ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σήψη σκοτώνει ακόμα 1 στους 5 ασθενείς παγκοσμίως αλλά μπορούμε να την σταματήσουμε

Υγεία
Η σήψη σκοτώνει ακόμα 1 στους 5 ασθενείς παγκοσμίως αλλά μπορούμε να την σταματήσουμε
Η σήψη είναι η ακραία απάντηση του οργανισμού στη λοίμωξη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους «φονιάδες» ασθενών που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως, η σήψη είναι υπεύθυνη για έναν στους 5 θανάτους κάθε χρόνο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωριστεί ακόμα και από έναν έμπειρο γιατρό και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;
Τετάρτη, 15/06/2022 - 13:52
— Photo: wikipedia
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ακόμα και ανάμεσα σε όσους επιβιώνουν, αρκετοί μπορεί να μην καταφέρουν να επιστρέψουν στην εργασία τους ενώ κάποιοι μπορεί να μην καταφέρουν να γυρίσουν καν από το νοσοκομείο καθώς η ζωή τους φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.

Δύο ερευνήτριες γιατροί στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Pittsburgh, η Emily Brant και Kristina E. Rudd που κάνουν έρευνα γύρω από τη σήψη σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κείμενό τους στο The Conversation ότι στόχος τους είναι η αλλαγή του τρόπου αντίληψης των γιατρών γύρω από τη σήψη. Συγκεκριμένα επιθυμούν να ενημερώσουν τον κόσμο πως ξεκινά η σήψη και πως είναι δυνατόν να μην γίνει αντιληπτή ακόμα και από τον πιο έμπειρο παθολόγο.

Όπως αναφέρουν στο ίδιο κείμενο είναι σε μια διαδικασία εκμάθησης των παραγόντων που παίζουν ρόλο εντός της κοινότητας και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και τους υγειονομικούς να αναγνωρίσουν και να σταματήσουν αυτή την φονική ασθένεια.

Τι είναι σήψη

H σήψη είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία ξεκινά με μόλυνση η οποία συνήθως είναι ήπια. Όταν το σώμα ανιχνεύει βακτήρια ή έναν ιό, το σώμα απελευθερώνει ένα χορογραφημένος καταρράκτη χημικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν αυτό το σύστημα δουλεύει καλά, το σώμα καθαρίζει από τη μόλυνση και γίνεσαι καλύτερα. Όταν όμως αυτό το σύστημα δεν δουλεύει καλά μπορεί να δημιουργηθεί σήψη. Η σήψη συμβαίνει όταν τα ανοσοκύτταρα που μάχονται την μόλυνση αρχίζουν να επιτίθενται στους δικούς τους ιστούς και όργανα. Αυτή η αντίδραση μπορεί να μοιάζει με την ανοσολογική απόκριση, μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του εαυτού του. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η νόσος του Crohn, ωστόσο κάποιες φορές αυτός ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να συμβεί και σε υγιή άτομα.

Όταν η αρχίσει η σήψη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή τα κύτταρα του αίματος μεταξύ άλλων οργανικών συστημάτων. Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει διαρροή και να μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα. Όταν αυτό συμβαίνει, η πίεση του αίματος μπορεί να πέσει, το οποίο είναι μια σοβαρή μορφή σήψης που είναι γνωστή ως σηπτικό σοκ.

Χωρίς την άμεση και κατάλληλη θεραπεία η σήψη μπορεί να επιφέρει καταστροφές στα όργανα ακόμα και θάνατο, ενώ κάποιες φορές ακόμα και η θεραπεία μπορεί να μην είναι αρκετή για να γλιτώσει κάποιον από τον θάνατο. Όταν αναπτυχθεί το σοκ, η θνητότητα υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει από το 10% μέχρι το 40%.

Η σήψη μπορεί να προκληθεί από σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση. Πιο συχνά αναπτύσσεται από πνευμονία ή από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η σοβαρή νόσηση από Covid -19 μπορεί επίσης να προκαλέσει σήψη. Συχνά, οι ασθενείς με σήψη αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα λοίμωξης και μέσα σε μια εβδομάδα ακολουθεί νοσηλεία λόγω σήψης. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι μολυσμένοι ασθενείς θα αναπτύξουν σήψη.

Θεραπευτικές επιλογές

Οι θεραπευτικές επιλογές της σήψης βασίζονται στα συμπτώματα του ασθενούς τα οποία και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και άφθονη λήψη υγρών. Παρόλα αυτά ακόμα και οι πιο προσεκτικοί παθολόγοι μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της σήψης.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία εξέταση που να ανιχνεύει τη σήψη. Επίσης, τα συμπτώματα της σήψης μπορούν να μιμηθούν άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όπως το έμφραγμα, οι θρομβώσεις, η αιμορραγία και άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία και ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή, πράγμα που κάνει την διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.

Για παράδειγμα, ένα νέο υγιές άτομο με σήψη που οφείλεται σε πνευμονία μπορεί να δείχνει αρκετά διαφορετικό από έναν ηλικιωμένο διαβητικό που αναπτύσσει σήψη από λοίμωξη που ξεκίνησε από το δέρμα.
Οι ασθενείς με σήψη σχεδόν πάντα χρειάζονται μεταφορά στο νοσοκομείο ή ακόμα και σε ΜΕΘ αν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα της σήψης απειλούν τη ζωή του. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα και μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα για να υποστηριχθούν τα όργανα που καταρρέουν. Η πηγή της μόλυνσης πρέπει να αναγνωριστεί και σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η καθυστέρηση της θεραπείας της σήψης μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η αναγνώριση της σήψης πριν να είναι αργά

Οι διαφοροποιήσεις στη σήψη είναι πέρα από τα συμπτώματα. Η νόσος Covid -19 απέδειξε ότι η σοβαρή νόσηση δε είναι ένα παιχνίδι τύχης. Όπως συμβαίνει με την μόλυνση από Covid -19, η ευαισθησία στη σήψη από την οποία είναι πιθανό να αρρωστήσει και να πεθάνει κάποιος που μολυνθεί, είναι μέρος της πολύπλοκης διάδρασης που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιρροές οι οποίες σχετίζονται με τον ρατσισμό, τη φτώχεια αλλα και τις δυναμικές που σχετίζονται με την γεωγραφία και τις κοινότητες.

Η έρευνα όπως εξηγούν οι ειδικοί στο The Conversation θεωρεί ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης σήψης σε σχέση με άλλους. Όπως συμβαίνει με τον covid -19, έτσι και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σήψης. Αυτοί οι παράγοντες όπως η φυλή, η φτώχεια ακόμα και η απόσταση από το νοσοκομείο παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ασθενούς.

Η μεγαλύτερη δουλειά βασίζεται στην καλύτερη δυνατότητα αναγνώρισης και θεραπείας η οποία βασίζεται στην υγειονομική μονάδα. Οι γιατροί, οι ερευνητές και οι κυβερνητικές αρχές βασίζουν τις προσπάθειές τους στην αναγνώριση της νόσου και στη θεραπεία όταν ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο. Η έρευνα είχε στόχο πάντως να κατανοήσει καλύτερα ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν, τι ιστορικό έχουν αλλά και να δει ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες όπως το εισόδημα η φυλή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Μέσω αυτής της προσέγγισης έγινε καλύτερα κατανοητή η νόσηση αλλά λίγα έχουν γίνει στην πράξη για την μείωση των περισταστικών στις ΗΠΑ σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν τα πρώτα στάδια της σήψης πάντως μπορεί να αναπτυχθούν με ραγδείς ρυθμούς στο σπίτι. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 87% των περιπτώσεων σήψης ξεκινούν εκτός νοσοκομείου. Όταν ένας ασθενής πάει στο νοσοκομείο ή σε κάποια κλινικά στα επείγοντα συνήθως αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι θα έπρεπε να έχει πάει ήδη μέρες πριν ή και ώρες πριν τη νοσηλεία του. Αυτό που έχει ως κύριο στόχο η έρευνά τους από εδώ και πέρα είναι να βελτιωθεί η διάγνωση για τη σήψη στα άτομα που ήδη νοσηλεύονται και να ρίξουν φως σε νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη σήψη προτού αναπτυχθεί.

Επιπλέον, ήδη όπως υπογραμμίζουν μαθαίνουν ακόμα περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια επηρεάζει την κατάσταση αυτή. Κάνοντας χρήση της συνδημικής θεωρίας, ένα πλαίσιο που περιγράφει πως οι συνδημικές επιδημίας προκύπτουν από κοινωνικές καταστάσεις που βλάπτουν τους ανθρώπους, εξερευνούν πως οι συνυπάρχουσες επιδημίες,όπως η φτώχεια και το άσθμα μπορεί μαζί να αυξήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Παρόλο που το πλαίσιο αυτό μπορεί να ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην μελέτη σοβαρών ασθενειών, έχει την προοπτική να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη σήψη.

Απόδοση από το https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2022 - 13:56
  • ΣΗΨΗ
  • ΦΤΩΧΕΙΑ
  • ΜΟΛΥΝΣΗ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάνναβη: Η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ε.Ε - Μειώθηκε η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών
Κάνναβη: Η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ε.Ε - Μειώθηκε η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών 15 Ιουνίου 2022
Χρήση αντηλιακού: Τι ρόλο παίζει ο ερωτικός μας σύντροφος; 19 Ιουνίου 2022
Χρήση αντηλιακού: Τι ρόλο παίζει ο ερωτικός μας σύντροφος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα
Υγεία
27/06/2025 - 14:00

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα

Οι καρδιοαναπνευστικές επιπτώσεις από πυρκαγιά μπορεί να επιμείνουν για μήνες
Υγεία
29/05/2025 - 22:00

Οι καρδιοαναπνευστικές επιπτώσεις από πυρκαγιά μπορεί να επιμείνουν για μήνες

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοιχτές απειλές για τα παιδιά οι κίνδυνοι φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
Επικαιρότητα
16/04/2025 - 14:48

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοιχτές απειλές για τα παιδιά οι κίνδυνοι φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Επιπεφυκίτιδα: Αλλεργία ή λοίμωξη; - Πως αντιμετωπίζεται
Health Talk
31/03/2025 - 18:24

Επιπεφυκίτιδα: Αλλεργία ή λοίμωξη; - Πως αντιμετωπίζεται

Το 60% των ασθενών δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων
Health Talk
17/03/2025 - 13:04

Το 60% των ασθενών δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων

Tι σημαίνει ο όρος «σήψη του εγκεφάλου» και πώς απειλεί την υγεία μας
Υγεία
27/01/2025 - 12:01

Tι σημαίνει ο όρος «σήψη του εγκεφάλου» και πώς απειλεί την υγεία μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00
Οι ασθενείς θα αξιολογούν τα δημόσια νοσοκομεία: Το νέο ψηφιακό εργαλείο του Υπ. Υγείας
Digital Health
09/07/2025 - 13:09
Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ από τους άνδρες - Οι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες
Υγεία
09/07/2025 - 13:00
Παιδοκτονία: Όταν η μητέρα «σκοτώνει» τα ψυχικά της τραύματα στο πρόσωπο του απροστάτευτου παιδιού της
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 11:54
Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας
Fitness
09/07/2025 - 11:00
Ούρηση: Ο χρυσός κανόνας των 21 δευτερολέπτων και οι κίνδυνοι όταν δεν τηρείται
Υγεία
09/07/2025 - 10:00
Οι σωστές πρακτικές πεντικιούρ για να μην μπαίνει το νύχι στο δέρμα
Υγεία
09/07/2025 - 10:00
Καρποδίνη εναντίον συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ για "ατεκμηρίωτες" καταγγελίες σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης ΦΥΚ κατ' οίκον
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 09:43
Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της ελονοσίας για νεογέννητα
Pharma Policy
09/07/2025 - 09:00
Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo