ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Η εκτίμηση του κινδύνου σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Υγεία
Ευλογιά των πιθήκων: Η εκτίμηση του κινδύνου σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψισε όλα όσα γνωρίζουμε για τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και αξιολόγησε τον κινδυνο.
Πέμπτη, 19/05/2022 - 15:12
News4Health Team News4Health Team

Στις 13 Μαΐου του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ειδοποιήθηκε για δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων από το ίδιο νοικοκυριό, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 15 Μαΐου τέσσερα επιπλέον εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στις Υπηρεσίες Σεξουαλικής Υγείας που παρουσίασαν ασθένεια φυσαλιδώδους εξανθήματος και σε ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (GBMSM).

Έκτοτε μία ομάδα έχει συσταθεί για να συντονίσει τις προσπάθειες ιχνηλάτησης επαφών.

Σε αντίθεση με σποραδικά κρούσματα με ταξιδιωτικούς συνδέσμους σε ενδημικές χώρες, καμία πηγή μόλυνσης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η μόλυνση μοιάζει να έχει πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκταση της τοπικής διασποράς είναι ασαφής αυτή τη στιγμή και υπάρχει η πιθανότητα ταυτοποίησης περισσότερων κρουσμάτων.

Η περιγραφή των κρουσμάτων

Τα κρούσματα της 13ης Μαΐου ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το πιθανό κρούσμα συνδέεται επιδημιολογικά με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχει αναρρώσει πλήρως. Το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε εμφάνισε εξάνθημα στις 5 Μαΐου και εισήχθη σε νοσοκομείο στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Μαΐου. Στις 9 Μαΐου, το κρούσμα μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο λοιμωξιολογίας για συνεχιζόμενη φροντίδα. Η ευλογιά των πιθήκων επιβεβαιώθηκε στις 12 Μαΐου. Ένα άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφάνισε φυσαλιδώδες εξάνθημα στις 30 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε ότι είχε ευλογιά των πιθήκων στις 13 Μαΐου και είναι σε σταθερή κατάσταση.

Ο δυτικός αφρικανικός κλάδος της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στις δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Στις 15 Μαΐου, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για τέσσερα πρόσθετα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και παρουσίαζαν φυσαλιδώδες εξάνθημα. Και οι τέσσερις επιβεβαιώθηκε ότι έχουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων της Δυτικής Αφρικής.

Η σοβαρότητα της νόσου - Τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ζωονόσος με τυχαίες ανθρώπινες λοιμώξεις που εμφανίζονται συνήθως σε δασικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που ανήκει στην οικογένεια των ορθοποξικών ιών. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί με έκθεση στα σταγονίδια μέσω εκπνεόμενων μεγάλων σταγονιδίων και με επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ή μολυσμένα υλικά. Η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. Η νόσος είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν αυθόρμητα μέσα σε 14 έως 21 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά (φαγούρα) και οι βλάβες μπορεί να είναι επώδυνες. Η δεξαμενή των ζώων παραμένει άγνωστη, αν και είναι πιθανό να βρίσκεται ανάμεσα σε τρωκτικά. Η επαφή με ζωντανά και νεκρά ζώα μέσω του κυνηγιού και της κατανάλωσης κρέατος άγριων θηραμάτων ή θάμνων είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Υπάρχουν δύο κλάδοι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: ο κλάδος της Δυτικής Αφρικής και ο κλάδος της λεκάνης του Κονγκό (Κεντροαφρικανική). Αν και η λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς στη Δυτική Αφρική οδηγεί μερικές φορές σε σοβαρή ασθένεια σε ορισμένα άτομα, η ασθένεια συνήθως αυτοπεριορίζεται. Η αναλογία θανάτων από κρούσματα για την περιοχή της Δυτικής Αφρικής έχει τεκμηριωθεί ότι είναι περίπου 1%, ενώ για τη λεκάνη του Κονγκό, μπορεί να είναι έως και 10%. Τα παιδιά διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο και η ευλογιά των πιθήκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συγγενή ευλογιά των πιθήκων ή θνησιγένεια.

Ηπιότερες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μην εντοπιστούν και να αντιπροσωπεύουν κίνδυνο μετάδοσης από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανό να υπάρχει μικρή ανοσία έναντι της μόλυνσης σε όσους ταξιδεύουν ή εκτίθενται με άλλο τρόπο, καθώς η ενδημική ασθένεια συνήθως περιορίζεται γεωγραφικά σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Ιστορικά, ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς αποδείχθηκε προστατευτικός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Ενώ ένα εμβόλιο (MVA-BN) και μια ειδική θεραπεία (tecovirimat) εγκρίθηκαν για την ευλογιά των πιθήκων, το 2019 και το 2022 αντίστοιχα, αυτά τα αντίμετρα δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα και πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο κάτω των 40 ή 50 ετών δεν επωφελούνται πλέον από την προστασία που παρέχεται από προηγούμενα προγράμματα εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.

Πόσο πολύ κινδυνεύουμε σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Καμία πηγή μόλυνσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε για την οικογένεια ούτε για τα συμπλέγματα GBMSM. Με βάση τις διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες, η μόλυνση φαίνεται να έχει τοπικά αποκτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εύρος της τοπικής μετάδοσης είναι ασαφές σε αυτό το στάδιο και υπάρχει πιθανότητα εντοπισμού και άλλων κρουσμάτων. Ωστόσο, όταν άρχισαν οι αρχές να υποψιάζονται την ευλογιά των πιθήκων, οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν αμέσως να παίρνουν μέτρα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης των κρουσμάτων και της εκτεταμένης ανίχνευσης επαφών προς τα εμπρός και προς τα πίσω για να καταστεί δυνατή η αναγνώριση της πηγής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αναφερθεί οκτώ προηγούμενα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων: όλες οι εισαγωγές σχετίζονταν με ιστορικό ταξιδιού προς ή από τη Νιγηρία. Το 2021, υπήρξαν επίσης δύο ξεχωριστά κρούσματα ανθρώπινης ευλογιάς που εισήχθησαν από τη Νιγηρία που αναφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια μιας εστίας ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η έκθεση εντοπίστηκε στην επαφή με σκύλους κατοικίδιων λιβαδιών που είχαν συγκατοικήσει με μικρά θηλαστικά μολυσμένα από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που εισήχθησαν από την Γκάνα.

Συστάσεις του ΠΟΥ

Οποιαδήποτε ασθένεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή κατά την επιστροφή από μια ενδημική περιοχή θα πρέπει να αναφέρεται σε έναν επαγγελματία υγείας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για όλο το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού και εμβολιασμού. Οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ζώα (νεκρά ή ζωντανά) που θα μπορούσαν να φιλοξενούν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (τρωκτικά, μαρσιποφόρα, πρωτεύοντα θηλαστικά) και θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ή να χειρίζονται άγρια ​​θηράματα (κυνήγι). Πρέπει να τονιστεί η σημασία της υγιεινής των χεριών με τη χρήση σαπουνιού και νερού ή απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα.

Διεθνή ταξίδια ή εμπόριο: Ο ΠΟΥ δεν συνιστά κανέναν περιορισμό για ταξίδια και εμπορικές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς αυτή εξελίσσεται ραγδαία.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2022 - 15:31
  • ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ
  • ΠΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού: Κάθε Έλληνας μπορεί πια να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού: Κάθε Έλληνας μπορεί πια να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό 19 Μαϊος 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Λιγότερα από 4.000 κρούσματα - Στους 160 οι διασωληνωμένοι 19 Μαϊος 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Λιγότερα από 4.000 κρούσματα - Στους 160 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00

Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ

ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει με κάποια ψυχική διαταραχή
Ψυχική Υγεία
11/11/2025 - 12:39

ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27

ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας

ΠΟΥ: 1 στους 5 ενήλικες εξακολουθεί να είναι εθισμένος στο κάπνισμα
Πολιτική Υγείας
07/10/2025 - 12:00

ΠΟΥ: 1 στους 5 ενήλικες εξακολουθεί να είναι εθισμένος στο κάπνισμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32
Πως το σεξ ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία οδηγώντας σε μακροζωία
Υγεία
15/12/2025 - 19:57
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο
Υγεία
15/12/2025 - 19:32
Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να αναβάλουν την απεργία λόγω «σούπερ γρίπης»
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:48
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Στη Θεσσαλονίκη ο Θεμιστοκλέους για το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 17:58
MSDConnect.gr: Η νέα, πλήρως ανασχεδιασμένη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για τους επαγγελματίες υγείας
Digital Health
15/12/2025 - 17:34
Εμμηνόπαυση και χριστουγεννιάτικη μαγεία: Πώς να απολαύσετε τις γιορτές παρά τα συμπτώματα
Health Talk
15/12/2025 - 17:11
ΠΟΕΔΗΝ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:44
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:12
GENESIS Pharma: Νέα συνεργασία για φάρμακο κατά του κληρονομικού αγγειοοίδηματος
Pharma News
15/12/2025 - 15:47
Οστεοπόρωση: Το περιεχόμενο της κούπας σας μπορεί να κρίνει την υγεία των οστών σας
Υγεία
15/12/2025 - 15:27
Πρόληψη, αυτοέλεγχος και ασφαλής οδήγηση - Μεγάλη πανελλαδική δράση στον Πειραιά
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 15:14
Ινστιτούτο Prolepsis: Τα ευρήματα του έργου PARTNER για την υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 14:48
Τρίτη διαδοχική πιστοποίηση B Corp για την Chiesi Hellas
Pharma News
15/12/2025 - 14:32
Μύκητες στα νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού υπόσχεται λύση
Υγεία
15/12/2025 - 14:00
Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Υγεία
15/12/2025 - 13:00
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo