ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Γρηγοριάδης: Η φαρμακευτική κάνναβη ενισχύει τις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών κατά του πόνου και όχι μόνο

Pharma Policy
Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Η θεραπευτική φαρέτρα κατά του χρόνιου πόνου, αλλά και της σπαστικότητας, διαθέτει πλέον ακόμη ένα «όπλο», τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, όπως εξηγεί στο News4Health, o Καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Δευτέρα, 25/03/2024 - 22:34
— Photo: Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ο πόνος αποτελεί καθημερινότητα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ασθενείς και στη χώρα μας. Παλαιότερη μελέτη έκανε λόγο για ποσοστά που στην Ευρώπη ξεπερνούν το 19% του ενήλικου πληθυσμού, ωστόσο ακριβή εικόνα δεν υπάρχει, πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα της αντιμετώπισης του χρόνιου, ανθεκτικού πόνου συνεχίζει να απασχολεί γιατρούς και ασθενείς και στη χώρα μας, ειδικά όταν οι μέχρι πρότινος διαθέσιμες επιλογές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τις ανάγκες αυτών των ασθενών λειτουργούν και στη χώρα μας ειδικά ιατρεία πόνου.

«Τα σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης έρχονται να ενισχύσουν τις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών», όπως εξηγεί στο News4Health, ο Καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.

Φαρμακευτική κάνναβη

Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης αποδεικνύεται πολύτιμη για τη διαχείριση του πόνου, που συνοδεύει χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, της σπαστικότητας, που σχετίζεται με νευρολογικά νοσήματα, αλλά και της ανορεξίας που απαντάται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

«Τα φάρμακα αυτά προστίθενται στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως ο πόνος που ταλαιπωρεί καρκινοπαθείς ή ο νευροπαθητικός πόνος, η σπαστικότητα που συνοδεύει νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ανορεξία σε καρκινοπαθείς ή σε άτομα με HIV και άλλα», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Γρηγοριάδης, εξηγώντας πως σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με αυτά τα συμπτώματα τα φάρμακα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεση τους οι γιατροί δεν είχαν πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άνθρωποι που ζουν με μια σειρά από παθήσεις, αρκετές από τις οποίες χρόνιες όπως ρευματικά νοσήματα, μπορούν να επωφεληθούν. Σημειώνει, όμως, ότι αφορά συγκεκριμένου τύπου και όχι οποιοδήποτε πόνο.

«Πρόκειται για ανθρώπους που κατά τα άλλα ζουν κανονικά, που εργάζονται και οφείλουμε να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Ειδικά, από τη στιγμή που στην επιστημονική κοινότητα θεωρούμε, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών, ότι έχουνε θέση στη θεραπευτική μας φαρέτρα ως επικουρικά», διευκρινίζει ο Καθηγητής και προσθέτει:

«Έχουμε λοιπόν ένα ακόμα “όπλο” για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, τα οποία θα χορηγούνται στους ασθενείς, βάσει των οδηγιών και με τη δέουσα παρακολούθηση των γιατρών τους».

Είναι, άλλωστε, απόφαση του γιατρού ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών σε δοσολογία που καθορίζεται εξατομικευμένα.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης, που έχουν πάρει έγκριση και κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στη μορφή ξηρού ανθού και λαμβάνονται ως εναιώρημα. Δηλαδή, ατμοποιούνται με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα τους.

Καταπολεμώντας και το στίγμα

Πέραν των προβλημάτων των ασθενών, όμως, φαίνεται πως υπάρχει και άλλος ένας «εχθρός» που καλούνται να αντιμετωπίσουν ασθενείς και γιατροί: τις παραπλανητικές απόψεις ή αντιλήψεις γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη.

«Η φαρμακευτική κάνναβη είναι φάρμακο. Δεν είναι τίποτα άλλο. Δεν είναι ούτε εναλλακτικό σκεύασμα, ούτε συμπλήρωμα διατροφής, ούτε τρόπος νομιμοποίησης της χρήσης χασίς στη Χώρα. Είναι φάρμακο», ξεκαθαρίζει ο Καθηγητής Νευρολογίας.

«Η αντίληψη η οποία αντανακλαστικά σχεδόν μπορεί να συνοδεύει το άκουσμα και μόνο της λέξης “κάνναβη” είναι κάτι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μεγάλη πρόκληση για την συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία», σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Η αντιμετώπιση των λανθασμένων αντιλήψεων προϋποθέτει την κατάλληλα οργανωμένη εκπαίδευση γιατρών και ασθενών, ώστε οι μεν να μην κουβαλούν αβάσιμες ενοχές ότι έχουν λάβει το ρόλο του «ντίλερ» και οι δε, να αποβάλλουν κάθε σκέψη ότι ο γιατρός θα τους δίνει «νόμιμα το στριφτό τους».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Γρηγοριάδης, «οι προκλήσεις μπορεί να έρχονται από πολλές κατευθύνσεις, αλλά είναι και ένα χαρακτηριστικό που καθιστά περαιτέρω ενδιαφέρουσα την εν λόγω θεραπευτική κατηγορία. Είναι σαφώς από τις πρώτες προτεραιότητες μας να εμπεδωθεί ότι μιλάμε για φάρμακο». Κατά τον Καθηγητή, «πρώτιστη μέριμνα είναι η ορθή διαχείριση της πορείας των ασθενών αναφορικά με την ανταπόκριση στη θεραπεία και την ασφαλή χορήγηση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες τις οποίες ενδεχομένως να λαμβάνουν, τις συνοσηρότητες, κλπ»

Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με σύστημα που διαθέτει ο οργανισμός μας

Ο μηχανισμός δράσης της φαρμακευτικής κάνναβης φαίνεται να συνδέεται άμεσα με ένα εγγενές σύστημα του ανθρώπινου σώματος.

«Στον οργανισμό μας, από τη στιγμή που είμαστε έμβρυα μέχρι να πεθάνουμε, υπάρχουν υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών. Είναι οι υποδοχείς πάνω στους οποίους προσδένονται και μέσω των οποίων δρουν τα εξωγενώς χορηγούμενα προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης», εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης.

Τέτοιοι υποδοχείς υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Επιπλέον, ο οργανισμός μας έχει και τα δικά του κανναβινοειδή, τα λεγόμενα ενδοκανναβινοειδή με τα οποία γεννιόμαστε και τα οποία επίσης δρουν σε αυτούς τους υποδοχείς», αναφέρει ο Καθηγητής σημειώνοντας πως φαίνεται «ότι πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει ή προσπαθεί να εξασφαλίσει (και δεν είναι το μόνο, υπάρχουν κι άλλα συστήματα με παρόμοια λειτουργία) την ομοιοστασία στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία σε παθολογικές καταστάσεις διαταράσσεται».

Μάλιστα, δεδομένα τα οποία όμως απαιτούν περαιτέρω έρευνα, δείχνουν ότι ενδεχομένως αν βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η ομοιοστασία μέσω του συστήματος των ενδοκανναβινοειδών σε τέτοιο βαθμό τέτοιο ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το όργανο που πάσχει, στην προκειμένη περίπτωση τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό, τότε ίσως μπορέσουν να επιστρατευτούν αποδοτικότερα εκείνοι οι ενδογενείς μηχανισμοί που αποκαθιστούν τις βλάβες, περιγράφει ο κ. Γρηγοριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, «όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτό που σε πρώτη φάση βλέπουμε με τη χρήση των φαρμάκων αυτών, είναι ανακούφιση».

Δρουν, λοιπόν, στους υποδοχείς του πόνου. Βέβαια, δεν ανακουφίζουν οποιοδήποτε πόνο, αλλά συγκεκριμένα είδη που σχετίζονται με διακριτούς μηχανισμούς. «Ο νευροπαθητικός πόνος έχει άλλους μηχανισμούς από έναν πονόδοντο, ή από τον πόνο που προκαλείται από ένα τραύμα», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Πέραν του πόνου, οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν και στα νευρωνικά κυκλώματα από τη δυσλειτουργία των οποίων εκδηλώνεται η σπαστικότητα.

Φαρμακευτική κάνναβη και ψυχιατρικές παθήσεις

Όπως όλα τα φάρμακα, τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης έχουν αντενδείξεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τον κ. Γρηγοριάδη είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν σε ανθρώπους με ιστορικό ψυχικών νόσων, όπως ψύχωση, διότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να αποδιοργανωθούν. Μάλιστα, θα πρέπει να λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό, διότι ο περιορισμός ισχύει και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου.

«Βέβαια η έρευνα είναι σε εξέλιξη και για τέτοιες περιπτώσεις ασθενών», συμπληρώνει ο καθηγητής, εξηγώντας πως και για τους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, «η συνδρομή ψυχολόγου ή ψυχιάτρου κρίνεται απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις ως μέρος της ολιστικής παρακολούθησης τους με τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων ειδικά όταν ο θεράπων ιατρός διακρίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής μπορεί να μην ανταποκρίνεται ή να μην συμμορφώνεται με τις οδηγίες του».

Τελευταία τροποποίηση στις 27/03/2024 - 11:20
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πράσινο φως από τον EMA σε νέο αντιβιοτικό κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων
Πράσινο φως από τον EMA σε νέο αντιβιοτικό κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων 22 Μαρτίου 2024
Αυστηρές ποινές για την υποβολή ελλιπών ή ψευδών στοιχείων για τις ελλείψεις φαρμάκων 26 Μαρτίου 2024
Αυστηρές ποινές για την υποβολή ελλιπών ή ψευδών στοιχείων για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43

Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19

Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι
Health Talk
27/06/2025 - 19:23

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι

Ιβουπροφαίνη: Ο σύγχρονος σύμμαχος για ένα καλοκαίρι χωρίς πόνο
Health Talk
20/06/2025 - 08:27

Ιβουπροφαίνη: Ο σύγχρονος σύμμαχος για ένα καλοκαίρι χωρίς πόνο

Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης
Fitness
17/06/2025 - 12:00

Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Health Talk
14/07/2025 - 15:23
Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19
Σύνδρομο post-Covid: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Υγεία
14/07/2025 - 14:00
«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Επαναστατικό μικροτσίπ μπορεί να αποκαλύψει πως κάθε οργανισμός καταπολεμά τους ιούς — σε μόλις 90 λεπτά
Υγεία
14/07/2025 - 12:00
Θεμιστοκλέους στο TikTok: «Ήρθε η ώρα να μας κρίνουν οι ασθενείς»
Digital Health
14/07/2025 - 11:54
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Πώς η ελαφρώς αυξημένη γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών
Υγεία
14/07/2025 - 11:00
O συνδυασμός ορμονικής θεραπείας και τιρζεπατίδης επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/07/2025 - 10:00
Το φαινόμενο «αγχωτική Δευτέρα» και πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 09:16
Πρεμιέρα για την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς- Φεύγουν σήμερα πάνω από 2.300 sms
Digital Health
14/07/2025 - 07:53
Τρελή πορεία SUV στο Κολωνάκι: Στην εντατική 46χρονος σε σταθερή κατάσταση
Επικαιρότητα
13/07/2025 - 11:40
«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo