ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»

Pharma News
Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»
Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και χαμένες ευκαιρίες για πολύτιμες εξοικονομήσεις συνεχίζουν να περιγράφουν τη φαρμακευτική πολιτική, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών. «Χαμένος από την αναποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική είναι στο τέλος ο ασθενής», ξεκαθαρίζουν.
Παρασκευή, 29/05/2020 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών αλλαγών σε πολλαπλούς τομείς της φαρμακευτικής πολιτικής ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα των εταιρειών, που προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, από την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη και τη θηλιά του clawback.

Clawback είναι ο μηχανισμός για την υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, του κλειστού προϋπολογισμού που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων. Το ποσό αυτό, το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες φαρμακευτικές εταιρείες, αυξάνεται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα, αφού η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει κολλημένη στο 1,945 εκατ. ευρώ (για τον ΕΟΠΥΥ) παρότι οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το clawback διαμορφώθηκε στα 234 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι ήδη αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, αν δεν ληφθούν μέτρα αναστολής της ξέφρενης πορείας της δαπάνης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μ. Χειμώνας προειδοποίησε ότι μόνο το clawback μπορεί ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ φέτος! Clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) εκτιμάται ότι ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018

«Τα νούμερα αυτά δεν μπορεί να τα στηρίξει η φαρμακοβιομηχανία», υποστήριξε ο κ. Χειμώνας, εξηγώντας πως το clawback δεν συνδέεται με κέρδη ή άλλο όφελος των εταιρειών. Προκειμένου, δε, να αναδείξει το βάρος που σηκώνουν οι εταιρείες αλλά και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν οι εταιρείες ξαφνικά σταματούσαν να πληρώνουν το clawback το σύστημα υγείας θα κατέρρεε».

«Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη επανεξετάζονται οι δαπάνες Υγείας, είναι η ώρα να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός φαρμάκου στη χώρα μας κινούμενος σε ρεαλιστική και επιστημονική βάση», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά, επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα αλλά και τη λήξη της πατέντας παλαιότερων φαρμάκων και την είσοδο νέων θεραπειών (horizon scanning), «τα οποία από το 2018 στερεί το κράτος στον Έλληνα πολίτη».

Ακόμα και η πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, κατά κύριο λόγο γενόσημα, βιο-ομοειδή και άλλες μορφές υπαρχόντων σκευασμάτων, δεν περιελάμβανε την ουσία της καινοτομίας. «Δεν έχει εξεταστεί, δεν έχει αξιολογηθεί, δεν έχει αποζημιωθεί. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες αλλά μέχρι στιγμής τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις», πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό πως το ποσό που δαπάνησε ο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή φαρμάκων από το εξωτερικό ανήλθε σε κάτω από 100 εκατομμύρια για το 2019 και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις συνολικά των φαρμακευτικών εταιρειών στο αποζημιούμενο φάρμακο είναι σταθερές, γιατί απλούστατα το κράτος έχει προαποφασίσει πως θα τις πληρώσει ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι. Όντως, κάθε χρόνο λόγω των αναγκών που υπάρχουν, πουλάμε περισσότερο από το προηγούμενο σε ποσότητες. Αλλά κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερα χρόνια, εισπράττουμε τα ίδια. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα μερίδια μεταξύ των εταιρειών. Η συνολική δαπάνη του κράτους για τα φάρμακα είναι σταθερή και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν και κάθε εταιρία έχει τις αντοχές της, στο βάθος ο χαμένος ο μεγάλος είναι ο ασθενής», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Οι «χαμένες» εξοικονομήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξήγησε πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει. Ξεκαθάρισε, δε, πως ίσως το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αλλαγή νοοτροπιών.

Ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός παραμένει σταθερός εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. «Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων », προειδοποίησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΦΕΕ είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου το ύψος της δαπάνης των εμβολίων ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια €, ενώ το ύψος της δαπάνης για την κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται στα 290 εκατομμύρια. Αν αυτά τα ποσά αποσπαστούν από τη φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμάται ότι θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στους προϋπολογισμούς και στην αγορά από την αποσυμπίεση του clawback.

Σημαντικός κρίνεται και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μηχανογράφησης, που αν και οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, για τον κ. Παπαδημητρίου θεωρείται δεδομένο μπορούν να προσφέρουν εξοικονομήσεις ίσως και μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ενδεικτικό του προβληματικού σχεδιασμού των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι πως χρήματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη σοβαρών αναγκών, κατευθύνονται σε αχρείαστα πεδία.

«Τα φάρμακα που αποζημιώνονται στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης, κυμαίνονται κατ’ εκτίμηση μεταξύ 80 και 120 εκατ. € ετησίως», μας ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. «Είναι ένα κονδύλι που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε φάρμακα για σοβαρότερα νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή, που τόσο ανάγκη έχουν συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Άλλες παρεμβάσεις που ο ΣΦΕΕ έχει εντάξει στις προτάσεις 7 πυλώνων δράσεων που κατέθεσε στην Κυβέρνηση περιλαμβάνουν τη δημιουργία του φακέλου ασθενούς, αλλά και παρεμβάσεις στο σύστημα συνταγογράφησης, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα. «Είναι, όμως, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να είχαν εισαχθεί και είναι τα εργαλεία εκείνα που μεταξύ άλλων μπορούν να αλλάξουν και τις νοοτροπίες», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Γιατί το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να μεταβληθεί και η νοοτροπία ασθενών, γιατρών, όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα του φαρμάκου. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να γίνει με την καλύτερη μηχανοργάνωσή του συστήματος. Αλλά το συζητάμε τουλάχιστον πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει», σημείωσε. Εξήρε, δε, την ταχύτητα με την οποία εφάρμοσε αλλαγές εν μέσω κορονοϊού το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα προς μίμηση.

«Η κυβέρνηση έδειξε πρόσφατα, στην περίοδο του κορονοϊού, ότι είναι σε θέση, ειδικά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μεταφέρει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή εποχή με ρυθμούς πραγματικά αλματώδεις. Δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις ταχύτητες τις μεταρρυθμιστικές και στο χώρο της υγείας, της συνταγογράφησης, του φακέλου ασθενούς, των μητρώων; Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την επέκταση αυτών των πρακτικών στον τομέα της υγείας; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα και από αύριο να αρχίσει να γίνεται πράξη αυτή η μεταρρυθμιστική τάση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΣΦΕΕ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • CLAWBACK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19
Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19 28 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare 29 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 03:48

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»

Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49

Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:38

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ

Ο EMA επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης νέου φαρμάκου για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος
Pharma Policy
07/07/2026 - 16:32

Ο EMA επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης νέου φαρμάκου για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Sjögren η 23η Ιουλίου: Καμπάνια με τίτλο «κανείς δεν ακούει» από την ΕΛΕΑΝΑ
Patient Talk
22/07/2026 - 07:11
ΕΕΣ: Διανομή νερού στους επισκέπτες της Ακρόπολης και δράση στο Θησείο για τους άστεγους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 03:43
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ για την ενίσχυση του ΕΣΥ στις 4 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 00:04
Γαλλία: Νόμος του κράτους η καθολική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 23:23
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 22:17
Βίντεο με διασώστρια του ΕΕΣ να μιλάει για όλα όσα είδε και έζησε στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 21:49
Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές
Health Talk
21/07/2026 - 21:22
Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39
Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμή των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη συμβολή τους στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Υγεία
21/07/2026 - 16:34
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Αλέξης Σταμάτης: Τι τον οδήγησε στο αλκοόλ και πως κέρδισε τη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 15:36
Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Καύσωνας: Αύξηση της θνητότητας από καρδιολογικά προβλήματα - 8 πρακτικά tips προστασίας
Health Talk
21/07/2026 - 13:30
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματικό εμβόλιο εμποδίσει την ανάπτυξη του σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/07/2026 - 11:00
Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Υγεία
21/07/2026 - 10:00
Ο Άρης Αγγελής αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής HTA και ρόλο συμβούλου του Υπουργού Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 09:46
Δόντια φτιαγμένα στο εργαστήριο μπορεί να φέρουν σύντομα τέλος σε σφραγίσματα και μασέλες
Υγεία
21/07/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo