ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί αλλάζει η φωνή μας καθώς μεγαλώνουμε; Η επιστήμη απαντά

Υγεία
Γιατί αλλάζει η φωνή μας καθώς μεγαλώνουμε; Η επιστήμη απαντά
Εσύ το ήξερς ότι με το πέρασμα του χρόνου εκτός από την όψη αλλάζει και η φωνή σου;
Σάββατο, 01/07/2023 - 11:00
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Ο Sir Elton John σημείωσε ρεκόρ στο φετινό Glastonbury, και έγινε ο πιο δημοφιλής headliner στην ιστορία του φεστιβάλ, με περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα να συντονίζονται ζωντανά στο BBC για να παρακολουθήσουν την τελευταία του εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο 76χρονος τραγουδιστής σίγουρα απέδωσε όλο το χαρακτηριστικό του showmanship. Αλλά πολλοί που ακολούθησαν τη μουσική του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών θα έχουν παρατηρήσει πόσο έχει αλλάξει η φωνή του κατά τη διάρκεια της καριέρας του – και όχι μόνο λόγω της χειρουργικής επέμβασης που έκανε τη δεκαετία του 1980 για να αφαιρέσει πολύποδες από τις φωνητικές του χορδές.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Τέιλορ, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, η γήρανση είναι ακόμη ένας λόγος που η φωνή ενός ατόμου –ακόμη και ενός επαγγελματία τραγουδιστή όπως ο Sir Elton– μπορεί να ακούγεται αρκετά διαφορετική με τα χρόνια.

Από που «πηγάζει» ο ήχος της φωνής σου

Οι φωνητικές χορδές είναι αυτές που παράγουν τον ήχο της φωνής σας. Βρίσκονται στον λάρυγγα , ένα μέρος του αναπνευστικού συστήματος που επιτρέπει στον αέρα να περάσει από το λαιμό σας στους πνεύμονές σας. Όταν ο αέρας διέρχεται από τους πνεύμονες και μέσω του λάρυγγα, προκαλεί δόνηση στις φωνητικές χορδές – παράγοντας ήχο.

Οι φωνητικές χορδές αποτελούνται από τρία κύρια μέρη : τον φωνητικό μυ, τον φωνητικό σύνδεσμο και μια βλεννογόνο μεμβράνη (που περιέχει αδένες) που τις καλύπτει. Αυτό διατηρεί την επιφάνεια υγρή και την προστατεύει από ζημιές .

Υπάρχουν επίσης περίπου 17 άλλοι μύες στον λάρυγγα που μπορούν να αλλάξουν τη θέση και την ένταση των φωνητικών χορδών – αλλάζοντας έτσι τον ήχο που παράγεται.

Πριν από την εφηβεία, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στον ήχο που παράγουν οι φωνητικές χορδές. Αλλά κατά την εφηβεία, οι ορμόνες αρχίζουν να ασκούν τα αποτελέσματά τους. Αυτό αλλάζει τη δομή του λάρυγγα –καθιστώντας το «μήλο του Αδάμ» πιο εμφανές στους άνδρες– και το μήκος των φωνητικών χορδών. Μετά την εφηβεία, το μήκος τους είναι περίπου 16 mm στους άνδρες και 10 mm στις γυναίκες.

Οι φωνητικές χορδές των γυναικών είναι επίσης 20-30% πιο λεπτές μετά την εφηβεία. Αυτές οι πιο κοντές, λεπτότερες φωνητικές χορδές είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερη φωνή από τους άνδρες.

Ακόμη και μετά την εφηβεία, οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη φωνή. Για παράδειγμα, η φωνή μιας γυναίκας μπορεί να ακούγεται διαφορετική ανάλογα με το στάδιο του εμμηνορροϊκού της κύκλου – με την καλύτερη ποιότητα φωνής να είναι στη φάση της ωορρηξίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδένες παράγουν την περισσότερη βλεννογόνο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, δίνοντας στις φωνητικές χορδές την καλύτερη λειτουργική τους ικανότητα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι παρουσιάζουν λιγότερες διακυμάνσεις στην ποιότητα της φωνής επειδή το χάπι σταματά την ωορρηξία.

Από την άλλη, οι ορμονικές αλλαγές κατά την προεμμηνορροϊκή φάση εμποδίζουν τις φωνητικές χορδές, καθιστώντας τις πιο άκαμπτες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί στους τραγουδιστές της όπερας προσφέρονταν « ημέρες χάριτος » στη δεκαετία του 1960 για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκαλούσαν ζημιά στις φωνητικές τους χορδές. Και, επειδή οι φωνητικές χορδές των γυναικών είναι πιο λεπτές, μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη από υπερβολική χρήση.

Κι όμως εκτός από το σώμα γερνάει και η...φωνή σου

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε άλλο μέρος του σώματος, οι φωνητικές χορδές γερνούν. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην είναι τόσο αισθητές για όλους .

«Καθώς μεγαλώνουμε, ο λάρυγγας αρχίζει να αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα , κάνοντάς τον πιο άκαμπτο και μοιάζει περισσότερο με κόκκαλο παρά χόνδρο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει ήδη από τα τριάντα σας - ειδικά στους άνδρες. Αυτό κάνει τις φωνητικές χορδές λιγότερο εύκαμπτες» σημειώνει ο ειδικός.

Οι μύες που επιτρέπουν στις φωνητικές χορδές να κινούνται επίσης αρχίζουν να χάνονται (όπως και οι άλλοι μύες μας) καθώς γερνάμε. Οι σύνδεσμοι και οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φωνητικές χορδές χάνουν επίσης την ελαστικότητά τους και γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι .

Υπάρχει επίσης μια μείωση στη λειτουργία των πνευμονικών μυών , μειώνοντας τη δύναμη του αέρα που αποβάλλεται από τους πνεύμονες για τη δημιουργία του ήχου. Ο αριθμός των αδένων που παράγουν την προστατευτική βλέννα μειώνεται επίσης, παράλληλα με μείωση της ικανότητας ελέγχου του λάρυγγα .

Ο τρόπος ζωής είναι ένας παράγοντας της γήρανσης της φωνής

Ενώ οι φωνητικές χορδές γερνούν σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο ρυθμό στους περισσότερους ανθρώπους, πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης τους – και έτσι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή σας.

Το κάπνισμα, για παράδειγμα, προκαλεί τοπική φλεγμονή , αυξημένη παραγωγή βλεννογόνου , αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει τις επιφάνειες του βλεννογόνου. Το αλκοόλ έχει παρόμοια επίδραση . Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να βλάψουν τις φωνητικές χορδές και να αλλάξουν τον ήχο της φωνής.

Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να αλλάξουν τη φωνή – όπως οι συσκευές εισπνοής στεροειδών που χρησιμοποιούνται για τη λαρυγγίτιδα . Τα αραιωτικά αίματος μπορεί επίσης να βλάψουν τις φωνητικές χορδές και να προκαλέσουν σχηματισμό πολύποδων, κάνοντας τη φωνή να ακούγεται ραγισμένη ή βραχνή. Τα μυοχαλαρωτικά , επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και βλάβη των φωνητικών χορδών λόγω του φαρμάκου που επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να ξεπλυθεί ξανά στον λάρυγγα. Ευτυχώς, ο ερεθισμός και οι αλλαγές που προκαλούνται από αυτά τα φάρμακα συνήθως εξαφανίζονται μετά τη διακοπή της χρήσης.

Ένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής μπορεί να είναι η υπερβολική χρήση, η οποία παρατηρείται συνήθως σε τραγουδιστές και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους , όπως οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές φυσικής κατάστασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που ονομάζεται οίδημα Reinke , η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από το κάπνισμα. Το οίδημα του Reinke προκαλεί διόγκωση υγρού στις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας το ύψος της φωνής – συχνά κάνοντας την πιο βαθιά .

Σε ακραίες περιπτώσεις οιδήματος Reinke, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση του υγρού. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξεκούραση και η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων (κάπνισμα και αλκοόλ) είναι ευεργετική, ενώ η λογοθεραπεία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την αλλαγή στον ήχο .

Πως θα διατηρήσεις την φωνητική σου ποιότητα

Συμφωνα με τον ειδικό «Αν και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ορισμένες από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που συμβαίνουν στις φωνητικές μας χορδές, μπορούμε να διατηρήσουμε μέρος της φωνητικής μας ποιότητας και ικανότητας μέσω της συνεχούς χρήσης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, οι τραγουδιστές παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερη φωνητική αλλαγή με την ηλικία από τους συναδέλφους τους που δεν τραγουδούν.

Το τραγούδι ή η ανάγνωση δυνατά καθημερινά μπορεί να δώσει στις φωνητικές χορδές αρκετή άσκηση για να επιβραδύνει την πτώση τους.

Η φροντίδα των φωνητικών χορδών σας είναι επίσης σημαντική. Η παραμονή ενυδατωμένη και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ και καπνού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη υψηλών ρυθμών παρακμής και βλάβης».

Πηγή: theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 30/06/2023 - 12:19
  • ΦΩΝΗ
  • ΓΗΡΑΣ
  • ΗΛΙΚΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έξυπνη» εφαρμογή προειδοποιεί όταν κινδυνεύετε από καρκίνο του δέρματος: Πώς θα την κατεβάσετε στο κινητό
«Έξυπνη» εφαρμογή προειδοποιεί όταν κινδυνεύετε από καρκίνο του δέρματος: Πώς θα την κατεβάσετε στο κινητό 30 Ιουνίου 2023
Κολύμβηση και δέρμα: Ποιους κινδύνους «κρύβει» το νερό; 02 Ιουλίου 2023
Κολύμβηση και δέρμα: Ποιους κινδύνους «κρύβει» το νερό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα
Ψυχική Υγεία
05/05/2025 - 15:18

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια
Υγεία
02/05/2025 - 11:00

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια

Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις
Health Talk
28/04/2025 - 09:00

Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις

Νέα μελέτη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί ανοιχτά την παγκόσμια επάρκεια αίματος
Υγεία
17/04/2025 - 16:39

Νέα μελέτη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί ανοιχτά την παγκόσμια επάρκεια αίματος

Νέα μελέτη: Και οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί ζουν λιγότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους
Υγεία
03/04/2025 - 20:08

Νέα μελέτη: Και οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί ζουν λιγότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid
Υγεία
02/04/2025 - 20:48

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo