ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χορήγηση ανοσοθεραπείας μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού

Υγεία
PIXABAY
Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί ένα από τα δέκα συχνότερα νεοπλάσματα σε άντρες και γυναίκες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα μάλιστα δείχνουν ότι η διάγνωση αυτής της νόσου αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία 30 χρόνια ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης απεικονιστικών μεθόδων όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία που αναγνωρίζουν μικρούς υποκλινικούς καρκίνους.
Παρασκευή, 19/04/2024 - 15:07
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνει τη νεφρεκτομή για τους ασθενείς με τοπική νόσο και τη χορήγηση στοχευουσών θεραπειών (αντιαγγειογενετικών παραγόντων) και ανοσοθεραπείας για όσους έχουν μεταστατική νόσο. Οι θεραπευτικές αυτές επιλογές μάλιστα έχουν μειώσει τη θνητότητα της νόσου τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Όπως όμως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαρία Καπαρέλου (Δρ. Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), ο ρόλος της φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της πιθανότητας υποτροπής στους ασθενείς που έχουν τοπική νόσο και υποβάλλονται σε νεφρεκτομή αποτελούσε διαχρονική επιστημονική πρόκληση. Την προηγούμενη δεκαετία διεξήχθησαν μια σειρά μεγάλων κλινικών μελετών που εξέτασαν τον ρόλο της αντιαγγειογενετικής αγωγής ως επικουρικής θεραπείας στον καρκίνο νεφρού. Καμία μελέτη όμως και κανένα από τα σκευάσματα που εξετάστηκαν δεν κατάφεραν να αυξήσουν τελικά την επιβίωση. Ως συνέπεια, οι αντιαγγειογενετικές θεραπείες δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στην κλινική πράξη σαν επικουρική αγωγή στον καρκίνο νεφρού.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης

Τα δεδομένα όμως φαίνεται να αλλάζουν με την ανοσοθεραπεία. Πριν από δύο χρόνια ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) κλινική μελέτη που αποδείκνυε ότι η χορήγηση του ανοσοθεραπευτικού παράγοντα πεμπρολιζουμάμπη ως επικουρική θεραπεία για ένα χρόνο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε νεφρεκτομή για εντοπισμένο διαυγοκυτταρικό καρκίνο νεφρού μπορούσε να καθυστερήσει την επανεμφάνιση της νόσου. Με βάση μάλιστα τα αρχικά αυτά αποτελέσματα της μελέτης το φάρμακο έλαβε έγκριση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Βέβαια καθώς γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε νεφρεκτομή για καρκίνο νεφρού, η έγκριση αφορούσε τις ομάδες των ασθενών που εντάχθηκαν στην μελέτη, δηλαδή όσους είχαν υψηλής κακοήθειας μεγάλους όγκους που εντοπίζονταν στο νεφρό αλλά και όσους είχαν εξωνεφρική επέκταση της νόσου ή/και επέκτασή της στους λεμφαδένες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς υποτροπιάζουν εντός 5 ετών από τη νεφρεκτομή.

Μέχρι πολύ πρόσφατα όμως δεν γνωρίζαμε αν αυτή η πρακτική που καθυστερεί την επανεμφάνιση της νόσου, αυξάνει και την επιβίωση τελικά των ασθενών. Όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες σε διεθνές ουρολογικό συνέδριο και δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine, τα ανανεωμένα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν όφελος και στην συνολική επιβίωση των ασθενών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μετά από 4 έτη παρακολούθησης, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από τη νόσο μειώθηκε κατά 38% σε όσους έλαβαν πεμπρολιζουμάμπη. Μάλιστα, το όφελος φαίνεται ότι είναι παρόμοιο μεταξύ των διαφόρων υποομάδων ασθενών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη. Είναι προφανές ότι τα νέα αυτά αποτελέσματα ισχυροποιούν τη θέση της ανοσοθεραπείας ως επικουρικής αγωγής στο διαυγοκυτταρικό καρκίνο νεφρού.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τον ακριβή ρόλο της ανοσοθεραπείας ως αγωγής για όσους ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ριζική εξαίρεση του καρκίνου νεφρού. Άλλοι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες ή συνδυασμοί ανοσοθεραπείας που δοκιμάσθηκαν ως επικουρική αγωγή δεν απέδειξαν αποτελεσματικότητα ανάλογη της πεμπρολιζουμάμπης. Πιστεύεται ότι ο διαφορετικός σχεδιασμός των μελετών, το διαφορετικό προφίλ τοξικότητας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των ανοσοθεραπευτικών παραγόντων είναι υπεύθυνο για τα αντικρουόμενα αποτελέσματα. Είναι όμως σίγουρα ένδειξη ότι πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένοι βιοδείκτες που θα προβλέπουν ποιοι ασθενείς θα λάβουν το μεγαλύτερο όφελος από την επικουρική χρήση ανοσοθεραπείας. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι το σημαντικό ποσοστό ασθενών που έλαβαν επικουρική ανοσοθεραπεία και εμφάνισαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στο πλαίσιο της μελέτης περίπου ένας στους πέντε ασθενείς που εκτέθηκαν στην πεμπρολιζουμάμπη ανέπτυξαν σημαντική τοξικότητα με συνέπεια να διακόψουν την αγωγή. Δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ανοσοθεραπείας μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις και η χρήση της σε αυτή την περίπτωση είναι προφυλακτική, θα πρέπει οι ασθενείς να ενημερώνονται αναλυτικά για τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της θεραπείας.

Συμπερασματικά, η χορήγηση πεμπρολιζουμάμπης αυξάνει την επιβίωση και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε νεφρεκτομή για διαυγοκυτταρικό καρκίνου νεφρού με εντοπισμένη νόσο. Τα δεδομένα αυτά μετατοπίζουν το ενδιαφέρον στην εντατικότερη αντιμετώπιση πιο πρώιμων μορφών της νόσου ώστε να αποφεύγεται η εμφάνιση μεταστάσεων.

  • ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ
  • ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ίχνη σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται στο αίμα χρόνια προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Ίχνη σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται στο αίμα χρόνια προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα 19 Απριλίου 2024
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στο γάλα μολυσμένων αγελάδων - Οι συστάσεις του ΠΟΥ 19 Απριλίου 2024
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στο γάλα μολυσμένων αγελάδων - Οι συστάσεις του ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

ΕΚΠΑ: Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 10:11

ΕΚΠΑ: Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Καρκίνος προστάτη: Το κρίσιμο ερώτημα για τον ανδρογονικό αποκλεισμό σε συνδυασμό με την οριστική ακτινοθεραπεία
Υγεία
16/01/2026 - 19:13

Καρκίνος προστάτη: Το κρίσιμο ερώτημα για τον ανδρογονικό αποκλεισμό σε συνδυασμό με την οριστική ακτινοθεραπεία

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39

Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17
Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα - Τι προβληματίζει την Πυροσβεστική
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 17:53
Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16
Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00
Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 15:39
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
Το στόμα μας μπορεί να κρύβει το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Υγεία
26/01/2026 - 15:00
Συγκλονίζει η τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες σε εργοστάσιο - Όλα τα τελευταία δεδομένα!
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 14:38
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έξι ασκήσεις για να κρατήσετε τα χέρια σας ενεργά
Υγεία
26/01/2026 - 13:00
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη άσθματος και αλλεργιών
Υγεία
26/01/2026 - 11:00
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Τι είναι ο πνευμονιόκοκκος και ποιοι κινδυνεύουν - Οι επιπλοκές
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 09:00
Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo