ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς; - Οι συνέπειες που εχει στην έγκυο και στο μωρό

Υγεία
Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς; - Οι συνέπειες που εχει στην έγκυο και στο μωρό
Οι γυναίκες χαμηλότερου εισοδήματος, μικρότερης μόρφωσης ή οι πιο ευαίσθητες ψυχικά είναι πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, σύμφωνα με την Παναγιώτα Καρύδη, Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο και Διευθύντρια της Δ Πνευμονολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Παρασκευή, 10/02/2023 - 16:20
— Photo: Φωτογραφία από Joseph Eulo
News4Health Team News4Health Team

Το κάπνισμα, όπως γράφει η επιστήμονας, βλάπτει την υγεία όλων, αλλά νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στον καπνό και ταυτόχρονα δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες να διακόψουν.

Τη σημερινή εποχή, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Όλοι πια ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εμπλέκεται στην παθογένεια ή την επιδείνωση πολλών ακόμα νοσημάτων.

Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία όλων, αλλά νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στον καπνό και ταυτόχρονα δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες να διακόψουν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος έχει πενταπλασιαστεί και είναι τώρα ίδια όπως και για τους άντρες.

Από το 1964 που δημοσιεύθηκε η πρώτη αναφορά για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, η συχνότητά του μεταξύ των ανδρών συνεχώς μειώνεται. Αντίθετα η συχνότητα του καπνίσματος στις γυναίκες συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καπνοβιομηχανίες στόχευσαν επιθετικά το γυναικείο πληθυσμό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη των τσιγάρων slim, ο χρωματισμός των πακέτων σε παστέλ, ελκυστικά χρώματα, οι διαφημίσεις που άφηναν το υπονοούμενο ότι το κάπνισμα διατηρεί τις γυναίκες αδύνατες και ελκυστικές και η σύνδεση του καπνίσματος με τη χειραφέτηση των γυναικών κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 στόχευαν σαφώς το γυναικείο πληθυσμό.

Πιο επιρρεπείς στο να καπνίσουν είναι οι γυναίκες χαμηλότερου εισοδήματος, μικρότερης μόρφωσης ή οι πιο ευαίσθητες ψυχικά. Οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες συχνά δεν διακόπτουν κατά την εγκυμοσύνη, ή και ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά τον τοκετό.

Οι συνέπειες του καπνίσματος στην έγκυο και στο κύημα

Το γεγονός αυτό επιτείνει τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος στις ίδιες και στα παιδιά τους. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το κάπνισμα συνδέεται με επιπλοκές τόσο στην έγκυο, όσο και στο κύημα.

Προκαλεί παλίνδρομη κύηση, πρόωρο τοκετό, συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, χαμηλό βάρος γέννησης, έκτοπη κύηση, προδρομικό πλακούντα και πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.

Ιδανικά, η γυναίκα που προγραμματίζει την εγκυμοσύνη της, θα πρέπει να διακόπτει εξαρχής το κάπνισμα. Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι το σημαντικότερο για την εδραίωση μιας καλής εγκυμοσύνης, αλλά η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί και συστήνεται σε όλα τα στάδια της κύησης. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών και σχετίζεται με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα παιδιά των καπνιστριών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αιφνίδιο βρεφικό θάνατο και αναπνευστικά προβλήματα στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το κάπνισμα της μητέρας συνδέεται με την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά και προδιαθέτει σε ΧΑΠ κατά την ενήλικο ζωή των απογόνων. Εξίσου σοβαρή συνέπεια του καπνίσματος της μητέρας είναι η αυξημένη πιθανότητα το παιδί μεγαλώνοντας να γίνει και το ίδιο καπνιστής, καθώς το παράδειγμα των γονιών είναι ισχυρότερο από κάθε συμβουλή.

Σε πρόσφατη προοπτική μελέτη 15ετίας διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου στις γυναίκες.

Σε έκθεση του φορέα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ το 2014 επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία 50 χρόνια, φθάνοντας στο δεκαπλάσιο για τις καπνίστριες και στο διπλάσιο στους άνδρες καπνιστές. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες έχει ξεπεράσει ακόμα και τον καρκίνο του μαστού, αποτελώντας πια ξεκάθαρα τον πρώτο κατά σειρά καρκίνο και στα δύο φύλα.

Το κάπνισμα ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή ΧΑΠ σε μικρότερη ηλικία, ενώ σήμερα πεθαίνουν από ΧΑΠ περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες.

Ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι δεδομένος για όλους τους καπνιστές, αλλά ο κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανδρών καπνιστών. Επιπρόσθετα, όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικών εμφράκτων και της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, χωρίς αυτό να έχει εξηγηθεί ικανοποιητικά. Ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών και καπνίσματος είναι γνωστό ότι προάγει τη θρομβογένεση.

Η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα συνήθως γυναικείο, το οποίο επιδεινώνεται με το κάπνισμα. Η διακοπή πριν την ηλικία των 50 μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα κατάγματος το ισχίου στις γυναίκες.

Διαβάστε σχετικά=> Το τυρί που «κλείνει την πόρτα» στην Οστεοπόρωση - Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Πολύ σημαντικές όχι για τη διάρκεια, αλλά για την ποιότητα της ζωής κάθε γυναίκας είναι οι συνέπειες του καπνίσματος στο δέρμα. Οι ρυτίδες γύρω από το στόμα, οι δυσχρωμία, η πρόωρη γήρανση και η χαλάρωση του δέρματος απασχολούν σοβαρά τις περισσότερες καπνίστριες και δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αισθητικές παρεμβάσεις.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ταυτόχρονα δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες να διακόψουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες αποτυγχάνουν να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα συχνότερα από τους άνδρες. Είναι λιγότερο προσηλωμένες στο στόχο τους και υποτροπιάζουν ευκολότερα.

Η παρατήρηση αυτή εξηγείται πιθανότατα από τις δομικές, λειτουργικές και βιοχημικές διαφορές μεταξύ γυναικείου και ανδρικού εγκεφάλου, και μένει να διερευνηθεί περαιτέρω. Στόχος είναι να αναπτυχθούν στρατηγικές διακοπής καπνίσματος που να απευθύνονται ειδικά στις γυναίκες και τις νευροβιολογικές ιδιαιτερότητές τους, προκειμένου να βαδίσουν ευκολότερα το δύσβατο μονοπάτι της διακοπής.

Διαβάστε επίσης=> Στέφανος Κορκολής για καρκίνο: «Το τσιγάρο με κατέστρεψε» - Οι συνέπειές του στην υγεία

Τελευταία τροποποίηση στις 10/02/2023 - 17:07
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΕΓΚΥΟΣ
  • ΜΩΡΟ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
  • ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιώσεις: Αρρωστήσατε; - Τα 10 λάθη που κάνετε και δεν αναρρώνετε γρήγορα
Ιώσεις: Αρρωστήσατε; - Τα 10 λάθη που κάνετε και δεν αναρρώνετε γρήγορα 10 Φεβρουαρίου 2023
Τζακούζι: Πόσο ασφαλές είναι να μπείτε; Μια μικροβιολόγος εξηγεί 11 Φεβρουαρίου 2023
Τζακούζι: Πόσο ασφαλές είναι να μπείτε; Μια μικροβιολόγος εξηγεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51

Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»

Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09

Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S
Digital Health
05/02/2026 - 17:29

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S

Αυτισμός: Νέα δεδομένα για την εκδήλωση του στα δύο φύλα
Υγεία
05/02/2026 - 08:57

Αυτισμός: Νέα δεδομένα για την εκδήλωση του στα δύο φύλα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μήνυμα ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης από το «Παπανικολάου»
Υγεία
04/02/2026 - 20:47

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μήνυμα ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης από το «Παπανικολάου»

ΕΟΠΕ: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Health Talk
04/02/2026 - 20:24

ΕΟΠΕ: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04
Η ΟΕΝΓΕ συγχαίρει τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χίου για την περίθαλψη των τραυματιών
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 18:38
Ημερίδα της ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το 80% των διαγνώσεων δεν είναι σε πρώιμο στάδιο
Health Talk
05/02/2026 - 18:21
ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από COVID-19 και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
05/02/2026 - 17:47
Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S
Digital Health
05/02/2026 - 17:29
Θεμιστοκλέους: «Ανοίγει η πλατφόρμα για 3.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 17:11
«Όχι» Νταλούκα στη χορήγηση μονοκλωνικού αντισώματος στα παιδιά που νοσούν από RSV
Health Talk
05/02/2026 - 16:48
HPV: Η εξέταση του αίματος της περιόδου θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική του τεστ Παπ
Υγεία
05/02/2026 - 16:00
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 15:56
Νέο χάπι μειώνει δραστικά την «κακή» χοληστερόλη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου
Pharma News
05/02/2026 - 15:00
Προληπτική αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή: Νέα στρατηγική μείωσης του κινδύνου καρκίνου ωοθηκών
Υγεία
05/02/2026 - 14:00
Επέλαση αφρικανικής σκόνης χειμωνιάτικα: Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ευπαθείς ομάδες
Υγεία
05/02/2026 - 13:00
Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη μετά την πολυήμερη νοσηλεία λόγω πνευμονίας
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 12:59
Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 12:43
Το πειραματικό φάρμακο της Pfizer για την απώλεια βάρους δείχνει καλά αποτελέσματα σε δοκιμές μέσου σταδίου
Pharma News
05/02/2026 - 12:00
Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 11:40
Είστε φανατικοί του ...κρακ στις αρθρώσεις; Τι πρέπει να ξέρετε
Υγεία
05/02/2026 - 11:00
Καλιφόρνια, Ιλινόι και Ν. Υόρκη «αυτομόλησαν» σε δίκτυο του ΠΟΥ κόντρα στο δόγμα Τραμπ
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 10:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 10:00
GSΚ: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα
Pharma News
03/02/2026 - 10:57
Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για καθηκοντολόγιο μαιών – μαιευτών: Δεν πρόκειται να αλλάξει
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:19
Επίσημη ένταξη του Εθνικού Πρωτοκόλλου Παχυσαρκίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo