ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρόεδρος της Επιτροπής HTA στο News4Health : Ένα αποτελεσματικό φάρμακο αναμένεται να προηγηθεί εμβολίου

Πολιτική Υγείας
Η πρόεδρος της Επιτροπής HTA στο News4Health : Ένα αποτελεσματικό φάρμακο αναμένεται να προηγηθεί εμβολίου
«Αποτύπωμα της στιγμής» χαρακτήρισε μιλώντας στο News4Health, η πρόεδρος της Επιτροπής HTA Φλώρα Μπακοπούλου, την εκτενή καταγραφή μελλοντικών θεραπειών και εμβολίων για το νέο κορονοϊό του Αυστριακού Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.
Δευτέρα, 13/04/2020 - 21:18
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η αναλυτική λίστα του Αυστριακού HTA, περιλαμβάνει 79 εμβόλια και περίπου 155 φάρμακα που μελετώνται αυτή την περίοδο σε ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για να συνδράμουν στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, όπως έγραψε το News4Health.

Όπως εξήγησε η κ. Μπακοπούλου, όμως, αυτός ο αριθμός αποτυπώνει τις ερευνητικές προσπάθειες αυτής της περιόδου, που δεν αποκλείεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς μελέτες προστίθενται διαρκώς.

Σύμφωνα πάντως με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής, Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής & Έδρα UNESCO, Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής Α' Παιδιατρικής Κλινική ΕΚΠΑ, αναμένεται να δούμε κάποιο φάρμακο να «περάσει πρώτο τον τερματισμό» και να πάρει το «πράσινο φως» για κυκλοφορία, καθώς οι περισσότερες θεραπείες ήδη κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων.

Ειδικά φάρμακα όπως η χλωροκίνη και υδροξυχλωροκινη είναι κλασικά φάρμακα, γνωστά και δοκιμασμένα, ειδικά στο πεδίο της ασφάλειας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπακοπούλου.

Εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, οι περισσότερες μελέτες είναι σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή είναι στο εργαστήριο και εξετάζονται σε πειραματόζωα για την αποτελεσματικότητα, την τοξικότητα και τη φαρμακοκινητική τους, διευκρίνισε η κ. Μπακοπούλου.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 79 μελέτες για εμβόλια παγκοσμίως, αλλά μόνο δύο εξ αυτών είναι σε Φάση Ι, στις οποίες τα εμβόλια χορηγούνται σε μικρό αριθμό εθελοντών, μεταξύ 20 και 100 άτομα.

Εξηγώντας τα ερευνητικά στάδια, η κ. Μπακοπούλου ανέφερε πως στις κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙ, το σκεύασμα χορηγείται σε εκατοντάδες εθελοντές πιθανόν με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτού που επιδιώκει να θεραπεύσει, αν μιλάμε για φάρμακο, ενώ στη Φάση ΙΙΙ οι μελέτες συνήθως έχουν χιλιάδες εθελοντές, όπου αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα εμβολίου ή φαρμάκου και αποσαφηνίζεται η ασφάλεια.

Τα δύο εμβόλια που «ηγούνται» της κούρσας σύμφωνα με τους Αυστριακούς είναι αυτά που βρίσκονται σε Φάση 1, της Moderna Therapeutics, που βρίσκεται σε κλινική μελέτη Φάσης Ι, με 45 υγιείς συμμετέχοντες, και της CanSino Biological Inc. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογιών του Πεκίνου. Σύμφωνα με τις 2 αυτές εταιρείες οι κλινικές τους μελέτες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Συνήθως από επιτυχημένη ερευνητική προσπάθεια εμβόλιο χρειάζεται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για να αναπτυχθεί και να κυκλοφορήσει.

Η περίπτωση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Μάλλον προβληματισμένη εμφανίστηκε η κ. Μπακοπούλου αναφερόμενη στο εμβόλιο που επιδιώκει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο σύμφωνα με τον Αυστριακό HTA είναι σε προκλινική φάση.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως θα περάσει σε Φάση Ι στις επόμενες 2 εβδομάδες και υποστηρίζουν πως θα είναι έτοιμο για χορήγηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

«Συνήθως απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για αν εξεταστεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου σε βάθος χρόνου», ανέφερε η κ. Μπακόπουλου. Εξήγησε, όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει τη μεθοδολογία, αν στόχος να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενός εμβολίου. Εθελοντές, στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο, εκτίθενται στον ιό για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα τη ανοσοποίησης.

Πρέπει όμως να πληρούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά : να πρόκειται για πλήρως υγιή άτομα, ενημερωμένα για τη διαδικασία και οι επιστήμονες να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανή νόσηση από τον ιό και τις όποιες επιπλοκές, να αναλάβουν κόστος και ευθύνες.

Βέβαια, η κ. Μπακόπουλου εκτίμησε πως εγείρονται θέματα ηθικής και δεοντολογίας.

Φάρμακα

«Έχουμε αρκετά υποσχόμενες θεραπείες, με μελέτες να αναμένεται εξάγουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα εντός του καλοκαιριού», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής HTA.

Για τις υπό ανάπτυξη θεραπείες, το σύνολο των κλινικών μελετών που είναι σε εξέλιξη είναι 264 και αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα αντιικά φάρμακα.

Ειδικότερα, θεραπεία για τον HIV εξετάζεται σε 18 μελέτες, 5 εκ των οποίων αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, η φαβιπιραβίρη δοκιμάζεται σε 5 κλινικές μελέτες, οι 4 εκτιμάται ότι θα έχουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, αλλά και η ραμντεσιβίρη που τα πρώτα αποτελέσματα από 4 κλινικές μελέτες αναμένονται μετά το Μάιο.

Σε ό,τι αφορά ανοσοτροποιητικές θεραπείες, οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε μονοκλωνικά αντισώματα (23 στο σύνολο), αλλά επίσης το καλοκαίρι θα δώσουν τα πρώτα δεδομένα.

Ακόμη, 28 μελέτες εξετάζουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, αλλά αυτές είναι έρευνες θα αργήσουν να δώσουν αποτελέσματα, όπως άλλωστε εκτίμησε η κ. Μπακοπούλου ότι θα γίνει και με τις περίπου 32 μελέτες που εξετάζουν τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού.

Τέλος, 10 μελέτες, που βρίσκονται σε κλινική φάση, εξετάζουν τη χρήση πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει σε ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19, ενώ άλλες 7 είναι σε προκλινικό στάδιο.

  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • HTA
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: «Ένα νέο ΕΣΥ χτίζεται» - Τι δεσμεύτηκε για τα κρεβάτια ΜΕΘ
Μητσοτάκης: «Ένα νέο ΕΣΥ χτίζεται» - Τι δεσμεύτηκε για τα κρεβάτια ΜΕΘ 13 Απριλίου 2020
Fake news - κορονοϊός: Όχι δεν σχετίζεται η πανδημία με τις ασύρματες τεχνολογίες 5G 14 Απριλίου 2020
Fake news - κορονοϊός: Όχι δεν σχετίζεται η πανδημία με τις ασύρματες τεχνολογίες 5G

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:17

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%
Υγεία
20/04/2026 - 14:00

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo