Επιστήμονες στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ουροδόχου κύστhwς, σε ασθενή που είχε χάσει και τους νεφρούς και το μεγαλύτερο τμήμα της κύστης του λόγω καρκίνου.
Το επίτευγμα αυτό ανοίγει το δρόμο για πιο «φυσική» αποκατάσταση του οργάνου, όταν αυτό έχει πια χάσει τη λειτουργικότητά της.
Τη μεταμόσχευση έκαναν χειρουργοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). Η επέμβαση έγινε πριν από δύο εβδομάδες, στις 4 Μαΐου 2025.
Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν ταυτόχρονα μεταμόσχευση κύστης και νεφρού, διαδικασία που κράτησε σχεδόν 8 ώρες. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής μπόρεσε να σταματήσει αμέσως την αιμοκάθαρση και να παράγει ούρα μόνος του για πρώτη φορά, μετά από επτά χρόνια.
Ομαλή ανάρρωση
«Ο νεφρός αμέσως άρχισε να παράγει μεγάλο όγκο ούρων. Η λειτουργία του βελτιώνεται συνεχώς έκτοτε», δήλωσε ο χειρουργός Dr. Nima Nassiri, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA. «Δεν υπήρξε ανάγκη για περαιτέρω αιμοκάθαρση μετά τη μεταμόσχευση. Τα ούρα αποβάλλονται ανεμπόδιστα στη νέα ουροδόχο κύστη».
«Παρά την πολυπλοκότητα της μεταμοσχεύσεως, όλα πήγαν όπως τα είχαμε προγραμματίσει. Η επέμβαση ήταν απολύτως επιτυχημένη», συνηγόρησε ο χειρουργός ουρολόγος Dr. Inderbir Gill, καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας στο USC. «Ο ασθενής αναρρώνει καλά και είμαστε ικανοποιημένοι από την κλινική πορεία του έως στιγμής».
Η μεταμόσχευση «αποτελεί ιστορική στιγμή στην Ιατρική», πρόσθεσε ο Dr. Gill. «Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς με «τελικού σταδίου» κύστη, η οποία πλέον δεν είναι λειτουργική».
Ως πρώτη προσπάθεια, η νέα μεταμόσχευση συνοδεύεται και από προκλήσεις. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πόσο καλά θα λειτουργεί η μεταμοσχευθείσα κύστη με την πάροδο του χρόνου. Ούτε πόσα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα χρειασθεί ο ασθενής.
Οι μεταμοσχεύσεις ουροδόχου κύστης δεν είχαν καταστεί εφικτές μέχρι τώρα, εν μέρει λόγω της πολύπλοκης αγγειακής δομής στην περιοχή της πυέλου. Από τεχνικής απόψεως εξ άλλου πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκο χειρουργείο, τόνισαν οι δύο ειδικοί.