ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

100 χρόνια ινσουλίνης: Η ιστορία του πρώτου ασθενούς που έλαβε την ορμόνη της ζωής

Υγεία
100 χρόνια ινσουλίνης: Η ιστορία του πρώτου ασθενούς που έλαβε την ορμόνη της ζωής
Πέρασαν 100 χρόνια από τότε που ο πρώτος ασθενής με διαβήτη έλαβε ινσουλίνη - την ορμόνη που άλλαξε για πάντα τη ζωή των διαβητικών προς το καλύτερο.
Τετάρτη, 10/11/2021 - 08:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Στις 11 Γενάρη του 1922, ο Λέοναρντ Τόμσον έγινε ο πρώτος ασθενής με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη με ενέσιμη μορφή. Είχε φτάσει μία ανάσα από το θάνατο αλλά μετά από αυτήν την παρέμβαση κατάφερε να ζήσει ακόμα 13 χρόνια.

Εκατό χρόνια μετά, οι διαβητικοί μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή χάρη στην ανακάλυψη της ινσουλίνης και ακολουθώντας ορισμένες οδηγίες για τη διατροφή τους και την άσκησή τους.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ανέστησε από βέβαιο θάνατο όλους τους μελλοντικούς ανθρώπους με διαβήτη, χαρίζοντας τους ζωή με ελπίδα. Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης αποτελεί ένα ορόσημο που πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία και να επισπεύσουμε τις αλλαγές που αποτελούν ζωτική ανάγκη για τα περισσότερα από 537 εκατομμύρια άτομα που ζουν με Διαβήτη αλλά και για τα εκατομμύρια ατόμων που κινδυνεύουν. Όπως σωστά διερωτάται και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), αν όχι τώρα, πότε;», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Γκόλφω Γεμιστού, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, θυμόμαστε την ιστορία του πρώτου ασθενή με διαβήτη που είδε τη ζωή του να σώζεται από την ινσουλίνη - την ορμόνη της ζωής.

Πριν την ινσουλίνη ο διαβήτης σε καταδίκαζε σε θάνατο

Μέχρι τις αρχές του 1920, πολλοί επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο διαβήτης προκαλούταν από μία δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα που σχετιζόταν με το παγκρεατικό αδένα. Εκείνη την εποχή, ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσεις αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια ήταν μέσω μίας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και υψηλή σε λίπη και πρωτεΐνες. Αυτή η δίαιτα επέτρεπε στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη να ζήσουν για περίπου ακόμη ένα χρόνο.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 σημειώθηκε αυτό που αποκαλούμε επιστημονική πρόοδος. Στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι Καναδοί, Frederick Banting και Charles Best, απομόνωσαν επιτυχώς την ινσουλίνη από πειραματόζωα σκυλιά και ανέπτυξαν συμπτώματα διαβήτη σε σκυλιά. Έτσι, ξεκίνησαν πρόγραμμα με ενέσεις ινσουλίνης στα σκυλιά, τα οποίο τελικά επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάσταση. Η ανακάλυψή τους ανακοινώθηκε στον κόσμο στις 14 Νοεμβρίου του 1921.

Δύο μήνες αργότερα, οι 2 επιστήμονες ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την θεραπεία ινσουλίνης σε άνθρωπο. Με τη βοήθεια του βιοχημικού, J. B. Collip, εξήγαγαν μία καθαρή φόρμουλα ινσουλίνης από το πάγκρεας των βοοειδών από τα σφαγεία και τη χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία του Λέοναρντ Τόμσον. Ο Καναδός έφηβος είδε τη υγεία του να βελτιώνεται δραστικά και αμέσως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδωσε στις φαρμακευτικές εταιρείες την άδεια παραγωγής ινσουλίνης, χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Μέχρι το 2021, απεριόριστες ποσότητες ινσουλίνης, έχουν παραχθεί πρώτες τις εταιρείες Eli Lilly και Novo Nordisk. Η θεραπεία έγινε γρήγορα ανάρπαστη και απέτρεψε εκατομμύρια χαμένες ζωές τα χρόνια που ακολούθησαν.

dovtors

Η ινσουλίνη χάρισε 13 χρόνια ζωής στον Λέοναρντ Τόμσον

Ο Λέοναρντ Τόμσον γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1907 και μεγάλωσε με τους γονείς του και την αδερφή του, Βιόλα. Η οικογένεια ήταν φτωχή αλλά οι περιγραφές τον θέλουν ένα χαρούμενο παιδί με σπουδαία προσωπικότητα που αγαπούσε τον αθλητισμού και κυρίως το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, η ζωή του άλλαξε για πάντα το 1919 όταν διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη. Τα συμπτώματα του ήταν το ακαταμάχητο αίσθημα πείνας και η ακόρεστη δίψα. Η πρόγνωση ήταν καταδικαστική. Έντεκα μήνες βασανιστήριο που θα κατέληγαν σε διαβητικό κώμα και θάνατο. Η μόνη θεραπεία ήταν η δίαιτα της πείνας. Οι εκτιμήσεις έδειχναν να επαληθεύονται όταν στις 2 Δεκεμβρίου του 1921 ο Χάρι και η Φλόρενς Τόμσον κουβάλησαν τον φανερά αδυνατισμένο γιο τους στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο. Ο Λέοναρντ ζύγιζε μόνο 65 κιλά. Τα μαλλιά του έπεφταν. Ήταν χλωμός, ένα ζωντανός σκελετός έτοιμος να πέσει σε κώμα.

Τότε, ο απεγνωσμένος πατέρας του, ζήτησε ο γιός του να γίνει ο πρώτος που θα λάβει ινσουλίνη, η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε άνθρωπο. Αφού μία αρχική ακάθαρτη μορφή ινσουλίνης απέτυχε να βελτιώσει την κατάσταση του Λέοναρντ, μία πιο καθαρή μορφή επανέφερε τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα του πίσω στο φυσιολογικό και τα συμπτώματά άρχισαν να εξαφανίζονται.

Σταδιακά δυνάμωνε και κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του, τον Μάιο. Τον Οκτώβριο του 1922, ο Λέοναρντ άρχισε να λαμβάνει μόνιμα ινσουλίνη. Έτσι, μπόρεσε να ζήσει μία αρκετά κανονική ζωή εργάστηκε ως υπάλληλος σε μια φαρμακευτική εταιρεία.

Ο Λέοναρντ κατάφερε να ζήσει 13 χρόνια μετά τις πρώτες ενέσεις ινσουλίνης που έλαβε. Σε ηλικία 27 ετών, όμως, πέθανε από πνευμονία, που θεωρούταν μία από τις επιπλοκές του διαβήτη.

Χρόνια αργότερα, ο δρ. Μπάντινγκ ρώτησε ένα φίλο της οικογένειας αν το αγόρι πέρα καλά στη ζωή του. «Ναι, είχε τις καλές του στιγμές. Συνήθιζε να μεθάει σχεδόν κάθε εβδομάδα»

«Τότε, είναι χαρούμενος πού πέρασε καλά» απάντησε ο δρ. Μπάντινγκ.

thompson

Οι ημερομηνίες σταθμοί μέχρι την παραγωγή της ορμόνης της ζωής

Στις 11 Γενάρη του 1922, ο Λέοναρντ Τόμσον έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε ινσουλίνη. Έτσι κατάφερε να ζήσει 13 χρόνια παραπάνω όχι από τύχη αλλά επειδή προηγήθηκαν πολλά χρόνια μελέτης. Αυτές ήταν ορισμένες ημερομηνίες σταθμοί που οδήγησαν στη λήψη της θεραπείας από τον 14χρονο τότε νεαρό.

- 1869: Ο Paul Langerhans (1847-1888) περιέγραψε και διαχώρισε εννέα διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο πάγκρεας. Ο Langerhans, όµως, δεν αναγνώρισε την φυσιολογική λειτουργία των νησιδίων

- 1909: Ο Jean de Meyer έδωσε το όνομα ινσουλίνη στην υποθετική ορμόνη που παραγόταν από το πάγκρεας. Ο Jean De Mayer επινόησε τον όρο "ινσουλίνη" - προερχόμενος από τη λατινική λέξη "insula", που σημαίνει "νησί" - αναφερόμενος στην πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από τα νησίδια παγκρεατικών κυττάρων του Langerhans.

- 1920: Ο γενικός χειρουργός Frederick Banting συνέδεσε τα κομμάτια του παζλ. Αφού διάβασε μία δημοσίευση για τη σχέση μεταξύ των νησιδίων του Langerhans και του διαβήτη συνειδητοποίησε ότι κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη μπορεί να είναι η απόσταξη ινσουλίνης από παγκρεατικά κυτταρικά νησίδια, γράφοντας "Προσπαθήστε να απομονώσετε την εσωτερική έκκριση των διατηρημένων νησιδίων για την μείωση της γλυκοζουρίας."

- Μέσα 1921: Στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο επικεφαλής του τμήματος φυσιολογίας, καθηγητής John James Rickard Macleod παραχώρησε στον Banting και τον βοηθό του Charles Best χώρο για τη διενέργεια μιας σειράς πειραμάτων για τη βελτίωση των μεθόδων της εξαγωγής ινσουλίνης από πάγκρεας αγελάδας και χοίρου ως δυνητική θεραπεία του διαβήτη σε ανθρώπους.

- Τέλη 1921: Αργότερα, καθώς η διαδικασία κάθαρσης της ινσουλίνης συνεχίστηκε, οι Banting και Best διεξάγουν τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμές σε ανθρώπους.

- 11 Γενάρη 1922: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη και επιτυχής χορήγηση ινσουλίνης στον 14χρονο Leonard Thompson. Το καθαρό παγκρεατικό εκχύλισµα ελήφθη από βόειο πάγκρεας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2021 - 15:12
  • ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
  • LEONARD THOMPSON
  • ΟΡΜΟΝΗ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2021
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

To ξεχωριστό παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας
To ξεχωριστό παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας 09 Νοεμβρίου 2021
Κρούσματα Ελλάδα: Θλιβερό ρεκόρ - Ξεπεράσαμε τα 8 χιλιάδες κρούσματα 09 Νοεμβρίου 2021
Κρούσματα Ελλάδα: Θλιβερό ρεκόρ - Ξεπεράσαμε τα 8 χιλιάδες κρούσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο

Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την όραση από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα;
Health Talk
25/06/2025 - 20:27

Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την όραση από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα;

H μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας
Διατροφή
17/06/2025 - 15:00

H μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας

Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη
Διατροφή
04/06/2025 - 16:13

Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Η Roche επενδύει 550 εκατ. δολάρια σε κέντρο παραγωγής διαγνωστικών εργαλείων για τον διαβήτη
Pharma News
14/05/2025 - 18:28

Η Roche επενδύει 550 εκατ. δολάρια σε κέντρο παραγωγής διαγνωστικών εργαλείων για τον διαβήτη

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
Καρποδίνη εναντίον συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ για "ατεκμηρίωτες" καταγγελίες σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης ΦΥΚ κατ' οίκον
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 09:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo