ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»

Pharma News
Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»
Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και χαμένες ευκαιρίες για πολύτιμες εξοικονομήσεις συνεχίζουν να περιγράφουν τη φαρμακευτική πολιτική, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών. «Χαμένος από την αναποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική είναι στο τέλος ο ασθενής», ξεκαθαρίζουν.
Παρασκευή, 29/05/2020 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών αλλαγών σε πολλαπλούς τομείς της φαρμακευτικής πολιτικής ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα των εταιρειών, που προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, από την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη και τη θηλιά του clawback.

Clawback είναι ο μηχανισμός για την υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, του κλειστού προϋπολογισμού που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων. Το ποσό αυτό, το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες φαρμακευτικές εταιρείες, αυξάνεται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα, αφού η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει κολλημένη στο 1,945 εκατ. ευρώ (για τον ΕΟΠΥΥ) παρότι οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το clawback διαμορφώθηκε στα 234 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι ήδη αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, αν δεν ληφθούν μέτρα αναστολής της ξέφρενης πορείας της δαπάνης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μ. Χειμώνας προειδοποίησε ότι μόνο το clawback μπορεί ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ φέτος! Clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) εκτιμάται ότι ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018

«Τα νούμερα αυτά δεν μπορεί να τα στηρίξει η φαρμακοβιομηχανία», υποστήριξε ο κ. Χειμώνας, εξηγώντας πως το clawback δεν συνδέεται με κέρδη ή άλλο όφελος των εταιρειών. Προκειμένου, δε, να αναδείξει το βάρος που σηκώνουν οι εταιρείες αλλά και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν οι εταιρείες ξαφνικά σταματούσαν να πληρώνουν το clawback το σύστημα υγείας θα κατέρρεε».

«Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη επανεξετάζονται οι δαπάνες Υγείας, είναι η ώρα να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός φαρμάκου στη χώρα μας κινούμενος σε ρεαλιστική και επιστημονική βάση», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά, επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα αλλά και τη λήξη της πατέντας παλαιότερων φαρμάκων και την είσοδο νέων θεραπειών (horizon scanning), «τα οποία από το 2018 στερεί το κράτος στον Έλληνα πολίτη».

Ακόμα και η πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, κατά κύριο λόγο γενόσημα, βιο-ομοειδή και άλλες μορφές υπαρχόντων σκευασμάτων, δεν περιελάμβανε την ουσία της καινοτομίας. «Δεν έχει εξεταστεί, δεν έχει αξιολογηθεί, δεν έχει αποζημιωθεί. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες αλλά μέχρι στιγμής τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις», πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό πως το ποσό που δαπάνησε ο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή φαρμάκων από το εξωτερικό ανήλθε σε κάτω από 100 εκατομμύρια για το 2019 και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις συνολικά των φαρμακευτικών εταιρειών στο αποζημιούμενο φάρμακο είναι σταθερές, γιατί απλούστατα το κράτος έχει προαποφασίσει πως θα τις πληρώσει ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι. Όντως, κάθε χρόνο λόγω των αναγκών που υπάρχουν, πουλάμε περισσότερο από το προηγούμενο σε ποσότητες. Αλλά κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερα χρόνια, εισπράττουμε τα ίδια. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα μερίδια μεταξύ των εταιρειών. Η συνολική δαπάνη του κράτους για τα φάρμακα είναι σταθερή και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν και κάθε εταιρία έχει τις αντοχές της, στο βάθος ο χαμένος ο μεγάλος είναι ο ασθενής», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

ΣΦΕΕ Συνέντευξη

Οι «χαμένες» εξοικονομήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξήγησε πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει. Ξεκαθάρισε, δε, πως ίσως το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αλλαγή νοοτροπιών.

Ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός παραμένει σταθερός εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. «Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων », προειδοποίησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΦΕΕ είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου το ύψος της δαπάνης των εμβολίων ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια €, ενώ το ύψος της δαπάνης για την κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται στα 290 εκατομμύρια. Αν αυτά τα ποσά αποσπαστούν από τη φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμάται ότι θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στους προϋπολογισμούς και στην αγορά από την αποσυμπίεση του clawback.

Σημαντικός κρίνεται και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μηχανογράφησης, που αν και οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, για τον κ. Παπαδημητρίου θεωρείται δεδομένο μπορούν να προσφέρουν εξοικονομήσεις ίσως και μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ενδεικτικό του προβληματικού σχεδιασμού των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι πως χρήματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη σοβαρών αναγκών, κατευθύνονται σε αχρείαστα πεδία.

«Τα φάρμακα που αποζημιώνονται στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης, κυμαίνονται κατ’ εκτίμηση μεταξύ 80 και 120 εκατ. € ετησίως», μας ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. «Είναι ένα κονδύλι που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε φάρμακα για σοβαρότερα νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή, που τόσο ανάγκη έχουν συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Χάπια ΣΦΕΕ

Άλλες παρεμβάσεις που ο ΣΦΕΕ έχει εντάξει στις προτάσεις 7 πυλώνων δράσεων που κατέθεσε στην Κυβέρνηση περιλαμβάνουν τη δημιουργία του φακέλου ασθενούς, αλλά και παρεμβάσεις στο σύστημα συνταγογράφησης, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα. «Είναι, όμως, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να είχαν εισαχθεί και είναι τα εργαλεία εκείνα που μεταξύ άλλων μπορούν να αλλάξουν και τις νοοτροπίες», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Γιατί το πιο σημαντικό για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να μεταβληθεί και η νοοτροπία ασθενών, γιατρών, όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα του φαρμάκου. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να γίνει με την καλύτερη μηχανοργάνωσή του συστήματος. Αλλά το συζητάμε τουλάχιστον πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν έχουν γίνει από αυτά που έχουν γίνει», σημείωσε. Εξήρε, δε, την ταχύτητα με την οποία εφάρμοσε αλλαγές εν μέσω κορονοϊού το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα προς μίμηση.

«Η κυβέρνηση έδειξε πρόσφατα, στην περίοδο του κορονοϊού, ότι είναι σε θέση, ειδικά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μεταφέρει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή εποχή με ρυθμούς πραγματικά αλματώδεις. Δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις ταχύτητες τις μεταρρυθμιστικές και στο χώρο της υγείας, της συνταγογράφησης, του φακέλου ασθενούς, των μητρώων; Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την επέκταση αυτών των πρακτικών στον τομέα της υγείας; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα και από αύριο να αρχίσει να γίνεται πράξη αυτή η μεταρρυθμιστική τάση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΣΦΕΕ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • CLAWBACK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19
Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19 28 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare 29 Μαϊος 2020
WinMedica: Επέκταση και διεύρυνση συνεργασίας με την Accord Healthcare

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32

ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη

Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46

Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»

Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma News
02/07/2025 - 14:48

Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής

«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17

«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου
Pharma News
27/06/2025 - 16:36

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Γράφτηκε το τέλος για την 62χρονη γυναίκα - Τι αναφέρει ο ΕΟΜ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 14:15
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας εν μέσω καύσωνα
Health Talk
08/07/2025 - 14:00
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo