ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επωφελές και όχι επικίνδυνο το εμβόλιο για τις μέλλουσες μητέρες και τις έγκυες

Υγεία
Επωφελές και όχι επικίνδυνο το εμβόλιο για τις μέλλουσες μητέρες και τις έγκυες
Τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκε οδηγία του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλες οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες
Παρασκευή, 19/02/2021 - 10:55
News4Health Team News4Health Team

Υπέρ της ασφάλειας του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε έγκυες και γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί «συνηγορούν» τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά τον έντονο προβληματισμό που επικράτησε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες, τα στοιχεία από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων πληθυσμού ανά την υφήλιο με τα mRNA εμβόλια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μετά από ενδελεχή εξέτασή τους και ευρύ επιστημονικό διάλογο, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει επιβάρυνση στο έμβρυο ή την έγκυο από το εμβόλιο, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός προσφέρει όφελος κατά την κύηση, καθώς αν η γυναίκα νοσήσει με COVID-19, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

Προβληματισμός και ερωτήματα

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από την Κίνα, μαστίζει εδώ και 12 μήνες την Ευρώπη και την Αμερική. Η ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου ενάντια στον ιό, στο οποίο βασίζονται όλες οι προσδοκίες για οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση, είναι πλέον γεγονός και το πρόγραμμα του εμβολιασμού εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Λόγω της ταχύτατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την παραγωγή εμβολίων, εκ των οποίων τα πρώτα που εγκρίθηκαν βασίζονται στη τεχνολογία M-RNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, εύλογα έχουν προκύψει ερωτήματα τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό για την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια τους.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από 90%, ενώ επίσης έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες άτομα -κατά μέσον όρο γύρω στις 40.000 για κάθε εταιρεία- πριν πάρει το δρόμο για την παραγωγή του σε μαζική κλίμακα.

«Αρχικά το εμβόλιο δεν είχε αδειοδοτηθεί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τη χορήγηση του σε παιδιά και σε εγκύους, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Πρώτο, όμως, πριν από αρκετές εβδομάδες το Αμερικανικό Κολλέγιο για την Μαιευτική και Γυναικολογία (ACOG), σε συνεργασία με το CDC, εξέδωσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει λόγος, ούτε στοιχεία, τα οποία να απαγορεύουν την χορήγηση του σε εγκύους. Τις τελευταίες βδομάδες έγινε διευκρινιστική δήλωση, η οποία αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη τους σε περίπτωση που έχουν κάνει το εμβόλιο και επιπλέον δε χρειάζεται να αναβάλουν τον εμβολιασμό σε περίπτωση που επιθυμούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη, σε περίπτωση δηλαδή που προσπαθούν να κάνουν παιδί.

Αυτά ήταν εξαιρετικά νέα, ειδικά για εμάς τους γυναικολόγους αναπαραγωγής που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με ερωτήσεις ενδιαφέροντος και αγωνίας από τις μέλλουσες μητέρες», αναφέρει ο δρ Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μέλος του Δ.Σ. του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέραν των κλινικών μελετών, η λογική στην οποία βασίστηκε η παραπάνω απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το έμβρυο ή η έγκυος επιβαρύνονται με οποιοδήποτε τρόπο από το εμβόλιο. Αντιθέτως, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι είναι πολύ ασφαλέστερο για την μέλλουσα μητέρα να είναι εμβολιασμένη κατά διάρκεια της κύησης της, γιατί ακόμα κι αν νοσήσει από τον ιό, τα συμπτώματα θα είναι πολύ ηπιότερα.

Όφελος για την εγκυμοσύνη

Όπως αναφέρει το CDC, δεδομένα παρατήρησης καταδεικνύουν ότι οι έγκυες με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανάγκης για μηχανικό αερισμό και θανάτου, συγκριτικά με μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, οι έγκυες με COVID-19 ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρος τοκετός, σε σύγκριση με τις έγκυες χωρίς τη λοίμωξη.

Τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκε οδηγία του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλες οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες και δεν χρειάζεται να αναβάλλουν είτε την χορήγηση του εμβολίου είτε την εγκυμοσύνη τους, επειδή φοβούνται ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις ίδιες ή το μωρό τους.

«Είναι αυτονόητο ότι οι επιτροπές των ειδικών επιστημόνων, οι οποίες εκδίδουν τις οδηγίες αυτές φτάνουν στα συμπεράσματα, μετά από αναλυτική μελέτη δεδομένων από χιλιάδες -και πλέον εκατομμύρια- εμβολιασμένους συνανθρώπους μας.

Με λίγα λόγια, τα νέα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τόσο από τα εκατομμύρια συμπολιτών μας σε όλες τις χώρες που εμβολιάζονται, αλλά και από το γεγονός ότι οι γυναίκες, οι μέλλουσες μητέρες και οι έγκυες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την χορήγηση του εμβολίου.

Αντίθετα «η χορήγηση και η προφύλαξη που θα έχουν με την δημιουργία των αντισωμάτων θα προστατέψει από τον ιό, τόσο τις ίδιες, όσο και το έμβρυο τους», εξηγεί ο κ. Χηνιάδης, σημειώνοντας ότι, ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσουν, τα συμπτώματα θα είναι πολύ ελαφρύτερα και οι πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές οι οποίες θα επηρεάσουν την κύηση, τον τοκετό και φυσικά το έμβρυο, θα είναι πολύ πιο περιορισμένες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/02/2021 - 11:09
  • ΕΓΚΥΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχεδόν απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς ο νέος κορονοϊός στο μέλλον
Σχεδόν απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς ο νέος κορονοϊός στο μέλλον 19 Φεβρουαρίου 2021
Μελέτη: Το εμβόλιο της Pfizer μείωσε τις μολύνσεις COVID κατά 75% μετά την πρώτη δόση 19 Φεβρουαρίου 2021
Μελέτη: Το εμβόλιο της Pfizer μείωσε τις μολύνσεις COVID κατά 75% μετά την πρώτη δόση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας

ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06

ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo