Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, εξήγησε για ποιο λόγο το τελευταίο χρονικό διάστημα διενεργούνται λιγότερα τεστ κορονοϊού.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με τον πολύ υψηλό αριθμό των τεστ κορονοϊού που διενεργούνταν τον Νοέμβρη, μέσα στο Δεκέμβρη έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους.
Ο. κ. Πρεζεράκος εξηγεί ότι οι επιστήμονες στην αρχή υπέδειξαν ότι τα θετικά rapid test θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με μοριακό έλεγχο. Στην πορεία αφού βελτιώθηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αυτών των rapid τεστ, αποφάσισαν και οι επιστήμονες ότι δεν χρειάζεται πια η επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο. Αυτή η αλλαγή είχε ως συνέπειά το να μειωθεί ελαφρώς ο αριθμός των τεστ.
«Παρόλα, αυτά ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ας σημειωθεί ότι σήμερα (9/12) πραγματοποιήθηκαν 18014 μοριακοί έλεγχοι και 12278 rapid test (συνολικά πάνω από 30 χιλιάδες τεστ) ενώ στις 4/12 είχαν πραγματοποιηθεί 18.241 μοριακοί έλεγχοι και 8841 rapid test (συνολικά πάνω από 26 χιλιάδες τεστ)
Ο κίνδυνος από μία πιθανή συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ
Ο κ. Πρεζεράκος αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα της ανάγκης για συταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να μην επιβαρύνεται ο πολίτης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Υγείας ανέφερε οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τα κριτήρια που καλύπτουν τον δωρεάν έλεγχο του πολίτη. Επομένως, η Πολιτεία έχει καλύψει πλήρως αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι μία ενδεχόμενη συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να οδηγούσε στην εξάντληση των τεστ.
«Από εκεί και πέρα αν ο πολίτης για δικούς του λόγους θέλει να κάνει περισσότερα τεστ, είναι θέμα δικό του και υπάρχει και αυτή η διαθεσιμότητα. Άρα, λοιπόν, η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ, δε θα βοηθούσε κανέναν και πιθανώς να υπήρχαν θέματα για την Πολιτεία στη μη ανταπόκριση των αιτημάτων αυτών που έχει προσδιορίσει η ίδια η Επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.