ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19

Pharma News
Η πρόοδος των 3 πιο ελπιδοφόρων εμβολίων κατά του COVID-19
Ανάμεσα στα υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού υπάρχουν 3 που ξεχωρίζουν. Ποια είναι αυτά και ποια προβλήματα έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα.
Πέμπτη, 28/05/2020 - 17:40
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Κάθε εμβδομάδα μαθαίνουμε ότι οι υποψήφια εμβόλια κατά του COVID-19 κάνουν βήματα προς τα μπροστά. Λογικό από τη στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει τόσο συντονισμένη προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα και τόσο μεγάλη χρηματοδότηση για την παρασκευή ενός εμβολίου. Βλέπετε το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι αυτό θα μας επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα και θα γράψει τις τελευταίες σελίδες του τρομακτικού μέχρι στιγμής βιβλίου της πανδημίας.

Τα 3 πιο ελπιδοφόρα εμβόλια

Μέχρι στιγμής 3 υποψήφια project σε 3 διαφορετικές ηπείρους είναι πιο μπροστά από τα υπόλοιπα. Το πρώτο εμβόλιο βασίζεται στο εμβόλιο για τον αδενοϊό και είναι της κινέζικης εταιρείας CanSino Biologics. Βρίσκεται στη δεύτερη φάση των τεστ.

Το δεύτερο φιλόδοξο project είναι της εταιρείας Moderna που εδρεύει στη Μασαχουσέτη. Το εμβόλιο mRna πρόσφατα ξεκίνησε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που βασίζεται επίσης στον αδενοϊό, μόλις έλαβε χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμύριων από την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Πότε, όμως θα καταλάβουμε ότι ένα εμβόλιο είναι πράγματι αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2;

Τα στάδια παραγωγής ενός εμβολίου

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας σε μία πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας είχε περιγράψει τη μακροχρόνια διαδικασία παρασκευής εμβολίων.

Αρχικά σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν οι προκλινικές φάσεις στις οποίες τα εμβόλια δοκιμάζονται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι. Σε θηλαστικά, δηλαδή που έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο.

«Αν περάσει αυτή τη φάση περνάμε στη φάση των υγιών εθελοντών που δοκιμάζονται εθελοντικά μεγαλύτερες δόσεις. Προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Συνήθως σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση. Δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή, η οποία συνήθως δε δουλεύει αλλά ούτε την πολύ υψηλή, διότι συνήθως μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι ή πυρετό» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Στην δεύτερη φάση υποστήριξε ότι «εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους και βλέπουν αν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση με ασφάλεια και δημιουργεί ψηλά αντισώματα».

Στην τρίτη φάση συμπλήρωσε ότι «το δίνουν στο πληθυσμό για να δουν αν δουλεύουν έναντι της απόκτησής του ιού».

«Όλες αυτές οι φάσεις καταλαβαίνετε ότι διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει 1 και 1μιση χρόνος. Γι΄αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι θα πάρει 12 με 18 μήνες αυτή η διαδικασία του εμβολίου. Έχουν, όμως αυτή τη στιγμή ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλά αποτελέσματα. Έχουν τοποθετηθεί αξιωματούχοι του ΠΟΥ και επιστήμονες από όλο τον κόσμο ότι θα χρειαστούμε πιθανότατα πολλά από αυτά τα εμβόλια αν δουλεύουν όλα. Δε θα φτάσει ένα, επειδή η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο δε θα είναι επαρκής για όλον το πλανήτη. Άρα ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί για να βρούμε όσον το δυνατόν περισσότερα και ασφαλέστερα εμβόλια, τα οποία βέβαια εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο της CanSino

Σύμφωνα με μελέτη του Lancet, το εμβόλιο τα πήγε καλά σε γενικές γραμμές σε 108 υγιείς ασθενείς. Όλοι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 3 δόσεις ανέπτυξαν αντισώματα που συνδέονταν με την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2

Πιο σημαντικό είναι ότι αναπτύχθηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα και απαντήσεις των Τ Λεμφοκυττάρων. Ενώ ένα αντίσωμα απλώς δένεται με ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, ένα εξουδετερωτικό αντίσωμα μπορεί να εμποδίσει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι χρησιμοποιεί τον αδενοϊό ως φορέα για να κουβαλήσει τη γενετική πληροφορία της πρωτεΐνης ακίδας και να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση. Πολλά άτομα έχουν ήδη ανοσία στον αδενοϊό. Ως εκ τούτου, θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ατόμων μπορεί να επιτεθεί στο φορέα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να μειώσουν τη δράση του προστατευτικού του φορτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί συμμετέχοντες στις δοκιμές του CanSino είχαν ανοσία στον αδενοϊό, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ανοσολογική απόκριση κατά του νέου κορονοϊού.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει διαπιστώσει ισχυρή ανοσοποιητική απάντηση 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό και αναμένεται να παρακολουθεί την πορεία του εμβολίου για τους επόμενους 6 μήνες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βασίζεται επίσης στον αδενοϊό. Αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο BioRxiv, ανέφεραν ότι όλες οι μαϊμούδες που εμβολιάστηκαν τελικά προσβλήθηκαν από τον ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες εγγυούνται για τις δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς το εμβόλιο βελτίωσε την κατάσταση της ασθένειας. Κανένα εμβολιασμένο πειραματόζωο δεν εμφάνισε σημάδια πνευμονίας σε σύγκρισης με 2/3 των μη εμβολιασμένων μαϊμούδων

ΕΜΒΟΛΙΟ2

Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο κατά του COVID-19 μοιάζει πολύ με αυτό της εποχικής γρίπης. Το τελευταίο είναι περίπου 30 έως 40% αποτελεσματικό όσον αφορά το να αποτρέπει τη μόλυνση. Ωστόσο, αυτό που καταφέρνει είναι να επιφέρει ήπια συμπτώματα μετά τη μόλυνση.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι τα χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στα ζώα. Αυτό οδηγεί στην ερώτημα για την ποσότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που χρειάζονται γαι την προστασία απέναντι από τον ιό.

Το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna πρόσφατα είπε ότι το mRna εμβόλιο της προκάλεσε εκμαίευσε εξουδετερωτικά αντισώματα σε 8 πειραματόζωα σε βαθμό ίδιο ή παραπάνω από αυτά που υπήρχαν σε ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν. Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε αν αυτοί που ανάρρωσαν είναι προστατευμένοι από τη μόλυνση ή αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα αποτελούν καλό δείκτη προστασίας από τον ιό. Για παράδειγμα 5 ναύτες σε αμερικάνικο πλοίο εξετάστηκαν ξανά θετικοί στον ιό αφού είχαν αναρρώσει από αυτόν.

Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι η διάρκεια της ανοσίας. Η Μoderna ανέφερε ότι ο ορός αίματος είχε παρθεί από τα συγκεκριμένα άτομα μέσα στο πρώτο ή το δεύτερο μήνα μετά την ασθένεια. Κανείς δε ξέρει αν τους επόμενους μήνες τα εξουδετερωτικά αντισώματα θα έπεφταν

Η εμπειρία από 2 άλλους κορονοϊούς SARS και MERS, ενισχύει την ιδέα ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορούν γρήγορα να μειωθούν στους ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους σύμφωνα με τους επιστήμονες του CanSino.

Το πρόβλημα για το υποψήφιο εμβόλιο mRna είναι ότι δεν υπήρχε ούτε παρόμοιο εμβόλιο στο παρελθόν που να εγκρίθηκε σε όλον τον κόσμο.

Έχοντας όλα αυτό στο νου κατανοείς κανείς ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και η παρασκευή ενός εμβολίου στο μέλλον μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται. Γι΄αυτό. είναι σημαντική η τήρηση των κανόνων προστασίας από τον ιό για τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3cczEUG

  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ASTRAZENECA
  • MODERNA
  • CANSINO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Siemens: Ξεκίνησε την αποστολή τεστ αντισωμάτων σε διεθνή κλίμακα
Siemens: Ξεκίνησε την αποστολή τεστ αντισωμάτων σε διεθνή κλίμακα 28 Μαϊος 2020
Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι» 29 Μαϊος 2020
Τα «αγκάθια» στην πολιτική φαρμάκου : Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα
Pharma News
21/05/2025 - 14:00

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo