ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της σοβαρής αιμορροφιλίας Α

Pharma News
PIXABAY
Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το valoctocogene roxaparvovec), για τη θεραπεία της σοβαρής αιμορροφιλίας Α σε ενήλικες που δεν έχουν αναστολείς του παράγοντα VIII (αυτοαντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα που παράγουν τον παράγοντα VIII φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά) και δεν υπάρχουν αντισώματα στον ορότυπο 5 που σχετίζεται με τον αδενο-ιό (AAV5).
Παρασκευή, 24/06/2022 - 16:12
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι ασθενείς με αιμορροφιλία Α δεν μπορούν να παράγουν παράγοντα VIII (μια βασική πρωτεΐνη που απαιτείται για την πήξη του αίματος και τη διακοπή της αιμορραγίας) είναι πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία και έχουν παρατεταμένη αιμορραγία, π.χ. μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Η αιμορροφιλία Α είναι μια σπάνια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει περίπου 0,7 στα 10.000 άτομα στην ΕΕ. Είναι ισόβια και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή όταν εμφανίζεται αιμορραγία στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό ή στο έντερο.

Τα φάρμακα που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένα για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας Α περιέχουν ως επί το πλείστον παράγοντα VIII, για να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη που λείπει. Οι διαθέσιμες θεραπείες απαιτούν μία ή περισσότερες ενέσεις την εβδομάδα ή το μήνα και είναι δια βίου. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους ασθενείς από συχνές ενέσεις.

Το φάρμακο είναι η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας Α. Η δραστική ουσία, valoctocogene roxaparvovec, βασίζεται σε έναν ιό (αδενο-σχετιζόμενος ιός ή AAV) που έχει τροποποιηθεί ώστε να μην προκαλεί νόσο στους ανθρώπους. Ο ιός περιέχει το γονίδιο για τον παράγοντα VIII. Μόλις χορηγηθεί σε έναν ασθενή ως εφάπαξ έγχυση, αναμένεται να μεταφέρει το γονίδιο του παράγοντα VIII στα ηπατικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους να παράγουν τον παράγοντα VIII που λείπει. Αυτό βοηθά το αίμα να πήξει πιο εύκολα και αποτρέπει την αιμορραγία ή μειώνει τα αιμορραγικά επεισόδια. Δεν είναι ακόμη άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα από αυτή τη μεμονωμένη έγχυση σε έναν μεμονωμένο ασθενή. Παρατεταμένη θετική επίδραση θεραπείας έως και δύο ετών μετά από μία μόνο έγχυση έχει αναφερθεί σε περίπου εκατό ασθενείς στην κύρια μελέτη και έως και πέντε χρόνια σε λίγους ασθενείς σε μια υποστηρικτική δοκιμή που διεξήχθη από τον αιτούντα.

Η σύσταση του EMA βασίζεται στα αποτελέσματα μιας μη τυχαιοποιημένης μελέτης Φάσης 3 με ένα σκέλος (κύρια μελέτη) σε 134 άνδρες ασθενείς με αιμορροφιλία Α χωρίς ιστορικό αναστολέα του παράγοντα VIII και χωρίς ανιχνεύσιμα προϋπάρχοντα αντισώματα κατά του AAV5. Δύο χρόνια μετά τη χορήγηση, τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έδειξαν ότι η θεραπεία αύξησε σημαντικά τα επίπεδα δραστηριότητας του παράγοντα VIII στην πλειονότητα των ασθενών. Τα ποσοστά αιμορραγίας μειώθηκαν κατά 85% και οι περισσότεροι ασθενείς (128) δεν χρειάζονταν πλέον θεραπεία υποκατάστασης με παράγοντα VIII.

Ηπατοτοξικότητα (ηπατική βλάβη), μια κοινή παρενέργεια λόγω ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλείται από αυτές τις γονιδιακές θεραπείες που βασίζονται σε AAV και χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από αύξηση των επιπέδων ενός ηπατικού ενζύμου που ονομάζεται αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT), έχει αναφερθεί με το φάρμακο. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με κορτικοστεροειδή. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και ναυτία.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία θα παρακολουθούνται για 15 χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια αυτής της γονιδιακής θεραπείας.

Το φάρμακο υποστηρίχθηκε μέσω του προγράμματος PRIority MEdicines (PRIME) του EMA, το οποίο παρέχει έγκαιρη και ενισχυμένη επιστημονική και κανονιστική υποστήριξη σε φάρμακα που έχουν ιδιαίτερη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών.

Στη συνολική αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, η Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών ( CAT ), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA για φάρμακα που βασίζονται σε κύτταρα και γονίδια, διαπίστωσε ότι τα οφέλη του υπερτερούσαν των πιθανών κινδύνων σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α.

Η CHMP , η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA, συμφώνησε με την αξιολόγηση και τη θετική γνώμη της CAT και συνέστησε την έγκριση αυτού του φαρμάκου.

Η γνώμη που ενέκρινε η CHMP είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία του φαρμάκου προς την πρόσβαση των ασθενών. Η γνώμη θα σταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με άδεια κυκλοφορίας σε όλη την ΕΕ . Μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, οι αποφάσεις σχετικά με την τιμή και την αποζημίωση θα λαμβάνονται σε επίπεδο κάθε κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό ρόλο ή τη χρήση αυτού του φαρμάκου στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας αυτής της χώρας.

  • ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • EMA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληρώσαμε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ από την τσέπη μας για φάρμακα: Τι δείχνει η μελέτη ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ
Πληρώσαμε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ από την τσέπη μας για φάρμακα: Τι δείχνει η μελέτη ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ 23 Ιουνίου 2022
Η Novartis Hellas έλαβε για 3η συνεχή χρονιά Πλατινένια Διάκριση από τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης 24 Ιουνίου 2022
Η Novartis Hellas έλαβε για 3η συνεχή χρονιά Πλατινένια Διάκριση από τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος

Ενωμένοι για την Υγεία: Ο EMA στο Pride Amsterdam 2026
Pharma Policy
02/06/2026 - 10:07

Ενωμένοι για την Υγεία: Ο EMA στο Pride Amsterdam 2026

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε

ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07

ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Pharma News
26/05/2026 - 12:30

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13

Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo