ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η βιταμίνη D ως ασπίδα προστασίας κατά του κορονοϊού - Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα

Υγεία
Η βιταμίνη D ως ασπίδα προστασίας κατά του κορονοϊού - Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα
Tα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορεί να μην παίζουν ρόλο στο αν θα μολυνθεί κανείς από την νόσο Covid -19 ή όχι σύμφωνα με νεότερες έρευνες.
Πέμπτη, 03/06/2021 - 10:27
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η πιο πρόσφατη μελέτη επικεντρώθηκε σε γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D. Στο αίμα, η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε δύο μορφές: συνδεδεμένη με μια πρωτεΐνη ή ελεύθερη αιωρούμενη. Το τελευταίο είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν μιλάμε για φυσικη ανοσία.

Όπως ακριβώς και άλλα συμπληρώματα διατροφής η βιταμίνη D προσφέρεται σαν ένας τρόπος...αποφυγής της απειλής του κορονοϊού. Αυτο το συμπέρασμα προκύπτει από αρκετές έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι οι πληθυσμοί οι οποίοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν περισσότερα από τη νόσο COVID-19 και ιδιαίτερα οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα, οι ηλικιωμένοι και οι υπέρβαροι.

Η νέα αυτή μελέτη πάντως ισχυρίζεται ότι η χορήγηση έξτρα βιταμίνης D μπορεί να μην βοηθήσει στην προστασία της μόλυνσης από κορονοϊό.

Επίσης, σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ του Καναδά και δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, οι ερευνητές εστίασαν στις γενετικές παραλλαγές και τη σύνδεσή τους με το αυξημένο επίπεδο βιταμίνης D. Οι άνθρωποι των οποίων το DNA περιλαμβάνει αυτές τις παραλλαγές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλό επίπεδο βιταμίνης D.

Oι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα γενετικής παραλλαγής 14.0000 ανθρώπων με τη νόσο Covid - 19 και τα σύγκριναν με τα δεδομένα από 1.2 χιλιάδων ανθρώπων που δεν είχαν COVID-19. Αυτός ο τύπος ανάλυσης, που ονομάζεται Μεντελιανή μελέτη τυχαιοποίησης, μοιάζει με μια γενετική προσομοίωση μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια από αυτές τις παραλλαγές - εκείνοι που έχουν μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης D - δεν είχαν μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν κορονοϊό και να νοσηλευτούν ή να νοσήσουν πολύ σοβαρά λόγω της COVID-19.

Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D δεν θα μειώσει την επικινδυνότητα νόσησης από COVID-19 ωστόσο αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι χρειαζόμαστε κλινικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ώστε να είμαστε σίγουροι.

Οι περιορισμοί

Ο Δρ Martin Kohlmeier, καθηγητής διατροφολόγος στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Gillings στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη και παρόμοιες παρόμοιες είναι καλά σχεδιασμένες και «τεχνικά άρτιες». Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι εξετάζονται.

«Η πρόκληση είναι να βρούμε ένα εργαλείο - το οποίο ονομάζουμε μια ομάδα γενετικών παραλλαγών - που προσομοιώνουν αυτό που πιστεύουμε ότι θα έκανε η συμπλήρωση βιταμίνης D» δήλωσε ο Kohlmeier.

Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην φυσική ανοσία του σώματος, η οποία ασχολείται με τους εισβολείς όπως είναι ένας ιός πριν το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρει να δημιουργήσει αντισώματα. Η έμφυτη ανοσοαπόκριση συμβαίνει αμέσως ή εντός ωρών από την είσοδο του εισβολέα στο σώμα.

Στο αίμα, η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε δύο μορφές: συνδεδεμένη με μια πρωτεΐνη ή ελεύθερη αιωρούμενη. Το τελευταίο είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν μιλάμε για φυσική ανοσία.

Το πρόβλημα όπως εξήγησε ο ίδιος ο Kohlmeier είναι ότι οι γενετικές παραλλαγές που χρησιμοποιούνται σε μελέτες τυχαιοποίησης της βιταμίνης D σχετίζονται κυρίως με την πρωτεΐνη που δεσμεύει το γονίδιο για τη βιταμίνη D. Ενώ τα άτομα με αυτές τις παραλλαγές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η παρουσία της παραλλαγής δεν δείχνει πόσο ελεύθερη βιταμίνη D έχουν διαθέσιμη για να βοηθήσει στην έμφυτη ανοσοαπόκριση.

Η Bonnie Patchen, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Cornell, είναι ο κύριος συγγραφέας μιας άλλης μελέτης τυχαιοποίησης που εξετάζει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και COVID-19 και τόνισε ότι η μελέτη αυτή έχει οντως κάποιους περιορισμούς.Όπως είπε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι παρόμοια με αυτά που βρήκαν αυτή και οι συνάδελφοί της στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & HealthTrusted Source.

Όπως είπε η μελέτη βασίστηκε σε γενετικά δεδομένα από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς, ιδιαίτερα για άτομα με πιο σκούρο δέρμα που είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Η Patchen είπε ότι στην έρευνά τους, αυτή και οι συνάδελφοί της εξέτασαν πόσο καλά οι γενετικές παραλλαγές προβλέπουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα αποτελέσματά τους ήταν έγκυρα για άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, είπε, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μεγαλύτερη ηλικία.

Ένας άλλος περιορισμός αυτού του τύπου γενετικής ανάλυσης είναι ότι εξετάζει μόνο τη διακύμανση των επιπέδων βιταμίνης D που οφείλονται στη γενετική - δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη τη διατροφή ενός ατόμου ή άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα επίπεδά τους.

Παρόλο που αυτός ο τύπος γενετικής ανάλυσης δεν μπορεί να αποκλείσει τα πιθανά οφέλη από υψηλότερη χορήγηση της βιταμίνης D, η Patchen δήλωσε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο τυχαιοποιημένες δοκιμές που δεν δείχνουν καμία επίδραση της υψηλής δόσης βιταμίνης D σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19».

Η μια πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο journal JAMATrusted Source. Οι γιατροί έδωσαν στους ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό είτε μια δόση 200,000 IU βιταμίνης D- πρόκειται για μεγάλη δόση - η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται παρά μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη. Όπως παρατήρησαν η μεγάλη αυτή δόση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στους ασθενείς που με μακρόχρονη νοσηλεία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που μπαίνουν στο νοσοκομείο με μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης τα πηγαίνουν όντως καλύτερα και δεν φαίνεται να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη όπως αναφέρει ο David Meltzer καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο η οποία πραγματοποίηαν τη δική σου ανάλυση.

Οι γιατροί χορήγησαν τη βιταμίνη στα άτομα αυτά ενώ ήταν ήδη άρρωστα αρκετές μέρες μετά την μόλυνση και αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Οπότε μπορεί να μην ωφεληθεί κάποιος που παίρνει τη βιταμίνη σε αυτό το στάδιο της νόσου.

Τι συμβαίνει με όσους την παίρνουν με εκείνους όμως που την παίρνουν πριν αρρωστήσουν;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

Πηγή: https://www.healthline.com

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2021 - 16:08
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΑΝΟΣΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κορονοϊός «σκότωσε» περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με άλλες επιδημίες του 20ού και 21ου αιώνα
Ο κορονοϊός «σκότωσε» περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με άλλες επιδημίες του 20ού και 21ου αιώνα 03 Ιουνίου 2021
Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ για ενισχυτική δόση με διαφορετικό τύπο εμβολίου 03 Ιουνίου 2021
Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ για ενισχυτική δόση με διαφορετικό τύπο εμβολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!
Patient Talk
02/06/2025 - 18:28

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!

Βιταμίνη D: Η άσκηση τον χειμώνα αντισταθμίζει την έλλειψη ήλιου
Fitness
20/05/2025 - 09:00

Βιταμίνη D: Η άσκηση τον χειμώνα αντισταθμίζει την έλλειψη ήλιου

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών
Υγεία
22/04/2025 - 11:00

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί
Υγεία
10/04/2025 - 18:44

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo