ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευθύνεται για τον εθισμό μαθητών στην νικοτίνη

Υγεία
UNSPLASH
Την ανησυχητική διάσταση της διάδοσης του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα ανέδειξαν μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, μέσα από έρευνα που παρουσίασαν στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».
Τρίτη, 01/04/2025 - 19:22
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα οι μαθητές του Λυκείου κάλεσαν 229 συμμαθητές τους (81 της Α' Λυκείου, 73 της Β' και 75 της Γ' Λυκείου) να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Στο ερώτημα εάν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ποσοστό 63% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά και αντίστοιχα 52% των μαθητών της Β' Λυκείου και 59% της Γ' Λυκείου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία που ήλθαν σε πρώτη επαφή με το τσιγάρο τα περισσότερα παιδιά ήταν 13-15 ετών, δηλαδή στο Γυμνάσιο ή στις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Ποσοστό 34% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε πως είχε δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Το ποσοστό των ενεργών καπνιστών μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα στην Α' Λυκείου ήταν 37%, στη Β' Λυκείου 30% και στη Γ' Λυκείου 26%.

Περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως δήλωσαν ότι καπνίζουν το 55% καπνιστών της Α' Λυκείου, 30% της Β' Λυκείου και 35% της Γ' Λυκείου. Δημοφιλέστερο μεταξύ των καπνιστών προέκυψε ότι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον αναδείχθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες επιρροής για την έναρξη του καπνίσματος.

KAPNISMA 3

Στο ερώτημα εάν έχουν σκεφτεί να καπνίσουν το συντριπτικό ποσοστό του 84% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά, και αντίστοιχα λίγο περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι βλέπει καθημερινά μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο ή έξω από αυτό. Παρά το ότι σχεδόν όλοι δήλωσαν πως αναγνωρίζουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών μαθητών απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το διακόψει.

Μπεχράκης: Που στοχεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον τρόπο που αυτό προωθείται σε όλο και νεότερες ηλικίες εστιάζεται το παγκόσμιο πρόβλημα σε σχέση με το κάπνισμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε κάνει λάθος. Το ηλεκτρονικό κάπνισμα έχει μια ιδιαιτερότητα, στοχεύει ακριβώς στην ηλικία των παιδιών. Δε θα με πείσει ποτέ κανένας ότι με γεύση βανίλιας, καρπουζιού, κερασιού και μέντας στοχεύει στον ενήλικα καπνιστή. Στοχεύει στο να προσελκύσει παιδιά με χρώματα, με γεύσεις και αρώματα, να τα βάλει στη χρήση της νικοτίνης. Αν δεν υψώσουμε φωνή, να σταματήσει η απρόσκοπτη, η ανεμπόδιστη προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα παιδιά, η κοινωνία θα έχει κάνει λάθος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

KAPNISMA 1

Απευθυνόμενος στους μαθητές που ήταν παρόντες στο συνέδριο τόνισε ότι «το κάπνισμα έχει σβήσει από το να θεωρείται μια συνήθεια, είναι μια σκληρή εξάρτηση, είναι μια νόσος, που αλλοιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ως εξάρτηση, όπως κάνουν όλες οι εξαρτήσεις, οι οποίες εγκαθιστούν κάποιους τρόπους λειτουργίας μέσα στον εγκέφαλό μας και έχουν μια σκληρή μοναδικότητα, ότι δεν σβήνουν μετά». «Ο άνθρωπος που αποκτά μια εξάρτηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση της ουσίας αυτής, όποια κι αν είναι αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη, η οποία έρχεται τρίτη παγκοσμίως μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Αυτός που σας βάζει στο στόμα ένα τσιγάρο σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι θα σας πάρει δέκα χρόνια ζωής και ...ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει βάζω ένα τσιγάρο στο στόμα μου σήμερα, στην ηλικία των 10 και των 15 και των 18 ετών», εξήγησε.

Δρώμενα και παρουσιάσεις «για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Το 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα μέλλον χωρίς καπνό! Για μία Ευρώπη με λιγότερο από 5% καπνιστές το 2040!» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρωτοβουλία Smoke Free Greece, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Eduact. Συμμετείχαν μαθητές από το 4o ΓΕΛ Ευόσμου, το 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, το 1ο ΕΠΑΛ ΕΝΕΕΓΥΛ, το 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 4ο Δημοτικό Νεάπολης και το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων. Οι μαθητές παρουσίασαν δημιουργικά εκπαιδευτικά δρώμενα σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας.

Να επιλέξουν τον αθλητισμό, τη μουσική, τον χορό και δραστηριότητες που κοινωνικοποιούν, δίνουν χαρά και ωφελούν την υγεία κάλεσε τους μαθητές η αντιδήμαρχος η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δία Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη.

«Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώση, είναι και στάση ζωής, ο τρόπος της ζωής μας», επισήμανε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εξηγώντας πως όταν εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο παθαίνουν με κύρια αιτία το τσιγάρο και τα παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν από 11-13 ετών, «είναι αναγκαίο να κάνουμε δράσεις», γιατί «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, δεν αφορά το να σε βλέπουν οι άλλοι θετικά», αλλά «για να σε βλέπουν θετικά πρέπει να έχεις καλή σκέψη, καλό λόγο, καλό τρόπο συμπεριφοράς».

KAPNISMA 2

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νίκος Δημάσης, Ιατρός, χειρουργός ουρολόγος, τόνισε ότι «το κάπνισμα είναι εξάρτηση και η εξάρτηση είναι στέρηση ελευθερίας». «Μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να τον κάνετε έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα […] Θέλετε να ζείτε ελεύθεροι; Μη βάζετε καμία εξάρτηση στη ζωή σας», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΕΘΙΣΜΟΣ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου
Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου 01 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας 02 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
22/12/2025 - 13:39

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος

«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα
Patient Talk
11/12/2025 - 15:04

«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος

Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:39

Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 18:49

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo