ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές εντόπισαν κυκλώματα νευρώνων που μας ειδοποιούν ότι είμαστε χορτάτοι

Υγεία
PIXABAY
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να βρίσκονται πλέον αρκετά κοντά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο σχεδόν τον πλανήτη θα... στρωθούν στα εορταστικά τραπέζια που συνήθως είναι πλουσιότερα σε σχέση με αυτά της καθημερινότητας.
Πέμπτη, 23/11/2023 - 15:17
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που θα έχουν στο μυαλό τους ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της νευροεπιστήμης: Πότε σταματάμε να τρώμε νιώθοντας χορτάτοι και ευχαριστημένοι;

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περιοχές του εγκεφάλου αλλά και συγκεκριμένα κύτταρα που εμπλέκονται στη διαδικασία τερματισμού του γεύματος. Παρ' όλα αυτά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο συντονίζεται αυτή η διαδικασία παραμένει σκοτεινός. Τώρα, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές καταγραφές από ποντίκια που έτρωγαν φαγητό, οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά πώς συγκεκριμένοι νευρώνες σε μια περιοχή που ονομάζεται ουραίος πυρήνας της μοναχικής οδού (cNTS) ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος για να επιβραδύνουν και τελικά να τερματίσουν το φαγητό.

«Κανείς δεν ήταν πραγματικά σε θέση να το κάνει αυτό σε ξύπνια ζώα στο παρελθόν», λέει ο Nicholas Betley, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature, υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος διαχειρίζεται μια συντονισμένη αλληλουχία συμπεριφορικών αντιδράσεων στην τροφή καθώς αυτή ταξιδεύει από το στόμα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τις διατροφικές συμπεριφορές και διαταραχές των ανθρώπων, προσθέτει.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με το τι προκαλεί τα ζώα να σταματήσουν το φαγητό έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε δύο τύπους κυττάρων που βρίσκονται στο cNTS. Το ένα είναι οι νευρώνες της ορμόνης απελευθέρωσης προλακτίνης (PRLH), οι οποίοι έχουν συνδεθεί με πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της συμπεριφοράς σίτισης. Ο άλλος είναι οι νευρώνες GCG, οι οποίοι παράγουν το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη - την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη και μιμείται από τα πρόσφατα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy.

Μελέτες σε αναισθητοποιημένα ζώα διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι νευρώνων ενεργοποιούνται ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα πλήρωσης του στομάχου, την οποία οι ερευνητές παρομοιάζουν με το φούσκωμα ενός μπαλονιού στο στομάχι. Όμως τέτοιες τεχνικές αποτελούν φτωχό υποκατάστατο για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, λέει ο Zachary Knight, νευροβιολόγος και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Δεν έχετε πραγματικά καμία αίσθηση του τι συμβαίνει δυναμικά».

Για να δημιουργήσουν ένα πιο φυσικό περιβάλλον, ο Knight, ο διδακτορικός φοιτητής του UCSF Truong Ly και οι συνεργάτες του τελειοποίησαν μια τεχνική για την καταγραφή σημάτων από μεμονωμένους νευρώνες στο cNTS του εγκεφάλου ενώ τα ποντίκια ήταν ξύπνια. Στη συνέχεια τάισαν τα ζώα με διάφορα είδη στερεών και υγρών τροφών για να δουν πώς -και πότε- ανταποκρίθηκε κάθε ομάδα νευρώνων.

Οι καταγραφές έδειξαν ότι οι νευρώνες του GCG αυξάνουν τη δραστηριότητά τους λίγα λεπτά μετά την έναρξη του φαγητού από το ποντίκι. Η διοχέτευση τροφής ή ακόμη και αέρα στο στομάχι είχε το ίδιο αποτέλεσμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι νευρώνες χρησιμοποιούν τη διαστολή του στομάχου για να παρακολουθούν πόση τροφή έχει καταναλωθεί, λέει ο Ly. Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ για να διεγείρουν τεχνητά αυτούς τους νευρώνες σε ζωντανά ποντίκια, τα ζώα φάνηκε να πιστεύουν ότι είχαν ήδη χορτάσει, τρώγοντας πολύ λιγότερο την επόμενη ώρα από ό,τι τα ποντίκια που δεν είχαν χτυπηθεί.

Οι νευρώνες PRLH συμπεριφέρθηκαν μάλλον διαφορετικά. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η ομάδα διαπίστωσε ότι η έγχυση τροφής στο στομάχι μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτά τα κύτταρα. Αλλά όταν τα ζώα αφέθηκαν να φάνε κανονικά, οι νευρώνες ανταποκρίνονταν πολύ περισσότερο στην απλή παρουσία τροφής στο στόμα του ποντικιού. Για να δουν τι ακριβώς ενεργοποιούσε αυτούς τους νευρώνες, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με λίπος, ζάχαρη, γλυκαντικά χωρίς θερμίδες και νερό. Οι τρεις πρώτες ουσίες, αλλά όχι το νερό, πυροδοτούσαν τη δραστηριότητα των κυττάρων PRLH δραστηριότητα μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτή η απόκριση υποδηλώνει ότι η γεύση είναι «ένας κρίσιμος παράγοντας που ενεργοποιεί τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της σίτισης», λέει ο Ly. Βέβαια, ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να μην έχουν φυσιολογικές λειτουργίες γεύσης παρουσίασαν μειωμένη ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων.

Ο Knight και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι η διέγερση των νευρώνων PRLH έκανε τα ποντίκια να περιορίσουν δραματικά την πρόσληψη τροφής τους εάν, και μόνο εάν, έτρωγαν ενεργά εκείνη τη στιγμή. Με άλλα λόγια, αυτά τα κύτταρα φαίνεται να χρησιμοποιούν τα σήματα γεύσης «όχι για να ελέγξουν πόσο τρώτε συνολικά, αλλά μάλλον για να ελέγξουν πόσο γρήγορα το τρώτε», λέει ο Knight. Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δύο τύποι νευρώνων «συντονίζουν τη συμπεριφορά σίτισης σε δύο διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από τον πολύ γρήγορο συντονισμό κάθε μπουκιάς και γλειψίματος, μέχρι τη μεγαλύτερη κλίμακα κορεσμού».

Ο «πολύ λεπτομερής» χαρακτηρισμός αυτών των νευρώνων σε ζώα που βρίσκονται σε εγρήγορση από την ομάδα «είναι ασυνήθιστος στον τομέα», λέει ο νευροεπιστήμονας Haijiang Cai του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Προηγούμενες μελέτες, σημειώνει, εστίαζαν στην ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε και δεν είχαν καταφέρει να ξεχωρίσουν τους ειδικούς για το χρόνο ρόλους των κυττάρων καθώς προχωρούσε το γεύμα. Η έρευνα αποτελεί επίσης μια συναρπαστική τεχνική πρόοδο για τις μελέτες του cNTS, σημειώνει η Lora Heisler, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Μέχρι τώρα , λέει, «ήταν πραγματικά δύσκολο να έχουμε αξιόπιστες καταγραφές» από αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη δεν λέει όλη την ιστορία του τερματισμού του γεύματος. Συγκεκριμένα, ο Σάιμον Λάκμαν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αναρωτιέται γιατί οι νευρώνες PRLH θα πρέπει να επιβραδύνουν την κατανάλωση γευστικών τροφών όπως τα λιπαρά και η ζάχαρη. «Συνήθως πιστεύουμε ότι όταν τρώτε ένα εύγευστο φαγητό, η πρόσληψη αυξάνεται για το συγκεκριμένο φαγητό», λέει και προσθέτει πως «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να δουλέψουμε...»

Ο Knight συμφωνεί ότι τα ευρήματα φαίνονται αντιφατικά, αλλά υποθέτει ότι η ταχύτητα κατανάλωσης αντικατοπτρίζει μια πράξη εξισορρόπησης. Μια οδός σηματοδοτεί «αυτό είναι νόστιμο, θα φάω λίγο παραπάνω», λέει και συμπληρώνει πως «την ίδια στιγμή, υπάρχει αυτό το άλλο νευρωνικό σύστημα που λέει: "Περίμενε ένα λεπτό, αυτό έχει πολλές θερμίδες, επιβράδυνε λίγο"».

Ο ίδιος και άλλοι νευροεπιστήμονες τονίζουν επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς και άλλες περιοχές του εγκεφάλου και κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις συμπεριφορές. Υπάρχουν περίπου 20 τύποι νευρώνων στο cNTS, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί σωστά. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι τα σήματα από το έντερο μεταδίδονται σε αυτή την περιοχή μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, δεν είναι σαφές πώς οι νευρώνες PRLH λαμβάνουν πληροφορίες από το στόμα, πώς εξισορροπούν τις πληροφορίες από το στόμα και το στομάχι και πώς μπορεί να ρυθμίζουν δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη διατροφική συμπεριφορά.

«Αυτό ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο ερωτημάτων σχετικά με το τι συμβαίνει με αυτά τα κύτταρα και τα δίκτυα που σχηματίζουν στον υπόλοιπο εγκέφαλο», λέει ο Betley. Για παράδειγμα: «Πώς πηγαίνει στραβά αυτό το σύστημα στην υπερκατανάλωση τροφής;» Αναρωτιέται επίσης αν μπορεί να προσφέρει ευρύτερες γνώσεις σχετικά με τις ανθρώπινες διατροφικές συμπεριφορές και ακόμη να αντιμετωπίσει ερωτήματα όπως: «γιατί θα φάω τόσο πολύ τα Χριστούγεννα; Τι συμβαίνει με τους νευρώνες μου κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος;»

Πηγή: Science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2023 - 15:40
  • ΝΕΥΡΩΝΕΣ
  • ΣΤΟΜΑΧΙ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξέσπασμα κρουσμάτων λιπώδους διήθησης ήπατος στις ηλικίες 5-19 ετών
Ξέσπασμα κρουσμάτων λιπώδους διήθησης ήπατος στις ηλικίες 5-19 ετών 23 Νοεμβρίου 2023
Μειωμένοι οι θάνατοι από κορονοϊό, αυξημένα τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola 23 Νοεμβρίου 2023
Μειωμένοι οι θάνατοι από κορονοϊό, αυξημένα τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους
Διατροφή
12/08/2025 - 21:21

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ
Υγεία
16/07/2025 - 11:00

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00
Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή
Υγεία
11/09/2025 - 10:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo