news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022

Αυτά είναι τα καταστροφικά συμπτώματα του θυμού που καταπιέζεις

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
10545 0
Αυτά είναι τα καταστροφικά συμπτώματα του θυμού που καταπιέζεις pixabay

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον θυμό ως κάτι άσχημο, κάτι που πρέπει να καταπιέσουν, να κρύψουν ή να ξεπεράσουν γρήγορα. Σε αντίθεση με την κοινή αυτή αντίληψη ο θυμός είναι μόνο ένα συναίσθημα, δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό και εξυπηρετεί μια λειτουργία. 

Δυστυχώς όμως εξαιτίας μυριάδων λόγων που κρύβονται πίσω από τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο θυμός είναι κάτι κακό, ή ακόμα και ανήθικο και κρύβουν υποσυνείδητα αυτό το συναίσθημα. Παρόλα αυτά, αυτό το οποίο μπορεί εμείς να καταπιέσουμε δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί και αυτόματα…

Οι άνθρωποι που κρύβουν τον θυμό τους τον κρατούν στο σώμα και την ψυχή τους. Μπορεί ακόμα και να στρέφουν τον θυμό στον ίδιο τους τον εαυτό και να κατηγορούν τον εαυτό τους για τις περισσότερες καταστάσεις. Καθώς μπορεί να στρέφουν τον θυμό τους στον εαυτό τους, μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και να σωματοποιούν το στρες (τα συναισθήματα που γίνονται πόνοι μεταξύ άλλων).

Υπάρχουν πολλά «σημάδια» που δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλος καταπιεσμένος θυμός μέσα σε κάποιον. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εκδηλωθούν με τους εξής τρόπους

Συμπτώματα καταπιεσμένου θυμού

Κατάθλιψη

Αν νιώθετε θλιμμένος χωρίς προφανή λόγο τότε είναι πολύ πιθανό ο καταπιεσμένος θυμός να έρχεται ως κατάθλιψη στην επιφάνεια.

Νιώθετε κενοί, χωρίς ελπίδα ακόμα και όταν έχετε πετύχει τους στόχους σας; Μήπως η στεναχώρια κρατάει για πολύ μεγάλο διάστημα;

Ψυχαναλυτές εδώ και καιρό γνωρίζουν πλέον ότι όταν ο θυμός καταπιέζεται και στρέφεται προς τα «μέσα» μετατρέπεται σε κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την τάση συνήθως νιώθουν λυπημένοι και πεσμένοι με τα πάντα και πολλές φορές είναι θυμωμένοι χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. 

Τα άτομα που καταπιέζουν τον θυμό τους, μπορεί να έχουν υιοθετήσει αυτό το είδος μηχανισμού άμυνας για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η κακοποίηση κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. 

Υποταγή 

Πολλοί άνθρωποι είχαν μάθει από τις οικογένειές τους, τα σχολεία ή την θρησκεία τους ότι ο θυμός είναι κακός και ανήθικος. Φοβούνται την δύναμη του ίδιου τους του θυμού και νιώθουν μια εσωτερική σύγκρουση. Πολλές φορές μπορεί να στρέφουν την προσοχή τους στις ανάγκες των άλλων ανθρώπων ενώ μπορεί να επιλέγουν τον ρόλο του ακροατή ή εκείνου που θα φέρνει την ειρήνη όταν υπάρχουν συγκρούσεις και κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την ειρήνη και την αρμονία. 

Αυτή η τάση είναι κοινή στα άτομα τα οποία που  είναι ευαίσθητα και έχουν υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης.  Συνήθως οι εμπειρίες που κουβαλάνε είναι «αρκετά δραματικές», «δίνουν σημασία σε μικρά πράγματα» και για να μπορέσουν να ταιριάξουν με το κοινωνικό σύνολο έπρεπε να μάθουν να σιωπούν. Ως παιδιά είχαν μάθει να κοιτούν κάτω για να μην προκαλέσουν έναν ήδη καταθλιπτικό γονιό ή για να μην προκαλέσουν έναν επιθετικό αντίστοιχα. 

Παράνοια

Η παράνοια δεν είναι τόσο γνωστή ως απόρροια καταπιεσμένου θυμού ωστόσο μπορεί επίσης να προκύψει. Κάποιες φορές όταν υπάρχει καταπιεσμένο το συναίσθημα αυτό μπορεί να βγει προς τα έξω αλλά σε στιγμές που δεν υπάρχει εμφανής λόγος. Μπορεί να προβάλουν τα συναισθήματα αυτά στους άλλους και να νομίζουν ότι οι άλλοι είναι εχθρικοί απέναντί τους. Νιώθουν ότι ο κόσμος είναι παράξενος και επικίνδυνος και τους είναι δύσκολο να εμπιστευτούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουν έναν φόβο που δεν είναι λογικός ότι οι άλλοι θα ανταποδώσουν τον θυμό τους και ότι θα τους τιμωρήσουν.

Τελειομανία

Ο καταπιεσμένος θυμός πάει…«παρέα» με την απόγνωση και την ενόχληση. Δεν είναι τυχαίο που τα άτομα αυτά θέλουν να είναι όλα τέλεια και έχουν ψυχαναγκαστικές τάσεις μέσω των οποίων το άτομο γίνεται ο χειρότερος κριτής του εαυτού του και των άλλων γύρω που με άσχημες συνέπειες. Τα άτομα τα οποία ποντάρουν στην τελειομανία μαζεύουν μέσα τους μίσος για δύο λόγους: Νιώθουν μίσος για τον εαυτό τους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχουν για τον εαυτό τους ή στην ακαταστασία των άλλων ή την έλλειψη ηθικής. Όταν έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στο να κάνουν τα σωστά πράγματα με τον σωστό τρόπο είναι κατανοητό γιατί νιώθουν μίσος απέναντι στους άλλους που δεν το κάνουν. 

Συνήθως τα άτομα αυτά δεν δείχνουν καν εκνευρισμένα αλλά πολιτισμένα, υπό έλεγχο και γενικά άτομα τα οποία τα έχουν όλα σε τάξη. Δεν τους αρέσει να δείχνουν ούτε να σκέφτονται τον εαυτό τους ως θυμωμένο άτομο, σπάνια θα εκφράσουν ή θα παραδεχθούν ότι νιώθουν μίσος. Όταν αυτό επιβεβαιώνεται, παρόλα αυτά μπορεί να κάνουν έκρηξη, η οποία σοκάρει. 

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις. Αυτός που δέχεται αυτή την καταστροφική στάση νιώθει ότι τον τιμωρούν και νιώθει ότι του κάνουν επίθεση χωρίς να ξέρει τον λόγο. Ακόμα και αυτός που έχει τις καλύτερες προθέσεις, δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την σχέση του με κάποιον που φέρεται έτσι.

Συνοπτικά ο  καταπιεσμένος θυμός που να φέρει τα εξής συμπτώματα:

Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, χρόνιος βήχας, προβλήματα πέψης

Συναισθηματικό μούδιασμα

Λήθαργος

Κατάθλιψη ή δυσθυμία

Στεναχώρια χωρίς συγκεκριμένο λόγο

Έλλειψη κινήτρων, χρόνια αναβλητικότητα

Ώθηση να κάνεις κακό στον εαυτό σου

Ανικανότητα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται

Αυστηρή αυτοκριτική

Αδυναμία χαλάρωσης και απόλαυσης στη ζωή

Συγκεχυμένη αίσθηση του εγώ προβλήματα ταυτότητας

Εκμετάλλευση από τους άλλους ή και κακοποίηση επειδή δεν μπορείς να βάλεις όρια

Συνεξάρτηση

Παράνοια ή έντονο στρες

Κριτική των άλλων ατόμων

Απομόνωση

Σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Εκρήξεις θυμού που έρχονται από το πουθενά

Αίσθημα ανικανοποίητου από φιλικές και συναισθηματικές σχέσεις

Καταστροφή σχέσεων, φιλίων ακόμα και..διαζύγιο

Ο θυμός δεν πρέπει να καταπιέζεται. Είναι χρήσιμο συναίσθημα και πρέπει να μάθουμε να του δίνουμε τη σημασία που πρέπει και αναγνωρίζουμε το μήνυμα που θέλει να μας δώσει. Μέσω του θυμού βάζουμε τα όριά μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. 

Απόδοση από το https://www.psychologytoday.com

Health ανα Tag:
  • ΘΥΜΟΣ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απαραίτητη η υιοθέτηση του ολιστικού μοντέλου προσέγγισης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη

Απαραίτητη η υιοθέτηση του ολιστικού μοντέλου προσέγγισης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη

ΕΠΑΨΥ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή διάλεξη του καθ.Benedetto Saraceno, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις στην Κοινοτική Ψυχιατρική»

Αγγελική ΜαξούρηNews4Health Team
Οι τροφές και τα ροφήματα που μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος

Οι τροφές και τα ροφήματα που μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος

Το άγχος είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις που επηρεάζει περίπου 7,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχουν ευτυχώς τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και των παθήσεων που προκαλεί.

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
Candida auris: Τα συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας που «χτυπά» στα νοσοκομεία και η θεραπεία που τα «ανακουφίζει»

Candida auris: Τα συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας που «χτυπά» στα νοσοκομεία και η θεραπεία που τα «ανακουφίζει»

O μύκητας Candida auris ταυτοποιήθηκε το 2009 και μπορεί να δημιουργήσει καντιντίαση, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Τι προκαλεί, ποια είναι τα πιο «ύπουλα» συμπτώματα, οι αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωσή του και τι γνωρίζουμε για την θεραπεία που υπάρχει σήμερα.

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη
Ελπίδες για έγκριση νέων ενισχυμένων εμβολίων κατά της Covid -19 τον Σεπτέμβριο

Ελπίδες για έγκριση νέων ενισχυμένων εμβολίων κατά της Covid -19 τον Σεπτέμβριο

Νέα ενισχυμένα και εγκεκριμένα εμβόλια για την μάχη κόντρα στις μεταλλάξεις της νόσου Covid -19 όπως είναι η Όμικρον θα υπάρχουν λογικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα ελπίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τι δήλωσε ο  Marco Cavaleri, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA.

Αγγελική ΜαξούρηΑγγελική Μαξούρη

Newsroom

  • Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται και πόση ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί

    20/05/2022 - 19:56
  • Μήνυμα Πλεύρη σε Διοικητές Νοσοκομείων: Να δείχνετε ανθρωπιά και όχι αδιαφορία στους ασθενείς

    20/05/2022 - 18:53
  • ΕΜΑ: Πράσινο φως για εννιά νέα φάρμακα

    20/05/2022 - 17:43
  • Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

    20/05/2022 - 17:24
  • Κραυγή αγωνίας των ασθενών για την έλλειψη γ-σφαιρίνης: Επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

    20/05/2022 - 16:37
  • H Novo Nordisk αναδεικνύει τα οφέλη των κλινικών μελετών μέσα από ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντάνε επαγγελματίες υγείας

    20/05/2022 - 16:24
  • Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: Απαντά σε 13 κρίσιμα ερωτήματα και τον κίνδυνο νέας πανδημίας

    20/05/2022 - 16:20
  • Τα μικροθρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική απορρύθμιση παιδιών με ΔΕΠΥ

    20/05/2022 - 16:01
  • Στα 3.708 τα κρούσματα σήμερα και 423 επαναλοιμώξεις

    20/05/2022 - 15:31
  • Κυστική Ίνωση: Η Αναστασία κέρδισε μόνη της την μάχη, μας χρειάζεται για να κερδίσει τον πολεμο

    20/05/2022 - 15:19

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED