ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Γρηγοριάδης: Η φαρμακευτική κάνναβη ενισχύει τις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών κατά του πόνου και όχι μόνο

Pharma Policy
Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Η θεραπευτική φαρέτρα κατά του χρόνιου πόνου, αλλά και της σπαστικότητας, διαθέτει πλέον ακόμη ένα «όπλο», τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, όπως εξηγεί στο News4Health, o Καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Δευτέρα, 25/03/2024 - 22:34
— Photo: Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ο πόνος αποτελεί καθημερινότητα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ασθενείς και στη χώρα μας. Παλαιότερη μελέτη έκανε λόγο για ποσοστά που στην Ευρώπη ξεπερνούν το 19% του ενήλικου πληθυσμού, ωστόσο ακριβή εικόνα δεν υπάρχει, πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα της αντιμετώπισης του χρόνιου, ανθεκτικού πόνου συνεχίζει να απασχολεί γιατρούς και ασθενείς και στη χώρα μας, ειδικά όταν οι μέχρι πρότινος διαθέσιμες επιλογές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τις ανάγκες αυτών των ασθενών λειτουργούν και στη χώρα μας ειδικά ιατρεία πόνου.

«Τα σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης έρχονται να ενισχύσουν τις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών», όπως εξηγεί στο News4Health, ο Καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.

Φαρμακευτική κάνναβη

Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης αποδεικνύεται πολύτιμη για τη διαχείριση του πόνου, που συνοδεύει χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, της σπαστικότητας, που σχετίζεται με νευρολογικά νοσήματα, αλλά και της ανορεξίας που απαντάται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

«Τα φάρμακα αυτά προστίθενται στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως ο πόνος που ταλαιπωρεί καρκινοπαθείς ή ο νευροπαθητικός πόνος, η σπαστικότητα που συνοδεύει νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ανορεξία σε καρκινοπαθείς ή σε άτομα με HIV και άλλα», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Γρηγοριάδης, εξηγώντας πως σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με αυτά τα συμπτώματα τα φάρμακα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεση τους οι γιατροί δεν είχαν πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άνθρωποι που ζουν με μια σειρά από παθήσεις, αρκετές από τις οποίες χρόνιες όπως ρευματικά νοσήματα, μπορούν να επωφεληθούν. Σημειώνει, όμως, ότι αφορά συγκεκριμένου τύπου και όχι οποιοδήποτε πόνο.

«Πρόκειται για ανθρώπους που κατά τα άλλα ζουν κανονικά, που εργάζονται και οφείλουμε να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Ειδικά, από τη στιγμή που στην επιστημονική κοινότητα θεωρούμε, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών, ότι έχουνε θέση στη θεραπευτική μας φαρέτρα ως επικουρικά», διευκρινίζει ο Καθηγητής και προσθέτει:

«Έχουμε λοιπόν ένα ακόμα “όπλο” για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, τα οποία θα χορηγούνται στους ασθενείς, βάσει των οδηγιών και με τη δέουσα παρακολούθηση των γιατρών τους».

Είναι, άλλωστε, απόφαση του γιατρού ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών σε δοσολογία που καθορίζεται εξατομικευμένα.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης, που έχουν πάρει έγκριση και κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στη μορφή ξηρού ανθού και λαμβάνονται ως εναιώρημα. Δηλαδή, ατμοποιούνται με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα τους.

Καταπολεμώντας και το στίγμα

Πέραν των προβλημάτων των ασθενών, όμως, φαίνεται πως υπάρχει και άλλος ένας «εχθρός» που καλούνται να αντιμετωπίσουν ασθενείς και γιατροί: τις παραπλανητικές απόψεις ή αντιλήψεις γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη.

«Η φαρμακευτική κάνναβη είναι φάρμακο. Δεν είναι τίποτα άλλο. Δεν είναι ούτε εναλλακτικό σκεύασμα, ούτε συμπλήρωμα διατροφής, ούτε τρόπος νομιμοποίησης της χρήσης χασίς στη Χώρα. Είναι φάρμακο», ξεκαθαρίζει ο Καθηγητής Νευρολογίας.

«Η αντίληψη η οποία αντανακλαστικά σχεδόν μπορεί να συνοδεύει το άκουσμα και μόνο της λέξης “κάνναβη” είναι κάτι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μεγάλη πρόκληση για την συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία», σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Η αντιμετώπιση των λανθασμένων αντιλήψεων προϋποθέτει την κατάλληλα οργανωμένη εκπαίδευση γιατρών και ασθενών, ώστε οι μεν να μην κουβαλούν αβάσιμες ενοχές ότι έχουν λάβει το ρόλο του «ντίλερ» και οι δε, να αποβάλλουν κάθε σκέψη ότι ο γιατρός θα τους δίνει «νόμιμα το στριφτό τους».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Γρηγοριάδης, «οι προκλήσεις μπορεί να έρχονται από πολλές κατευθύνσεις, αλλά είναι και ένα χαρακτηριστικό που καθιστά περαιτέρω ενδιαφέρουσα την εν λόγω θεραπευτική κατηγορία. Είναι σαφώς από τις πρώτες προτεραιότητες μας να εμπεδωθεί ότι μιλάμε για φάρμακο». Κατά τον Καθηγητή, «πρώτιστη μέριμνα είναι η ορθή διαχείριση της πορείας των ασθενών αναφορικά με την ανταπόκριση στη θεραπεία και την ασφαλή χορήγηση των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες τις οποίες ενδεχομένως να λαμβάνουν, τις συνοσηρότητες, κλπ»

Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με σύστημα που διαθέτει ο οργανισμός μας

Ο μηχανισμός δράσης της φαρμακευτικής κάνναβης φαίνεται να συνδέεται άμεσα με ένα εγγενές σύστημα του ανθρώπινου σώματος.

«Στον οργανισμό μας, από τη στιγμή που είμαστε έμβρυα μέχρι να πεθάνουμε, υπάρχουν υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών. Είναι οι υποδοχείς πάνω στους οποίους προσδένονται και μέσω των οποίων δρουν τα εξωγενώς χορηγούμενα προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης», εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης.

Τέτοιοι υποδοχείς υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Επιπλέον, ο οργανισμός μας έχει και τα δικά του κανναβινοειδή, τα λεγόμενα ενδοκανναβινοειδή με τα οποία γεννιόμαστε και τα οποία επίσης δρουν σε αυτούς τους υποδοχείς», αναφέρει ο Καθηγητής σημειώνοντας πως φαίνεται «ότι πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει ή προσπαθεί να εξασφαλίσει (και δεν είναι το μόνο, υπάρχουν κι άλλα συστήματα με παρόμοια λειτουργία) την ομοιοστασία στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία σε παθολογικές καταστάσεις διαταράσσεται».

Μάλιστα, δεδομένα τα οποία όμως απαιτούν περαιτέρω έρευνα, δείχνουν ότι ενδεχομένως αν βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η ομοιοστασία μέσω του συστήματος των ενδοκανναβινοειδών σε τέτοιο βαθμό τέτοιο ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το όργανο που πάσχει, στην προκειμένη περίπτωση τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό, τότε ίσως μπορέσουν να επιστρατευτούν αποδοτικότερα εκείνοι οι ενδογενείς μηχανισμοί που αποκαθιστούν τις βλάβες, περιγράφει ο κ. Γρηγοριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, «όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτό που σε πρώτη φάση βλέπουμε με τη χρήση των φαρμάκων αυτών, είναι ανακούφιση».

Δρουν, λοιπόν, στους υποδοχείς του πόνου. Βέβαια, δεν ανακουφίζουν οποιοδήποτε πόνο, αλλά συγκεκριμένα είδη που σχετίζονται με διακριτούς μηχανισμούς. «Ο νευροπαθητικός πόνος έχει άλλους μηχανισμούς από έναν πονόδοντο, ή από τον πόνο που προκαλείται από ένα τραύμα», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Πέραν του πόνου, οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν και στα νευρωνικά κυκλώματα από τη δυσλειτουργία των οποίων εκδηλώνεται η σπαστικότητα.

Φαρμακευτική κάνναβη και ψυχιατρικές παθήσεις

Όπως όλα τα φάρμακα, τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης έχουν αντενδείξεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τον κ. Γρηγοριάδη είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν σε ανθρώπους με ιστορικό ψυχικών νόσων, όπως ψύχωση, διότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να αποδιοργανωθούν. Μάλιστα, θα πρέπει να λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό, διότι ο περιορισμός ισχύει και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου.

«Βέβαια η έρευνα είναι σε εξέλιξη και για τέτοιες περιπτώσεις ασθενών», συμπληρώνει ο καθηγητής, εξηγώντας πως και για τους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, «η συνδρομή ψυχολόγου ή ψυχιάτρου κρίνεται απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις ως μέρος της ολιστικής παρακολούθησης τους με τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων ειδικά όταν ο θεράπων ιατρός διακρίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής μπορεί να μην ανταποκρίνεται ή να μην συμμορφώνεται με τις οδηγίες του».

Τελευταία τροποποίηση στις 27/03/2024 - 11:20
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πράσινο φως από τον EMA σε νέο αντιβιοτικό κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων
Πράσινο φως από τον EMA σε νέο αντιβιοτικό κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων 22 Μαρτίου 2024
Αυστηρές ποινές για την υποβολή ελλιπών ή ψευδών στοιχείων για τις ελλείψεις φαρμάκων 26 Μαρτίου 2024
Αυστηρές ποινές για την υποβολή ελλιπών ή ψευδών στοιχείων για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο
Health Talk
22/04/2026 - 14:00

Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση
Health Talk
03/04/2026 - 15:22

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση

Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 13:00

Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο
Health Talk
30/03/2026 - 19:04

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο

Γιατί οι θερμοκρασίες των 27 βαθμών κάνουν καλό στα γόνατα
Υγεία
17/03/2026 - 15:03

Γιατί οι θερμοκρασίες των 27 βαθμών κάνουν καλό στα γόνατα

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo