Σχεδόν δύο ώρες διήρκησε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών. Αντικείμενο συζήτησης το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και η πορεία της δαπάνης για τα έτη 2023 και 2024, με σημείο αιχμής το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του News4Health, αν και η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν τη σημασία ελέγχου των δαπανών, δεν φαίνεται κάποια ουσιαστική ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των 400 εκατ. ευρώ που προβλέπεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ποσού που ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ (εκτιμάται γύρω στα 60 εκατ. ευρώ) δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία να θυμίσουμε κατέγραψε υπέρβαση «ρεκόρ» στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με αρκετές φαρμακευτικές να καλούνται να καταβάλουν 83% clawback.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η υπέρβαση για τη δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε γύρω στο 77%, δεδομένου ότι το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, η σχετική υπέρβαση διαμορφώθηκε γύρω στο 76%.
Μάλιστα, η Αριστοτέλους φαίνεται σχετικά ικανοποιημένη από την εξέλιξη της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς εκτιμά το 2024 η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα πέσει κάτω από το 70%.
Άλλωστε, η ηγεσία του Υπουργείου εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία της δαπάνης συνολικά για το 2024. Όπως εκτιμάται, η δαπάνη για φάρμακα στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 4%, ενώ στα νοσοκομειακά η αύξηση είναι σχεδόν μηδενική και στα ΦΥΚ , τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η αύξηση είναι γύρω στο 15%, από 25% ρυθμό ανόδου που κατέγραφε το Φεβρουάριο.
Συνολικά η μέση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 για όλα τα κανάλια διανομής υπολογίζεται στο 7%. Η άνοδος αυτή ωστόσο «απορροφάται» τρόπων τινά, λόγω της αύξησης στον προϋπολογισμό για το 2024 στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και άρα δεν θα αποτυπωθεί στο clawback το οποίο θα είναι μεν χαμηλότερο από αυτό του 2023, διατηρείται δε σε υψηλά επίπεδα.
Ο Υπουργός Υγείας έχει επίσης δεσμευτεί ότι η επιπλέον χρηματοδότηση για το 2025 θα διανεμηθεί με τρόπου που δεν θα επιβαρυνθεί κάποιο κανάλι διανομής υψηλότερο clawback, ως ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της σύναψης τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών εκεί τα πράγματα φαίνεται να κινούνται με χαμηλές, προς το παρόν, ταχύτητες.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Γεωργιάδης είχε ζητήσει από τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο για ένα κοινό κείμενο προτάσεων.
Αν και υπάρχουν πεδία σύγκλισης, αυτό που κρίνουν απαραίτητο οι φορείς είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης για τη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου την ερχόμενη τριετία.
Από την πλευρά του Υπ. Υγείας τέθηκαν πυλώνες προτεραιοτήτων που θα πλαισιώνουν το Σύμφωνο, ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία από αντίστοιχα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξελίξεις αναμένονται εντός του 2025.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους και ο ΓΓ στρατηγικού σχεδιασμού, Αρ. Αγγελης, μαζί με τον Υπ. Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Υφυπουργό Κοντογεώργης, Θανάσης Κοντογεώργης. Απο την αγορά παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και το Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Παρούσες ήταν και οι επικεφαλής ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη και Ν. Γκογκοζώτου (και πρόεδρος της επιτροπής Διαπραγμάτευσης), του ΙΦΕΤ Ε. Τοκατλίδου, της Επιτροπής Αξιολόγησης Φλ. Μπακοπούλου, και ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Αρ. Αποστόλου.
Οι φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται τώρα να αξιολογήσουν τα όσα συζητήθηκαν και αναμένεται να θέσουν τις παραμέτρους στα μέλη τους για να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.