ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα

Pharma Policy
Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα
Μόλις το 19% των καινοτόμων φαρμάκων που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ την περίοδο 2020-2023 διατίθενται και αποζημιώνονται στην Ελλάδα, δείχνει μελέτη.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 07:22
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αβέβαιη μοιάζει η πρόσβαση των ασθενών στα νέα, πρωτότυπα φάρμακα λόγω των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Όπως έχει γράψει το News4Health, μελέτη που διεξήγαγε η IQVIA για λογαριασμό της EFPIA (του ευρωπαϊκού φορέα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας) έδειξε πως από τα 167 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον EMA την περίοδο 2019-2022, οι ασθενείς στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση μόλις στα 79. Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.

Η εικόνα που σχηματίζει μια νεότερη μελέτη της IQVIA για τη χώρα μας είναι δυσμενέστερη.

Ένα στα πέντε νέα φάρμακα αποζημιώνεται

Εξετάζοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, διαπιστώνεται πως από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαράκων (ΕΜΑ) στο διάστημα 2020 – 2023, μόνο 43, δηλαδή το 19%, είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.

Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στην Ελλάδα, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον. Τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν λάβει τιμή. Από τα 35, το 57% (20 σκευάσματα) δεν πρόκειται να υποβάλλουν φάκελο για αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της IQVIA, άλλα 46 από αυτά τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον, καθώς έχει υποβληθεί αίτημα τιμολόγησης, ενώ άλλα 46 σκευάσματα ίσως προχωρήσουν σε τιμολόγησης.

Τα υπόλοιπα 51 φάρμακα (36%) δεν πρόκειται να λανσαριστούν στην Ελλάδα με απόφαση της μητρικής εταιρείας.

Το ποσοστό των νέων καινοτόμων φαρμάκων που είναι πιθανόν να μην καταστούν διαθέσιμα για τους ασθενείς στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον εκτινάσσεται στο 53% αν συνυπολογίσουμε τα 20 φάρμακα που έχουν πάρει τιμή, αλλά δεν θα προχωρήσουν τη διαδικασία για ένταξη στην αποζημίωση, αλλά και τα 46 σκευάσματα των οποίων η απόφαση σχετικά με την αίτηση τιμολόγησης εκκρεμεί.

Είναι ενδεικτικό πως ειδικά στο πεδίο της νευρολογίας, και τα 3 νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν λάβει τιμή θεωρείται απίθανο να διατεθούν στο μέλλον στην Ελλάδα, ενώ άλλα 2 νέα καινοτόμα νευρολογικά φάρμακα δεν θα λανσαριστούν στη χώρα μας, με απόφαση μητρικής εταιρείας.

Οι αιτίες του προβλήματος

Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Το επίπεδο των υποχρεωτικών επιστροφών σε έναν καθηλωμένο προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με άλλα εμπόδια όπως το κριτήριο 5/11 (για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται ήδη σε πέντε από 11 χώρες με διαδικασίες ΗΤΑ) συμβάλλει καθοριστικά στην καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στη χώρα μας. όπως έδειξε μια δεύτερη μελέτη της EFPIA, συνδυαστική με τον δείκτη WAIT.

Η αστάθεια της φαρμακευτικής αγοράς οφείλεται ως επί το πλείστον στην ελλιπή δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΦΕΕ. Ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των ανανεωμένων δεδομένων του 2022, για τη δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το διάστημα 2013 – 2022. «Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%», σημειώνεται.

Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μ.ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.

«Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη. Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Η ψαλίδα ωστόσο περιορίστηκε σ’ ένα βαθμό με την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με τα ποσά που προβλέπει η ρήτρα συνυπευθυνότητας του Tαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback.

Για τον ΣΦΕΕ, πάντως, ο διάλογος πολιτείας – φαρμακοβιομηχανίας είναι απαραίτητος για την εξεύρεση λύσεων, «ξεκινώντας από το σημαντικό έλλειμμα στην δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην χώρα, σε συνδυασμό με την βελτίωση της απόδοση της επένδυσης μέσω ελέγχων και χρήσης ψηφιακών εργαλείων».

Στην κατεύθυνση της συνεργασίας ο κλάδος επιμένει στην υπογραφή ενός πολυετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια, όπως εκτιμά ο ΣΦΕΕ, αναμένοντας σχετικές εξελίξεις μετά από πρόσφατες αναφορές του Υπ. Υγείας.

  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • WAIT INDICATOR
  • EFPIA
  • ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου
ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου 25 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα 30 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

EMA: Στα επίπεδα του 2025 οι αιτήσεις για νέα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:39

EMA: Στα επίπεδα του 2025 οι αιτήσεις για νέα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2026

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων

EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00

EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo