news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι από την καθυστερημένη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
1536 0
EUROKINISSI EUROKINISSI

Ενώ στη Βρετανία και στις ΗΠΑ έχουν επιλέξει να αναβάλουν τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι η 1η δόση επαρκεί για να παρέχει πλήρη προστασία στο άτομο. 

Banner - 2

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ξεκίνησε στα τέλη του Δεκέμβρη. Ωστόσο, η διαδικασία δεν εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παραγωγή δόσεων εμβολίου από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δεν παράγουν τις δόσεις που περιμέναν, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να έχει πάει πίσω σε πολλές χώρες. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες σκαρφίζονται τρόπους για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία επιλέγουν να αναβάλουν τη 2η δόση του εμβολίου για έως 12 εβδομάδες μετά την πρώτη. Αυτό έχει ως στόχο να λάβουν την πρώτη δόση όσο το δυνατόν γίνεται πιο πολλοί με σκοπό να αποκτήσει περισσότεροι έστω και μικρή προστασία. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει την προσέγγιση να ελευθερωθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, παρά να κρατηθούν ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Οι οδηγίες για τη 2η δόση του εμβολίου από τις επίσημες αρχές

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν είναι σύμφωνη με τα πρωτόκολλα των φαρμακευτικών εταιρειών. Ειδικότερα, για το εμβόλιο της Pfizer η 2η δόση χορηγείται 21 μέρες μετά την πρώτη και για αυτό της Moderna αλλά και της Astrazeneca δίνεται μετά από 28 μέρες. Ας σημειωθεί ότι χρειάζεται 1 εβδομάδα μετά τη 2η δόση για να προστατευτεί κάποιος πλήρως από τον ιό. 

Παράλληλα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), ξεκαθαρίζει ότι οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό μετά την καθυστέρηση λήψης της 2ης δόσης.

O FDA έχει δώσει μέχρι στιγμής άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε δύο mRNA εμβόλια. Αυτό της Moderna και της Pfizer-BioNTech. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα εμβόλιο DNA που δημιουργήθηκε από την AstraZeneca είναι επίσης εξουσιοδοτημένο. Αυτά τα τρία εμβόλια παρέχουν το γενετικό υλικό που κωδικοποιεί την ιογενή πρωτεΐνη ακίδας. Μετά την ένεση στο άνω μέρος του βραχίονα, τα μυϊκά κύτταρα διαβάζουν τις γενετικές οδηγίες και τις χρησιμοποιούν για να παράξουν την ιογενή πρωτεΐνη ακίδα απευθείας στο σώμα.

Το μειονέκτημα σε αυτά τα ασφαλέστερα, νεότερα εμβόλια είναι ότι μια εφάπαξ δόση ενεργοποιεί μια λιγότερο αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση από ένα εξασθενημένο εμβόλιο του ιού και συχνά απαιτεί επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς για να πάρει πιο πλήρη ανοσία. Πολλά τρέχοντα ανθρώπινα εμβόλια, όπως κατά του τετάνου, της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και του HPV, απαιτούν δύο δόσεις: η πρώτη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και η δεύτερη για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης.

Οι μεταλλάξεις αποφεύγουν πιο εύκολα 1 δόση

Οι ιολόγοι ανησυχούν ότι η καθυστέρηση λήψης της 2ης δόσης, ας πούμε, 3 εβδομάδες έως 3 μήνες, θα μπορούσε να επιταχύνει την εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων δημιουργώντας μια ομάδα ατόμων που που έχουν αρκετά αντισώματα για να επιβραδύνουν τον ιό και να αποφύγουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων- αλλά όχι αρκετά για να τον εξαφανίσουν.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να επωάσουν ιούς με μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο-για παράδειγμα, αλλάζοντας την ακολουθία αμινοξέων σε μια τοποθεσία όπου αντισώματα προηγουμένως δεμένα, εμποδίζοντας τον ιό από την εισβολή των κυττάρων και την αναπαραγωγή. Επειδή τα περισσότερα εμβόλια COVID-19 παράγουν ανοσία σε μία μόνο πρωτεΐνη, την πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνεια του ιού, ίσως είναι πιο εύκολο να είναι πιο εύκολο να παρακαμφθούν από τις μεταλλάξεις σε σχέση με άλλα εμβόλια που προκαλούν ευρύτερη ανοσία.

Επίσης, οι ιοί μεταλλάσσονται για να αποφύγουν την ανοσία του ξενιστή, ειδικά αν ανταγωνίζονται μία αδύναμη αλλά διαρκή ανοσολογική απάντηση. Σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή –που χρησιμοποιεί θεραπείες για την καταπολέμηση της αυτοάνοσης νόσου ή του καρκίνου – ο ιός έχει βρεθεί να είναι παρών για έως και 154 ημέρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ότι μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκύψει που μπορεί να ξεφύγει από την ανοσολογική απάντηση και να εξαπλωθεί γρήγορα. Πράγματι, υπάρχει υποψία ότι η νέα εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εξαπλώνεται επίσης στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να προέρχεται από ένα χρονίως μολυσμένο άτομο.

Άγνωστη η διάρκεια ανοσίας μετά την πρώτη δόση

Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, τίποτα οριστικό δεν μπορεί να συναχθεί σχετικά με το βάθος ή τη διάρκεια της προστασίας μετά από μία μόνο δόση των εν λόγω εγκεκριμένων εμβολίων.

Ενώ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19 κατά της συμπτωματικής COVID-19 έχει υπερβεί τις προσδοκίες, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσο διαρκεί αυτή η προστασία. Στη συνέχεια της δοκιμής φάσης 1 του εμβολίου της Moderna κατά τη διάρκεια των 119 ημερών μετά την πρώτη δόση, τα αντισώματα μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες και τα εξουδετερωτικά αντισώματα – τα οποία όχι μόνο δεσμεύουν τον ιό αλλά και μπλοκάρουν τη μόλυνση – μειώθηκαν κατά 50% έως 75% στα άτομα ηλικίας άνω των 56 ετών.

Αν και η αντίσταση στο εμβόλιο θεωρείται πολύ σπάνια λόγω των αποτελεσματικών και αυστηρά αναπτυγμένων εμβολίων, η μαθηματική μοντελοποίηση δείχνει ότι ένας ανθεκτικός ιός μπορεί εύκολα να προκύψει εάν η ανοσολογική απάντηση είναι πολύ αδύναμη για να καταστρέψει όλους τους ιούς στον ξενιστή. Τα βιαστικά και αναποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να παραγάγουν τα αντισώματα που αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να δεσμεύσουν τους ιούς κακώς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η αλλαγή της χορήγησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσφοράς είναι μια αμφιλεγόμενη και συνεχιζόμενη συζήτηση. Ωστόσο, η λήψη λανθασμένων αποφάσεων χωρίς επαρκή επιστημονικά στοιχεία θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.

 

Πληροφορίες: theconversation, sciencemag

pharmaserve.gr
Health ανα Tag:
  • ΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • ΗΠΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μ. Θεοδωρίδου: Θα αξιοποιείται και η 6η δόση από το φιαλίδιο εμβολίων των BioNTech/Pfizer

Μ. Θεοδωρίδου: Θα αξιοποιείται και η 6η δόση από το φιαλίδιο εμβολίων των BioNTech/Pfizer

Απόφαση αξιοποίησης της 6ης δόσης που προκύπτει από το φιαλίδιο του εμβολίου των BioNTech/Pfizer έλαβε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΒασιλική Αγγουρίδη
Κορονοϊός: Η σειρά εμβολιασμού των χρονίως πασχόντων ασθενών

Κορονοϊός: Η σειρά εμβολιασμού των χρονίως πασχόντων ασθενών

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «η πορεία της πανδημίας COVID-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό», η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στή σειρά εμβολιασμού των χρονίως πασχόντων ασθενών. Τόνισε, πάντως, ότι πρόκειται για μία λίστα που μπορεί να αναθεωρηθεί με βάση τα επιδημιολογικά και ιατρικά δεδομένα.

 

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
Δεν ανησυχεί ο Κοντοζαμάνης για τις λιγότερες δόσεις της Pfizer

Δεν ανησυχεί ο Κοντοζαμάνης για τις λιγότερες δόσεις της Pfizer

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγεία, Βασίλης, Κοντοζαμάνης, εξήγησε για ποιο λόγο θεωρεί ότι δε θα έχουν σημαντική επίπτωση στον εμβολιασμό των Ελλήνων, οι μειωμένες από το αναμενόμενο δόσεις του εμβολίου της Pfizer που θα έρθουν στη χώρα μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. 

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
Εμβολιασμός: Το πετυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ που σκοτώνει τον κορονοϊό

Εμβολιασμός: Το πετυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ που σκοτώνει τον κορονοϊό

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε το παράδειγμα του Ισραήλ ως μία χώρα που κατάφερε μέσω του εμβολιασμού να πετύχει μείωση των λοιμώξεων στην κοινότητα. 

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
Banner - 2

Newsroom

  • Μ. Θεοδωρίδου: Θα αξιοποιείται και η 6η δόση από το φιαλίδιο εμβολίων των BioNTech/Pfizer

    15/01/2021 - 20:10
  • Κορονοϊός: Η σειρά εμβολιασμού των χρονίως πασχόντων ασθενών

    15/01/2021 - 19:55
  • Δεν ανησυχεί ο Κοντοζαμάνης για τις λιγότερες δόσεις της Pfizer

    15/01/2021 - 19:17
  • Εμβολιασμός: Το πετυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ που σκοτώνει τον κορονοϊό

    15/01/2021 - 18:27
  • Κορονοϊός: Πως θα λειτουργήσει η αγορά από Δευτέρα - Ανακοινώσεις Γεωργιάδη και Χαρδαλιά

    15/01/2021 - 18:23
  • Ελλάδα: Το 1/3 των ενεργών κρουσμάτων βρίσκονται στην Αττική

    15/01/2021 - 17:58
  • Ο χάρτης του κορονοϊού: Η Αττική παραμένει αρνητική πρωταθλήτρια στα ημερήσια κρούσματα

    15/01/2021 - 17:51
  • Κορονοϊός Ελλάδα: Στα 610 τα νέα κρούσματα, ενώ 34 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους

    15/01/2021 - 17:45
  • Κορονοϊός: Με τον Αδ. Γεωργιάδη η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

    15/01/2021 - 16:02
  • «Πράσινο φως» από τους εμπειρογνώμονες για άνοιγμα των καταστημάτων με περιορισμούς από Δευτέρα

    15/01/2021 - 15:45

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED