ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη Διαπραγμάτευση

Pharma News
Πιο κοντά νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη Διαπραγμάτευση
Πρόσβαση σε νέα φάρμακα, καινοτόμα αλλά και βιο-ομοειδή, αναμένεται να έχουν σύντομα στη διάθεση τους θεράποντες ιατροί αλλά και ασθενείς, καθώς η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει τις διαδικασίες που θα ανοίξουν «την πόρτα».
Πέμπτη, 04/06/2020 - 06:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Μετά από μήνες αναμονής, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν σε σημαντικά φάρμακα να φθάσουν στον ασθενή, επιτυγχάνοντας και σημαντικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις είναι σε πλήρη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κινείται με… ασυνήθιστα υψηλές ταχύτητες τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ρεαλιστικές ελπίδες για άμεσα αποτελέσματα.

Στη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης εισέρχονται τόσο νέα φάρμακα, αφού περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) και έχουν λάβει τιμή, ώστε να ενταχθούν στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και φάρμακα ή/και κατηγορίες θεραπειών που χρειάζεται να διαπραγματευτούν οι τιμές αποζημίωσης. Βασικό κριτήριο είναι σε κάθε περίπτωση η επίπτωση των θεραπειών αυτών στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αναμένεται αφενός να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και αφετέρου να συμβάλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, βασικό βήμα στο δρόμο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018

Νέες θεραπείες έχουν να φθάσουν στους πολίτες της χώρας από το 2018, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μιλώντας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε αναφερθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδας C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.

Από την πλευρά του το PhRMA Innovation Forum υπογράμμισε σε ανακοίνωση του με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, πως δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της Επιτροπής HTA (Αξιολόγηση).

Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C (δεύτερος κύκλος), πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και για τις Γ- Σφαιρίνες.

Οι Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει εταιρείες με σκευάσματα σε τρία πεδία, ενώ σχεδιάζονται και οι επόμενες Διαπραγματεύσεις για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε διαπραγμάτευση είναι αυτό το διάστημα φαρμακευτικές εταιρίες με το πρωτότυπο και τα βιο-ομοειδή του φάρμακα, για διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ακόμη, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκονται εταιρείες με πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών. Όπως αναφέρει και ο Γαληνός, «η κύρια ένδειξη χορήγησης ερυθροποιητίνης είναι η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα του εάν οι πάσχοντες υποβάλλονται ή όχι σε εξωνεφρική κάθαρση. Eπίσης χορηγείται στην αναιμία των πασχόντων από AIDS, εάν αυτή οφείλεται στη χορήγηση ζιδοβουδίνης (AZT). Άλλες ενδείξεις χορήγησης είναι η χημειοθεραπεία με πλατίνη για τη συντόμευση της διάρκειας της αναιμίας ή η χημειοθεραπεία για ορισμένους τύπους νεοπλασμάτων, η αύξηση της παροχής αυτόλογου αίματος και προληπτικώς η αναιμία των προώρων βρεφών».

Διαβάστε επίσης : «Έκλεισαν» οι προϋπολογισμοί για τις Γ-Σφαιρίνες - Θετική εξέλιξη στον αγώνα προμήθειας τους

Παράλληλα, στη διαπραγμάτευση έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, και εταιρείες με δύο καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Σημειώστε πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκτιμάται ότι πλήττει πάνω από 20 χιλιάδες άτομα μόνο στη χώρα μας. Παρά την πληθώρα φαρμάκων για την πάθηση γενικά, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από διάφορες μορφές οι οποίες δεν καλύπνται όλες με αποτελεσματικές θεραπείες, οπότε κάθε νεότερο, καινοτόμο φάρμακο είναι κρίσιμο να φθάσει εγκαίρως στους ασθενείς.

Οι επόμενες διαπραγματεύσεις

Σύντομα αναμένεται να επανέλθουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και οι εταιρείες που διαθέτουν θεραπείες για το μελάνωμα. Πρόκειται για τη δεύτερη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, με την προηγούμενη σύμβαση να έχει λήξει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να κληθούν τουλάχιστον 2 εταιρείες με καινοτόμες θεραπείες.

Ασαφές, βέβαια, είναι ποιες θεραπευτικές κατηγορίες θα «πάρουν σειρά». Το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει στίγμα στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το Δεκέμβρη για την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό είχε αναφέρει τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα, μεταξύ αυτών οι ανοσοθεραπείες, που κυρίως δρουν κατά σοβαρών μορφών καρκίνου, η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (νευρολογική κληρονομική νόσος) και η Κυστική Ίνωση (σοβαρή νόσος που πλήττει την αναπνευστική λειτουργία).

Συγκεκριμένα, η λίστα περιελάμβανε :

  • Ανοσοθεραπείες
  • Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
  • Ψωρίαση κατά πλάκας
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Πολλαπλό μυέλωμα
  • Κυστική ίνωση
  • Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)

Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η διατήρηση των ταχυτήτων που έχουν αναπτυχθεί, τόσο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Ο προγραμματισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξομάλυνση μιας σειράς εμποδίων.

Πρώτα και κύρια θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη χώρα μας σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη περίθαλψη. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να διασφαλιστούν περισσότεροι ερευνητικοί πόροι από κλινικές μελέτες, να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα υγείας, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί ανάσα και στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμβάλλοντας στη ελάφρυνση του clawback.

Διαβάστε επίσης : Εμβόλια και clawback - Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2020 - 21:15
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • HTA
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεραπεία με αντισώματα κατά του COVID-19 στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών
Θεραπεία με αντισώματα κατά του COVID-19 στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών 03 Ιουνίου 2020
Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού 04 Ιουνίου 2020
Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ζέστη και φάρμακα: Οι κίνδυνοι αλλοίωσης - Οδηγίες για ασφαλή φύλαξη
Υγεία
09/07/2026 - 12:00

Ζέστη και φάρμακα: Οι κίνδυνοι αλλοίωσης - Οδηγίες για ασφαλή φύλαξη

Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29

Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης

Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα από τα νέα φάρμακα και η σημασία της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με άνοια
Υγεία
01/07/2026 - 17:42

Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα από τα νέα φάρμακα και η σημασία της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με άνοια

Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
Pharma Policy
01/07/2026 - 15:49

Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ

Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04

Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18
Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες λύση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/07/2026 - 11:10
Sam Neill: Πέθανε από πνευμονία όπως αποκαλύπτει ο ατζέντης του
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly κοντά σε εξαγορά της AtaiBeckley – Στο επίκεντρο οι ψυχεδελικές θεραπείες για την ανθεκτική κατάθλιψη
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo