ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρέπει να αλλάξει για να κερδίσουμε τη μάχη ελέγχου του καπνίσματος: Μία Διεθνής Επιστημονική Ομάδα «ρίχνεται στη μάχη» μείωσης της βλάβης

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Στο News4Health μίλησε ο Δρ. Ρίχτερ, ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διεθνή Εταιρεία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα (SCOHRE), η οποία ιδρύθηκε με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές και να εργασθεί για τη βελτίωση της υγείας όλων των ανθρώπων.
Πέμπτη, 17/12/2020 - 10:00
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο οι φωνές για την ανάγκη ελέγχου και διακοπής της επιβλαβούς αυτής συνήθειας φαίνεται πως πέφτουν στο κενό. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν, με τον συνολικό αριθμό καπνιστών να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.

Μόνο στην ΕΕ, το κάπνισμα αποτελεί το κύριο αίτιο θνητότητας από καρκίνο που μπορεί να προληφθεί. Το 27% του συνόλου των οφειλόμενων σε καρκίνο θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα. Η εξάλειψη της συνήθειας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή έως και 90% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Μείωση βλάβης από κάπνισμα

Photo: Eurokinissi

Η διακοπή του καπνίσματος συνεχίζει να αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, αλλά άλυτη παραμένει η «εξίσωση» που απαντήσει πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πορεία προς την απαλλαγή όλων από την επιβλαβή συνήθεια.

Διεθνώς, επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται ανασχεδιασμός των στρατηγικών ελέγχου του καπνίσματος, ώστε να συμπεριλάβουν επιπρόσθετες παραμέτρους, όπως η μείωση της βλάβης πιθανώς μέσω της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων, δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου.

Με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές και τις οικογένειες τους και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας όλων, ιδρύθηκε η SCOHRE, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η συζήτηση σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η Εταιρεία θα επιχειρήσει την έναρξη ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου για να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας ευρύτερης προσέγγισης για τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα λάβει καμία οικονομική επιχορήγηση, άμεση ή έμμεση, από την καπνοβιομηχανία.

Έχει 22 ιδρυτικά μέλη από 16 χώρες, ανάμεσα τους και Έλληνες. Πρόκειται για επιστήμονες από όλους τους τομείς, ιατρούς, ειδικούς στον σχεδιασμό πολιτικών, ειδικούς στην επιστήμη της συμπεριφοράς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου.

Ένας εξ αυτών, ο Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, μίλησε στο News4Health για το φιλόδοξο εγχείρημα.

Συνέντευξη Ρίχτερ μείωση βλάβης κάπνισμα

  • Δρ Ριχτερ, δεκαετίες τώρα έχει καταστεί σαφές πως ο περιορισμός της καπνιστικής συνήθειας και ο έλεγχος του καπνίσματος είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη νοσηροτήτων και θανάτων. Ο στόχος όμως συνεχίζει να μας διαφεύγει. Τι πρέπει να αλλάξει για τον πετύχουμε;

Δυστυχώς το κάπνισμα αποτελεί μία εξαιρετικά εθιστική συνήθεια και μεγάλο τμήμα καπνιστών δεν θέλει πραγματικά ή αδυνατεί ψυχολογικά να τη σταματήσει, θεωρώντας πως η άμεση ικανοποίηση από την πρόσληψη νικοτίνης είναι πιο σημαντική από τους επιβεβαιωμένους κινδύνους που εγκυμονούν.

Το ποσοστό καπνιστών που διακόπτει από μόνο του ετησίως είναι πολύ χαμηλό και μολονότι οι πολιτικές δημόσιας υγείας που έχουν αυστηροποιηθεί ως προς το κάπνισμα αποδίδουν καρπούς, με το ποσοστό καπνιστών να μειώνεται παγκοσμίως, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η εντατικοποίηση των μέτρων διακοπής καπνίσματος, η ευκολότερη δωρεάν πρόσβαση σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος η δυνατότητα συνταγογράφησης των θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος και, όπου και αυτά αποτυγχάνουν, η ενημέρωση των καπνιστών για τα προϊόντα που προκαλούν έκθεση σε χαμηλότερο κίνδυνο είναι σημαντική, διότι μολονότι όχι ασφαλή, τα προϊόντα αυτά εκθέτουν τον οργανισμό σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών.

  • Πως μπορεί να συμβάλει η SCOHRE; Ποια είναι τα επιχειρήματα εκείνα που θα καταφέρουν να πείσουν την παγκόσμια κοινότητα για την αναγκαιότητα να υπάρξει επίσημη πολιτική για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα;

Αυτό που επιθυμεί η SCOHRE, ως επιστημονικός φορέας, είναι να βοηθήσει ως θεσμικός συνομιλητής σχετικά με την υπάρχουσα γνώση για τις τεχνικές διακοπής καθώς και τα δεδομένα για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής διαδικασίες όπου τα νεώτερα προϊόντα καπνού περνούν από εγκριτικές διαδικασίες, ελέγχεται ο πλήρης φάκελος τους αναφορικά με τις επιστημονικές μελέτες τους και είτε εγκρίνονται είτε τους ζητείτε περαιτέρω έρευνα.

Τα προϊόντα θέρμανσης και όχι καύσης πέρασαν τη διαδικασία αυτή και εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ ως προϊόντα χαμηλότερης έκθεσης σε κίνδυνο ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αρχικά διέφυγαν της δοκιμασίας αυτής, μη θεωρούμενα ως καπνικά προϊόντα, αλλά μετά από την γνωστή ιστορία με τη νόσο EVALI, δηλαδή τη χημική πνευμονία που οδήγησε σε θάνατο πολλούς ατμιστές στις ΗΠΑ, (από ότι φαίνεται από τη χρήση υγρών μη δοκιμασμένων και εγκεκριμένων που περιείχαν βιταμίνη Ε), αρχίσαν και αυτά τώρα να περνούν την εγκριτική διαδικασία.

  • Είναι επαρκή τα επιστημονική δεδομένα για να πούμε με σιγουριά πώς τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος αποτελούν μια λιγότερο επιβλαβή, ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το τσιγάρο;

Όχι. Μας λείπουν πολλά δεδομένα ακόμα και είμαστε μακριά από το να πούμε πως τα δεδομένα είναι επαρκή.

Το θετικό είναι πως όλες οι μέχρι στιγμές μελέτες έχουν παρόμοια τάση στα αποτελέσματα τους, δηλαδή μικρότερη βλάβη συγκριτικά με το κανονικό κάπνισμα και περισσότερη από τους μη καπνιστές.

Όσον αφορά τις γνωστότερες καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου φαίνεται πως τα νεότερα προϊόντα καπνού τις εμπεριέχουν σε περίπου 90%χαμηλότερο ποσοστό.

  • Γιατί, όμως, η συζήτηση συνιστά πεδίο αντιπαράθεσης; Γιατί υπάρχει επιφυλακτικότητα από τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν;

Η αντιπαράθεση ξεκινά από το φιλοσοφικό ερώτημα αν ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ένα προϊόν που βλάπτει, όπως τα νεότερα καπνικά προϊόντα, διότι είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από την υπάρχουσα συνήθεια του καπνίσματος.

Κάποιοι είναι έντονα θετικοί, διότι τα δεδομένα δείχνουν πως θα μειωθούν σε βάθος χρόνου οι θάνατοι από το κάπνισμα και άλλοι επιμένουν πως ο μόνος δρόμος είναι η απόλυτη διακοπή του καπνίσματος.

Όλοι δίκιο έχουν από τη σκοπιά τους, το θέμα είναι τι καταφέρνουμε και πως θα χειριστούμε σήμερα καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν και σε αυτό τα νεώτερα προϊόντα έχουν μία θετική συνεισφορά.

Ταυτόχρονα βέβαια είναι ακόμα πιο σημαντικό να αποφευχθεί η χρήση των προϊόντων αυτών και η έναρξη του ατμίσματος από εφήβους, κάτι που η βιομηχανία καπνού -όταν δημιουργεί υγρά με γεύση τσιχλόφουσκας- το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί την οργή όλων των επιστημόνων

  • Στην Ελλάδα έχουν γίνει από το υπουργείο Υγείας βήματα στο κομμάτι της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Τι αποτέλεσμα περιμένετε πως θα έχουν;

Αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι μία οργανωμένη πολιτική από την Ευρωπαϊκή ένωση με συγκεκριμένες διαδικασίες και στόχους και στο κομμάτι αυτό η ύπαρξη του SCHORE με έδρα τις Βρυξέλλες και επιστήμονες από όλο το κόσμο που ασχολούνται επιστημονικά δεκαετίες τώρα με τη βλάβη από το καπνό μπορεί αν βοηθήσει σημαντικά.

mobile smoking coffee

Photo: Eurokinissi

Τελευταία τροποποίηση στις 17/12/2020 - 12:08
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΟΜΑΔΑ
  • ΒΛΑΒΗ
  • ΚΑΥΣΗ
  • SCOHRE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού: Δ. Αττική και Θεσσαλονίκη στο κόκκινο
Ο χάρτης του κορονοϊού: Δ. Αττική και Θεσσαλονίκη στο κόκκινο 16 Δεκεμβρίου 2020
Κορονοϊός: Πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα στις 15 Δεκέμβρη 17 Δεκεμβρίου 2020
Κορονοϊός: Πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα στις 15 Δεκέμβρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 11:23

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 11:00

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του
Health Talk
23/06/2025 - 08:30

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo