Η ψυχολογία των χρωμάτων συνδέει τα χρώματα με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Αποκαλύπτει πώς το χρώμα παίζει ρόλο στη διάθεσή μας και με ποιον τρόπο μπορούμε να ωφεληθούμε από την επίδραση που έχει σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κέντρα που επηρεάζουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
Χαρακτηριστική εφαρμογή της δύναμης του χρώματος, οι μελέτες που προηγούνται και επηρεάζουν τις αποφάσεις πολλών επιχειρήσεων για τις συσκευασίες των προϊόντων τους και τα λογότυπα των επωνυμιών τους.
Χρωματοθεραπεία: μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση
Η χρωματοθεραπεία, βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε χρώμα στο φάσμα του ορατού φωτός έχει ένα μοναδικό μήκος κύματος που παράγει ηλεκτρικούς παλμούς ή πεδία ενέργειας και επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.
Διαφορετικά χρώματα παράγουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με όσους ασχολούνται ενεργά με το θέμα, το κόκκινο χρώμα διεγείρει και αυξάνει την όρεξη, το πορτοκαλί βελτιώνει τη διάθεση και πιθανώς τη λειτουργία του θυρεοειδούς, το κίτρινο αυξάνει τη συγκέντρωση και πιθανώς συνεπικουρεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Το πράσινο χαρακτηρίζεται ως το χρώμα της ηρεμίας και φέρεται να προάγει τον υγιή μεταβολισμό. Το μπλε χρώμα καταστέλλει την όρεξη και ανακουφίζει από τον πόνο της ημικρανίας. Το ιντίγκο, εκείνη η βαθιά απόχρωση που βρίσκεται ανάμεσα στο μπλε και το βιολετί εκτιμάται ότι προάγει την ψυχική υγεία ενώ το ανοιχτό μωβ χρώμα βοηθά στον διαλογισμό και πιθανώς σε ενδοκρινολογικά προβλήματα.
Η χρωματοθεραπεία εφαρμόζεται παγκοσμίως σε κάποιες εναλλακτικές κλινικές υγείας, όπου χρησιμοποιούνται φώτα LED για να δημιουργηθούν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το θεραπευτικό ζητούμενο.
Συχνότερα η προσέγγιση αυτή έρχεται να προστεθεί συνεπικουρικά σε κλασσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών ύπνου.
Μολονότι οι ισχυρισμοί για τη χρωματοθεραπεία μπορεί να φαίνονται υπερβολικοί, οι επιπτώσεις που τα διαφορετικά μήκη κύματος φωτός έχουν στους ανθρώπους, δεν είναι αμφιλεγόμενες.
Για παράδειγμα, είναι αποδεδειγμένες οι δυσμενείς επιπτώσεις που το “μπλε φως” έχει στους κύκλους ύπνου, βάση των οποίων προέκυψαν και οι συστάσεις των γιατρών για αποφυγή της χρήσης οθονών - τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις - λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι μας.
Ερευνητές στο Χάρβαρντ μάλιστα συνέκριναν δυο ομάδες εθελοντών, με την μια να εκτίθεται σε μπλε φως και την άλλη σε πράσινο.
Η ομάδα του μπλε είχε σημαντικά λιγότερη μελατονίνη και πιο διαταραγμένο κύκλο ύπνου. Με άλλα λόγια, το χρώμα έχει σημασία.
Ψυχολογία χρωμάτων και σχεδιασμός προϊόντων
Η έρευνα για τη χρωματική ψυχολογία δεν περιορίζεται στη χρωματοθεραπεία. Χρησιμοποιείται επίσης στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και το σχεδιασμό προϊόντων. Ένα παράδειγμα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Έτσι, τα κόκκινα χάπια συνδέονται με διεγερτική δράση και τα μπλε με χαλάρωση. Η σωστή επιλογή χρώματος μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο placebo που ενισχύει και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, λένε οι ειδικοί.
Σε κάθε περίπτωση, η χρωματοθεραπεία είναι ένα πεδίο που ακόμα διερευνάται.
Εάν πάντως αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά και ξαφνικά νιώσετε την ακαταμάχητη επιθυμία να βάψετε τους τοίχους του σπιτιού σας κίτρινους ή να κάνετε μια μεγάλη βόλτα σε έναν πολύχρωμο κήπο, εμπιστευθείτε την εσωτερική σας παρόρμηση γιατί το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα βελτιωθεί η διάθεση σας…
Πηγή: WEBMD.COM