ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμφωνο Συνεργασίας: Τι φέρνει στο τραπέζι το Υπ. Υγείας και τι ζητάει από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Διατεθειμένη να διατηρήσει την πρακτική της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, εμφανίζεται η Αριστοτέλους. Το προσχέδιο του Συμφώνου Συνεργασίας που συζητήθηκε.
Τρίτη, 17/12/2024 - 07:00
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ώθηση στην προσπάθεια σύναψης ενός τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών εταιρειών επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής παρουσίασε χθες Δευτέρα, στη συνάντηση των δύο πλευρών, τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να οικοδομηθεί το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η εν λόγω παρουσίαση περιείχε τόσο τις δεσμεύσεις που είναι διατεθειμένη να λάβει η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της Συμφωνίας όσο και ποιες δεσμεύσεις αναμένονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Για το Υπ. Υγείας η παράταση μιας «post RRF» ρήτρας, δηλαδή της προσθήκης σημαντικών ποσών ως αντιστάθμισμα του clawback για το σύνολο της διάρκειας του Συμφώνου, είναι στο τραπέζι, μαζί με μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα.

Η σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας, πρόταση που προήλθε από την φαρμακοβιομηχανία αλλά υιοθετήθηκε άμεσα από τον Υπ. Υγείας, Αδ, Γεωργιάδη, αναγνωρίζεται πλέον ως ένα πιθανό «όχημα» βελτίωσης του περιβάλλοντος της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα.

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της περιορισμένης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, καθώς και στην ανάγκη για δημιουργίας ενός σταθερού, διαφανούς και προβλέψιμου πλαισίου, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου, αντιμετωπίζοντας τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate) ενισχύοντας μάλιστα τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Άλλωστε, μνημόνια συνεργασίας εφαρμόζονται ήδη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, τα παραδείγματα των οποίων φέρεται να παρουσίασε ο κ. Αγγελής στη χθεσινή συζήτηση.

Έτσι, δεδομένου ότι η κοινή πρόταση από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο και την οποία είχε ζητήσει ο κ. Γεωργιάδης για να εκκινήσει η διαδικασία, δεν κατέστη δυνατή, η ηγεσία του Υπ. Υγείας παρέθεσε τις δικές της προτεραιότητες για την δομή του συμφώνου συνεργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, το Υπ. Υγείας φέρεται να είναι διατεθειμένο να δεσμευτεί για συνέχιση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο και πέραν του 2025, έτος που σταματά τυπικά η υποχρέωση έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θυμίζουμε ότι βάσει των δεσμεύσεων έναντι του RRF για μείωση του clawback, ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 300 εκατ. ευρώ.

Για το 2025 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Δεν θα πρέπει, επίσης, να παραλείψουμε το ποσό που προστίθεται κάθε έτος ακολουθώντας την αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 68 εκατ. ευρώ), αλλά και τα περίπου 210 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτίθεται να δεσμευθεί για ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με ποσά αναλόγως αυξημένα και για τα έτη 2026 και 2027.

Πέραν των χρηματοδοτικών αυτών ενέσεων, όμως, παράμετρος του Συμφώνου Συνεργασίας είναι και τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως η αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων ειδικά καινοτόμων, μεταξύ αυτών και η υλοποίηση φορέα HTA, αλλά και το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, η αποζημίωση βιοδεικτών, η συχνότητα ανατιμολόγησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η λειτουργία του ΙΦΕΤ και η αποτελεσματικότερη παροχή δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες για την πορεία της δαπάνης.

Ταυτόχρονα, βέβαια, τέθηκε από την πλευρά του Υπ. Υγείας και ένα πλαίσιο δεσμεύσεων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτό που επιδιώκεται να φέρει στη συμφωνία ο κλάδος είναι η έγκαιρη διάθεση καινοτόμων θεραπειών, με εισαγωγή των νέων φαρμάκων μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας τιμολόγησης και αποζημίωσης και όχι μέσω του ΙΦΕΤ, αλλά και με τη διάθεση κατά προτεραιότητα φαρμάκων για κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες, για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Επίσης, ζητείται δέσμευση για επενδύσεις, παραγωγικές αλλά ερευνητικές, καθώς και για τη διατήρηση ικανοποιητικού αποθέματος κρίσιμων φαρμάκων, την προσαρμογή των τιμών, ενώ επιδιώκεται και η συνεργασία με στόχο να μειωθεί η προκλητή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Μάλιστα, το πλαίσιο της συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του περαιτέρω διαχωρισμού του προϋπολογισμού για τα φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η εξέλιξη αυτή είχε τεθεί ήδη από το καλοκαίρι από τον κ. Γεωργιάδη, όπως είχε γράψει τότε το News4Health, και παρά τους ενδοιασμούς από παράγοντες της αγοράς το Υπουργείου Υγείας φέρεται να προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου.

Έτσι, προωθείται το «σπάσιμο» του εν λόγω προϋπολογισμού σε δύο κατηγορίες στα on patent, τα φάρμακα με πατέντα σε ισχύ, και στα off patent, στα οποία θα περιλαμβάνονται όσα φάρμακα αναφοράς βρίσκονται εκτός ισχύος πατέντας καθώς και τα γενόσημα.

Τέλος, προσδιορίστηκε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2024, η οποία υπολογίζεται στα 362 εκατ. ευρώ, από τα οποία 155 εκατ. ευρώ αφορούν στα νοσοκομεία, 127 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία.

  • ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΤΑΜΕΙΟ
  • ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΒΙΟΔΕΙΚΤΕΣ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • HTA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υποχρεωτικές επιστροφές και Σύμφωνο Συνεργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Υπ. Υγείας - Φαρμακευτικών Εταιρειών
Υποχρεωτικές επιστροφές και Σύμφωνο Συνεργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Υπ. Υγείας - Φαρμακευτικών Εταιρειών 16 Δεκεμβρίου 2024
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο 17 Δεκεμβρίου 2024
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»

Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09

Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18
ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22
«Σ' ευχαριστώ δότη»: Ενημερωτική δράση στα Χανιά για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών
Υγεία
22/09/2026 - 19:38
Ανακαλείται ακατάλληλο κρεμοσάπουνο που πωλείται και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 19:04
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χαμόγελου με την ελάχιστη παρέμβαση
Ομορφιά
22/09/2026 - 17:31
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων AID στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
Digital Health
22/09/2026 - 17:09
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πανελλαδική πρωτιά με την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας στα απόβλητα
Υγεία
22/09/2026 - 16:41
Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00
Περισσότερα από 93.000 «ακατάλληλα» εμπορικά σήματα προβλήθηκαν στο φετινό Μουντιάλ
Υγεία
22/09/2026 - 15:33
ΙΣΑ: «Δεν έχουμε έγγραφη καταγγελία για την κατηγορούμενη ιατρό»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 15:16
EMA: Πρόταση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 12 νέα φάρμακα
Pharma Policy
22/09/2026 - 15:03
Δωρεά φορητού απινιδωτή στη ΜΑΦ Παίδων του ΠΓΝ Λάρισας από την ΠΟΜΕΠ
Υγεία
22/09/2026 - 14:39
Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00
Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo