ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβητικά έλκη: Σε ποιους δεν επουλώνονται;

Υγεία
Διαβητικά έλκη: Σε ποιους δεν επουλώνονται;
Νέες γνώσεις σχετικά με τα διαβητικά έλκη και την επούλωσή τους έχουν αποκτήσει ερευνητές από το BethIsraelDeaconessMedicalCenter και την Ιατρική Σχολή Emory, οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Παρασκευή, 25/02/2022 - 14:39
News4Health Team News4Health Team

Ελπίζουν ότι από τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, θα βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που υποφέρουν από τη σοβαρή αυτή πάθηση, αποφεύγοντας τον ακρωτηριασμό.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που πλήττει το 6-8% του πληθυσμού. Όσοι έχουν αρρύθμιστο διαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν έλκη στα πόδια τους, δηλαδή ανοιχτές πληγές. Πρόκειται για μια επιπλοκή που εμφανίζεται στο 15% των ασθενών και γίνεται αιτία ακρωτηριασμού στο 25-50% όσων καλούνται να την αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε 30 δευτερόλεπτα γίνεται μια τέτοια επέμβαση παγκοσμίως, φτάνοντας περίπου το 1.000.000 ετησίως. Στην Αμερική κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 70.000 ακρωτηριασμοί, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι αναλογικά υψηλό, αφού ο αριθμός τους μπορεί να αγγίξει και τις 3.000», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, οι οποίοι χρήζουν αυξημένης φροντίδας, παρατεταμένης νοσηλείας και συχνών επισκέψεων σε ιατρούς, επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα συστήματα υγείας, ενώ μεγάλος αριθμός ασθενών χάνουν τελικά τη ζωή τους εντός της πενταετίας μετά από τον ακρωτηριασμό. Το ποσοστό αυτό θνησιμότητας είναι υψηλότερο από τους περισσότερους καρκίνους. Δεδομένης της παγκόσμιας αύξησης των διαβητικών ασθενών, λόγω του τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας, η εύρεση των αιτιών που οδηγούν στην επούλωση των ελκών, θα μπορούσε να προστατεύσει πολλούς από τον ακρωτηριασμό ενός ή και των δύο ποδιών τους, χαρίζοντάς τους πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής», προσθέτει.

Ωστόσο, η παθογένεια των διαβητικών ελκών δεν είναι απολύτως κατανοητή. Η μειωμένη επούλωση των τραυμάτων που οδηγεί στην ανάπτυξη χρόνιων τραυμάτων στους διαβητικούς ασθενείς εκδηλώνεται αποκλειστικά στο πόδι. Διάφοροι τύποι κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοθηλιακών κυττάρων, των ινοβλαστών, των κερατινοκυττάρων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων, αλλά ελάχιστα είναι κατανοητά σχετικά με τη συμμετοχή τους στην επούλωσή τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις κυτταρικές διαφορές που υπάρχουν στα διαβητικά έλκη των ασθενών που επουλώνονται και εκείνων που δεν επουλώνονται και συνεχίζουν να αναπτύσσουν χρόνιο έλκος, τις κυτταρικές διαφορές μεταξύ ασθενών με διαβήτη και υγιών ατόμων χωρίς διαβήτη, καθώς και τις διαφορές μεταξύ του ποδιού με διαβητικό έλκος και του άθικτου δέρματος του αντιβραχίου τόσο σε ασθενείς με διαβήτη όσο και σε υγιή άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, συγκεκριμένοι υπότυποι ινοβλαστών παίζουν βασικό ρόλο στην επούλωση αυτών των ελκών και η στόχευση αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα, το σύνολο των δεδομένων θα αποτελέσει πολύτιμο υλικό για την έρευνα του διαβήτη, τη δερματολογία και την επούλωση τραυμάτων και μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τον σχεδιασμό πειραμάτων για την αξιολόγηση θεραπευτικών παρεμβάσεων.

«Αυτά τα έλκη προκύπτουν συχνά στα διαβητικά άτομα που έχουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, με τη διαβητική περιφερική νευροπάθεια και την περιφερική αρτηριακή νόσο να παίζουν συνήθως κεντρικό ρόλο», μας εξηγεί ο δρ Στάμου.

Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποφυγής δημιουργίας τους. Υπάρχουν τέσσερις συμβουλές που η εφαρμογή τους μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες. Συγκεκριμένα:

1. Κάντε τακτικές επισκέψεις στον ιατρό για να εντοπιστεί εγκαίρως το πόδι που διατρέχει κίνδυνο, καθώς η απουσία συμπτωμάτων σε ένα άτομο με διαβήτη δεν αποκλείει τη νόσο. Η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση του χρώματος του δέρματος, της θερμοκρασίας, της παρουσίας κάλου ή οιδήματος και προ-ελκωτικών σημείων. Επίσης, τον έλεγχο για κακή υγιεινή των ποδιών, π.χ. λάθος κομμένα νύχια, και ύπαρξη επιφανειακής μυκητιασικής λοίμωξης.

2. Φοράτε κατάλληλα παπούτσια, αφού η χρήση στενών ή μικρών υποδημάτων, αλλά και το περπάτημα χωρίς αυτά είναι οι κύριες αιτίες τραυματισμού των ποδιών που οδηγούν σε έλκος. Τα άτομα που έχουν απώλεια αίσθησης στα πόδια πρέπει να φορούν τα ενδεδειγμένα γι’ αυτούς παπούτσια κάθε στιγμή, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όλα τα υποδήματα θα πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε μεταβολή της δομής του ποδιού ή της εμβιομηχανικής του ποδιού.

3. Αντιμετωπίστε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του έλκους. Αυτό περιλαμβάνει: την αφαίρεση του άφθονου κάλου, την προστασία από φουσκάλες ή τη φροντίδα τους, την κατάλληλη θεραπεία των νυχιών που εισέρχονται στο δέρμα ή των πεπαχυσμένων νυχιών και τη συνταγογράφηση αγωγής για μυκητιασικές λοιμώξεις. Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται έως την πλήρη υποχώρηση.

4. Ενημερωθείτε. Έχει διαπιστωθεί ότι η βελτίωση των γνώσεων του ασθενούς σχετικά με τη φροντίδα των ποδιών του και τη συμπεριφορά του απέναντι στον εαυτό του, καθώς και η ενίσχυση των κινήτρων διευκολύνει την προσκόλληση σε μια συμπεριφορά που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα έλκη των ποδιών και τα σημάδια που προηγούνται της εμφάνισής τους και να γνωρίζουν τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν εάν προκύψουν προβλήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/02/2022 - 14:49
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΕΛΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο χρόνια από την ανακοίνωση Τσιόδρα για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (vid)
Δύο χρόνια από την ανακοίνωση Τσιόδρα για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (vid) 26 Φεβρουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Συνεχίζεται η μικρή αλλά σταθερή πτώση των διασωληνωμένων 25 Φεβρουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Συνεχίζεται η μικρή αλλά σταθερή πτώση των διασωληνωμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα

Διαβήτης τύπου 5: Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και μόλις αναγνωρίστηκε από την IDF
Υγεία
29/04/2025 - 22:22

Διαβήτης τύπου 5: Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και μόλις αναγνωρίστηκε από την IDF

Καταγγελία Φραγκούλη: «Ασθενής "βαφτίστηκε" διαβητικός από γιατρό για να του συνταγογραφήσει το Ozempic»
Πολιτική Υγείας
15/04/2025 - 19:58

Καταγγελία Φραγκούλη: «Ασθενής "βαφτίστηκε" διαβητικός από γιατρό για να του συνταγογραφήσει το Ozempic»

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το ΑΥΣ «ακρωτηριάζει» τα άτομα με Διαβήτη
Πολιτική Υγείας
14/04/2025 - 10:44

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το ΑΥΣ «ακρωτηριάζει» τα άτομα με Διαβήτη

Βασικά «όπλα» κατά του διαβήτη η άσκηση, η σωστή διατροφή και η ώρα των γευμάτων
Health Talk
14/03/2025 - 17:04

Βασικά «όπλα» κατά του διαβήτη η άσκηση, η σωστή διατροφή και η ώρα των γευμάτων

«Γενετικός διακόπτης» για τη θεραπεία του διαβήτη
Υγεία
23/02/2025 - 15:33

«Γενετικός διακόπτης» για τη θεραπεία του διαβήτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
Μήνας πρόληψης ο Μάιος στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας - Όλο το πρόγραμμα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo