ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασικά «όπλα» κατά του διαβήτη η άσκηση, η σωστή διατροφή και η ώρα των γευμάτων

Health Talk
UNSPLASH
Είναι γνωστό από πολλές μελέτες ότι η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής και κυρίως η απώλεια 10% του βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του προδιαβήτη ή και ακόμα να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά του στάδια.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 17:04
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Επίσης, η συστηματική σωματική άσκηση με σιγουριά μειώνει όλες τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη αποτελώντας ουσιαστικό παράγοντα μακροζωίας. «Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας επηρεάζονται σημαντικά από το γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή την ποσότητα (θερμίδες) και την ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή (π.χ., ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ή φρούτα, όσπρια, ολικής αλέσεως αμυλούχες τροφές, κλπ.). Ωστόσο στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη εκτός από την απώλεια βάρους παίζει το ρόλο της και η ώρα που καταναλώνουμε υψηλού γλυκαιμικού φορτίου τροφές» επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, MD, Ειδικός Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Ιατρείου Metropolitan General.

Σημασία του χρονισμού των γευμάτων

Βάσει μιας ενδιαφέρουσας μελέτης που έγινε σε ενήλικες, φαίνεται πως όταν τρώμε αργά το πρωί σε σχέση με άλλες ώρες της ημέρας, διατρέχουμε χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Το πότε είναι καλύτερα να τρώμε υδατάνθρακες εξαρτάται από την ευαισθησία που εμφανίζουν οι ιστοί κάθε ατόμου στη δράση της ινσουλίνης (ανοχή στη γλυκόζη) και φαίνεται να σχετίζεται με την ώρα που τρώμε, κορυφώνεται το πρωί και μειώνεται προοδευτικά το απόγευμα και το βράδυ σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές (Jin Dai, PhD, Fielding School of Public Health, University of California, Los Angeles. 2024 Diabetes Care.), διεξήγαγαν μια προοπτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 8.868 ενήλικες Ισπανόφωνοι/Λατίνοι (μέση ηλικία 38,7 έτη, 51,5% γυναίκες) χωρίς διαβήτη σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2011, με μια δεύτερη κλινική εξέταση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2014 και 2017.

Η ώρα του γεύματος κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε περιόδους:

  • Νωρίς το πρωί (6:00-8:59 π.μ.)
  • Αργά το πρωί (9:00-11:59 π.μ.)
  • Απόγευμα (12:00-5:59 μ.μ.)
  • Βράδυ (6 :00-11:59 μ.μ.)
  • Νύχτα (0:00-5:59 π.μ.)

Η ενεργειακή πρόσληψη και το γλυκαιμικό φορτίο (ποσότητα υδατανθράκων) των συμμετεχόντων για κάθε περίοδο αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη χρησιμοποιώντας δύο διατροφικές αναλύσεις 24 ωρών. Η διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔτ2) εντοπίστηκε μέσω ετήσιων κλήσεων παρακολούθησης ή στη δεύτερη κλινική εξέταση.

Η σημασία του ελληνικού «κολατσιού»

Το δεκατιανό με πρόσληψη είτε τρόφιμου υψηλής ενέργειας είτε επιπλέον υδατανθράκων αργά το πρωί (κολατσιό), συσχετίστηκε με 6%-7% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με άλλες ώρες της ημέρας. Το όφελος ήταν ανεξάρτητο από τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ποιότητα της δίαιτας ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Η αντικατάσταση μόνο 100 θερμίδων (kcal) π.χ. υδατανθράκων από πολύ νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ με ισοδύναμη ποσότητα αργά το πρωί συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.

DIABETES

Νέα δεδομένα στην πρόληψη του διαβήτη

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία, υποδεικνύοντας τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη διατροφής με τροφές πλούσιες σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες, όταν λαμβάνονται αργά το πρωί, σε ευθυγράμμιση με τον ημερήσιο ρυθμό ευαισθησίας του σώματος στη γλυκόζη για την πρόληψη του διαβήτη.
Με απλά λόγια, ένα πλούσιο με καλής ποιότητας υδατάνθρακες και θερμίδες δεκατιανό, με αναλογικά μειούμενες ποσότητες υδατανθράκων και θερμίδων στα υπόλοιπα γεύματα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Φυσικά σε καμία περίπτωση να μην ξεχνάμε ότι ο πιο σημαντικός τρόπος να προλάβουμε ή και να αναστρέψουμε το διαβήτη τύπου 2 και τις δραματικές επιπλοκές του, αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παραμένει η απώλεια τουλάχιστον του 10% του αρχικού μας βάρους με σωστή διατροφή και βέβαια η όσο το δυνατόν διατήρηση αυτής της απώλειας δια βίου», τονίζει ο ειδικός.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας

Η τήρηση των συνιστομένων από τις κατευθυντήριες οδηγίες επιπέδων σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και κυρίως την καρδιαγγειακή νόσο στα άτομα με διαβήτη. Σε πολλές πλέον μελέτες ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη σχετίζεται αναλογικά με τον υπερβολικό χρόνο καθιστικής ζωής.

Εάν τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων με διαβήτη, του σύγχρονου τρόπου ζωής που είναι η παρατεταμένη καθιστική ζωή, μελετήθηκε και επιβεβαιώθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη του Columbia University (Wen Dai και Sandra S. Albrecht, 2024).

Πρόκειται για μια πληθυσμιακή, προοπτική μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του χρόνου καθιστικής ζωής αλλά και του εβδομαδιαίου χρόνου σωματικής άσκησης, με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες με διαβήτη, που εντοπίστηκαν από τις Εθνικές Έρευνες για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ, από το 2007 έως το 2018. Πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο που κάθονται αλλά και τη συχνότητα και τη διάρκεια της μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας.

Ο χρόνος καθιστικής ζωής ανά ημέρα κατηγοριοποιήθηκε σε τέσσερις ομάδες:

  • Λιγότερο από 4 ώρες
  • 4 έως 6 ώρες
  • 6 έως 8 ώρες
  • 4. Έως 8 ώρες

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως ανενεργοί (< 10 λεπτά/εβδομάδα), ανεπαρκώς δραστήριοι (10-149 λεπτά/εβδομάδα) και ενεργοί (≥ 150 λεπτά/εβδομάδα) με βάση την έκταση της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας που εκτελούνταν.

Σε μια διάμεση διάρκεια παρακολούθησης 5,8 ετών, αναφέρθηκαν 1.278 θάνατοι από όλες τις αιτίες και 354 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μεταξύ 6.335 ενηλίκων με διαβήτη (μέση ηλικία, 59,6 έτη).

Σε σύγκριση με μικρότερους χρόνους καθιστικής ζωής ο μεγαλύτερος χρόνος καθιστικής ζωής (≥ 8 ώρες/ημέρα) συσχετίστηκε με 73% και 74% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε ανενεργούς και ανεπαρκώς ενεργούς ενήλικες αντίστοιχα.

Το κάθισμα ≥ 8 ωρών/ημέρα συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις σε ανενεργούς ή ανεπαρκώς ενεργούς ενήλικες αλλά όχι σε ενεργούς ενήλικες.

Ωστόσο στους «ενεργούς» ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή σε αυτούς που είχαν σωματική άσκηση περίπου μισή ώρα καθημερινά ή περισσότερο από 150΄ την εβδομάδα, το κάθισμα ≥ 8 ωρών/ημέρα δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Συμπέρασμα: Περισσότερο από 25% αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας σε καθιστικό και χωρίς σωματική δραστηριότητα τρόπο ζωής.

Η άσκηση σώζει ζωές

«Για τους ενήλικες με διαβήτη, οφείλουμε να τονίζουμε, πως άσχετα από τις ώρες καθιστικής ζωής, πόσο μεγάλη είναι η σημασία της τήρησης των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας (30΄ ημερησίως ή περισσότερο από 3 ½ ώρες την εβδομάδα). Η συστηματική άσκηση έστω και το καθημερινό περπάτημα (π.χ. 7.000-10.000 βήματα) αποτελεί μια καλή εναλλακτική στρατηγική σε παρεμβάσεις για τη μείωση του χρόνου καθίσματος, όχι μόνο γιατί προστατεύει από τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά διότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη», καταλήγει ο κ. Λέπουρας.

  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η ανόρθωση των ζυγωματικών μας δείχνει νεότερους;
Γιατί η ανόρθωση των ζυγωματικών μας δείχνει νεότερους; 13 Μαρτίου 2025
Το 60% των ασθενών δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων 17 Μαρτίου 2025
Το 60% των ασθενών δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03

Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση

EMS: Μπορεί μια άσκηση 20 λεπτών με ηλεκτροδιέγερση να μάς κάνει fit;
Fitness
06/05/2026 - 12:00

EMS: Μπορεί μια άσκηση 20 λεπτών με ηλεκτροδιέγερση να μάς κάνει fit;

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers

Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00

Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη

Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας
Fitness
18/04/2026 - 09:30

Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35
Κρίσιμα Φάρμακα στην ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
Pharma Policy
12/05/2026 - 12:07
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Ατύχημα Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι - Γεωργιάδης: Έτοιμοι να τον φέρουμε πίσω όταν καταστεί εφικτό
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 10:14
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Η ενασχόληση με τις τέχνες μειώνει την βιολογική γήρανση όσο και η διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
12/05/2026 - 09:00
Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Ψυχική Υγεία
12/05/2026 - 03:37
Κείμενο πολιτικής για τον Ενιαίο Χώρο Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα
Digital Health
12/05/2026 - 00:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo