ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα δύο «στρατόπεδα» στη μάχη κατά του καπνίσματος, οι παγίδες και τα εργαλεία για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο

Πολιτική Υγείας
Pexels
Οι εκστρατείες περιορισμού του καπνίσματος επιτυγχάνουν, άραγε, το στόχο τους; Ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο αποτελεί μαραθώνιο και μάλιστα μετ’ εμποδίων. Τα γνωστά αλλά και αναπάντεχα εμπόδια, αλλά και τα όπλα για την επίτευξη των στόχων βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης ειδικών.
Δευτέρα, 10/07/2023 - 12:02
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Το τσιγάρο βλάπτει». Οι σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος έχουν αποδειχθεί, πέραν κάθε αμφιβολίας, δεκαετίες τώρα. Εξ ου και οι κοπιώδεις προσπάθειες να απαλλαχθούν οι κοινωνίες από το τσιγάρο. Παρά τη βεβαιότητα των σοβαρών επιπτώσεων, όμως, η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών φαίνεται να φθάνει σε ένα όριο.

Όπως διαπίστωσε και ο Karl Erik Lund, αντιπρόεδρος της SCOHRE και Senior Researcher στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στη Νορβηγία, στον έλεγχο της χρήσης καπνού ακολουθείται η ίδια «συνταγή» εδώ και δεκαετίες.

Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, υψηλότερη φορολογία, η ανάδειξη της μη κανονικότητας του καπνίσματος, η ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης, που στοχεύουν στην ενημέρωση γύρω από τις επιπτώσεις κλπ. «Ωστόσο, τα αποτελέσματα από αυτή την εντατικοποίηση είναι οριακά», σημείωσε ο κ. Lund.

Μεταξύ των «αγκαθιών» που ανέδειξε, στην ομιλία του με θέμα «Είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ευθυγραμμισμένες με τον στόχο για μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο;», είναι η αδυναμία αυτών των στρατηγικών να συνυπολογίσουν τους διαφορετικούς τύπους καπνιστών και την αλλαγή του προφίλ τους με τα χρόνια. «Οι καπνιστές έχουν αλλάξει και εμφανίζουν πλέον άλλα χαρακτηριστικά από αυτά στα οποία στοχεύαμε με τα παραδοσιακά εργαλεία πριν από μερικές δεκαετίες, ενώ οι στρατηγικές μας παρέμειναν αμετάβλητες», σημείωσε.

Ωστόσο, δύο είναι τα σημεία που εστίασε ο αντιπρόεδρος της SCOHRE, ως σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος. Από τη μια είναι ο σχεδιασμός στρατηγικών με πυρήνα τη μείωση της βλάβης από το τσιγάρο. Από την άλλη είναι οι παγίδες που κρύβει η «διχοτόμηση» που παρατηρείται πλέον μεταξύ των πολέμιων του τσιγάρου.

Η μείωση της βλάβης είναι η προσέγγιση που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις. Στην περίπτωση του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει στην αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων έναντι του τσιγάρου. Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των προϊόντων κατ’ αναλογία με τον κίνδυνο (στην περίπτωση της φορολόγησης), η στοχευμένη ενημέρωση για τη διαφορά κινδύνου μεταξύ των καπνικών προϊόντων και η παροχή συμβουλών προς τους καπνιστές να μεταβούν σε εναλλακτικά προϊόντα.

Για τον κ. Lund, η πρόσβαση σε περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα χαμηλού κινδύνου θα καταστήσει τα τσιγάρα να παρωχημένα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σύμπνοια στην προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί, δημιουργώντας περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια.

Τα δύο «στρατόπεδα» στην Ευρώπη είναι οι υπέρμαχοι των καθαρών λύσεων και οι ρεαλιστές. Οι «υπέρμαχοι των καθαρών λύσεων», πιστεύουν ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι μια κοινωνία χωρίς νικοτίνη, ότι ο εθισμός στη νικοτίνη δεν είναι αποδεκτός και, επομένως, ο τελικός στόχος της πολιτικής μας θα πρέπει να είναι μια κοινωνία χωρίς νικοτίνη, και ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη βιομηχανία της νικοτίνης.

Οι «ρεαλιστές», οι οποίοι πιστεύουν ότι κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι η μείωση των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, ότι η ψυχαγωγική χρήση της νικοτίνης θα υπάρχει πάντα και ότι είναι αποδεκτή εάν ο κίνδυνος για την υγεία είναι χαμηλός. Κατά τη γνώμη τους, υπάρχει τεράστια διαφορά κινδύνου μεταξύ των διαφόρων προϊόντων, ενώ επίσης τα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να επικρατήσουν έναντι των τσιγάρων και να τα εκτοπίσουν από την αγορά.

Αυτή η διχογνωμία φαίνεται να καθυστερεί την υιοθέτηση λύσεων, που θα φέρουν αποτελέσματα, καταλήγοντας πως η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα θα πρέπει να είναι μια συμπληρωματική στρατηγική για τη μείωση της επιδημίας του καπνίσματος.

Ζαούτης: Η μείωση του κινδύνου περιλαμβάνεται στις περισσότερες πολιτικές δημόσιας υγείας

«Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε τη σημασία να φθάσουμε σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο, δεδομένου ότι οι χρονίως πάσχοντες επιβαρύνθηκαν περισσότερο, καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά θνητότητας, με το τσιγάρο να συνιστά βασικό παράγοντα πρόκλησης και επιδείνωσης χρόνιων νοσημάτων», τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο κ. Ζαούτης υπογράμμισε τον ρόλο των οργανισμών δημόσιας υγείας και εξέτασε το δίλημμα μεταξύ «υπέρμαχων των καθαρών λύσεων» και «ρεαλιστών» αναφορικά με τις πολιτικές μείωσης του καπνίσματος.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαούτης, άλλωστε, «οι πολιτικές δημόσιας υγείας έχουν να κάνουν με τη μείωση του κινδύνου». Όπως εξήγησε, η μείωση του κινδύνου περιλαμβάνεται στις περισσότερες πολιτικές δημόσιας υγείας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (STD), όπου η αποχή δεν αποτελεί επιλογή. Εν αντιθέσει προωθούνται μέθοδοι μείωσης του κινδύνου, όπως η χρήση προφυλακτικού.

Βέβαια, σημείωσε ότι, «οι πολιτικές μείωσης του κινδύνου πάντοτε συναντούν αντίσταση», όπως σε γνωστές περιπτώσεις προσπαθειών μείωσης του αλατιού και της ζάχαρης, που δέχθηκαν έντονη κριτική.

Εστίασε επίσης στην ανάγκη παρακολούθησης της επιδημιολογίας του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων και της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων, καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα ληφθούν αξιόπιστα δεδομένα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εκστρατειών ενημέρωσης.

Δ. Καϊτελίδου: Για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο πρέπει να παρακολουθούμε τη συνήθεια του καπνίσματος

Τα τρέχοντα δεδομένα για το κάπνισμα παγκοσμίως, στην ΕΕ και στη χώρα μας περιέγραψε η Δάφνη Καϊτελίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Σχολίασε, παράλληλα, ότι το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ελονοσία και η φυματίωση. Παρόλο που οι αριθμοί των καπνιστών έχουν μειωθεί μετά την εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, ο επιπολασμός του καπνίσματος παραμένει υψηλός στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Η κα Καϊτελίδου παρουσίασε και τα αποτελέσματα μιας μη δημοσιευμένης έρευνας, με την ονομασία PaRIS (Patient-Reported Indicator Survey). Πρόκειται για μια διεθνή έρευνα σε άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις και στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα.

Το κάπνισμα περιλαμβανόταν ως δείκτης και οι ασθενείς ανέφεραν την εμπειρία τους και τις εκβάσεις υγείας.

«Σήμερα που παράγεται μια πληθώρα δεδομένων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις», τόνισε η κ. Καϊτελίδου, «το γεγονός ότι δεν γίνεται συστηματική συλλογή δεδομένων, ούτε και κοινή χρήση των δεδομένων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ τα δεδομένα δεν ενσωματώνονται στην καθημερινή κλινική πρακτική».

Υποστήριξε ότι τα προγράμματα προαγωγής της υγείας θα πρέπει να ευαισθητοποιούν και να ενημερώνουν και ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και εξατομικευμένα προγράμματα για ευάλωτες ομάδες.

«Για να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συνήθεια του καπνίσματος, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε βασισμένες σε στοιχεία πολιτικές ελέγχου του καπνού και να αναπτύξουμε διατομεακές συνεργασίες μεταξύ κυβερνητικών, εθνικών και διεθνών φορέων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Α. Fal: «Μικρότερη βλάβη, μικρότερος φόρος»,

«Πώς μπορούν τα φορολογικά εργαλεία να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του καπνίσματος ώστε να οδηγηθούμε προς έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο;» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Καθηγητή Andrzej Fal, Προέδρου της Πολωνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, επικεφαλής του Τμήματος Αλλεργιολογίας, Νοσημάτων του Πνεύμονα και Παθολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης της Πολωνίας.

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αγοράζουν τσιγάρα ή, αν έχουμε δύο προϊόντα διαφορετικού κινδύνου, να καταστήσουμε περισσότερο διαθέσιμο το προϊόν με τον μικρότερο κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Μικρότερη βλάβη, μικρότερος φόρος», όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν.

Κατά τον κ. Fal, «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα φορολογικά εργαλεία, γιατί η πρόληψη μέσω της φορολογίας έχει αποδειχθεί ότι έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ. Οι υπουργοί οικονομικών που φοβούνται μήπως χάσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όταν εξετάζουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, απλά παραβλέπουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό για την υγεία. Ο χαμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είναι ψίχουλα…».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πολωνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, το κάπνισμα τσιγάρου είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για αρκετές σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και χρόνιες νόσους του αναπνευστικού. Η διακοπή του τσιγάρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι βλάβες στην υγεία. Ωστόσο, μόνο 30-40% των καπνιστών κόβουν με επιτυχία το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν ψυχολογική και φαρμακολογική υποστήριξη). Η μείωση της βλάβης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για αυτούς που δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.

«Η φορολόγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δημοσιονομικό εργαλείο στην πολιτική υγείας», σημείωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε, ο Ιωάννης Φαρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού στην Ελλάδα.

  • ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • SCHORE
  • LUND
  • ΖΑΟΥΤΗΣ
  • ΚΑΙΤΕΛΙΔΟΥ
  • ΦΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Η ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα της κυβέρνησης
Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Η ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα της κυβέρνησης 07 Ιουλίου 2023
Οι φάκελοι του Υπ. Υγείας: Οι αρμοδιότητες που λαμβάνουν Αγαπηδάκη, Θεμιστοκλέους, Βαρτζόπουλος 10 Ιουλίου 2023
Οι φάκελοι του Υπ. Υγείας: Οι αρμοδιότητες που λαμβάνουν Αγαπηδάκη, Θεμιστοκλέους, Βαρτζόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τέλος της «επιδημίας» του καπνίσματος έως το 2035 προβλέπει έρευνα στις ΗΠΑ
Υγεία
28/04/2025 - 11:00

Το τέλος της «επιδημίας» του καπνίσματος έως το 2035 προβλέπει έρευνα στις ΗΠΑ

Το μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευθύνεται για τον εθισμό μαθητών στην νικοτίνη
Υγεία
01/04/2025 - 19:22

Το μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευθύνεται για τον εθισμό μαθητών στην νικοτίνη

Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης
Pharma News
28/03/2025 - 03:24

Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης

Καρκίνος πνεύμονα: Kρίσιμοι παράγοντες ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διακοπή καπνίσματος
Υγεία
27/03/2025 - 15:06

Καρκίνος πνεύμονα: Kρίσιμοι παράγοντες ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διακοπή καπνίσματος

Η μείωση του καπνίσματος στις ΗΠΑ έσωσε σχεδόν 4 εκατ. ανθρώπους από πρόωρο θάνατο
Πολιτική Υγείας
26/03/2025 - 12:19

Η μείωση του καπνίσματος στις ΗΠΑ έσωσε σχεδόν 4 εκατ. ανθρώπους από πρόωρο θάνατο

Win Medica: Επτά στους δέκα κόβουν το κάπνισμα με το Τokovys
Pharma News
20/03/2025 - 21:08

Win Medica: Επτά στους δέκα κόβουν το κάπνισμα με το Τokovys

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo