news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Μπορείς να πιεις αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID;

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
3144 0
Μπορείς να πιεις αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID;

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό COVID δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τι δείχνουν οι μελέτες για όσους αποτελούν «βαριά ποτήρια».

Μπορεί να έχει περάσει ένας χρόνο από την εκκίνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της COVID-19 αλλά ακόμα πολλοί έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για αυτή τη διαδικασία. Ένα από αυτά σχετίζεται με την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι μακροπρόθεσμα, μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ ίσως επωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά μακροπρόθεσμα, μπορεί να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά να επιδράσει την ανοσιακή σου απάντηση. Από τη στιγμή που χρειάζονται εβδομάδες προκειμένου ο οργανισμός να παράξει αρκετά αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού, το οτιδήποτε που μπορεί να παρέμβει στην ανοσολογική απόκριση, αποτελεί λόγο ανησυχίας.

«Αν είσαι ένας πραγματικά μέτριος πότης, τότε δεν υπάρχει κανένα ρίσκο να πιεις ένα ποτό στην περίοδο κοντά στον εμβολιασμό σου» δήλωσε ο Ilhem Messaoudi, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τους Ιούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ο οποίος έχει διεξαγάγει έρευνα για το επιδράσεις του αλκοόλ στην ανοσολογική απόκριση. «Αλλά πρέπει να έχεις καλή επίγνωση του τι σημαίνει πραγματικά η μέτρια ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι επικίνδυνο να πιείς τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, διότι τα αποτελέσματα σε όλα τα βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, είναι πολύ σοβαρά και συμβαίνουν πολύ γρήγορα αφού βγεί από τη ζώνη της μέτριας κατανάλωσης».

Πώς ορίζεται η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση γενικά ορίζεται ως όχι περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα για άντρες και 1 για τις γυναίκες. Ως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ορίζονται τα 4 ή περισσότερα ποτά σε οποιαδήποτε μέρα για τους άντρες και 3 ή περισσότερα για τις γυναίκες. Ας σημειωθεί ότι η ποσότητα για ένα ποτό υπολογίζεται στα 0,14 λίτρα κρασιού, 0,35 λίτρα μπύρας ή 0,04 λίτρα αποσταγμένο αλκοόλ.

Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων Covid που έχουν εγκριθεί από τον FDA δεν εξέτασαν συγκεκριμένα εάν το αλκοόλ είχε κάποια επίδραση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στο μέλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, τα περισσότερα από αυτά που είναι γνωστά προέρχονται από προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μελετών που εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και εάν εμποδίζει την ανοσολογική απόκριση σε ζώα που έλαβαν άλλα εμβόλια.

Ένα πράγμα που είναι σαφές από μελέτες είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ανοσολογική απόκριση και αυξάνει την ευαισθησία σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Εμποδίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ταξιδέψουν σε σημεία μόλυνσης και να εκτελούν τα καθήκοντά τους, όπως την καταστροφή ιών, βακτηρίων και μολυσμένων κυττάρων. Διευκολύνει τα παθογόνα να εισβάλουν στα κύτταρά και προκαλεί μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες εξέθεσαν 391 άτομα σε πέντε διαφορετικούς αναπνευστικούς ιούς και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μέτρια ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κρυολόγημα, αλλά όχι αν ήταν καπνιστές.

 

ΠΗΓΗ: NYT

Health ανα Tag:
  • ΑΛΚΟΟΛ
  • COVID 19
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ και της Unicef προειδοποιεί ότι μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς αναμένεται παγκοσμίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται. Δεν φταίει μόνο η πανδημία για αυτό, καθώς είναι πολύ οι λόγοι που εμποδίζουν τον κόσμο να εμβολιάσει τα παιδιά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΑγγελική Μαξούρη
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση ο οποίος και τόνισε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική. Αναμνηστική δόση αναμένεται να κάνουμε όλοι από Σεπτέμβρη την ώρα που επαναλοιμώξεις γίνονται ρουτίνα.

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΑγγελική Μαξούρη
Έκθεση ΠΟΥ: Σημαντικές επιτυχίες για την παγκόσμια υγεία παρά την πανδημία

Έκθεση ΠΟΥ: Σημαντικές επιτυχίες για την παγκόσμια υγεία παρά την πανδημία

Παρά την πανδημία της COVID, τα αποτελέσματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020-2021 αναφέρει σημαντικά επιτεύγματα σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας υγείας.

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
Αύριο οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες από εδώ και πέρα, προσεχώς ενισχυτική δόση από...Σεπτέμβρη

Αύριο οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες από εδώ και πέρα, προσεχώς ενισχυτική δόση από...Σεπτέμβρη

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάει τώρα να εμβολιαστεί». 

Γιώργος ΠαπαϊωάννουNews4Health Team

Newsroom

  • Μάσκα για βαθύ καθαρισμό για λαμπερό και σφριγηλό πρόσωπο χωρίς ρυτίδες

    21/05/2022 - 09:30
  • Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα: Η πλέον αξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

    21/05/2022 - 09:00
  • Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση με την πιο γρήγορη επιστροφή στα γήπεδα

    21/05/2022 - 09:00
  • Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται και πόση ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί

    20/05/2022 - 19:56
  • Μήνυμα Πλεύρη σε Διοικητές Νοσοκομείων: Να δείχνετε ανθρωπιά και όχι αδιαφορία στους ασθενείς

    20/05/2022 - 18:53
  • ΕΜΑ: Πράσινο φως για εννιά νέα φάρμακα

    20/05/2022 - 17:43
  • Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

    20/05/2022 - 17:24
  • Κραυγή αγωνίας των ασθενών για την έλλειψη γ-σφαιρίνης: Επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

    20/05/2022 - 16:37
  • H Novo Nordisk αναδεικνύει τα οφέλη των κλινικών μελετών μέσα από ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντάνε επαγγελματίες υγείας

    20/05/2022 - 16:24
  • Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: Απαντά σε 13 κρίσιμα ερωτήματα και τον κίνδυνο νέας πανδημίας

    20/05/2022 - 16:20

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED