ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιώσεις: Αρρωστήσατε; - Τα 10 λάθη που κάνετε και δεν αναρρώνετε γρήγορα

Υγεία
Ιώσεις: Αρρωστήσατε; - Τα 10 λάθη που κάνετε και δεν αναρρώνετε γρήγορα
Η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, γράφει τα 10 συχνά λάθη που κάνουν συνήθως οι ασθενείς όταν είναι άρρωστοι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναρρώσουν.
Παρασκευή, 10/02/2023 - 13:15
— Photo: Photo by Bermix Studio on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η γρίπη, ο νέος κορoνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και οι άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις της εποχής συνεχίζουν τη διασπορά τους, οδηγώντας πολλούς ασθενείς όλων των ηλικιών στα νοσοκομεία.

«Αυτό που θα ήθελαν όλοι είναι να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από αυτές. Ωστόσο κάνουμε τόσα πολλά λάθη στην αντιμετώπισή τους, ώστε άθελά μας μπορεί και να τις παρατείνουμε», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, η οποία εξηγεί ποια είναι αυτά τα λάθη και ποιες οι πιθανές συνέπειές τους:

1. Αγνοείτε τα συμπτώματα

Πολλοί ασθενείς δεν κάνουν τίποτα όταν εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ιογενή λοίμωξη (π.χ. «δέκατα», συνάχι), αλλά περιμένουν μερικές μέρες για να δουν πως θα εξελιχθούν αυτά.

Εν μέσω της εποχής των ιώσεων, όμως, το πιθανότερο είναι πως τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποια ιογενή λοίμωξη.

Επιπλέον, τα αντιϊικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη γρίπη ή για την COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικά όταν αρχίζουν να λαμβάνονται το νωρίτερο δυνατό από την έναρξη των συμπτωμάτων (μέσα στο πρώτο 48ωρο και μέσα στο πρώτο πενθήμερο, αντίστοιχα).

Επομένως, αν έχετε ύποπτα συμπτώματα, συμβουλευθείτε το ταχύτερο έναν ιατρό.

2. Προσπαθείτε να τις περάσετε «στο πόδι»

Όταν κάποιος έχει ίωση του αναπνευστικού, δεν πρέπει να συνεχίζει την καθιερωμένη ρουτίνα του, αλλά να δίνει χρόνο στον οργανισμό του για ανάρρωση.

Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό που έχει εισβάλλει στο εσωτερικό του και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπαυση.

Επομένως, πρέπει για μερικές μέρες να μείνετε μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις σας (σχολείο, δουλειά, καθαριότητα σπιτιού κ.λπ.).

3. Αμελείτε τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που δυσκολεύει την καταπολέμηση των ιώσεων.

Μία μελέτη έδειξε πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες το 24ωρο έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν κοινό κρυολόγημα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες.

Κατά την οξεία φάση των ιώσεων είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ, αλλά και στη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε έντονα συμπτώματα που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε (π.χ. βήχα), συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

4. Παίρνετε αντιβιοτικά

Πολλοί έχουμε στο σπίτι αντιβιοτικά φάρμακα που περίσσεψαν από προηγούμενες λοιμώξεις, οι οποίες ήταν βακτηριακές.

Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς με εκείνες που προκαλούνται από βακτήρια, νομίζουμε πως τα αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για όλες.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι οι μισοί Ευρωπαίοι πιστεύουν λανθασμένα πως τα αντιβιοτικά καταπολεμούν γρίπη και κρυολόγημα.

Πολλοί, εξάλλου, πιστεύουν πως αν πάρουν προληπτικά ένα αντιβιοτικό, η λοίμωξη του αναπνευστικού «δεν θα κατέβει» (δεν θα εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία).

Ωστόσο τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Για να περάσει πιο «ανώδυνα» η γρίπη και η COVID-19 υπάρχουν ειδικά αντιϊικά φάρμακα, που όμως συνταγογραφούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Αν πάρετε αντιβιοτικά δίχως λόγο, όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί ο κύκλος της αναπνευστικής λοίμωξης που έχετε, αλλά κινδυνεύετε να μην είναι αποτελεσματικά αν στ’ αλήθεια τα χρειασθείτε, γιατί τα βακτήρια στο σώμα σας θα έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα.

5. Παίρνετε πολλά φάρμακα ταυτοχρόνως

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

Τα φάρμακα αυτά περιέχουν συνδυασμούς δραστικών ουσιών, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται παυσίπονο, αντιπυρετικό, κατασταλτικό του βήχα ή/και αποσυμφορητικό. Όλες αυτές οι ουσίες, όμως, διατίθενται και μεμονωμένα.

Αν λοιπόν εσείς πάρετε, λ.χ., ένα αντιπυρετικό με παρακεταμόλη και ταυτοχρόνως έναν συνδυασμό για γρίπη/κρυολόγημα που μεταξύ άλλων περιέχει παρακεταμόλη, υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Συμβουλευθείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, για να μην τα μπερδέψετε.

Να διαβάζετε επίσης προσεκτικά το φύλλα οδηγιών χρήσης των φαρμάκων για να τα χρησιμοποιείτε σωστά.

6. Δεν πίνετε αρκετά υγρά

Πολλοί ασθενείς κοιμούνται ακατάπαυστα όταν έχουν πυρετό, με συνέπεια να μην πίνουν καθόλου υγρά αν δεν τους ξυπνήσει κάποιος. Άλλοι δεν θέλουν να πιούν τίποτα επειδή πονάει ο λαιμός ή το στομάχι τους. Και κάποιοι, ούτως ή άλλως δεν έπιναν ποτέ αρκετά υγρά.

Η ελλιπής πρόσληψη υγρών, όμως, είναι πολύ μεγάλο λάθος στις αναπνευστικές ιώσεις. Ο οργανισμός τα χρειάζεται για να εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας με την εφίδρωση, η αραίωση της βλέννας και η μείωση της ρινικής συμφόρησης, η καταπράυνση του πονοκεφάλου κ.λπ.

Να πίνετε συχνά υγρά, με μικρές γουλιές. Για περισσότερη ανακούφιση, προτιμήστε ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι, χαμομήλι, ζωμούς). Μπορείτε επίσης να πίνετε λίγο χυμό φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), κατά προτίμηση φρεσκοστυμμένο.

7. Δεν τρώτε τίποτα

Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν καθόλου όρεξη όταν είναι άρρωστοι, αλλά είναι σημαντικό να μην μένετε νηστικοί.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού χρειάζονται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να καταπολεμήσουν τους ιούς που σας αρρωσταίνουν.

Αν τις έχουν, θα αναρρώσετε ταχύτερα.

Ιδανική τροφή για τις ιώσεις του αναπνευστικού είναι η κοτόσουπα με λίγο αλάτι και λαχανικά (πατάτα, καρότο). Μεταξύ άλλων παρέχει πρωτεΐνες (κοτόπουλο), υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα), καλά λιπαρά (ελαιόλαδο), βιταμίνη C (πατάτα, λεμόνι, καρότο), κάλιο (πατάτα) και κυστεΐνη (κοτόπουλο).

Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που αραιώνει τις εκκρίσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ζεστή κοτόσουπα μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα των κοινών ιώσεων, ιδίως αν περιέχει και λίγο πιπέρι.

8. Συνεχίζετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες και ερεθίζει τον λαιμό, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα όλων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Είναι σημαντικό να μην καπνίζετε καθόλου και να μην εκτίθεστε στον καπνό από άλλα άτομα.

9. Επιστρέφετε πρόωρα στην καθημερινή ρουτίνα

Πολλοί ασθενείς μόλις δουν χαμηλή πυρετική κίνηση (δέκατα), σηκώνονται από το κρεβάτι και αρχίζουν να εργάζονται, έστω και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι λάθος, διότι οι ιώσεις μπορούν εύκολα να υποτροπιάσουν ή να επιπλακούν από βακτηριακές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία).

Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα κουραστικό, αν δεν περάσετε ένα ολόκληρο 24ωρο απύρετοι (δεν πρέπει να έχετε ούτε δέκατα) και με σαφή βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων σας.

10. Καθυστερείτε να πάρετε τον ιατρό

Πολλοί ασθενείς φοβούνται να επικοινωνήσουν με τους ιατρούς, μη τυχόν και ακούσουν κάτι που δεν επιθυμούν (π.χ. «πήγαινε στο νοσοκομείο»).

Ωστόσο αυτό είναι τεράστιο λάθος, διότι δεν αντιμετωπίζονται πάντοτε οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στο σπίτι. Αν έχετε υψηλό πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου), μιλήστε αμέσως με τον ιατρό σας.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνο στα πλευρά όταν αναπνέετε ή/και δύσπνοια.

Άλλα συμπτώματα για τα οποία είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή είναι ο οξύς πόνος στο στήθος στον βήχα ή με την βαθιά ανάσα, η ακραία κόπωση, η αδυναμία κατανάλωσης τροφής και γενικότερα το να νιώθετε άρρωστοι με τρόπο πρωτόγνωρο για εσάς.

Συμβουλευθείτε επίσης τον ιατρό σας αν παρουσιάσετε βελτίωση, αλλά ύστερα επιδεινωθείτε πάλι.

Τέλος, αν πάσχετε από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (λ.χ. άσθμα, καρδιοπάθεια, διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια κ.λπ.) είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε αμέσως τον ιατρό σας με το παραμικρό σύμπτωμα που είναι ύποπτο για λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διαβάστε επίσης=> Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι»

Διαβάστε επίσης=> Επίμονος βήχας το βράδυ; Έτσι θα βάλετε «φρένο» - 4+1 μυστικά της γιαγιάς

  • ΙΩΣΕΙΣ
  • ΑΡΡΩΣΤΟΣ
  • ΛΑΘΗ
  • ΑΝΑΡΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύνδρομο Cushing: Γιατί απειλεί την υγεία οστών και αγγείων - Οι αιτίες εμφάνισης του
Σύνδρομο Cushing: Γιατί απειλεί την υγεία οστών και αγγείων - Οι αιτίες εμφάνισης του 10 Φεβρουαρίου 2023
Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς; - Οι συνέπειες που εχει στην έγκυο και στο μωρό 10 Φεβρουαρίου 2023
Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς; - Οι συνέπειες που εχει στην έγκυο και στο μωρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινό: Θέλετε επίπεδη κοιλιά; 5+1 διατροφικά «λάθη» που εμποδίζουν την καύση του λίπους και την απώλεια βάρους
Διατροφή
23/06/2023 - 09:17

Πρωινό: Θέλετε επίπεδη κοιλιά; 5+1 διατροφικά «λάθη» που εμποδίζουν την καύση του λίπους και την απώλεια βάρους

Κάνεις γυμναστική και δε βλέπεις αποτέλεσμα; Αυτά τα λάθη σου «στοιχίζουν»ένα καλλίγραμμο σώμα
Fitness
19/06/2023 - 18:07

Κάνεις γυμναστική και δε βλέπεις αποτέλεσμα; Αυτά τα λάθη σου «στοιχίζουν»ένα καλλίγραμμο σώμα

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Τι «απαντάει» η επιστήμη του εγκεφάλου
Υγεία
24/04/2023 - 12:49

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Τι «απαντάει» η επιστήμη του εγκεφάλου

Πυρετός: Η λάθος «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι - Τι πραγματικά πρέπει να κάνετε
Υγεία
21/03/2023 - 12:03

Πυρετός: Η λάθος «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι - Τι πραγματικά πρέπει να κάνετε

5+1 λόγοι που βήχετε όταν είστε στο γραφείο
Υγεία
22/02/2023 - 10:50

5+1 λόγοι που βήχετε όταν είστε στο γραφείο

Χρόνιος βήχας: Εμφανίζεται στο 5-10% των ατόμων - Ποιες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς
Υγεία
18/02/2023 - 12:03

Χρόνιος βήχας: Εμφανίζεται στο 5-10% των ατόμων - Ποιες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2023 - 18:07
Πρόεδρος «Αργώ»: «Πολλοί θέλουν να φύγουν από τη Θεσσαλία» - Η συγκλονιστική σκηνή με τον 40χρονο βοσκό
Ψυχική Υγεία
30/09/2023 - 17:33
Χρυσοχοΐδης: Σύντομα το Εθνικό Μητρώο και το σχέδιο δράσης για τον καρκίνο
Πολιτική Υγείας
30/09/2023 - 17:07
Η ΠΕΦ τίμησε τον Παύλο Δ. Γιαννακόπουλο ως πρωτεργάτη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
30/09/2023 - 16:41
Ανθρωπιστική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλία από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
Επικαιρότητα
30/09/2023 - 16:26
Υδρόγειος Ασφαλιστική: Δωρεάν στέγη στην Αθήνα, για ογκολογικούς ασθενείς από την επαρχία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2023 - 16:04
IQVIA Hellas: Αναγκαίο ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για βιώσιμη υγειονομική φροντίδα ασθενών με σπάνιες παθήσεις
Υγεία
30/09/2023 - 15:42
Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς: Αφιερωμένη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με χαμηλή όραση
Επικαιρότητα
30/09/2023 - 14:56
Τα θέματα που θα συζητηθούν στο 79ο μοριοδοτούμενο Συνέδριο ορθοπαιδικής χειρουργικής και τραυματολογίας
Επικαιρότητα
30/09/2023 - 14:19
Ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμιο μέτωπο για την προώθηση της υγείας μέσω της γυμναστικής
Υγεία
30/09/2023 - 14:03
Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος μολύνσεων για τους κατοίκους της Θεσσαλίας - Η κατάσταση με το νερό
Επικαιρότητα
30/09/2023 - 13:43
Διπλή διάκριση για την εφαρμογή «my-Ygeia» του Hellenic Healthcare Group στα ΔΕΗ BITE Awards 2023
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2023 - 18:11
Στα νοσοκομεία της Πάτρας ο Χρυσοχοΐδης - Υποσχέθηκε προσλήψεις και νέα ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 17:58
Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Cancer Image Europe»
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 17:39
Κλινική Ρέα και «Όραμα Ελπίδας» δίνουν το μήνυμα προς εθελοντές δότες μυελού των οστών
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2023 - 16:57
Εντοπίστηκαν οι μηχανισμοί του κορονοϊού που αυξάνουν τον κίνδυνο αγγειακών επεισοδίων
Υγεία
29/09/2023 - 16:42
Γιατροί του Κόσμου: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 16:26
Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού ΠΦΥ από τον Χρυσοχοΐδη
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 16:11
Καμπανάκι για τους θανάτους από καρδιολογικά συμβάντα στην Ελλάδα - Η άσκηση σώζει ζωές!
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 15:31
Συνεργασία Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης με την International Assistance Group
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2023 - 15:23
Στην Ιθάκη η Στέλλα Κυριακίδου - Θα συμμετάσχει στον συμβολικό αγώνα δρόμου «Greece Race for the Cure»
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 15:08
Novo Nordisk Hellas: Καρδιαγγειακή νόσος και διαβήτης τύπου 2
Pharma News
29/09/2023 - 14:58
Αντιγριπικά εμβόλια «δύο ταχυτήτων»: Οι διαφορές συμβατικών-νέου τύπου σε τιμές και δραστική ουσία
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 14:22
Σύσκεψη με εμπειρογνώμονες του ΙΣΑ στην Περιφέρεια Αττικής για τις εποχικές λοιμώξεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 13:51
Ο σύγχρονος Sigmund Freud ήρθε στην Αθήνα και οι Adstronomers έδωσαν το παρόν
Ψυχική Υγεία
29/09/2023 - 13:26
ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των εμβολίων
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 13:17
Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς η 29η Σεπτεμβρίου: Το ξεχωριστό μήνυμα και ο στόχος
Υγεία
29/09/2023 - 12:48
Η απάντηση του «Μεταξά» για το χειρουργείο που... δεν έγινε στην ώρα του
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 12:30
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν και μόνο με συνταγή γιατρού τα νέου τύπου εμβόλια κατά της γρίπης
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 12:22
Νέα μελέτη του ΙΠΟΚΕ: Το 36% των Ελλήνων ζουν με χαμηλή ποιότητα ζωής!
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 11:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιγριπικά εμβόλια «δύο ταχυτήτων»: Οι διαφορές συμβατικών-νέου τύπου σε τιμές και δραστική ουσία
Επικαιρότητα
29/09/2023 - 14:22
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε τις φυτικές ίνες στο πιάτο μας - 15 συνταγές που θα μας συναρπάσουν
Διατροφή
28/09/2023 - 11:53
Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μόλις πέντε ημέρες μετά την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση!
Υγεία
28/09/2023 - 11:17
Εμμηνόπαυση: Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις συνδέονται με κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
29/09/2023 - 11:21
ΠΦΣ: «Γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός για τον αντιγριπικό εμβολιασμό;»
Pharma Policy
28/09/2023 - 13:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo