ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη Διαπραγμάτευση

Pharma News
Πιο κοντά νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις: Ανέβηκαν οι ταχύτητες στη Διαπραγμάτευση
Πρόσβαση σε νέα φάρμακα, καινοτόμα αλλά και βιο-ομοειδή, αναμένεται να έχουν σύντομα στη διάθεση τους θεράποντες ιατροί αλλά και ασθενείς, καθώς η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει τις διαδικασίες που θα ανοίξουν «την πόρτα».
Πέμπτη, 04/06/2020 - 06:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Μετά από μήνες αναμονής, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν σε σημαντικά φάρμακα να φθάσουν στον ασθενή, επιτυγχάνοντας και σημαντικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις είναι σε πλήρη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κινείται με… ασυνήθιστα υψηλές ταχύτητες τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ρεαλιστικές ελπίδες για άμεσα αποτελέσματα.

Στη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης εισέρχονται τόσο νέα φάρμακα, αφού περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) και έχουν λάβει τιμή, ώστε να ενταχθούν στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και φάρμακα ή/και κατηγορίες θεραπειών που χρειάζεται να διαπραγματευτούν οι τιμές αποζημίωσης. Βασικό κριτήριο είναι σε κάθε περίπτωση η επίπτωση των θεραπειών αυτών στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αναμένεται αφενός να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και αφετέρου να συμβάλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, βασικό βήμα στο δρόμο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης : Χωρίς νέα φάρμακα παραμένει η χώρα από το 2018

Νέες θεραπείες έχουν να φθάσουν στους πολίτες της χώρας από το 2018, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μιλώντας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε αναφερθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδας C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.

Από την πλευρά του το PhRMA Innovation Forum υπογράμμισε σε ανακοίνωση του με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της θετικής λίστας, πως δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες, που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της Επιτροπής HTA (Αξιολόγηση).

Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C (δεύτερος κύκλος), πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και για τις Γ- Σφαιρίνες.

Οι Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει εταιρείες με σκευάσματα σε τρία πεδία, ενώ σχεδιάζονται και οι επόμενες Διαπραγματεύσεις για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε διαπραγμάτευση είναι αυτό το διάστημα φαρμακευτικές εταιρίες με το πρωτότυπο και τα βιο-ομοειδή του φάρμακα, για διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ακόμη, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκονται εταιρείες με πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών. Όπως αναφέρει και ο Γαληνός, «η κύρια ένδειξη χορήγησης ερυθροποιητίνης είναι η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα του εάν οι πάσχοντες υποβάλλονται ή όχι σε εξωνεφρική κάθαρση. Eπίσης χορηγείται στην αναιμία των πασχόντων από AIDS, εάν αυτή οφείλεται στη χορήγηση ζιδοβουδίνης (AZT). Άλλες ενδείξεις χορήγησης είναι η χημειοθεραπεία με πλατίνη για τη συντόμευση της διάρκειας της αναιμίας ή η χημειοθεραπεία για ορισμένους τύπους νεοπλασμάτων, η αύξηση της παροχής αυτόλογου αίματος και προληπτικώς η αναιμία των προώρων βρεφών».

Διαβάστε επίσης : «Έκλεισαν» οι προϋπολογισμοί για τις Γ-Σφαιρίνες - Θετική εξέλιξη στον αγώνα προμήθειας τους

Παράλληλα, στη διαπραγμάτευση έχουν κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, και εταιρείες με δύο καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Σημειώστε πως η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκτιμάται ότι πλήττει πάνω από 20 χιλιάδες άτομα μόνο στη χώρα μας. Παρά την πληθώρα φαρμάκων για την πάθηση γενικά, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από διάφορες μορφές οι οποίες δεν καλύπνται όλες με αποτελεσματικές θεραπείες, οπότε κάθε νεότερο, καινοτόμο φάρμακο είναι κρίσιμο να φθάσει εγκαίρως στους ασθενείς.

Οι επόμενες διαπραγματεύσεις

Σύντομα αναμένεται να επανέλθουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και οι εταιρείες που διαθέτουν θεραπείες για το μελάνωμα. Πρόκειται για τη δεύτερη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, με την προηγούμενη σύμβαση να έχει λήξει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να κληθούν τουλάχιστον 2 εταιρείες με καινοτόμες θεραπείες.

Ασαφές, βέβαια, είναι ποιες θεραπευτικές κατηγορίες θα «πάρουν σειρά». Το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει στίγμα στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το Δεκέμβρη για την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό είχε αναφέρει τις θεραπευτικές κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα, μεταξύ αυτών οι ανοσοθεραπείες, που κυρίως δρουν κατά σοβαρών μορφών καρκίνου, η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (νευρολογική κληρονομική νόσος) και η Κυστική Ίνωση (σοβαρή νόσος που πλήττει την αναπνευστική λειτουργία).

Συγκεκριμένα, η λίστα περιελάμβανε :

  • Ανοσοθεραπείες
  • Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
  • Ψωρίαση κατά πλάκας
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Πολλαπλό μυέλωμα
  • Κυστική ίνωση
  • Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)

Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η διατήρηση των ταχυτήτων που έχουν αναπτυχθεί, τόσο στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Ο προγραμματισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξομάλυνση μιας σειράς εμποδίων.

Πρώτα και κύρια θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη χώρα μας σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη περίθαλψη. Επιπλέον, όμως, αναμένεται να διασφαλιστούν περισσότεροι ερευνητικοί πόροι από κλινικές μελέτες, να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα υγείας, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί ανάσα και στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμβάλλοντας στη ελάφρυνση του clawback.

Διαβάστε επίσης : Εμβόλια και clawback - Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2020 - 21:15
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • HTA
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεραπεία με αντισώματα κατά του COVID-19 στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών
Θεραπεία με αντισώματα κατά του COVID-19 στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών 03 Ιουνίου 2020
Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού 04 Ιουνίου 2020
Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση

AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Pharma News
12/03/2026 - 16:44

AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42

Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου

Νέα καμπάνια από την GIVMED για την προσφορά φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 20:26

Νέα καμπάνια από την GIVMED για την προσφορά φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Μαζί τους (και) το Πάσχα: Στήριξη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας και φιλοξενίας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 14:41
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58
TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30
Γρίπη της περιόδου: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε
Υγεία
16/03/2026 - 12:32
Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να στερήσει σύντομα ζωτικής σημασίας φάρμακα
Pharma Policy
16/03/2026 - 12:00
Εφαρμογή για smartphone υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης
Digital Health
16/03/2026 - 11:30
«Σημαντικό βήμα» προς τη δημιουργία εξέτασης αίματος για την ανίχνευση όγκων στον εγκέφαλο
Υγεία
16/03/2026 - 10:32
Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo