ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχυσαρκία και υπερβαρότητα είναι «οικογενειακή υπόθεση»: Τι αλλάζει στη διαχείριση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
Pixabay / Pexels
Ένα βήμα πριν την ένταξη στη συνταγογράφηση, για άτομα που πληρούν αυστηρώς συγκεκριμένα κριτήρια, είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Την ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν τη γενετική προδιάθεση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου, ενώ ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία καταπολέμησης τους στίγματος.
Παρασκευή, 20/10/2023 - 06:31
— Photo: Pixabay / Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η περιοχή της Ευρώπης, αλλά ιδίως η δική μας γωνιά στο χάρτη μαστίζεται από υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, με πιο ανησυχητικά εκείνα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για δημοσιογράφους από την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης από το 1975 έως το 2016 τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχουν πενταπλασιαστεί!

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη πολυπαραγοντική νόσο, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλές μη μεταδιδόμενους νόσους. Να θυμίσουμε πως η εν λόγω κατηγορία νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά κλπ) ευθύνονται για το 83% των θανάτων στη χώρα μας! Υπερβαρότητα και παχυσαρκία είναι ο τέταρτος πιο συχνό παράγοντας κινδύνου μεταξύ των μη μεταδιδόμενο νοσημάτων, μετά την υπέρταση, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Σήμερα στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 37.6% ζει με υπέρβαρο και το 32.1% ζει με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη μελέτη ΕΜΕΝΟ. Τα στοιχεία του ΠΟΥ συμφωνούν υπολογίζοντας πως πάνω από το 60% των ενηλίκων ζουν με υπέρβαρο και παχυσαρκία.

Μαζί με την Κύπρο διαθέτουμε από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, στην Ελλάδα το 13,9% των παιδιών έως 5 ετών ζουν με την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 41% στις ηλικίες 5 έως 9 ετών, για υποχωρήσει κάπως, στο 35,3% στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Η παχυσαρκία είναι… στην οικογένεια

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΠΟΥ, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, Παθολόγος- Διαβητολόγος, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, οι λόγοι ποικίλουν και σχετίζονται και με τη διατροφή, αλλά και με την απουσίας φυσικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως κληρονομικότητας. Εξέφρασε δε ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ιδίως αν αυτή η εικόνα μεταφερθεί και στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται, όμως, ότι το 70% της παχυσαρκίας σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, σημείωσε η κα Αργυρακοπούλου. Αλλά πρόσθεσε πως, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρέμβασης, βελτιώνοντας τη διατροφή και τα επίπεδα άσκησης.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε 3 στις 4 οικογένειες, τουλάχιστον ένας από τους 2 γονείς υποφέρει από παχυσαρκία ή υπερβαρότητα, ενώ σε 1 στις 4 το ζήτημα αφορά και στους δύο γονείς!

Κόντρα δε, στη μεσογειακή διατροφή, από την οποία φέρεται πως έχουμε αποκλίνει σημαντικά, τα παιδιά στη χώρα δεν καταναλώνουν λαχανικά και φρούτα. Βάσει της έκθεσης του ΠΟΥ για την παχυσαρκία (2022), η κατανάλωση φρούτων στις ηλικίες 6 έως 9 ετών είναι στο 37% και των λαχανικών 18%! Στην Πορτογαλία, είναι στο 63% και το 57%, αντίστοιχα, ενώ στην Ιρλανδία 61% και 45% και στη Δανία 60% και 57%.

Καταπολέμηση του στίγματος η πρώτη γραμμή άμυνας

Αν και ουδείς αμφισβητεί τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, αυτό που όλο και περισσότερο αναδεικνύεται από τους επιστήμονες είναι η ανάγκη να καταπολεμηθεί το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα που επηρεάζονται.

«Αν ένα πράγμα χρειάζεται να τονίσουμε είναι πως δεν μιλάμε για παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, αλλά άτομα που ζουν με παχυσαρκία ή με υπέρβαρο», τόνισε η κα Αργυρακοπούλου, υπογραμμίζοντας πως το ποσοστό επίδρασης του γενετικού προφίλ είναι υψηλό, βάζοντας το παχύσαρκο άτομο εξαρχής σε μειονεκτική θέση στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους του.

Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο παρέμβασης, στο επίπεδο της διατροφής και της άσκησης, διευκρίνισε η γιατρός.

«Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση σε διάφορους τομείς», όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης και σακχάρου, που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και σε διαβήτη.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την παχυσαρκία, οι οποίες σύμφωνα με την κα Αργυρακοπούλου, αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου ένα χρόνο.

Για όσους και όσες, οι παραπάνω προσεγγίσεις δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την κατάσταση ή και η υγεία τους είναι επιβαρυμένη από σοβαρά συνοδά νοσήματα, υπάρχουν λύσεις μέσω πιο δραστικών παρεμβάσεων, όπως οι επεμβάσεις βαριατρικής και η θεραπευτική αγωγή.

O Joao Joaquim Rodrigues da Silva Breda, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας του ΠΟΥ στην Αθήνα, σημείωσε πως αν και είναι σημαντικό ότι υπάρχουν φάρμακα και επεμβατικές προσεγγίσεις, το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικό. Οι πιο δραστικές λύσεις θα πρέπει να αποτελούν το τέλος της διαδρομής, όταν οι παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και βελτίωσης της διατροφής και των συνθηκών, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων έχουν εκπληρωθεί, σημείωσε.

Στη συνταγογράφηση, σε αυστηρό πλαίσιο, φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με την κα Αργυρακοπούλου, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να βοηθήσουν ένα ποσοστό ασθενών. «Η πείνα είναι το σύμπτωμα του προβλήματος και άρα η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού είναι αποτέλεσμα του συμπτώματος», εξήγησε η γιατρός, διευκρινίζοντας που παρεμβαίνουν τα φάρμακα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτό το σημαντικό εργαλείο παραμένει ανεκμετάλλευτο, μακριά από τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αφού τα εν λόγω φάρμακα, αν και διατίθενται στη χώρα μας με συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται, ενταγμένα στην κατηγορία… lifestyle, εντείνοντας τις παρερμηνείες που ενισχύουν το στίγμα.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει για συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς συνταγές με λιραγλουτίδη, θα μπορούν σύντομα να εκτελεστούν στα φαρμακεία, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βέβαια 10 μήνες μετά την ένταξη του σκευάσματος στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται…

Ειδικότερα, έμμεση ενημέρωση για την άμεση διάθεση του σκευάσματος μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων αποτέλεσε ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με αυτή, η λιραγλουτίδη θα αποζημιώνεται μόνο για ασθενείς ηλικίας 18-74 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Επιπλέον θα απαιτείται προέγκριση μετά από αξιολόγηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου του ΑΥΣ πριν την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες (ενώ λαμβάνουν δόση των 3 mg/ημέρα, που αποτελεί το στάδιο ελέγχου ανταπόκρισης θεραπείας) και στο 1 έτος.

Η θεραπεία θα διακόπτεται αν δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, που ορίζεται ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά από τις 12 εβδομάδες και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος.

Προέγκριση και η επανέγκριση της αποζημίωσης θα προέρχεται από ιατρεία παχυσαρκίας δημοσίων ή ιδιωτικών νοσοκομείων.

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΠΕΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΥ
  • ΛΙΡΑΓΛΟΥΤΙΔΗ
  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΣΤΙΓΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα ΕΟΔΥ - ECDC για τον ιό HIV, το στίγμα και τις διακρίσεις
Έρευνα ΕΟΔΥ - ECDC για τον ιό HIV, το στίγμα και τις διακρίσεις 19 Οκτωβρίου 2023
Τέλος οι αγροτικοί γιατροί: Μετατρέπονται σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας - Ξεκινάει πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών 20 Οκτωβρίου 2023
Τέλος οι αγροτικοί γιατροί: Μετατρέπονται σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας - Ξεκινάει πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους

«Όχι» από το ΣτΕ στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ για τη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης
Επικαιρότητα
27/06/2025 - 13:29

«Όχι» από το ΣτΕ στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ για τη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών για τον αποκλεισμό από τα μέτρα ελάφρυνσης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
26/06/2025 - 16:16

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών για τον αποκλεισμό από τα μέτρα ελάφρυνσης του ΕΟΠΥΥ

Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 42 εκατ. ευρώ για πληρωμές διαγνωστικών κέντρων, φαρμακείων και διανομές ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 20:02

Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 42 εκατ. ευρώ για πληρωμές διαγνωστικών κέντρων, φαρμακείων και διανομές ΦΥΚ

Παράταση των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών έως το τέλος του έτους
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 12:03

Παράταση των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών έως το τέλος του έτους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo