ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σήψη σκοτώνει ακόμα 1 στους 5 ασθενείς παγκοσμίως αλλά μπορούμε να την σταματήσουμε

Υγεία
Η σήψη σκοτώνει ακόμα 1 στους 5 ασθενείς παγκοσμίως αλλά μπορούμε να την σταματήσουμε
Η σήψη είναι η ακραία απάντηση του οργανισμού στη λοίμωξη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους «φονιάδες» ασθενών που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως, η σήψη είναι υπεύθυνη για έναν στους 5 θανάτους κάθε χρόνο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωριστεί ακόμα και από έναν έμπειρο γιατρό και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;
Τετάρτη, 15/06/2022 - 13:52
— Photo: wikipedia
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ακόμα και ανάμεσα σε όσους επιβιώνουν, αρκετοί μπορεί να μην καταφέρουν να επιστρέψουν στην εργασία τους ενώ κάποιοι μπορεί να μην καταφέρουν να γυρίσουν καν από το νοσοκομείο καθώς η ζωή τους φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.

Δύο ερευνήτριες γιατροί στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Pittsburgh, η Emily Brant και Kristina E. Rudd που κάνουν έρευνα γύρω από τη σήψη σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κείμενό τους στο The Conversation ότι στόχος τους είναι η αλλαγή του τρόπου αντίληψης των γιατρών γύρω από τη σήψη. Συγκεκριμένα επιθυμούν να ενημερώσουν τον κόσμο πως ξεκινά η σήψη και πως είναι δυνατόν να μην γίνει αντιληπτή ακόμα και από τον πιο έμπειρο παθολόγο.

Όπως αναφέρουν στο ίδιο κείμενο είναι σε μια διαδικασία εκμάθησης των παραγόντων που παίζουν ρόλο εντός της κοινότητας και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και τους υγειονομικούς να αναγνωρίσουν και να σταματήσουν αυτή την φονική ασθένεια.

Τι είναι σήψη

H σήψη είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία ξεκινά με μόλυνση η οποία συνήθως είναι ήπια. Όταν το σώμα ανιχνεύει βακτήρια ή έναν ιό, το σώμα απελευθερώνει ένα χορογραφημένος καταρράκτη χημικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν αυτό το σύστημα δουλεύει καλά, το σώμα καθαρίζει από τη μόλυνση και γίνεσαι καλύτερα. Όταν όμως αυτό το σύστημα δεν δουλεύει καλά μπορεί να δημιουργηθεί σήψη. Η σήψη συμβαίνει όταν τα ανοσοκύτταρα που μάχονται την μόλυνση αρχίζουν να επιτίθενται στους δικούς τους ιστούς και όργανα. Αυτή η αντίδραση μπορεί να μοιάζει με την ανοσολογική απόκριση, μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του εαυτού του. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η νόσος του Crohn, ωστόσο κάποιες φορές αυτός ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να συμβεί και σε υγιή άτομα.

Όταν η αρχίσει η σήψη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή τα κύτταρα του αίματος μεταξύ άλλων οργανικών συστημάτων. Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει διαρροή και να μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα. Όταν αυτό συμβαίνει, η πίεση του αίματος μπορεί να πέσει, το οποίο είναι μια σοβαρή μορφή σήψης που είναι γνωστή ως σηπτικό σοκ.

Χωρίς την άμεση και κατάλληλη θεραπεία η σήψη μπορεί να επιφέρει καταστροφές στα όργανα ακόμα και θάνατο, ενώ κάποιες φορές ακόμα και η θεραπεία μπορεί να μην είναι αρκετή για να γλιτώσει κάποιον από τον θάνατο. Όταν αναπτυχθεί το σοκ, η θνητότητα υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει από το 10% μέχρι το 40%.

Η σήψη μπορεί να προκληθεί από σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση. Πιο συχνά αναπτύσσεται από πνευμονία ή από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η σοβαρή νόσηση από Covid -19 μπορεί επίσης να προκαλέσει σήψη. Συχνά, οι ασθενείς με σήψη αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα λοίμωξης και μέσα σε μια εβδομάδα ακολουθεί νοσηλεία λόγω σήψης. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι μολυσμένοι ασθενείς θα αναπτύξουν σήψη.

Θεραπευτικές επιλογές

Οι θεραπευτικές επιλογές της σήψης βασίζονται στα συμπτώματα του ασθενούς τα οποία και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και άφθονη λήψη υγρών. Παρόλα αυτά ακόμα και οι πιο προσεκτικοί παθολόγοι μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της σήψης.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία εξέταση που να ανιχνεύει τη σήψη. Επίσης, τα συμπτώματα της σήψης μπορούν να μιμηθούν άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όπως το έμφραγμα, οι θρομβώσεις, η αιμορραγία και άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία και ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή, πράγμα που κάνει την διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.

Για παράδειγμα, ένα νέο υγιές άτομο με σήψη που οφείλεται σε πνευμονία μπορεί να δείχνει αρκετά διαφορετικό από έναν ηλικιωμένο διαβητικό που αναπτύσσει σήψη από λοίμωξη που ξεκίνησε από το δέρμα.
Οι ασθενείς με σήψη σχεδόν πάντα χρειάζονται μεταφορά στο νοσοκομείο ή ακόμα και σε ΜΕΘ αν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα της σήψης απειλούν τη ζωή του. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα και μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα για να υποστηριχθούν τα όργανα που καταρρέουν. Η πηγή της μόλυνσης πρέπει να αναγνωριστεί και σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η καθυστέρηση της θεραπείας της σήψης μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η αναγνώριση της σήψης πριν να είναι αργά

Οι διαφοροποιήσεις στη σήψη είναι πέρα από τα συμπτώματα. Η νόσος Covid -19 απέδειξε ότι η σοβαρή νόσηση δε είναι ένα παιχνίδι τύχης. Όπως συμβαίνει με την μόλυνση από Covid -19, η ευαισθησία στη σήψη από την οποία είναι πιθανό να αρρωστήσει και να πεθάνει κάποιος που μολυνθεί, είναι μέρος της πολύπλοκης διάδρασης που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιρροές οι οποίες σχετίζονται με τον ρατσισμό, τη φτώχεια αλλα και τις δυναμικές που σχετίζονται με την γεωγραφία και τις κοινότητες.

Η έρευνα όπως εξηγούν οι ειδικοί στο The Conversation θεωρεί ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης σήψης σε σχέση με άλλους. Όπως συμβαίνει με τον covid -19, έτσι και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σήψης. Αυτοί οι παράγοντες όπως η φυλή, η φτώχεια ακόμα και η απόσταση από το νοσοκομείο παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ασθενούς.

Η μεγαλύτερη δουλειά βασίζεται στην καλύτερη δυνατότητα αναγνώρισης και θεραπείας η οποία βασίζεται στην υγειονομική μονάδα. Οι γιατροί, οι ερευνητές και οι κυβερνητικές αρχές βασίζουν τις προσπάθειές τους στην αναγνώριση της νόσου και στη θεραπεία όταν ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο. Η έρευνα είχε στόχο πάντως να κατανοήσει καλύτερα ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν, τι ιστορικό έχουν αλλά και να δει ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες όπως το εισόδημα η φυλή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Μέσω αυτής της προσέγγισης έγινε καλύτερα κατανοητή η νόσηση αλλά λίγα έχουν γίνει στην πράξη για την μείωση των περισταστικών στις ΗΠΑ σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν τα πρώτα στάδια της σήψης πάντως μπορεί να αναπτυχθούν με ραγδείς ρυθμούς στο σπίτι. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 87% των περιπτώσεων σήψης ξεκινούν εκτός νοσοκομείου. Όταν ένας ασθενής πάει στο νοσοκομείο ή σε κάποια κλινικά στα επείγοντα συνήθως αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι θα έπρεπε να έχει πάει ήδη μέρες πριν ή και ώρες πριν τη νοσηλεία του. Αυτό που έχει ως κύριο στόχο η έρευνά τους από εδώ και πέρα είναι να βελτιωθεί η διάγνωση για τη σήψη στα άτομα που ήδη νοσηλεύονται και να ρίξουν φως σε νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη σήψη προτού αναπτυχθεί.

Επιπλέον, ήδη όπως υπογραμμίζουν μαθαίνουν ακόμα περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια επηρεάζει την κατάσταση αυτή. Κάνοντας χρήση της συνδημικής θεωρίας, ένα πλαίσιο που περιγράφει πως οι συνδημικές επιδημίας προκύπτουν από κοινωνικές καταστάσεις που βλάπτουν τους ανθρώπους, εξερευνούν πως οι συνυπάρχουσες επιδημίες,όπως η φτώχεια και το άσθμα μπορεί μαζί να αυξήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Παρόλο που το πλαίσιο αυτό μπορεί να ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην μελέτη σοβαρών ασθενειών, έχει την προοπτική να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη σήψη.

Απόδοση από το https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2022 - 13:56
  • ΣΗΨΗ
  • ΦΤΩΧΕΙΑ
  • ΜΟΛΥΝΣΗ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάνναβη: Η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ε.Ε - Μειώθηκε η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών
Κάνναβη: Η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ε.Ε - Μειώθηκε η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών 15 Ιουνίου 2022
Χρήση αντηλιακού: Τι ρόλο παίζει ο ερωτικός μας σύντροφος; 19 Ιουνίου 2022
Χρήση αντηλιακού: Τι ρόλο παίζει ο ερωτικός μας σύντροφος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο

ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07

ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C

H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00

H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία

Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38

Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Σπάνια αλλά επικίνδυνη ζωονόσος οι χανταϊοϊ - Κλειδί της πρόληψης ο έλεγχος των τρωκτικών
Υγεία
04/05/2026 - 22:24

Σπάνια αλλά επικίνδυνη ζωονόσος οι χανταϊοϊ - Κλειδί της πρόληψης ο έλεγχος των τρωκτικών

Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37

Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Genesis Pharma: Επέκταση συνεργασίας με την Alnylam Pharmaceuticals στις θεραπείες RNAi για τις μυοκαρδιοπάθειες
Pharma News
10/06/2026 - 20:26
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo