ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»

Pharma News
Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»
Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και χαμένες ευκαιρίες για πολύτιμες εξοικονομήσεις συνεχίζουν να περιγράφουν τη φαρμακευτική πολιτική, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών. «Χαμένος από την αναποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική είναι στο τέλος ο ασθενής», ξεκαθαρίζουν.
Παρασκευή, 29/05/2020 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών αλλαγών σε πολλαπλούς τομείς της φαρμακευτικής πολιτικής ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα των εταιρειών, που προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, από την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη και τη θηλιά του clawback.

Clawback είναι ο μηχανισμός για την υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, του κλειστού προϋπολογισμού που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων. Το ποσό αυτό, το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες φαρμακευτικές εταιρείες, αυξάνεται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα, αφού η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει κολλημένη στο 1,945 εκατ. ευρώ (για τον ΕΟΠΥΥ) παρότι οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το clawback διαμορφώθηκε στα 234 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι ήδη αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, αν δεν ληφθούν μέτρα αναστολής της ξέφρενης πορείας της δαπάνης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μ. Χειμώνας προειδοποίησε ότι μόνο το clawback μπορεί ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ φέτος! Clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) εκτιμάται ότι ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018

«Τα νούμερα αυτά δεν μπορεί να τα στηρίξει η φαρμακοβιομηχανία», υποστήριξε ο κ. Χειμώνας, εξηγώντας πως το clawback δεν συνδέεται με κέρδη ή άλλο όφελος των εταιρειών. Προκειμένου, δε, να αναδείξει το βάρος που σηκώνουν οι εταιρείες αλλά και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν οι εταιρείες ξαφνικά σταματούσαν να πληρώνουν το clawback το σύστημα υγείας θα κατέρρεε».

«Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη επανεξετάζονται οι δαπάνες Υγείας, είναι η ώρα να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός φαρμάκου στη χώρα μας κινούμενος σε ρεαλιστική και επιστημονική βάση», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά, επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα αλλά και τη λήξη της πατέντας παλαιότερων φαρμάκων και την είσοδο νέων θεραπειών (horizon scanning), «τα οποία από το 2018 στερεί το κράτος στον Έλληνα πολίτη».

Ακόμα και η πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, κατά κύριο λόγο γενόσημα, βιο-ομοειδή και άλλες μορφές υπαρχόντων σκευασμάτων, δεν περιελάμβανε την ουσία της καινοτομίας. «Δεν έχει εξεταστεί, δεν έχει αξιολογηθεί, δεν έχει αποζημιωθεί. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες αλλά μέχρι στιγμής τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις», πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό πως το ποσό που δαπάνησε ο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή φαρμάκων από το εξωτερικό ανήλθε σε κάτω από 100 εκατομμύρια για το 2019 και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις συνολικά των φαρμακευτικών εταιρειών στο αποζημιούμενο φάρμακο είναι σταθερές, γιατί απλούστατα το κράτος έχει προαποφασίσει πως θα τις πληρώσει ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι. Όντως, κάθε χρόνο λόγω των αναγκών που υπάρχουν, πουλάμε περισσότερο από το προηγούμενο σε ποσότητες. Αλλά κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερα χρόνια, εισπράττουμε τα ίδια. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα μερίδια μεταξύ των εταιρειών. Η συνολική δαπάνη του κράτους για τα φάρμακα είναι σταθερή και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν και κάθε εταιρία έχει τις αντοχές της, στο βάθος ο χαμένος ο μεγάλος είναι ο ασθενής», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Οι «χαμένες» εξοικονομήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξήγησε πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει. Ξεκαθάρισε, δε, πως ίσως το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αλλαγή νοοτροπιών.

Ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός παραμένει σταθερός εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. «Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων », προειδοποίησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΦΕΕ είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου το ύψος της δαπάνης των εμβολίων ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια €, ενώ το ύψος της δαπάνης για την κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται στα 290 εκατομμύρια. Αν αυτά τα ποσά αποσπαστούν από τη φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμάται ότι θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στους προϋπολογισμούς και στην αγορά από την αποσυμπίεση του clawback.

Σημαντικός κρίνεται και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μηχανογράφησης, που αν και οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, για τον κ. Παπαδημητρίου θεωρείται δεδομένο μπορούν να προσφέρουν εξοικονομήσεις ίσως και μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ενδεικτικό του προβληματικού σχεδιασμού των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι πως χρήματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη σοβαρών αναγκών, κατευθύνονται σε αχρείαστα πεδία.

«Τα φάρμακα που αποζημιώνονται στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης, κυμαίνονται κατ’ εκτίμηση μεταξύ 80 και 120 εκατ. € ετησίως», μας ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. «Είναι ένα κονδύλι που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε φάρμακα για σοβαρότερα νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή, που τόσο ανάγκη έχουν συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Άλλες παρεμβάσεις που ο ΣΦΕΕ έχει εντάξει στις προτάσεις 7 πυλώνων δράσεων που κατέθεσε στην Κυβέρνηση περιλαμβάνουν τη δημιουργία του φακέλου ασθενούς, αλλά και παρεμβάσεις στο σύστημα συνταγογράφησης, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα. «Είναι, όμως, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να είχαν εισαχθεί και είναι τα εργαλεία εκείνα που μεταξύ άλλων μπορούν να αλλάξουν και τις νοοτροπίες», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Γιατί το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να μεταβληθεί και η νοοτροπία ασθενών, γιατρών, όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα του φαρμάκου. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να γίνει με την καλύτερη μηχανοργάνωσή του συστήματος. Αλλά το συζητάμε τουλάχιστον πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει», σημείωσε. Εξήρε, δε, την ταχύτητα με την οποία εφάρμοσε αλλαγές εν μέσω κορονοϊού το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα προς μίμηση.

«Η κυβέρνηση έδειξε πρόσφατα, στην περίοδο του κορονοϊού, ότι είναι σε θέση, ειδικά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μεταφέρει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή εποχή με ρυθμούς πραγματικά αλματώδεις. Δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις ταχύτητες τις μεταρρυθμιστικές και στο χώρο της υγείας, της συνταγογράφησης, του φακέλου ασθενούς, των μητρώων; Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την επέκταση αυτών των πρακτικών στον τομέα της υγείας; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα και από αύριο να αρχίσει να γίνεται πράξη αυτή η μεταρρυθμιστική τάση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΣΦΕΕ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • CLAWBACK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19
Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19 28 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare 29 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN

Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58

Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον

ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ
Pharma Policy
10/03/2026 - 22:03

ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ

Καμπανάκι των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
09/03/2026 - 22:12

Καμπανάκι των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων

Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή
Pharma News
06/03/2026 - 09:18

Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo