ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γυναικεία «ομάδα κρούσης» του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ : «Έχουμε δει πολλά - Το νοσοκομείο έχει γίνει σπίτι μας»

Υγεία
Η γυναικεία «ομάδα κρούσης» του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ : «Έχουμε δει πολλά - Το νοσοκομείο έχει γίνει σπίτι μας»
Οι «αμαζόνες» του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, που βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του νέου κορονοϊού, μίλησαν στο News4Health.
Δευτέρα, 20/04/2020 - 14:11
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου & Βασιλική Αγγουρίδη Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου & Βασιλική Αγγουρίδη

Στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του κορονοϊού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά, όμως, οι γυναίκες γιατροί και νοσηλευτές αποδείχθηκαν η «ομάδα κρούσης» νοσοκομείων όπως το ΣΩΤΗΡΙΑ, μας εξήγησε ο Άγγελος Πεφάνης, Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Μπορεί, λοιπόν, για τον κ. Πεφάνη, ο πρώτος μήνας της «μάχης», να ήταν ίσως η χειρότερη περίοδος της επαγγελματικής του ζωής, «που είναι και μεγάλη, είμαι γιατρός πάνω από 40 χρόνια», όπως μας ανέφερε, έδειξε όμως και τους πραγματικούς χαρακτήρες των ανθρώπων και ανέδειξε την διαχρονική προσφορά των γυναικών ιατρών και νοσηλευτριών, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19.

«Σε αυτήν τη φάση, επειδή στις κρίσεις βλέπεις και τους χαρακτήρες των ανθρώπων, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι μας απογοήτευσαν, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι, οι οποίοι μας έκαναν, έτσι ευτυχείς. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη κλινική, η οποία αποτελείται κατά 80% από γυναίκες, ήταν μπροστά και ήταν νέες γυναίκες, οι οποίες ευτυχώς οι γυναίκες πάσχουν λιγότερο από τους άνδρες και μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν την ομάδα κρούσης.

Στην εν λόγω κλινική οι γυναίκες είναι η πλειονότητα του προσωπικού. «Πέρα από τις νοσηλεύτριες που είναι κατά βάση γυναίκες, μιλάμε για τους γιατρούς. Εφημερία το βράδυ κάνουν ειδικευόμενες από 25 μέχρι 30 χρονών», μας ανέφερε.

«Υπήρχαν ημέρες που διασωληνώσαμε και 2 αρρώστους την ίδια μέρα»

Για την Κατερίνα, Αργυράκη, παθολόγο – λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ στο «Σωτηρία», μια από τις γυναίκες της «ομάδας κρούσης» της κλινικής, η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι που βοήθησε γιατρούς και ασθενείς.

«Εσείς μας έχετε προστατέψει κι εμάς και τους ασθενείς, είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχουν καταφέρει οι άνθρωποι έξω, τηρώντας τις οδηγίες. Είναι πολύτιμο και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αλλάξουν οι οδηγίες», υπογράμμισε. Αυτοί οι μήνες ήταν γεμάτοι δύσκολες στιγμές, μας ανέφερε από το γραφείο που έχει μετατραπεί σε χώρο ξεκούρασης των γιατρών, με δύο ράντζα.

«Είδαμε πολλά. Το πιο δύσκολο απ’ όλα ήταν να βλέπεις ασθενείς που ήρθαν περιπατητικοί, χωρίς την ανάγκη οξυγόνου γιατί απλώς είχαν πυρετό ή αισθάνονταν λίγο άσχημα, στο πρώτο 24ώρο να χρειάζονται διασωλήνωση. Υπήρχαν ημέρες που διασωληνώσαμε και 2 αρρώστους την ίδια μέρα», ανέφερε.

Η αρχή ήταν και η δυσκολότερη. «Στην αρχή της λειτουργίας μας ως Covid-19 νοσοκομείο είχαμε πολλούς ασθενείς με πολύ αυξημένες ανάγκες ταυτόχρονα. Ήταν δύσκολα. Είχαμε 27 κλίνες ενός απλού νοσηλευτικού τμήματος, όλες γεμάτες ταυτόχρονα με βαρέως πάσχοντες. Όλοι τους είχαν ανάγκη χορήγησης μεγάλων συγκεντρώσεων οξυγόνου», σημείωσε.

«Πολλοί από εμάς, γιατροί και νοσηλευτές, έχουμε ξεχάσει τα σπίτια μας. Εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα. Το νοσοκομείο έχει γίνει το σπίτι μας», μας ανέφερε.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες, τόνισε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του 43χρονου που κατάφερε, μετά από ένα μήνα νοσηλείας να βγει από τη ΜΕΘ και από το Νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του. «Σήμερα δώσαμε εξιτήριο, ενώ και 5 ασθενείς μας αποσηλωνώθηκαν και βγήκαν από τις ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες. Μετά το Πάσχα θα μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους», μας ανέφερε, χαμογελώντας μέσα από τη μάσκα της.

«Μέχρι στιγμής τα χουμε καταφέρει καλά, με τα μέσα και τους τρόπους που είχαμε. Τα έχουμε πάει πολύ καλά σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, κι ο κόσμος έξω σέβεται την δική μας προσπάθεια, είναι αλληλέγγυος μαζί μας», υπογραμμίζει, αλλά το στοίχημα για την ίδια είναι αυτός ο σεβασμός κι η αλληλεγγύη να διατηρηθούν. «Η πίστη στο δημόσιο σύστημα υγείας κι η ενίσχυση του πρέπει να παραμείνουν και την επόμενη ημέρα».

«Κανείς μας δεν κοιμάται τα βράδια»

Στη ΜΕΘ η πνευμονολόγος- εντατικολόγος Σοφία Πουρίκη, αναφέρει ότι στην αρχή η Μονάδα ήταν «στο κόκκινο», γεμάτη από νοσηλευόμενους και με έντονη ανάγκη για προσωπικό. Σταδιακά άρχισε να στρώνει η κατάσταση. «Στην καλή εικόνα συνετέλεσαν τα μέτρα που πήραν οι ιθύνοντες αλλά σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια όλων εσάς εκεί έξω, η πολύτιμη κοινωνική απομόνωση. Εμείς με τη σειρά μας, δουλεύουμε πάνω από τις δυνάμεις μας αλλά αντέχουμε. Θέλουμε το αποτέλεσμα. Αυτό μετράει μόνο». «Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις σε αστραπιαίο χρόνο» λέει χαρακτηριστικά. Μητέρα δύο παιδιών με σύζυγο επίσης ιατρό, καρδιολόγο στο νοσοκομείο της Θήβας. « Τα παιδιά μας τα έχουν οι γονείς μου. Μας λείπουν τα παιδάκια μας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να τηρήσουμε την κοινωνική απομόνωση και να τα προφυλάξουμε» μας λέει.

Διαβάστε εδώ : Το News4Health στην Εντατική του ΣΩΤΗΡΙΑ : «Περιμένουμε να ανοίξουν τα μάτια τους - κανείς δεν κοιμάται τα βράδια» (pics - vid)

«Το πρώτο περιστατικό το πήραμε 14 Μαρτίου. Όταν ξεκινήσαμε, φανταζόμασταν ότι θα δεχόμαστε ασθενείς τρίτης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα, κι ήρθε αμέσως η πραγματικότητα και μας διέψευσε» μας λέει λίγο αργότερα η Φωτεινή Αντωνιάδη, προϊσταμένη του τμήματος των νοσηλευτών στην ΜΕΘ. Η Αλεξία Μαρία, αναπληρώτρια διευθύντρια νοσηλεύτρια στην ίδια ΜΕΘ, αναφέρεται στο στρες που «τρυπώνει» παρά τη μακρά εμπειρία.

«Κανείς μας δεν κοιμάται τα βράδια, τουλάχιστον όχι ολόκληρο το βράδυ. Αυτό είναι το κοινό θέμα συζήτησης». «Ξυπνάω στις 3 ή στις 4 πρωί και δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι να έρθω στο νοσοκομείο», μας λέει η κ. Μαρία, με την κ. Αντωνιάδη να συμφωνεί. «Είναι το στρες που παραμένει υψηλό, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε τις ώρες της δουλειάς», συμπεραίνουν από κοινού.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2020 - 15:02
  • ΣΩΤΗΡΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ : Θετική στον κορονοϊό βρεφονηπιοκόμος από το Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ
ΠΟΕΔΗΝ : Θετική στον κορονοϊό βρεφονηπιοκόμος από το Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ 20 Απριλίου 2020
Μελέτη: Πιθανή σχέση μόλυνσης του αέρα με τη θνησιμότητα του COVID-19 20 Απριλίου 2020
Μελέτη: Πιθανή σχέση μόλυνσης του αέρα με τη θνησιμότητα του COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47

Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»

Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09

Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης

ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 21:51

ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%
Υγεία
20/04/2026 - 14:00

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της ονομασίας του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
Υγεία
14/05/2026 - 12:01
Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52
Αυτοκτονία: Όχι στον στιγματισμό, στις υπεραπλουστεύσεις και στη δημοσιοποίηση σημειωμάτων
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo