ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Τι μέλλει γενέσθαι με την αξιολόγηση των εμβολίων μετά την έγκριση κυκλοφορίας τους

Pharma News
PIXABAY
Μετά την εγκριση κυκλοφορίας των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, ζήτημα αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχεια διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών.
Δευτέρα, 28/12/2020 - 15:00
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα άδεια έκτακτης χορήγησης για δύο εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 τα οποία έχουν περίπου 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19 σε κλινικές δοκιμές φάσης 3, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ακόμη, βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές φάσης 3 για τα εμβόλια της Janssen και της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Με τις συνεχώς αυξανόμενες μολύνσεις COVID-19, πρώιμα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες θα υπάρξουν σύντομα. Όλες οι δοκιμές συγκρίνουν τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης μεταξύ της ομάδας που εμβολιάστηκε και μιας ομάδας ελέγχου με εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, με την κυκλοφορία των εγκεκριμένων εμβολίων, μπορεί να γίνει δύσκολη η διεξαγωγή κλινικών μελετών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο των επόμενων υποψήφιων εμβολίων. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η ανάπτυξη εναλλακτικών στρατηγικών για την αξιολόγηση αυτών των εμβολίων και τη σύγκριση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους με εκείνες των εγκεκριμένων σκευασμάτων. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση του Steven Joffe από το Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ στο έγκριτο περιοδικό JAMA (Evaluating SARS-CoV-2 Vaccines After Emergency Use Authorization or Licensing of Initial Candidate Vaccines).

Πιθανές στρατηγικές για τη μελέτη μελλοντικών εμβολίων SARS-CoV-2

Ο πιο επιστημονικά αυστηρός τρόπος για τη μελέτη εμβολίων που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων, τυφλών κλινικών δοκιμών που συγκρίνουν τα εμβόλια με μάρτυρες εικονικού φαρμάκου. Έχει ζητηθεί η χρήση τέτοιων μελετών για την αξιολόγηση νέων υποψηφίων εμβολίων, καθώς και τη συνέχιση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τα πρώιμα εμβόλια, ακόμη και αφού λάβουν έγκριση. Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι εφικτή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τα αρχικά στάδια, όταν μόνο επιλεγμένες ομάδες του πληθυσμού, το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και οι ένοικοι των γηροκομείων, θα έχουν πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια. Όμως, όταν τα εγκεκριμένα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα σε ευρύτερες ομάδες με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν στην κοινότητα και τα άτομα με συννοσηρότητες, ενδέχεται να μην είναι πλέον εφικτό ή ηθικό να συμπεριλαμβάνονται αυτά σε ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο. Δεδομένης της σημασίας της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου σε υποομάδες υψηλού κινδύνου, ο αποκλεισμός τους από ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές θα μειώσει σημαντικά την αξία αυτών των δοκιμών.

Μια δεύτερη στρατηγική, την οποία εξετάζει ο FDA, είναι η χορήγηση πειραματικών εμβολίων σε ομάδες συμμετεχόντων και στη συνέχεια η λήψη αποφάσεων για την έγκριση αυτών των εμβολίων με βάση εναλλακτικούς δείκτες αποτελεσματικότητας όπως τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι αντιγόνων του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να καθοριστεί τι συνιστά επικυρωμένο εναλλακτικό δείκτη αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου. Επιπλέον, ο καθορισμός της ασφάλειας, ο οποίος απαιτεί συγκριτικές δοκιμές με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, είναι εξίσου κρίσιμος. Έτσι, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, οι δοκιμές που βασίζονται σε εναλλακτικούς δείκτες αποτελεσματικότητας δεν αποτελούν πραγματική επιλογή.

Μια τρίτη στρατηγική είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων δοκιμών μεταξύ του νέου υποψήφιου εμβολίου με ένα εμβόλιο το οποίο είχε προηγουμένως λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης ή πλήρη άδεια. Τέτοιες δοκιμές με χρήση μελέτης μη κατωτερότητας θα πιστοποιούν το νέο εμβόλιο ως αποτελεσματικό εάν η συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 ή άλλου πρωτογενούς καταληκτικού σημείου δεν είναι υψηλότερη από την επίπτωση στην ομάδα σύγκρισης. Αυτές οι δοκιμές θα διευκολύνουν τις άμεσες συγκρίσεις ασφάλειας, θέμα με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, μεταξύ του νέου εμβολίου και του κυκλοφορούντος. Η ερμηνεία τέτοιων μελετών θα απαιτεί την παραδοχή ότι οι εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας του συγκριτικού εμβολίου από προηγούμενες μελέτες ισχύουν και στην τρέχουσα δοκιμή. Εάν το ποσοστό μόλυνσης στη νέα ομάδα εμβολίων αποδειχθεί ότι δεν διαφέρει από το ποσοστό στην ομάδα σύγκρισης, λόγω της υψηλής αναφερόμενης αποτελεσματικότητας των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna, θα συμπεράνουμε ότι το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ακόμη και χωρίς σύγκριση με ομάδα ελέγχου εικονικού φαρμάκου. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας μελέτης εξαρτάται άμεσα από τη συνεργασία μεταξύ των παρασκευαστών των εμβολίων, μια προϋπόθεση που θέτει υλικοτεχνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Η τέταρτη στρατηγική, και αυτή που θα είναι πολύτιμη από επιστημονική άποψη και από άποψη δημόσιας υγείας, είναι μια δοκιμαστική πλατφόρμα πολλαπλών ομάδων εμβολίων που θα δοκιμάζει εγκεκριμένα εμβόλια μαζί με νέα μη εγκεκριμένα. Η δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της λειτουργίας Warp Speed, θα επιτρέπει άμεσες συγκρίσεις αποτελεσματικότητας και ασφάλειας μεταξύ εγκεκριμένων και ερευνητικών (πειραματικών) εμβολίων. Τα μη εγκεκριμένα εμβόλια θα προστίθενται στην πλατφόρμα αφού ελεγχθούν για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητά τους σε μικρότερες δοκιμές πρώιμης φάσης. Εάν αποδειχθεί στις ενδιάμεσες αναλύσεις ότι έχουν κατώτερη αποτελεσματικότητα ή υπάρξουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλειά τους, έναντι των συγκρινόμενων εμβολίων αναφοράς, τα υποψήφια εμβόλια θα αποσύρονται από την πλατφόρμα. Αντίθετα, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αρχικά δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ο εμβολιασμός θα μπορεί να επεκταθεί σε παιδιά και άλλους πληθυσμούς που έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες δοκιμές φάσης 3. Προσαρμοστικοί σχεδιασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με τη λοίμωξη COVID-19, όπως η αξιολόγηση θεραπευτικών παραγόντων για ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο.

Πλεονεκτήματα μιας πλατφόρμας κλινικών δοκιμών

Μια δοκιμαστική πλατφόρμα που περιλαμβάνει τόσο εγκεκριμένες όσο και ερευνητικές ομάδες εμβολίων θα έχει πολλά οφέλη. Πρώτον, θα είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αξιολόγηση νέων εμβολίων ώστε να καθορίζονται οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς τις δεοντολογικές επιφυλάξεις σχετικά με την ένταξη ατόμων σε ομάδες ελέγχου εικονικού φαρμάκου. Δεύτερον, θα επιτρέπει τη συγκριτική αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας όχι μόνο των νέων εμβολίων αλλά και αυτών που έχουν προηγουμένως συγκριθεί μόνο με εικονικό φάρμακο.

Τρίτον, ιδιαίτερα όταν η πρόσβαση σε εγκεκριμένα εμβόλια είναι περιορισμένη, άτομα που είναι πρόθυμα θα μπορούν να εγγραφούν στη δοκιμαστική πλατφόρμα και έτσι θα γίνει δυνατή η δημιουργία και η γρήγορη συλλογή κρίσιμων δεδομένων για τη δημόσια υγεία. Τέταρτον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιεί την ουσιαστική επένδυση των φορολογουμένων στην ανάπτυξη εμβολίων και την υποδομή που έχει δημιουργήσει το Operation Warp Speed – συμπεριλαμβανομένου του δικτύου δοκιμών πρόληψης COVID-19 και ενός ενιαίου ανεξάρτητου πίνακα παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας – για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να συνεργαστούν και να διευκολύνει την εγγραφή μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Συμπεράσματα

Η ταχεία και, μέχρι σήμερα, πολύ επιτυχημένη ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη της COVID-19 αποτελεί επιστημονικό θρίαμβο. Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι προτιμότερα για λόγους ασφαλείας, αποτελεσματικότητας, πλεονεκτημάτων σε συγκεκριμένη υποομάδα πληθυσμού ή υλικοτεχνικής υποστήριξης, ως εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με εκείνα που έχουν εγκριθεί για πρώτη φορά ή έχουν λάβει άδεια. Ωστόσο, η ύπαρξη εξαιρετικά αποτελεσματικών, ασφαλών εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση ή έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον FDA θα δυσχεραίνει την αξιολόγηση των επόμενων εμβολίων. Μια δοκιμαστική πλατφόρμα που παρέχει δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ερευνητικών εμβολίων, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συγκριτική αξιολόγηση εγκεκριμένων εμβολίων ίσως είναι η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/12/2020 - 15:15
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαφορετικά δεδομένα αποτελεσματικότητας μειώνουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Sinovac
Διαφορετικά δεδομένα αποτελεσματικότητας μειώνουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Sinovac 28 Δεκεμβρίου 2020
Εμβόλιο Pfιzer: Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή του στην Ε.Ε. 28 Δεκεμβρίου 2020
Εμβόλιο Pfιzer: Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή του στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47

Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο
Υγεία
09/06/2026 - 11:00

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο

Πειραματικό εμβόλιο mRNA εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού Έμπολα
Υγεία
26/05/2026 - 12:00

Πειραματικό εμβόλιο mRNA εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού Έμπολα

Έμπολα: Νέο κρούσμα σε περιοχή της ΛΔ του Κονγκό μακριά από την αρχική εστία
Υγεία
21/05/2026 - 15:25

Έμπολα: Νέο κρούσμα σε περιοχή της ΛΔ του Κονγκό μακριά από την αρχική εστία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νοσοκομείο Ναυπλίου: Θάνατος 55χρονης νοσηλεύτριας - Δεχόταν ύβρεις από συνοδούς ασθενών
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 21:05
Ανεύρυσμα: Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για να το εντοπίσουν εγκαίρως
Health Talk
15/06/2026 - 21:00
Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00
Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00
Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30
Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00
Δίκτυο κέντρων μαστού δημιουργούν από κοινού η 1η ΥΠΕ Αττικής και το «Άλμα Ζωής»
Υγεία
15/06/2026 - 14:47
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Δέκα αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές παρέδωσε η Stoiximan στο Υπουργείο Υγείας
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 13:54
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Μωρά στον μάρσιπο: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφαλή χρήση, τα οφέλη και τους κινδύνους
Υγεία
15/06/2026 - 12:58
Φαρμακευτική αγορά, ανθρώπινος παράγοντας και νέες τεχνολογίες στο 15ο Συνέδριο της Ε.Ε.Φα.Μ
Pharma Policy
15/06/2026 - 12:16
Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές του ΙΣΑ και πρωτιά της ΔΗΚΙ με 41,11%
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 11:34
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός δίνει ελπίδα σε ασθενείς πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
15/06/2026 - 11:21
Τι είναι η σκολίωση, ποιοι μύθοι την περιβάλλουν και τι πραγματικά ισχύει
Health Talk
15/06/2026 - 10:54
3ο ΣΦΕΕ Summit: «Εφικτός στόχος η μείωση του clawback στο 40%»
Pharma Policy
15/06/2026 - 10:08
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo