ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άσκηση «καλύτερη από τα φάρμακα» για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου

Υγεία
Freepik
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι η άσκηση ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου από πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται. Πόση άσκηση έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Δευτέρα, 02/06/2025 - 09:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η άσκηση μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με καρκίνο, να εμποδίσει την επανεμφάνιση των όγκων και είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ιστορικής μελέτης που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση τις κατευθυντήριες οδηγίες για την υγεία σε όλο τον κόσμο.


Για δεκαετίες, οι γιατροί συνιστούσαν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μετά τη διάγνωση, με ελάχιστη υποστήριξη για την ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα των ασθενών.


Τώρα, μια παγκόσμια πρωτοποριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν ασθενείς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ισραήλ διαπίστωσε ότι ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης μετά τη θεραπεία μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τον κίνδυνο θανάτου, την επανεμφάνιση της νόσου ή την εμφάνιση νέου καρκίνου.


Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Σικάγο, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι η άσκηση ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου από πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σήμερα στους ασθενείς, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ογκολόγους στον κόσμο.


Οι ασθενείς που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα οργανωμένης άσκησης με τη βοήθεια προσωπικού γυμναστή ή προπονητή υγείας μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 28% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης ή ανάπτυξης νέων καρκίνων, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο συμβουλές για την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Καλύτερη και από φάρμακο ελλείψει παρενεργειών

Όταν της ζητήθηκε να τοποθετήσει το αποτέλεσμα της άσκησης στα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η δρ. Julie Gralow, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Ascο δήλωσε: «Ονομάσαμε [τη συνεδρία στην οποία παρουσιάστηκε] As Good as a Drug (Καλό σαν φάρμακο). Θα την είχαμε ονομάσει «Καλύτερο από φάρμακο», επειδή δεν έχει όλες τις παρενέργειες».

«Είναι το ίδιο μέγεθος οφέλους με πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για αυτό το μέγεθος οφέλους – 28% μείωση του κινδύνου εμφάνισης, 37% μείωση του κινδύνου θανάτου. Τα φάρμακα εγκρίνονται για λιγότερο από αυτό, και είναι ακριβά και τοξικά».

«Όταν ξεκίνησα πριν από τρεις δεκαετίες, ήταν ακόμα η εποχή που ήμασταν ευγενικοί και λέγαμε στους ασθενείς να μην υπερβάλλουν όταν κάνουν χημειοθεραπεία. Έχουμε αντιστρέψει αυτή την τάση», πρόσθεσε. «Θα έλεγα ότι [η άσκηση] είναι καλύτερη από τα φάρμακα».


Στη μελέτη, οι ερευνητές ενέταξαν 889 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ 2009 και 2023. Οι περισσότεροι (90%) είχαν καρκίνο στο στάδιο 3. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία (445) συμμετείχε σε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης και η άλλη (444) έλαβε μόνο ένα φυλλάδιο με συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πόση γυμναστική;


Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης συνεργάστηκαν με έναν προσωπικό γυμναστή δύο φορές το μήνα για συνεδρίες προπόνησης και εποπτευόμενες συνεδρίες άσκησης, και αργότερα μία φορά το μήνα, για συνολικά τρία χρόνια.
Η ομάδα άσκησης έλαβε προπόνηση και υποστήριξη για να επιτύχει τους στόχους άσκησης που είχαν τεθεί. Ο εβδομαδιαίος στόχος τους ήταν ισοδύναμος με τρεις έως τέσσερις περιπάτους διάρκειας 45 έως 60 λεπτών, αλλά οι ασθενείς μπορούσαν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν πιο δραστήριοι. Μερικοί έκαναν καγιάκ ή σκι, για παράδειγμα.


Μετά από πέντε χρόνια, οι ασθενείς της ομάδας άσκησης είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης ή εμφάνισης νέων καρκίνων σε σύγκριση με εκείνους της άλλης ομάδας. Μετά από οκτώ χρόνια, οι ίδιοι ασθενείς είχαν επίσης 37% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο το φυλλάδιο για τον υγιεινό τρόπο ζωής.


Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, που χρηματοδότησε το βρετανικό σκέλος της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη καταγράφει τη δύναμη της άσκησης να μεταμορφώνει την υγεία των ανθρώπων και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο μετά τη θεραπεία. Ως παρέμβαση που δεν περιλαμβάνει φάρμακα, η άσκηση προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη για τους ασθενείς».

Για ορισμένους ασθενείς, «η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να μεταβάλει την πορεία της ανάρρωσής τους», πρόσθεσε ο Swanton. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ογκολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης μετά τη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άσκηση δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. Η συμβουλή μου προς τους ασθενείς με καρκίνο είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα σωματική δραστηριότητα».

Αν και η μελέτη αυτή αφορούσε μόνο ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, η Gralow δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα ευρήματα δεν θα ισχύουν και για άλλους τύπους καρκίνου.

Πηγή: Guardian



  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ASCO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού 30 Μαϊος 2025
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: Τα μάτια μπορεί να είναι παράγοντας έγκαιρης διάγνωσης τους 02 Ιουνίου 2025
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: Τα μάτια μπορεί να είναι παράγοντας έγκαιρης διάγνωσης τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση

Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23

Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο

ΔΕΠΥ: Ακόμα και μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις
Fitness
20/11/2025 - 15:00

ΔΕΠΥ: Ακόμα και μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης

Φάρμακο κατά του σακχάρου μπορεί να «ακυρώσει» τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
19/11/2025 - 16:00

Φάρμακο κατά του σακχάρου μπορεί να «ακυρώσει» τα οφέλη της άσκησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14
Πρωτοβουλίες και δράσεις του δήμου Αθηναίων στη μάχη κατά του AIDS
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 11:52
Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34
Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16
Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07
Κάλεσμα της ΕΣΚ Τυφλών στην παναναπηρική κινητοποίηση της Τετάρτης, στο Σύνταγμα
Patient Talk
02/12/2025 - 10:49
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31
Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02
Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38
Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28
Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54
H ΕΣΕΕ στηρίζει τους Εθελοντές Αιμοδότες και την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 16:21
Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo