ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχυσαρκία και υπερβαρότητα είναι «οικογενειακή υπόθεση»: Τι αλλάζει στη διαχείριση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
Pixabay / Pexels
Ένα βήμα πριν την ένταξη στη συνταγογράφηση, για άτομα που πληρούν αυστηρώς συγκεκριμένα κριτήρια, είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Την ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν τη γενετική προδιάθεση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου, ενώ ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία καταπολέμησης τους στίγματος.
Παρασκευή, 20/10/2023 - 06:31
— Photo: Pixabay / Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η περιοχή της Ευρώπης, αλλά ιδίως η δική μας γωνιά στο χάρτη μαστίζεται από υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, με πιο ανησυχητικά εκείνα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για δημοσιογράφους από την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης από το 1975 έως το 2016 τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχουν πενταπλασιαστεί!

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη πολυπαραγοντική νόσο, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλές μη μεταδιδόμενους νόσους. Να θυμίσουμε πως η εν λόγω κατηγορία νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά κλπ) ευθύνονται για το 83% των θανάτων στη χώρα μας! Υπερβαρότητα και παχυσαρκία είναι ο τέταρτος πιο συχνό παράγοντας κινδύνου μεταξύ των μη μεταδιδόμενο νοσημάτων, μετά την υπέρταση, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Σήμερα στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 37.6% ζει με υπέρβαρο και το 32.1% ζει με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη μελέτη ΕΜΕΝΟ. Τα στοιχεία του ΠΟΥ συμφωνούν υπολογίζοντας πως πάνω από το 60% των ενηλίκων ζουν με υπέρβαρο και παχυσαρκία.

Μαζί με την Κύπρο διαθέτουμε από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, στην Ελλάδα το 13,9% των παιδιών έως 5 ετών ζουν με την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 41% στις ηλικίες 5 έως 9 ετών, για υποχωρήσει κάπως, στο 35,3% στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Η παχυσαρκία είναι… στην οικογένεια

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΠΟΥ, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, Παθολόγος- Διαβητολόγος, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, οι λόγοι ποικίλουν και σχετίζονται και με τη διατροφή, αλλά και με την απουσίας φυσικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως κληρονομικότητας. Εξέφρασε δε ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ιδίως αν αυτή η εικόνα μεταφερθεί και στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται, όμως, ότι το 70% της παχυσαρκίας σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, σημείωσε η κα Αργυρακοπούλου. Αλλά πρόσθεσε πως, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρέμβασης, βελτιώνοντας τη διατροφή και τα επίπεδα άσκησης.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε 3 στις 4 οικογένειες, τουλάχιστον ένας από τους 2 γονείς υποφέρει από παχυσαρκία ή υπερβαρότητα, ενώ σε 1 στις 4 το ζήτημα αφορά και στους δύο γονείς!

Κόντρα δε, στη μεσογειακή διατροφή, από την οποία φέρεται πως έχουμε αποκλίνει σημαντικά, τα παιδιά στη χώρα δεν καταναλώνουν λαχανικά και φρούτα. Βάσει της έκθεσης του ΠΟΥ για την παχυσαρκία (2022), η κατανάλωση φρούτων στις ηλικίες 6 έως 9 ετών είναι στο 37% και των λαχανικών 18%! Στην Πορτογαλία, είναι στο 63% και το 57%, αντίστοιχα, ενώ στην Ιρλανδία 61% και 45% και στη Δανία 60% και 57%.

Καταπολέμηση του στίγματος η πρώτη γραμμή άμυνας

Αν και ουδείς αμφισβητεί τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, αυτό που όλο και περισσότερο αναδεικνύεται από τους επιστήμονες είναι η ανάγκη να καταπολεμηθεί το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα που επηρεάζονται.

«Αν ένα πράγμα χρειάζεται να τονίσουμε είναι πως δεν μιλάμε για παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, αλλά άτομα που ζουν με παχυσαρκία ή με υπέρβαρο», τόνισε η κα Αργυρακοπούλου, υπογραμμίζοντας πως το ποσοστό επίδρασης του γενετικού προφίλ είναι υψηλό, βάζοντας το παχύσαρκο άτομο εξαρχής σε μειονεκτική θέση στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους του.

Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο παρέμβασης, στο επίπεδο της διατροφής και της άσκησης, διευκρίνισε η γιατρός.

«Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση σε διάφορους τομείς», όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης και σακχάρου, που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και σε διαβήτη.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την παχυσαρκία, οι οποίες σύμφωνα με την κα Αργυρακοπούλου, αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου ένα χρόνο.

Για όσους και όσες, οι παραπάνω προσεγγίσεις δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την κατάσταση ή και η υγεία τους είναι επιβαρυμένη από σοβαρά συνοδά νοσήματα, υπάρχουν λύσεις μέσω πιο δραστικών παρεμβάσεων, όπως οι επεμβάσεις βαριατρικής και η θεραπευτική αγωγή.

O Joao Joaquim Rodrigues da Silva Breda, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας του ΠΟΥ στην Αθήνα, σημείωσε πως αν και είναι σημαντικό ότι υπάρχουν φάρμακα και επεμβατικές προσεγγίσεις, το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικό. Οι πιο δραστικές λύσεις θα πρέπει να αποτελούν το τέλος της διαδρομής, όταν οι παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και βελτίωσης της διατροφής και των συνθηκών, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων έχουν εκπληρωθεί, σημείωσε.

Στη συνταγογράφηση, σε αυστηρό πλαίσιο, φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με την κα Αργυρακοπούλου, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να βοηθήσουν ένα ποσοστό ασθενών. «Η πείνα είναι το σύμπτωμα του προβλήματος και άρα η μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού είναι αποτέλεσμα του συμπτώματος», εξήγησε η γιατρός, διευκρινίζοντας που παρεμβαίνουν τα φάρμακα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτό το σημαντικό εργαλείο παραμένει ανεκμετάλλευτο, μακριά από τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αφού τα εν λόγω φάρμακα, αν και διατίθενται στη χώρα μας με συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται, ενταγμένα στην κατηγορία… lifestyle, εντείνοντας τις παρερμηνείες που ενισχύουν το στίγμα.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει για συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς συνταγές με λιραγλουτίδη, θα μπορούν σύντομα να εκτελεστούν στα φαρμακεία, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βέβαια 10 μήνες μετά την ένταξη του σκευάσματος στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται…

Ειδικότερα, έμμεση ενημέρωση για την άμεση διάθεση του σκευάσματος μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων αποτέλεσε ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με αυτή, η λιραγλουτίδη θα αποζημιώνεται μόνο για ασθενείς ηλικίας 18-74 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Επιπλέον θα απαιτείται προέγκριση μετά από αξιολόγηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου του ΑΥΣ πριν την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες (ενώ λαμβάνουν δόση των 3 mg/ημέρα, που αποτελεί το στάδιο ελέγχου ανταπόκρισης θεραπείας) και στο 1 έτος.

Η θεραπεία θα διακόπτεται αν δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, που ορίζεται ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά από τις 12 εβδομάδες και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος.

Προέγκριση και η επανέγκριση της αποζημίωσης θα προέρχεται από ιατρεία παχυσαρκίας δημοσίων ή ιδιωτικών νοσοκομείων.

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΠΕΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΥ
  • ΛΙΡΑΓΛΟΥΤΙΔΗ
  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΣΤΙΓΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα ΕΟΔΥ - ECDC για τον ιό HIV, το στίγμα και τις διακρίσεις
Έρευνα ΕΟΔΥ - ECDC για τον ιό HIV, το στίγμα και τις διακρίσεις 19 Οκτωβρίου 2023
Τέλος οι αγροτικοί γιατροί: Μετατρέπονται σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας - Ξεκινάει πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών 20 Οκτωβρίου 2023
Τέλος οι αγροτικοί γιατροί: Μετατρέπονται σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας - Ξεκινάει πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χανταϊός - ΠΟΥ: Οκτώ τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων
Υγεία
14/05/2026 - 10:50

Χανταϊός - ΠΟΥ: Οκτώ τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων

Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14

Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας

ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35

ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών

Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14

Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Digital Health
05/05/2026 - 14:53

Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χανταϊός - ΠΟΥ: Οκτώ τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων
Υγεία
14/05/2026 - 10:50
Η αύξηση βάρους στην έναρξη της ενήλικης ζωής πενταπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
14/05/2026 - 10:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Αγγλία
Υγεία
13/05/2026 - 18:17
Γώγος: «Ο χανταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές»
Health Talk
13/05/2026 - 17:02
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο λόγω πιθανής επιδημίας γαστρεντερίτιδας - ένας θάνατος
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo