ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευθύνεται για τον εθισμό μαθητών στην νικοτίνη

Υγεία
UNSPLASH
Την ανησυχητική διάσταση της διάδοσης του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα ανέδειξαν μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, μέσα από έρευνα που παρουσίασαν στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».
Τρίτη, 01/04/2025 - 19:22
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα οι μαθητές του Λυκείου κάλεσαν 229 συμμαθητές τους (81 της Α' Λυκείου, 73 της Β' και 75 της Γ' Λυκείου) να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Στο ερώτημα εάν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ποσοστό 63% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά και αντίστοιχα 52% των μαθητών της Β' Λυκείου και 59% της Γ' Λυκείου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία που ήλθαν σε πρώτη επαφή με το τσιγάρο τα περισσότερα παιδιά ήταν 13-15 ετών, δηλαδή στο Γυμνάσιο ή στις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Ποσοστό 34% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε πως είχε δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Το ποσοστό των ενεργών καπνιστών μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα στην Α' Λυκείου ήταν 37%, στη Β' Λυκείου 30% και στη Γ' Λυκείου 26%.

Περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως δήλωσαν ότι καπνίζουν το 55% καπνιστών της Α' Λυκείου, 30% της Β' Λυκείου και 35% της Γ' Λυκείου. Δημοφιλέστερο μεταξύ των καπνιστών προέκυψε ότι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον αναδείχθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες επιρροής για την έναρξη του καπνίσματος.

KAPNISMA 3

Στο ερώτημα εάν έχουν σκεφτεί να καπνίσουν το συντριπτικό ποσοστό του 84% των μαθητών της Α' Λυκείου απάντησε θετικά, και αντίστοιχα λίγο περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι βλέπει καθημερινά μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο ή έξω από αυτό. Παρά το ότι σχεδόν όλοι δήλωσαν πως αναγνωρίζουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών μαθητών απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το διακόψει.

Μπεχράκης: Που στοχεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον τρόπο που αυτό προωθείται σε όλο και νεότερες ηλικίες εστιάζεται το παγκόσμιο πρόβλημα σε σχέση με το κάπνισμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε κάνει λάθος. Το ηλεκτρονικό κάπνισμα έχει μια ιδιαιτερότητα, στοχεύει ακριβώς στην ηλικία των παιδιών. Δε θα με πείσει ποτέ κανένας ότι με γεύση βανίλιας, καρπουζιού, κερασιού και μέντας στοχεύει στον ενήλικα καπνιστή. Στοχεύει στο να προσελκύσει παιδιά με χρώματα, με γεύσεις και αρώματα, να τα βάλει στη χρήση της νικοτίνης. Αν δεν υψώσουμε φωνή, να σταματήσει η απρόσκοπτη, η ανεμπόδιστη προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα παιδιά, η κοινωνία θα έχει κάνει λάθος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

KAPNISMA 1

Απευθυνόμενος στους μαθητές που ήταν παρόντες στο συνέδριο τόνισε ότι «το κάπνισμα έχει σβήσει από το να θεωρείται μια συνήθεια, είναι μια σκληρή εξάρτηση, είναι μια νόσος, που αλλοιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ως εξάρτηση, όπως κάνουν όλες οι εξαρτήσεις, οι οποίες εγκαθιστούν κάποιους τρόπους λειτουργίας μέσα στον εγκέφαλό μας και έχουν μια σκληρή μοναδικότητα, ότι δεν σβήνουν μετά». «Ο άνθρωπος που αποκτά μια εξάρτηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση της ουσίας αυτής, όποια κι αν είναι αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη, η οποία έρχεται τρίτη παγκοσμίως μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Αυτός που σας βάζει στο στόμα ένα τσιγάρο σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι θα σας πάρει δέκα χρόνια ζωής και ...ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει βάζω ένα τσιγάρο στο στόμα μου σήμερα, στην ηλικία των 10 και των 15 και των 18 ετών», εξήγησε.

Δρώμενα και παρουσιάσεις «για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Το 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα μέλλον χωρίς καπνό! Για μία Ευρώπη με λιγότερο από 5% καπνιστές το 2040!» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρωτοβουλία Smoke Free Greece, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Eduact. Συμμετείχαν μαθητές από το 4o ΓΕΛ Ευόσμου, το 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, το Δημοτικό Σχολείο Σίνδου, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, το 1ο ΕΠΑΛ ΕΝΕΕΓΥΛ, το 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 4ο Δημοτικό Νεάπολης και το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων. Οι μαθητές παρουσίασαν δημιουργικά εκπαιδευτικά δρώμενα σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας.

Να επιλέξουν τον αθλητισμό, τη μουσική, τον χορό και δραστηριότητες που κοινωνικοποιούν, δίνουν χαρά και ωφελούν την υγεία κάλεσε τους μαθητές η αντιδήμαρχος η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δία Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη.

«Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώση, είναι και στάση ζωής, ο τρόπος της ζωής μας», επισήμανε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εξηγώντας πως όταν εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο παθαίνουν με κύρια αιτία το τσιγάρο και τα παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν από 11-13 ετών, «είναι αναγκαίο να κάνουμε δράσεις», γιατί «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, δεν αφορά το να σε βλέπουν οι άλλοι θετικά», αλλά «για να σε βλέπουν θετικά πρέπει να έχεις καλή σκέψη, καλό λόγο, καλό τρόπο συμπεριφοράς».

KAPNISMA 2

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νίκος Δημάσης, Ιατρός, χειρουργός ουρολόγος, τόνισε ότι «το κάπνισμα είναι εξάρτηση και η εξάρτηση είναι στέρηση ελευθερίας». «Μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να τον κάνετε έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα […] Θέλετε να ζείτε ελεύθεροι; Μη βάζετε καμία εξάρτηση στη ζωή σας», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΕΘΙΣΜΟΣ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • ΝΙΚΟΤΙΝΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου
Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ και αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου 01 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας 02 Απριλίου 2025
Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27

Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι

Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00

Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού

Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00

Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου

Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ σε 150 μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους από τις εξαρτήσεις
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 15:32

Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ σε 150 μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους από τις εξαρτήσεις

Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους
Υγεία
10/03/2026 - 13:00

Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε 150 μαθητές για το bullying - Εικόνες και βίντεο από τη δράση
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 21:01

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε 150 μαθητές για το bullying - Εικόνες και βίντεο από τη δράση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Μαζί τους (και) το Πάσχα: Στήριξη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας και φιλοξενίας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 14:41
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58
TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30
Γρίπη της περιόδου: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε
Υγεία
16/03/2026 - 12:32
Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να στερήσει σύντομα ζωτικής σημασίας φάρμακα
Pharma Policy
16/03/2026 - 12:00
Εφαρμογή για smartphone υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης
Digital Health
16/03/2026 - 11:30
«Σημαντικό βήμα» προς τη δημιουργία εξέτασης αίματος για την ανίχνευση όγκων στον εγκέφαλο
Υγεία
16/03/2026 - 10:32
Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo