ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα

Pharma Policy
Δυσοίωνες προβλέψεις για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα
Μόλις το 19% των καινοτόμων φαρμάκων που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ την περίοδο 2020-2023 διατίθενται και αποζημιώνονται στην Ελλάδα, δείχνει μελέτη.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 07:22
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αβέβαιη μοιάζει η πρόσβαση των ασθενών στα νέα, πρωτότυπα φάρμακα λόγω των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Όπως έχει γράψει το News4Health, μελέτη που διεξήγαγε η IQVIA για λογαριασμό της EFPIA (του ευρωπαϊκού φορέα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας) έδειξε πως από τα 167 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον EMA την περίοδο 2019-2022, οι ασθενείς στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση μόλις στα 79. Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.

Η εικόνα που σχηματίζει μια νεότερη μελέτη της IQVIA για τη χώρα μας είναι δυσμενέστερη.

Ένα στα πέντε νέα φάρμακα αποζημιώνεται

Εξετάζοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, διαπιστώνεται πως από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαράκων (ΕΜΑ) στο διάστημα 2020 – 2023, μόνο 43, δηλαδή το 19%, είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.

Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στην Ελλάδα, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον. Τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν λάβει τιμή. Από τα 35, το 57% (20 σκευάσματα) δεν πρόκειται να υποβάλλουν φάκελο για αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της IQVIA, άλλα 46 από αυτά τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον, καθώς έχει υποβληθεί αίτημα τιμολόγησης, ενώ άλλα 46 σκευάσματα ίσως προχωρήσουν σε τιμολόγησης.

Τα υπόλοιπα 51 φάρμακα (36%) δεν πρόκειται να λανσαριστούν στην Ελλάδα με απόφαση της μητρικής εταιρείας.

Το ποσοστό των νέων καινοτόμων φαρμάκων που είναι πιθανόν να μην καταστούν διαθέσιμα για τους ασθενείς στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον εκτινάσσεται στο 53% αν συνυπολογίσουμε τα 20 φάρμακα που έχουν πάρει τιμή, αλλά δεν θα προχωρήσουν τη διαδικασία για ένταξη στην αποζημίωση, αλλά και τα 46 σκευάσματα των οποίων η απόφαση σχετικά με την αίτηση τιμολόγησης εκκρεμεί.

Είναι ενδεικτικό πως ειδικά στο πεδίο της νευρολογίας, και τα 3 νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν λάβει τιμή θεωρείται απίθανο να διατεθούν στο μέλλον στην Ελλάδα, ενώ άλλα 2 νέα καινοτόμα νευρολογικά φάρμακα δεν θα λανσαριστούν στη χώρα μας, με απόφαση μητρικής εταιρείας.

Οι αιτίες του προβλήματος

Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Το επίπεδο των υποχρεωτικών επιστροφών σε έναν καθηλωμένο προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με άλλα εμπόδια όπως το κριτήριο 5/11 (για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται ήδη σε πέντε από 11 χώρες με διαδικασίες ΗΤΑ) συμβάλλει καθοριστικά στην καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στη χώρα μας. όπως έδειξε μια δεύτερη μελέτη της EFPIA, συνδυαστική με τον δείκτη WAIT.

Η αστάθεια της φαρμακευτικής αγοράς οφείλεται ως επί το πλείστον στην ελλιπή δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΦΕΕ. Ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των ανανεωμένων δεδομένων του 2022, για τη δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το διάστημα 2013 – 2022. «Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%», σημειώνεται.

Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μ.ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.

«Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη. Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Η ψαλίδα ωστόσο περιορίστηκε σ’ ένα βαθμό με την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με τα ποσά που προβλέπει η ρήτρα συνυπευθυνότητας του Tαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback.

Για τον ΣΦΕΕ, πάντως, ο διάλογος πολιτείας – φαρμακοβιομηχανίας είναι απαραίτητος για την εξεύρεση λύσεων, «ξεκινώντας από το σημαντικό έλλειμμα στην δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην χώρα, σε συνδυασμό με την βελτίωση της απόδοση της επένδυσης μέσω ελέγχων και χρήσης ψηφιακών εργαλείων».

Στην κατεύθυνση της συνεργασίας ο κλάδος επιμένει στην υπογραφή ενός πολυετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια, όπως εκτιμά ο ΣΦΕΕ, αναμένοντας σχετικές εξελίξεις μετά από πρόσφατες αναφορές του Υπ. Υγείας.

  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • WAIT INDICATOR
  • EFPIA
  • ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου
ΣΦΕΕ: Ουραγός η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου 25 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα 30 Ιουλίου 2024
Στο Υπ. Υγείας η ανατιμολόγηση φαρμάκων: Αυξήσεις τιμών σε 923 φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
Pharma Policy
19/01/2026 - 19:22

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39

Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo