ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές εντόπισαν κυκλώματα νευρώνων που μας ειδοποιούν ότι είμαστε χορτάτοι

Υγεία
PIXABAY
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να βρίσκονται πλέον αρκετά κοντά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο σχεδόν τον πλανήτη θα... στρωθούν στα εορταστικά τραπέζια που συνήθως είναι πλουσιότερα σε σχέση με αυτά της καθημερινότητας.
Πέμπτη, 23/11/2023 - 15:17
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που θα έχουν στο μυαλό τους ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της νευροεπιστήμης: Πότε σταματάμε να τρώμε νιώθοντας χορτάτοι και ευχαριστημένοι;

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περιοχές του εγκεφάλου αλλά και συγκεκριμένα κύτταρα που εμπλέκονται στη διαδικασία τερματισμού του γεύματος. Παρ' όλα αυτά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο συντονίζεται αυτή η διαδικασία παραμένει σκοτεινός. Τώρα, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές καταγραφές από ποντίκια που έτρωγαν φαγητό, οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά πώς συγκεκριμένοι νευρώνες σε μια περιοχή που ονομάζεται ουραίος πυρήνας της μοναχικής οδού (cNTS) ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος για να επιβραδύνουν και τελικά να τερματίσουν το φαγητό.

«Κανείς δεν ήταν πραγματικά σε θέση να το κάνει αυτό σε ξύπνια ζώα στο παρελθόν», λέει ο Nicholas Betley, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature, υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος διαχειρίζεται μια συντονισμένη αλληλουχία συμπεριφορικών αντιδράσεων στην τροφή καθώς αυτή ταξιδεύει από το στόμα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τις διατροφικές συμπεριφορές και διαταραχές των ανθρώπων, προσθέτει.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με το τι προκαλεί τα ζώα να σταματήσουν το φαγητό έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε δύο τύπους κυττάρων που βρίσκονται στο cNTS. Το ένα είναι οι νευρώνες της ορμόνης απελευθέρωσης προλακτίνης (PRLH), οι οποίοι έχουν συνδεθεί με πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της συμπεριφοράς σίτισης. Ο άλλος είναι οι νευρώνες GCG, οι οποίοι παράγουν το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη - την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη και μιμείται από τα πρόσφατα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy.

Μελέτες σε αναισθητοποιημένα ζώα διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι νευρώνων ενεργοποιούνται ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα πλήρωσης του στομάχου, την οποία οι ερευνητές παρομοιάζουν με το φούσκωμα ενός μπαλονιού στο στομάχι. Όμως τέτοιες τεχνικές αποτελούν φτωχό υποκατάστατο για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, λέει ο Zachary Knight, νευροβιολόγος και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Δεν έχετε πραγματικά καμία αίσθηση του τι συμβαίνει δυναμικά».

Για να δημιουργήσουν ένα πιο φυσικό περιβάλλον, ο Knight, ο διδακτορικός φοιτητής του UCSF Truong Ly και οι συνεργάτες του τελειοποίησαν μια τεχνική για την καταγραφή σημάτων από μεμονωμένους νευρώνες στο cNTS του εγκεφάλου ενώ τα ποντίκια ήταν ξύπνια. Στη συνέχεια τάισαν τα ζώα με διάφορα είδη στερεών και υγρών τροφών για να δουν πώς -και πότε- ανταποκρίθηκε κάθε ομάδα νευρώνων.

Οι καταγραφές έδειξαν ότι οι νευρώνες του GCG αυξάνουν τη δραστηριότητά τους λίγα λεπτά μετά την έναρξη του φαγητού από το ποντίκι. Η διοχέτευση τροφής ή ακόμη και αέρα στο στομάχι είχε το ίδιο αποτέλεσμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι νευρώνες χρησιμοποιούν τη διαστολή του στομάχου για να παρακολουθούν πόση τροφή έχει καταναλωθεί, λέει ο Ly. Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ για να διεγείρουν τεχνητά αυτούς τους νευρώνες σε ζωντανά ποντίκια, τα ζώα φάνηκε να πιστεύουν ότι είχαν ήδη χορτάσει, τρώγοντας πολύ λιγότερο την επόμενη ώρα από ό,τι τα ποντίκια που δεν είχαν χτυπηθεί.

Οι νευρώνες PRLH συμπεριφέρθηκαν μάλλον διαφορετικά. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η ομάδα διαπίστωσε ότι η έγχυση τροφής στο στομάχι μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτά τα κύτταρα. Αλλά όταν τα ζώα αφέθηκαν να φάνε κανονικά, οι νευρώνες ανταποκρίνονταν πολύ περισσότερο στην απλή παρουσία τροφής στο στόμα του ποντικιού. Για να δουν τι ακριβώς ενεργοποιούσε αυτούς τους νευρώνες, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με λίπος, ζάχαρη, γλυκαντικά χωρίς θερμίδες και νερό. Οι τρεις πρώτες ουσίες, αλλά όχι το νερό, πυροδοτούσαν τη δραστηριότητα των κυττάρων PRLH δραστηριότητα μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτή η απόκριση υποδηλώνει ότι η γεύση είναι «ένας κρίσιμος παράγοντας που ενεργοποιεί τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της σίτισης», λέει ο Ly. Βέβαια, ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να μην έχουν φυσιολογικές λειτουργίες γεύσης παρουσίασαν μειωμένη ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων.

Ο Knight και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι η διέγερση των νευρώνων PRLH έκανε τα ποντίκια να περιορίσουν δραματικά την πρόσληψη τροφής τους εάν, και μόνο εάν, έτρωγαν ενεργά εκείνη τη στιγμή. Με άλλα λόγια, αυτά τα κύτταρα φαίνεται να χρησιμοποιούν τα σήματα γεύσης «όχι για να ελέγξουν πόσο τρώτε συνολικά, αλλά μάλλον για να ελέγξουν πόσο γρήγορα το τρώτε», λέει ο Knight. Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δύο τύποι νευρώνων «συντονίζουν τη συμπεριφορά σίτισης σε δύο διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από τον πολύ γρήγορο συντονισμό κάθε μπουκιάς και γλειψίματος, μέχρι τη μεγαλύτερη κλίμακα κορεσμού».

Ο «πολύ λεπτομερής» χαρακτηρισμός αυτών των νευρώνων σε ζώα που βρίσκονται σε εγρήγορση από την ομάδα «είναι ασυνήθιστος στον τομέα», λέει ο νευροεπιστήμονας Haijiang Cai του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Προηγούμενες μελέτες, σημειώνει, εστίαζαν στην ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε και δεν είχαν καταφέρει να ξεχωρίσουν τους ειδικούς για το χρόνο ρόλους των κυττάρων καθώς προχωρούσε το γεύμα. Η έρευνα αποτελεί επίσης μια συναρπαστική τεχνική πρόοδο για τις μελέτες του cNTS, σημειώνει η Lora Heisler, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Μέχρι τώρα , λέει, «ήταν πραγματικά δύσκολο να έχουμε αξιόπιστες καταγραφές» από αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη δεν λέει όλη την ιστορία του τερματισμού του γεύματος. Συγκεκριμένα, ο Σάιμον Λάκμαν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αναρωτιέται γιατί οι νευρώνες PRLH θα πρέπει να επιβραδύνουν την κατανάλωση γευστικών τροφών όπως τα λιπαρά και η ζάχαρη. «Συνήθως πιστεύουμε ότι όταν τρώτε ένα εύγευστο φαγητό, η πρόσληψη αυξάνεται για το συγκεκριμένο φαγητό», λέει και προσθέτει πως «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να δουλέψουμε...»

Ο Knight συμφωνεί ότι τα ευρήματα φαίνονται αντιφατικά, αλλά υποθέτει ότι η ταχύτητα κατανάλωσης αντικατοπτρίζει μια πράξη εξισορρόπησης. Μια οδός σηματοδοτεί «αυτό είναι νόστιμο, θα φάω λίγο παραπάνω», λέει και συμπληρώνει πως «την ίδια στιγμή, υπάρχει αυτό το άλλο νευρωνικό σύστημα που λέει: "Περίμενε ένα λεπτό, αυτό έχει πολλές θερμίδες, επιβράδυνε λίγο"».

Ο ίδιος και άλλοι νευροεπιστήμονες τονίζουν επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς και άλλες περιοχές του εγκεφάλου και κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις συμπεριφορές. Υπάρχουν περίπου 20 τύποι νευρώνων στο cNTS, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί σωστά. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι τα σήματα από το έντερο μεταδίδονται σε αυτή την περιοχή μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, δεν είναι σαφές πώς οι νευρώνες PRLH λαμβάνουν πληροφορίες από το στόμα, πώς εξισορροπούν τις πληροφορίες από το στόμα και το στομάχι και πώς μπορεί να ρυθμίζουν δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη διατροφική συμπεριφορά.

«Αυτό ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο ερωτημάτων σχετικά με το τι συμβαίνει με αυτά τα κύτταρα και τα δίκτυα που σχηματίζουν στον υπόλοιπο εγκέφαλο», λέει ο Betley. Για παράδειγμα: «Πώς πηγαίνει στραβά αυτό το σύστημα στην υπερκατανάλωση τροφής;» Αναρωτιέται επίσης αν μπορεί να προσφέρει ευρύτερες γνώσεις σχετικά με τις ανθρώπινες διατροφικές συμπεριφορές και ακόμη να αντιμετωπίσει ερωτήματα όπως: «γιατί θα φάω τόσο πολύ τα Χριστούγεννα; Τι συμβαίνει με τους νευρώνες μου κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος;»

Πηγή: Science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2023 - 15:40
  • ΝΕΥΡΩΝΕΣ
  • ΣΤΟΜΑΧΙ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξέσπασμα κρουσμάτων λιπώδους διήθησης ήπατος στις ηλικίες 5-19 ετών
Ξέσπασμα κρουσμάτων λιπώδους διήθησης ήπατος στις ηλικίες 5-19 ετών 23 Νοεμβρίου 2023
Μειωμένοι οι θάνατοι από κορονοϊό, αυξημένα τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola 23 Νοεμβρίου 2023
Μειωμένοι οι θάνατοι από κορονοϊό, αυξημένα τα κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ
Υγεία
16/07/2025 - 11:00

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας
Διατροφή
20/03/2025 - 18:39

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας

Εγκεφαλικά ημισφαίρια: Τελικά υπάρχει «κυρίαρχο μισό»;
Υγεία
10/03/2025 - 17:23

Εγκεφαλικά ημισφαίρια: Τελικά υπάρχει «κυρίαρχο μισό»;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι σαγιονάρες για τα πόδια μας!
Health Talk
30/07/2025 - 07:27
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς φέρνει σημαντικά πρόσθετα κόστη για τη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
30/07/2025 - 07:09
Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου
Υγεία
30/07/2025 - 06:44
ΕΣΑμεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Patient Talk
29/07/2025 - 19:19
Από ποια ηλικία επιταχύνεται η γήρανση του ανθρώπου
Υγεία
29/07/2025 - 18:54
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52
Παρών ο HIV στην Ελλάδα: Προκλήσεις στην επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Υγεία
29/07/2025 - 17:44
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Το 33,6% των εφήβων της Κρήτης συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω... πλήξης και μοναξιάς
Ψυχική Υγεία
29/07/2025 - 14:03
Το «ΚΑΛΥΨΩ» στην OnHOME Alliance για πιο ανθρώπινη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή
Patient Talk
29/07/2025 - 13:39
Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση
Διατροφή
28/07/2025 - 11:14
H συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για 15% δασμούς θα αγγίξει και τα φαρμακευτικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 10:48
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Με φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 11:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo