ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδομητρίωση: Πώς η πάθηση σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα - Επιστήμονας απαντά

Υγεία
Ενδομητρίωση: Πώς η πάθηση σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα - Επιστήμονας απαντά
Η δρ. April Rees, καθηγήτρια Βιοχημείας, στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι της Ουαλίας εξηγεί πώς η ενδομητρίωση μπορεί να συνδεθεί με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πέμπτη, 20/04/2023 - 11:35
— Photo: Photo by MART PRODUCTION
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η ενδομητρίωση είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει το 10% των γυναικών παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, προκαλώντας συχνά μια σειρά συμπτωμάτων, όπως χρόνιο πόνο, κόπωση και πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Παρά το πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση, οι περισσότερες γυναίκες δεν διαγιγνώσκονται εύκολα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων υγείας, αναφέρει η δρ April Rees, Καθηγήτρια Βιοχημείας, στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι της Ουαλίας.

Για παράδειγμα, η ανεπεξέργαστη ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων (συμπεριλαμβανομένης της μήτρας και του εντέρου) ακόμη και στειρότητα.

Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πόσο περίπλοκη είναι η ενδομητρίωση, η οποία επηρεάζει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος – που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβεθ ακόμη πλήρως όλες τις αιτίες της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται επίσης από την ενδομητρίωση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί ενδομητρίωση ή απλώς επηρεάζεται από αυτήν. Αλλά η εξερεύνηση αυτής της σύνδεσης θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε καλύτερη στοχευμένη θεραπεία για την πάθηση.

Φλεγμονή και ανοσία

Για να κατανοήσουμε πώς συνδέονται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η ενδομητρίωση, είναι πρώτα σημαντικό να κατανοήσουμε μια διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν το σώμα συναντά ένα επιβλαβές παθογόνο (όπως έναν ιό ή βακτήριο), ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το σώμα τότε εκκρίνει ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες δίνουν εντολές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας τι πρέπει να κάνουν.

Τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε ως αποτέλεσμα της φλεγμονής θα εξαρτηθούν από τον λόγο που αυτά τα κύτταρα έχουν κινητοποιηθεί. Για παράδειγμα, εάν η φλεγμονή σας προκαλείται από ένα κόψιμο στο δάχτυλό σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η περιοχή γύρω από το κόψιμο γίνεται ζεστή, κόκκινη και πρησμένη καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά να «εργάζεται» για να καταπολεμήσει τους παθογόνους εισβολείς και να αποκαταστήσει τη βλάβη. Εάν η φλεγμονή σας προκλήθηκε από έναν ιό, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης – όπως πυρετό.

Ως επί το πλείστον, η φλεγμονή είναι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία. Αλλά μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα «μπερδεύεται» και συνεχίζει να στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα και κυτοκίνες ακόμα και όταν δεν υπάρχει απειλή.

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα αυτού, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος συνεχίζει να επιτίθεται, οδηγώντας σε μακροχρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Η φλεγμονή είναι επίσης ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος αποτελείται από δύο φάσεις: τη ωοθυλακική φάση (από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την ωορρηξία) και την ωχρινική φάση (από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της περιόδου σας).

Οι περισσότερες φλεγμονές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου συμβαίνουν στη μήτρα, αλλά αλλαγές μπορεί επίσης να συμβούν σε όλο το σώμα.

Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα. Τα οιστρογόνα διεγείρουν την επένδυση της μήτρας να πυκνώσει ως προετοιμασία για ένα γονιμοποιημένο έμβρυο.

Ωστόσο, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν συγκεκριμένους υποδοχείς που αναγνωρίζουν τα οιστρογόνα, αναγκάζοντάς τους να ξεκινήσουν μια ανοσολογική απόκριση. Αυτό προετοιμάζει το σώμα να καταπολεμήσει τυχόν ξένους εισβολείς, ώστε να είναι υγιές για την εγκυμοσύνη, εάν συμβεί γονιμοποίηση.

Ως εκ τούτου, οι γυναίκες θα είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης. Ωστόσο, οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο.

Αλλά για να μην απορριφθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης – κάτι που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και να προκαλέσει ανακούφιση από ορισμένα αυτοάνοσα συμπτώματα.

Ενδομητρίωση και ανοσία

Η έρευνα έχει παρατηρήσει πολλαπλές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με ενδομητρίωση.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ενδομητρίωση είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής (ειδικά υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών). Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα άτομα με ενδομητρίωση έχουν διαταραχθεί η λειτουργία των ανοσοκυττάρων – συγκεκριμένα ένας συγκεκριμένος τύπος ανοσοκυττάρων που ονομάζονται κύτταρα φυσικοί φονείς.

Αυτά έχουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών και των όγκων, αλλά η έρευνα δείχνει ότι λειτουργούν πιο άσχημα σε άτομα με ενδομητρίωση. Η επένδυση της μήτρας σε ασθενείς με ενδομητρίωση φαίνεται επίσης ότι παράγει υπερβολικά μόρια που ονομάζονται χημειοκίνες που προσελκύουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή.

Και πάλι, δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν η αλλοιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού προκαλεί ενδομητρίωση ή είναι απλώς ένα σύμπτωμα της νόσου. Αλλά η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει υποψία συσχέτισης μεταξύ ατόμων με ενδομητρίωση και αυτοάνοσων διαταραχών όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής σημαίνουν επίσης ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χειρότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει βρει ότι όταν οι ασθενείς με ενδομητρίωση αν κολλήσουν COVID-19, τα συμπτώματά τους θα είναι χειρότερα από τα άτομα που δεν έχουν την πάθηση.

Ο COVID-19 μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης – ιδιαίτερα πυελικό πόνο, κατάθλιψη, κόπωση και γαστρεντερικά προβλήματα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από Long Covid - και τα μακροχρόνια συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Αν και δεν είναι επί του παρόντος γνωστό πόσο ακριβώς συνδέεται το ανοσοποιητικό σύστημα με την ενδομητρίωση (και εάν προκαλεί τη νόσο), η προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης αυτής της σχέσης θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών - ή πιθανώς ακόμη και θεραπείας - για την ενδομητρίωση.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα: Τι λύσεις υπάρχουν;

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2023 - 10:59
  • ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΑΝΟΣΙΑ
  • COVID 19
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προστατίτιδα: Που οφείλεται η ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος - Τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Προστατίτιδα: Που οφείλεται η ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος - Τα συμπτώματα «καμπανάκι» 18 Απριλίου 2023
Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις 19 Απριλίου 2023
Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ από τους άνδρες - Οι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες
Υγεία
09/07/2025 - 13:00

Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ από τους άνδρες - Οι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες

Οι σωστές πρακτικές πεντικιούρ για να μην μπαίνει το νύχι στο δέρμα
Υγεία
09/07/2025 - 10:00

Οι σωστές πρακτικές πεντικιούρ για να μην μπαίνει το νύχι στο δέρμα

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04

Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00

Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo