ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα

Pharma Policy
Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα
Μόλις το 19% των καινοτόμων φαρμάκων που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ την περίοδο 2020-2023 διατίθενται και αποζημιώνονται στην Ελλάδα, δείχνει μελέτη.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 07:22
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αβέβαιη μοιάζει η πρόσβαση των ασθενών στα νέα, πρωτότυπα φάρμακα λόγω των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Όπως έχει γράψει το News4Health, μελέτη που διεξήγαγε η IQVIA για λογαριασμό της EFPIA (του ευρωπαϊκού φορέα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας) έδειξε πως από τα 167 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον EMA την περίοδο 2019-2022, οι ασθενείς στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση μόλις στα 79. Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.

Η εικόνα που σχηματίζει μια νεότερη μελέτη της IQVIA για τη χώρα μας είναι δυσμενέστερη.

Ένα στα πέντε νέα φάρμακα αποζημιώνεται

Εξετάζοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, διαπιστώνεται πως από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαράκων (ΕΜΑ) στο διάστημα 2020 – 2023, μόνο 43, δηλαδή το 19%, είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.

Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στην Ελλάδα, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον. Τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν λάβει τιμή. Από τα 35, το 57% (20 σκευάσματα) δεν πρόκειται να υποβάλλουν φάκελο για αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της IQVIA, άλλα 46 από αυτά τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον, καθώς έχει υποβληθεί αίτημα τιμολόγησης, ενώ άλλα 46 σκευάσματα ίσως προχωρήσουν σε τιμολόγησης.

Τα υπόλοιπα 51 φάρμακα (36%) δεν πρόκειται να λανσαριστούν στην Ελλάδα με απόφαση της μητρικής εταιρείας.

Το ποσοστό των νέων καινοτόμων φαρμάκων που είναι πιθανόν να μην καταστούν διαθέσιμα για τους ασθενείς στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον εκτινάσσεται στο 53% αν συνυπολογίσουμε τα 20 φάρμακα που έχουν πάρει τιμή, αλλά δεν θα προχωρήσουν τη διαδικασία για ένταξη στην αποζημίωση, αλλά και τα 46 σκευάσματα των οποίων η απόφαση σχετικά με την αίτηση τιμολόγησης εκκρεμεί.

Είναι ενδεικτικό πως ειδικά στο πεδίο της νευρολογίας, και τα 3 νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν λάβει τιμή θεωρείται απίθανο να διατεθούν στο μέλλον στην Ελλάδα, ενώ άλλα 2 νέα καινοτόμα νευρολογικά φάρμακα δεν θα λανσαριστούν στη χώρα μας, με απόφαση μητρικής εταιρείας.

Οι αιτίες του προβλήματος

Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Το επίπεδο των υποχρεωτικών επιστροφών σε έναν καθηλωμένο προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με άλλα εμπόδια όπως το κριτήριο 5/11 (για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται ήδη σε πέντε από 11 χώρες με διαδικασίες ΗΤΑ) συμβάλλει καθοριστικά στην καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στη χώρα μας. όπως έδειξε μια δεύτερη μελέτη της EFPIA, συνδυαστική με τον δείκτη WAIT.

Η αστάθεια της φαρμακευτικής αγοράς οφείλεται ως επί το πλείστον στην ελλιπή δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΦΕΕ. Ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των ανανεωμένων δεδομένων του 2022, για τη δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το διάστημα 2013 – 2022. «Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%», σημειώνεται.

Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μ.ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.

«Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη. Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Η ψαλίδα ωστόσο περιορίστηκε σ’ ένα βαθμό με την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με τα ποσά που προβλέπει η ρήτρα συνυπευθυνότητας του Tαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback.

Για τον ΣΦΕΕ, πάντως, ο διάλογος πολιτείας – φαρμακοβιομηχανίας είναι απαραίτητος για την εξεύρεση λύσεων, «ξεκινώντας από το σημαντικό έλλειμμα στην δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην χώρα, σε συνδυασμό με την βελτίωση της απόδοση της επένδυσης μέσω ελέγχων και χρήσης ψηφιακών εργαλείων».

Στην κατεύθυνση της συνεργασίας ο κλάδος επιμένει στην υπογραφή ενός πολυετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια, όπως εκτιμά ο ΣΦΕΕ, αναμένοντας σχετικές εξελίξεις μετά από πρόσφατες αναφορές του Υπ. Υγείας.

  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • WAIT INDICATOR
  • EFPIA
  • ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου
ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου 25 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα 30 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη
Pharma Policy
09/09/2026 - 09:00

ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη

Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32

Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα

«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό
Pharma Policy
31/08/2026 - 11:50

«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα

Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00

Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας

Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή
Υγεία
10/08/2026 - 09:13

Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο μικροσκόπιο "υπόσχεται" να αποκαλύψει τη ρίζα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Digital Health
14/09/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη εστία
Υγεία
14/09/2026 - 08:00
Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθούν, ποιους κινδύνους ενέχουν
Υγεία
12/09/2026 - 07:41
Κάθε πότε καθαρίζετε το τηλεχειριστήριο σας; Πρόγραμμα καθαριότητας για ό,τι ακουμπάτε
Υγεία
11/09/2026 - 16:00
Το υπερβολικό φως τη νύχτα συνδέεται με αλλαγές στη δομή και λειτουργία της καρδιάς
Υγεία
11/09/2026 - 15:00
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Καφές: Συνδέεται με λιγότερο λίπος και καλύτερο μεταβολικό προφίλ – Τι δείχνει νέα μελέτη
Health Talk
11/09/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
11/09/2026 - 13:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Το "τίμημα" των extensions βλεφαρίδας: Ακάρεα, ερεθισμός και δυσλειτουργία των αδένων
Ομορφιά
11/09/2026 - 10:00
Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30
Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα στοιχεία από ελληνική έρευνα για πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο
Υγεία
11/09/2026 - 09:00
Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00
Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo