Η εκτελεστική εντολή του Προέδρου Τραμπ με στόχο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ αποτελεί ένα βήμα προς το χειρότερο σενάριο για τη φαρμακευτική βιομηχανία υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές που σπεύδουν να κατηγορήσουν την ίδια τη βιομηχανία ότι θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι αναλυτές που επιμένουν ότι αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε πολύ θόρυβο για το τίποτα αφού τελικά δεν πρόκειται να έχει κάποια πρακτική εφαρμογή.
«Η βιοφαρμακευτική βιομηχανία συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Τραμπ και το Καπιτώλιο για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να πληρώσουν τις θεραπείες που χρειάζονται», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Alex Schriver, ανώτερος αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της εμπορικής ένωσης PhRMA.«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση σημείων σύγκλισης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να υποστηρίξουμε την υγεία των Αμερικανών».
Όπως σχολιάζει το Axios,η τελική ανακοίνωση του Τραμπ μετά την υπογραφή του διατάγματος ήταν φτωχή σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εναρμονίσει τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ με εκείνες σε άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική βιομηχανία.
Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στη χαμένη πλευρά των οικονομικών πολιτικών του Τραμπ, καθώς την ακολουθούν και άλλες βιομηχανίες που έχουν κάνει τα πάντα για να κερδίσουν την εύνοια της κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι οι φαρμακευτικές θα μπορούσαν να έχουν χειριστεί την κατάσταση καλύτερα.
«Πρόκειται για μια δεκαετή αποτυχία. Έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μεσάζοντες και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να χάσουν έδαφος», δήλωσε μια πηγή κοντά τόσο στη φαρμακευτική βιομηχανία όσο και στον Λευκό Οίκο. «Νομίζω ότι έχουν παίξει εντελώς λάθος τα χαρτιά τους».
Στους επικριτές της φαρμακευτικής βιομηχανίας συγκαταλέγονται και αξιωματούχοι του τομέα της υγείας από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. Ορισμένοι ανέφεραν ότι το κύριο λάθος της PhRMA ήταν ότι δεν έκανε περισσότερες παραχωρήσεις μετά την ορκωμοσία του Τραμπ για δεύτερη θητεία.
«Όταν αυτή η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει κάτι, ο μόνος τρόπος να καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να είσαι διορατικός. Κοίτα το λόμπι της γεωργίας που συντάχθηκε με την φιλοσοφία της κυβέρνησης — η διορατικότητα είναι ο καλύτερος φίλος σου σε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάνσντορφερ, ανώτερος αξιωματούχος υγείας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία δεν θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα. «Ο Τραμπ δεν έκρυψε την άποψή του για το θέμα και κέρδισε», δήλωσε ένας λομπίστας της φαρμακευτικής βιομηχανίας. «Επομένως, δεν θα κριτικάρω υπερβολικά τη φαρμακευτική βιομηχανία για τις πιέσεις που άσκησε — τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;»
Υπάρχει επίσης ένα περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για τη βιομηχανία: εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να πείσουν άλλες πλούσιες χώρες να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα, ακόμη και αν οι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια νίκη — ή τουλάχιστον μια ισοπαλία — για τους κατασκευαστές.
«Η κυβέρνηση έχει δίκιο να χρησιμοποιεί τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για να αναγκάσει τις ξένες κυβερνήσεις να πληρώσουν το μερίδιό τους για τα φάρμακα. Οι ασθενείς στις ΗΠΑ δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα για την παγκόσμια καινοτομία», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PhRMA, Stephen Ubl.
"Πολλά λόγια καμία πράξη"
«Υπάρχουν λέξεις σε μια σελίδα, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο», έγραψε ο αναλυτής της Raymond James, Chris Meekins, που ήταν αξιωματούχος στον τομέα της υγείας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, σε σημείωμα προς τους επενδυτές μετά την έκδοση της εκτελεστικής εντολής. «Μας θυμίζει πώς στην πρώτη θητεία του ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν «πολλή φωνή και καθόλου πράξη» όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων».
Αυτή η εκτίμηση βρίσκει αρκετούς σύμφωνους. Το φλου περίγραμμα του διατάγματος δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί την συνταγή που ακολούθησε και στα πανεπιστήμια για τις διαμαρτυρίες στη Γαζα: απειλεί με διοικητικά μέτρα που θα μπορούσαν να είναι οικονομικά επώδυνα, θέτει μια προθεσμία — στην περίπτωση αυτή 30 ημέρες — και μετά περιμένει να δει τι θα συμβεί.
«Δεν αποκλείουμε εντελώς το ενδεχόμενο ότι η εκτελεστική εντολή θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κάποιες μεμονωμένες συμφωνίες, αλλά η ίδια η εντολή είναι τόσο ασαφής που είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον ακριβή αντίκτυπο που μπορεί να έχει», έγραψε ο Kim Monk της Capital Alpha.
Η εντολή καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να μειώσουν οικειοθελώς τις τιμές ή να αντιμετωπίσουν την απειλή ενός καθεστώτος τιμολόγησης «του πιο ευνοούμενου έθνους», το οποίο θα συνδέει το κόστος των φαρμάκων τους με αυτό που πληρώνεται σε άλλες πλούσιες χώρες, όπου συχνά πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.
Το χρονοδιάγραμμα για την πραγματική εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών φαρμάκων από την κυβέρνηση είναι ασαφές. Ο Τραμπ δημοσίευσε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δουν «σχεδόν αμέσως» τις τιμές των φαρμάκων τους να μειώνονται κατά 30% έως 80%.
Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Η εκτελεστική εντολή δίνει στους αξιωματούχους της κυβέρνησης 30 ημέρες για να καθορίσουν νέους στόχους για τις τιμές των φαρμάκων και να τους κοινοποιήσουν στις εταιρείες. Εάν οι εταιρείες δεν συμφωνήσουν να μειώσουν οικειοθελώς τις τιμές, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών θα ξεκινήσει μια διαδικασία θέσπισης κανόνων και άλλων μέτρων επιβολής, τα οποία απαιτούν σημαντικό χρόνο.
Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως η πιστοποίηση των εισαγωγών φαρμάκων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και η πιθανή τροποποίηση ή απώλεια των αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων.
Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι το διάταγμα θα αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, όπως συνέβη με μια παρόμοια πολιτική του Trump κατά της Medicare κατά την πρώτη θητεία του.
«Αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι το Χάρβαρντ είχε αρκετά κεφάλαια για να αντισταθεί στις αγωγές του Τραμπ, ας περιμένουν να δουν την φαρμακευτική βιομηχανία», δήλωσε ο Τζον Μπάρκετ, διευθύνων σύμβουλος της BRG και πρώην ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Λευκό Οίκο του Μπάιντεν.
Τι θα γίνει με τις τιμές στις άλλες χώρες
Η εκτελεστική εντολή καλεί επίσης άλλες χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους για φάρμακα, προκειμένου να μοιραστούν το κόστος της βιοϊατρικής καινοτομίας.
Δεν είναι σαφές πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πιέσουν άλλες χώρες να το πράξουν, αν και η οικονομική λογική υποδηλώνει ότι η μείωση των τιμών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών αλλού, σύμφωνα με τον Yunan Ji, επίκουρο καθηγητή στρατηγικής στην πρωτοβουλία για την υγεία της Σχολής Επιχειρήσεων McDonough του Georgetown. Η τιμολόγηση βάσει του καθεστώτος του πλέον ευνοούμενου κράτους λειτουργεί γενικά καλύτερα για τις μικρότερες οικονομίες, πρόσθεσε ο Ji.
«Όταν μια πραγματικά μεγάλη οικονομία λαμβάνει υπόψη τις τιμές σε σχέση με ορισμένες μικρότερες οικονομίες, αυτό επηρεάζει ολόκληρη την παγκόσμια ισορροπία. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα εξοικονομήσουν πραγματικά χρήματα. Θα μπορούσαν, αλλά αυτό θα προκαλέσει μια σειρά ανακατατάξεων, καθώς θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν οι ευρωπαϊκές συμβάσεις».
Πηγή: Axios