ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ για το COP27: 11 εκατ. παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό - Κομβικής σημασίας οι συνομιλίες για την κλιματική κρίση

Πολιτική Υγείας
ΠΟΥ για το COP27: 11 εκατ. παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό - Κομβικής σημασίας οι συνομιλίες για την κλιματική κρίση
Την παραμονή των κομβικών συνομιλιών για το κλίμα στο COP27, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι η κλιματική κρίση συνεχίζει να αρρωσταίνει και να θέτει σε κίνδυνο ζωές και ότι η υγεία πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Δευτέρα, 07/11/2022 - 16:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ο ΠΟΥ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, υποστήριξε ότι η διάσκεψη πρέπει να ολοκληρωθεί με πρόοδο στους τέσσερις βασικούς στόχους του μετριασμού, της προσαρμογής, της χρηματοδότησης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το COP27 θα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για τον κόσμο να ενωθεί και να δεσμευτεί εκ νέου για να διατηρήσει ζωντανό τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού στους 1,5 °C.

«Η κλιματική αλλαγή κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωσταίνουν ή να είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες σε όλο τον κόσμο και η αυξανόμενη καταστροφικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες», λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να συναντηθούν στο COP27 για να θέσουν την υγεία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».

Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία των οικοσυστημάτων που μας περιβάλλουν και αυτά τα οικοσυστήματα απειλούνται πλέον από την αποψίλωση των δασών, τη γεωργία και άλλες αλλαγές στη χρήση γης και την ταχεία αστική ανάπτυξη. Η ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των ζωικών ενδιαιτημάτων αυξάνει τις ευκαιρίες για ιούς επιβλαβείς για τον άνθρωπο να κάνουν τη μετάβαση από τον ξενιστή των ζώων τους.

«Βαρύ» το κόστος ζημιάς για την υγεία

Μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.

Το άμεσο κόστος ζημίας για την υγεία (δηλαδή, εξαιρουμένου του κόστους σε τομείς που καθορίζουν την υγεία, όπως η γεωργία, η ύδρευση και η αποχέτευση), εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2-4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2030.

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει ήδη συμβεί οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνουν έντονους καύσωνες και ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες και ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία αυξάνεται και είναι πιθανό να επιταχυνθεί.

Αλλά υπάρχει περιθώριο ελπίδας, ιδιαίτερα εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση τώρα για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021 και να προχωρήσουν περαιτέρω στην επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, δίκαιη και γρήγορη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Σημειώθηκε επίσης ενθαρρυντική πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ο ΠΟΥ ζητά τη δημιουργία μιας συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων που θα έβλεπε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα με δίκαιο και δίκαιο τρόπο. Αυτό θα αντιπροσώπευε μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

11 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό

Η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες, είτε μέσω της προώθησης περισσότερων αστικών χώρων πρασίνου, που διευκολύνουν τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε μέσω εκστρατείας για περιορισμούς της τοπικής κυκλοφορίας και τη βελτίωση των τοπικών συστημάτων μεταφορών . Η κοινοτική δέσμευση και συμμετοχή στην κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την ενίσχυση των συστημάτων τροφίμων και υγείας, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες κοινότητες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη (SIDS), που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τριάντα ένα εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και 11 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, θα επιδεινωθεί. Οι πλημμύρες στο Πακιστάν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός για τα επόμενα χρόνια. Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και σχεδόν 1500 κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές.

Αλλά ακόμη και οι κοινότητες και οι περιοχές που είναι λιγότερο εξοικειωμένες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους, όπως είδαμε με τις πλημμύρες και τους καύσωνες πρόσφατα στην κεντρική Ευρώπη. Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλους να συνεργαστούν με τους τοπικούς ηγέτες τους για αυτά τα ζητήματα και να αναλάβουν δράση στις κοινότητές τους.

Η πολιτική για το κλίμα πρέπει τώρα να βάλει την υγεία στο επίκεντρο και να προωθήσει πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που αποφέρουν οφέλη για την υγεία ταυτόχρονα. Η πολιτική για το κλίμα με επίκεντρο την υγεία θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός πλανήτη με καθαρότερο αέρα, πιο άφθονο και ασφαλέστερο γλυκό νερό και τρόφιμα, πιο αποτελεσματικά και δικαιότερα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας και, ως εκ τούτου, πιο υγιείς ανθρώπους.

Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα αποφέρουν οφέλη για την υγεία που θα αποπληρώσουν αυτές τις επενδύσεις δύο φορές. Υπάρχουν αποδεδειγμένες παρεμβάσεις ικανές να μειώσουν τις εκπομπές βραχύβιων κλιματικών ρύπων, για παράδειγμα εφαρμόζοντας υψηλότερα πρότυπα για τις εκπομπές των οχημάτων, οι οποίες έχουν υπολογιστεί ότι σώζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια ζωές ετησίως, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περίπου 0,5 °C έως το 2050. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

  • ΠΟΥ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΦΡΙΚΗ
  • ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ
  • COP27
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί: Πρέπει να αναφέρονται οι παρενέργειες των φαρμάκων
Eθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί: Πρέπει να αναφέρονται οι παρενέργειες των φαρμάκων 07 Νοεμβρίου 2022
Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Θα εξετασθεί η δημιουργία ογκολογικής μονάδας στον Βόλο» 07 Νοεμβρίου 2022
Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Θα εξετασθεί η δημιουργία ογκολογικής μονάδας στον Βόλο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
Δωρεάν η είσοδος σε μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ειρήνη, την ελπίδα και τον ανθρωπισμό
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 21:33
Η ΕΕΠΑΟ για τον Χρυσό Σεπτέμβρη: «Κατάκτηση το ότι 8 στα 10 παιδιά μπορούν να θεραπευθούν από καρκίνο»
Υγεία
14/09/2026 - 21:16
Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48
Τα ευρήματα νέας μελέτης της διαΝΕΟσις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 20:26
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:53
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Κρήτη: Στη Μονάδα Νεογνών του «Βενιζέλειου», βρέφος 17ημερών με κρανιογεκεφαλικές κακώσεις
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:22
Γιατί το «αργό τζόκινγκ» μοιάζει ιδανική μορφή άσκησης για όσους θέλουν να σηκωθούν... από τον καναπέ
Fitness
14/09/2026 - 17:03
ΕΟΟ: Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντιατρικών θεραπειών
Υγεία
14/09/2026 - 16:28
«Ελληνισμός Εν Δράσει» και SAPJH σε στρατηγική συνεργασία για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 16:17
O "λογαριασμός" της νέας πολιτικής Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων θα περάσει τον Ατλαντικό
Pharma Policy
14/09/2026 - 16:04
Europa Uomo Hellas: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου για τον καρκίνο του προστάτη
Patient Talk
14/09/2026 - 15:38
Νέα στοχευμένη θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
14/09/2026 - 15:16
Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 14:51
Υψηλές επιδόσεις για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη δωρεά οργάνων το 2025
Υγεία
14/09/2026 - 14:33
Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε
Ψυχική Υγεία
14/09/2026 - 14:14
Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48
Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πρώτες Βοήθειες για την αντιμετώπιση πνιγμονής σε βρέφος
Υγεία
14/09/2026 - 12:00
Detox, αντιγήρανση και βλαστοκύτταρα: 153 πάροχοι στην Αττική στην γκρίζα ζώνη των θεραπειών
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 11:34
Μαζωνάκης: Διευκρινίσεις από την οργανωτική επιτροπή ιατρικού συνεδρίου όπου μίλησε η κατηγορούμενη γιατρός
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 11:30
Καρκίνος του Προστάτη: Τι προβλέπουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες
Υγεία
14/09/2026 - 11:00
Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής σήμερα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 10:13
Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00
Νέο μικροσκόπιο "υπόσχεται" να αποκαλύψει τη ρίζα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Digital Health
14/09/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθούν, ποιους κινδύνους ενέχουν
Υγεία
12/09/2026 - 07:41
Νέο μικροσκόπιο "υπόσχεται" να αποκαλύψει τη ρίζα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Digital Health
14/09/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo