Οι γονείς που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους ή το tablet τους μπροστά στα παιδιά τους ενδέχεται να βλάπτουν τον εγκέφαλο των παιδιών τους και να δημιουργούν το έδαφος ώστε αυτά να αναπτύξουν ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν τεχνολογικές συσκευές μπροστά τους είχαν χαμηλές επιδόσεις σε διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και προσοχής.
Τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν επίσης περισσότερα προβλήματα στο να μοιράζονται και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
Ενώ οι γονείς προειδοποιούνται εδώ και καιρό να περιορίσουν τη χρήση των οθονών από τα παιδιά τους, τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση από τους ίδιους τους γονείς μπορεί να έχει παρόμοια αρνητική επίδραση.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιβλαβής επίδραση στα παιδιά φαίνεται να εμφανίζεται ανεξάρτητα από το αν η οθόνη αποσπά την προσοχή του γονέα από την αλληλεπίδραση με το παιδί του.
Γράφοντας για τα ευρήματά τους στο περιοδικό JAMA Pediatrics, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wollongong στη Νέα Νότια Ουαλία ανέφεραν ότι η χρήση οθόνης από τους γονείς οδηγεί σε «λιγότερες ευκαιρίες για τα παιδιά να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που προάγουν την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων».
Πρόσθεσαν ότι το αίσθημα της παραμέλησης πιθανώς τροφοδοτεί την απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά, καθώς και τον εγωισμό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 70% των γονέων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τεχνολογικές συσκευές ενώ παίζουν ή τρώνε με τα παιδιά τους, συχνά πολλές φορές την ημέρα.
Για την έκθεση, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 21 μελέτες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς. Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι αυτά τα παιδιά είχαν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, όπως η θλίψη, ο φόβος και η ανησυχία.
«Όταν οι γονείς ασχολούνται συχνά με συσκευές με οθόνη παρουσία των παιδιών τους, οι προσπάθειες των παιδιών να αλληλεπιδράσουν ή να ζητήσουν προσοχή μπορεί να αντιμετωπίζονται με καθυστερημένες, περιφρονητικές, επιφανειακές ή ανύπαρκτες απαντήσεις», έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Άλλα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα παιδιά ήταν πιο επιρρεπή σε εξωτερικές εκρήξεις θυμού, παρορμητικότητα και παραβίαση κανόνων.
«Οι γονείς είναι οι πρώτοι και πιο σημαντικοί δάσκαλοι των παιδιών, και η απογοήτευση των παιδιών μπορεί να προκύψει από ασυνεπείς αντιδράσεις», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ήταν η πρώτη του είδους της και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης της τεχνολογίας από τους γονείς στην ανάπτυξη των παιδιών.
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τις χρονικές περιόδους χρήσης της τεχνολογίας από τους γονείς που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς, καθώς και τον τύπο της ψηφιακής δραστηριότητας που αποσπά περισσότερο την προσοχή.
«Η ρύθμιση και ο έλεγχος της χρήσης συσκευών κοντά σε παιδιά μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων», έγραψαν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα παιδιά κάτω των δύο ετών να μην έχουν καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες.
Τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών θα πρέπει να έχουν μόνο μία ώρα χρόνο μπροστά σε οθόνες την ημέρα, προσθέτει ο οργανισμός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, από κακή όραση έως έλεγχο των συναισθημάτων.