ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευθύνεται για τον εθισμό μαθητών στην νικοτίνη

Υγεία
UNSPLASH
Την ανησυχητική διάσταση της διάδοσης του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα ανέδειξαν μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, μέσα από έρευνα που παρουσίασαν στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».
Τρίτη, 01/04/2025 - 19:22
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα οι μαθητές του Λυκείου κάλεσαν 229 συμμαθητές τους (81 της Α' Λυκείου, 73 της Β' και 75 της Γ' Λυκείου) να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Στο ερώτημα εάν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ποσοστό 63% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά και αντίστοιχα 52% των μαθητών της Β' Λυκείου και 59% της Γ' Λυκείου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία που ήλθαν σε πρώτη επαφή με το τσιγάρο τα περισσότερα παιδιά ήταν 13-15 ετών, δηλαδή στο Γυμνάσιο ή στις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Ποσοστό 34% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε πως είχε δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Το ποσοστό των ενεργών καπνιστών μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα στην Α' Λυκείου ήταν 37%, στη Β' Λυκείου 30% και στη Γ' Λυκείου 26%.

Περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως δήλωσαν ότι καπνίζουν το 55% καπνιστών της Α' Λυκείου, 30% της Β' Λυκείου και 35% της Γ' Λυκείου. Δημοφιλέστερο μεταξύ των καπνιστών προέκυψε ότι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον αναδείχθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες επιρροής για την έναρξη του καπνίσματος.

KAPNISMA 3

Στο ερώτημα εάν έχουν σκεφτεί να καπνίσουν το συντριπτικό ποσοστό του 84% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά, και αντίστοιχα λίγο περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι βλέπει καθημερινά μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο ή έξω από αυτό. Παρά το ότι σχεδόν όλοι δήλωσαν πως αναγνωρίζουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών μαθητών απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το διακόψει.

Μπεχράκης: Που στοχεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον τρόπο που αυτό προωθείται σε όλο και νεότερες ηλικίες εστιάζεται το παγκόσμιο πρόβλημα σε σχέση με το κάπνισμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε κάνει λάθος. Το ηλεκτρονικό κάπνισμα έχει μια ιδιαιτερότητα, στοχεύει ακριβώς στην ηλικία των παιδιών. Δε θα με πείσει ποτέ κανένας ότι με γεύση βανίλιας, καρπουζιού, κερασιού και μέντας στοχεύει στον ενήλικα καπνιστή. Στοχεύει στο να προσελκύσει παιδιά με χρώματα, με γεύσεις και αρώματα, να τα βάλει στη χρήση της νικοτίνης. Αν δεν υψώσουμε φωνή, να σταματήσει η απρόσκοπτη, η ανεμπόδιστη προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα παιδιά, η κοινωνία θα έχει κάνει λάθος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

KAPNISMA 1

Απευθυνόμενος στους μαθητές που ήταν παρόντες στο συνέδριο τόνισε ότι «το κάπνισμα έχει σβήσει από το να θεωρείται μια συνήθεια, είναι μια σκληρή εξάρτηση, είναι μια νόσος, που αλλοιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ως εξάρτηση, όπως κάνουν όλες οι εξαρτήσεις, οι οποίες εγκαθιστούν κάποιους τρόπους λειτουργίας μέσα στον εγκέφαλό μας και έχουν μια σκληρή μοναδικότητα, ότι δεν σβήνουν μετά». «Ο άνθρωπος που αποκτά μια εξάρτηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση της ουσίας αυτής, όποια κι αν είναι αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη, η οποία έρχεται τρίτη παγκοσμίως μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Αυτός που σας βάζει στο στόμα ένα τσιγάρο σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι θα σας πάρει δέκα χρόνια ζωής και ...ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει βάζω ένα τσιγάρο στο στόμα μου σήμερα, στην ηλικία των 10 και των 15 και των 18 ετών», εξήγησε.

Δρώμενα και παρουσιάσεις «για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Το 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα μέλλον χωρίς καπνό! Για μία Ευρώπη με λιγότερο από 5% καπνιστές το 2040!» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρωτοβουλία Smoke Free Greece, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Eduact. Συμμετείχαν μαθητές από το 4o ΓΕΛ Ευόσμου, το 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, το 1ο ΕΠΑΛ ΕΝΕΕΓΥΛ, το 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 4ο Δημοτικό Νεάπολης και το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων. Οι μαθητές παρουσίασαν δημιουργικά εκπαιδευτικά δρώμενα σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας.

Να επιλέξουν τον αθλητισμό, τη μουσική, τον χορό και δραστηριότητες που κοινωνικοποιούν, δίνουν χαρά και ωφελούν την υγεία κάλεσε τους μαθητές η αντιδήμαρχος η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δία Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη.

«Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώση, είναι και στάση ζωής, ο τρόπος της ζωής μας», επισήμανε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εξηγώντας πως όταν εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο παθαίνουν με κύρια αιτία το τσιγάρο και τα παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν από 11-13 ετών, «είναι αναγκαίο να κάνουμε δράσεις», γιατί «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, δεν αφορά το να σε βλέπουν οι άλλοι θετικά», αλλά «για να σε βλέπουν θετικά πρέπει να έχεις καλή σκέψη, καλό λόγο, καλό τρόπο συμπεριφοράς».

KAPNISMA 2

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νίκος Δημάσης, Ιατρός, χειρουργός ουρολόγος, τόνισε ότι «το κάπνισμα είναι εξάρτηση και η εξάρτηση είναι στέρηση ελευθερίας». «Μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να τον κάνετε έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα […] Θέλετε να ζείτε ελεύθεροι; Μη βάζετε καμία εξάρτηση στη ζωή σας», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΕΘΙΣΜΟΣ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου
Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου 01 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας 02 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν. Παπανδρέου: Ίδιος ο εθισμός από αλκοόλ, τσιγάρο και social media
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 18:00

Ν. Παπανδρέου: Ίδιος ο εθισμός από αλκοόλ, τσιγάρο και social media

Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17

Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη

Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38

Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντους: Είστε σίγουροι ότι πλένεστε σωστά;
Υγεία
20/06/2026 - 08:04
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/06/2026 - 07:52
ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02
Σαρκοπενία: Η άσκηση με αντιστάσεις είναι το «κλειδί» για δύναμη και ανεξαρτησία
Health Talk
19/06/2026 - 18:00
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
19/06/2026 - 17:00
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα μακροχρόνια δεδομένα συνδυαστικής θεραπείας
Pharma News
19/06/2026 - 16:00
Εμμηνόπαυση: Οδηγός "επιβίωσης" το καλοκαίρι
Υγεία
19/06/2026 - 15:00
ΕΕ: Ταχύτερη απόσυρση καλλυντικών με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 14:00
Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49
ΗΠΑ: Εμπορική έρευνα για το γερμανικό σχέδιο μείωσης δαπανών στα φάρμακα
Pharma Policy
19/06/2026 - 12:00
ΣΦΕΕ: Ζητεί από τον Υπουργό Υγείας κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιστροφών
Pharma Policy
19/06/2026 - 11:42
Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Το συχνό σκύψιμο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Υγεία
19/06/2026 - 10:00
EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07
Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00
Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Κονγκό
Επικαιρότητα
19/06/2026 - 08:11
Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49
ΕΕ: Ταχύτερη απόσυρση καλλυντικών με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 14:00
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα μακροχρόνια δεδομένα συνδυαστικής θεραπείας
Pharma News
19/06/2026 - 16:00
ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo