Μια μακροχρόνια πεποίθηση σχετικά με τη φυσική αντίδραση του σώματος στη γήρανση μπορεί να είναι λανθασμένη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η φλεγμονώδης γήρανση (inflammaging) είναι μια χρόνια, ήπια μορφή φλεγμονής που αναπτύσσεται με την πρόοδο της ηλικίας. Η φλεγμονή προστατεύει τον οργανισμό από τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και συμβάλλει σε διάφορες παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι ερευνητές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θα υποφέρουν από φλεγμονή με την πάροδο της ηλικίας. Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature Age διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε περιοχές που δεν είναι βιομηχανικά ανεπτυγμένες βιώνουν τη φλεγμονή διαφορετικά από όσους ζουν σε αστικές περιοχές και ότι μπορεί να υπάρχει άλλη αιτία πίσω από αυτό.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη ζωή δύο αυτόχθονων, πληθυσμών — των Τσιμάνε από τον Αμαζόνιο της Βολιβίας και των Οράνγκ Ασλί από τη χερσόνησο της Μαλαισίας — με δύο ομάδες από την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη. Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος από περίπου 2.800 ενήλικες ηλικίας 18 έως 95 ετών στις τέσσερις ομάδες. Διαπίστωσαν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με τη γήρανση, αλλά ότι η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί παράγοντες από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η φλεγμονή στις ομάδες που ζούσαν σε περιοχές που δεν ήταν ανεπτυγμένες σε επίπεδο βιομηχανίας δεν φαινόταν να αυξάνεται με την ηλικία των ατόμων. Ο Alan Cohen, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή είναι «πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουμε σήμερα».
«Οι Tsimane και οι Orang Asli διαφέρουν από εμάς σε όλα αυτά τα σημεία», δήλωσε στην εφημερίδα The Independent.
«Το συμπέρασμα της μελέτης μας δεν είναι ότι πρέπει να γίνουμε πιο δραστήριοι, αλλά να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι κατανοούμε καλά τη βιολογία και μπορούμε να τη μικροδιαχειριστούμε. Είναι λοιπόν μια προειδοποίηση: μην ακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις διατροφής με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι η τάση της εβδομάδας».
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις πριν βγάλουν συμπεράσματα από τη μελέτη. Ο Vishwa Deep Dixit, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Yale, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι άτομα που εκτίθενται λιγότερο στη ρύπανση παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια πολύτιμη συζήτηση, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες «πριν ξαναγράψουμε το σενάριο της φλεγμονώδους γήρανσης», πρόσθεσε ο Bimal Desai, καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.