρρεύσουν πρώτοι.

Συμπερασματικά, εκείνοι που στην προσωπικότητά τους διαθέτουν πιο ώριμα χαρακτηριστικά είναι εκείνοι που θα έχουν τη μικρότερη επιβάρυνση και θα ανταπεξέλθουν πολύ πιο λειτουργικά.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του υγειονομικού προσωπικού, μέσα από την προηγούμενη εμπειρία και εξοικείωσή τους να αντιμετωπίζουν δύσκολα περιστατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουν ενισχύσει τους πιο λειτουργικούς μηχανισμούς ανταπόκρισης (copying mechanisms)», αναφέρει ο ψυχίατρος κ. Γούζαρης.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αλλά και εμείς για να τους βοηθήσουμε

Πως μπορούν οι μαχητές της πρώτης γραμμής να βοηθήσουν τον εαυτό τους να αντέξει και να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία; Ο κ. Άγις Γούζαρης, δίνει σημαντικές συμβουλές:

«Κατ' αρχάς πώς μπορούμε εμείς να τους βοηθήσουμε; Αρχίζουμε από το πιο σημαντικό: οφείλουμε όλοι μας να ακολουθήσουμε τα μέτρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία με στόχο να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και τις εφεδρείες στο υγειονομικό προσωπικό προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να περιθάλψουν αποτελεσματικά όσους από εμάς νοσήσουν».

Οι ίδιοι οι υγειονομικοί, όμως, χρειάζεται να μεριμνήσουν για την ψυχολογική τους αποφόρτιση, υπογραμμίζει ο ειδικός:

«Καταρχάς να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ως ανθρώπινο και δικαιολογημένο το άγχος και την αγωνία τους και να διερευνήσουν τις σκέψεις που τους προκαλούν αυτά τα συναισθήματα: Καταστροφολογούν υπέρμετρα; Έχουν τελειοθηρικές επιδιώξεις;»

Ως προς τα απλά μέτρα ψυχολογικής φροντίδας και αυτοπροστασίας που πρέπει να λάβουν γιατροί και οι νοσηλευτές μας;

Αυτά είναι τα εξής:

  • να εστιάσουν στο εδώ και τώρα (ποιο πρόβλημα έχω, πως μπορώ να το λύσω),
  • να εστιάζουν σε όσα περισσότερα θετικά ερεθίσματα μπορούν,
  • να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν ρεαλιστικές απόψεις για το τι μπορούν να κάνουν και μέχρι που φθάνει η προσωπική τους ευθύνη,
  • να αποφορτιστούν μέσα από «αλλαγή παραστάσεων»: μικρά διαλείμματα, ενασχόληση με κάτι άλλο, επαρκής ανάπαυση, έστω λίγη επαφή με τη φύση, λίγο χιούμορ.
  • Ιδανικό θα ήταν να γίνονταν σε τακτική βάση ομάδες αυτοβοήθειας με το συντονισμό ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ο ψυχίατρος κ. Γούζαρης τονίζει ότι όλα αυτά που βιώνουμε στο σήμερα «είναι ένα τεστ για όλους μας, ένα τεστ που θα μας δείξει ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία μας ως άτομα, ως επαγγελματίες υγείας, ως κοινωνίες, μια ευκαιρία να μάθουμε και να βελτιωθούμε».

Κλείνοντας ο γιατρός καταλήγει:

«Στο πρόσωπο της εκ Περσίας συναδέλφου Dr Shirin Rouhani, η οποία πάσχουσα η ίδια, με τον ορό στο χέρι, συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά της, τιμώ όλους τους συναδέλφους που έπεσαν και θα πέσουν μαχόμενοι αφιερώνοντας το “Ω ξειν', αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” του Σιμωνίδη του Κείου».

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Βρετανία : Ο Boris Johnson εισήχθη στο Νοσοκομείο
Κορονοϊός Βρετανία : Ο Boris Johnson εισήχθη στο Νοσοκομείο 06 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 79 οι θάνατοι στη χώρα μας - 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο! 06 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 79 οι θάνατοι στη χώρα μας - 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Καθιστικός τρόπος ζωής: Τι προκαλεί στο σώμα μας
Υγεία
29/04/2026 - 09:00

Καθιστικός τρόπος ζωής: Τι προκαλεί στο σώμα μας

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
Bristol Myers Squibb: Ορόσημο η έγκριση συνδυαστικού σχήματος για το προχωρημένο λέμφωμα Hodgkin
Pharma News
11/06/2026 - 18:02
Καταγγελίες υγειονομικών για πολύωρες αναμονές και διήμερη παραμονή ασθενών στα ΤΕΠ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 20:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo