ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζώα και έντομα που μπορούν να «μυρίσουν» σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο

Pet
UNSPLASH
Όταν πρόκειται για την ακριβή διάγνωση μιας ασθένειας, το μυαλό μας -πολύ λογικά- πάει κατ' ευθείαν σε ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που μπορούν βλέπουν βαθιά μέσα στον οργανισμό μας
Δευτέρα, 08/07/2024 - 16:07
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ωστόσο, αυτά τα υψηλής τεχνολογίας θαυμαστά εργαλεία της επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας δεν είναι τα μόνα όργανα που μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με έναν απρόσμενο σύμμαχο στην ανίχνευση ασθενειών. Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις ανυποψίαστων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που έμαθαν ότι είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας από το κατοικίδιό τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σκύλους που γλείφουν, μυρίζουν και ακόμη προσπαθούν να μασήσουν κάποιεςμκηλίδες στο δέρμα του ιδιοκτήτη τους -κηλίδες που αργότερα διαγνώστηκαν ως κακοήθες μελάνωμα.

Στην πραγματικότητα, πολλά είδη εντόμων ζώων -από ένα μικροσκοπικό σκουλήκι C elegans, μέχρι μυρμήγκια, ποντίκια και σκύλους- έχουν επιδείξει με επιτυχία την ικανότητά τους να ανιχνεύουν ασθένειες σε ανθρώπους και από βιολογικά δείγματα κατά τη διάρκεια πειραμάτων.
Οι ασθένειες που ανιχνεύονται είναι πολλές: από τον καρκίνο και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μέχρι την COVID-19 και τη γαστρεντερική λοίμωξη, Clostridium difficile. Πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι δυνητικά σοβαρές, ιδίως σε ευάλωτους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οπότε η ακριβής και έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη.

Ας δούμε μερικά μόνο από τα καταπληκτικά ζώα που είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Οι σκύλοι

Οι σκύλοι είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα ζώου που μπορεί να ανιχνεύσει μια σειρά ασθενειών -συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και της ελονοσίας. Οι επιληπτικές κρίσεις και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς μπορούν επίσης να ανιχνευθούν από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ιατρικού συναγερμού.

Η εντυπωσιακή οσφρητική ικανότητα ενός σκύλου φαίνεται πως είναι το κλειδί για την ικανότητά του να «πιάνει» συγκεκριμένες οσμές, ακόμη και σε απίστευτα χαμηλές συγκεντρώσεις. Πράγματι, η όσφρηση του σκύλου θεωρείται ότι είναι πάνω από 10.000 φορές καλύτερη από την ανθρώπινη και μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ρουθούνια τους ακόμα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο όταν διερευνούν νέες μυρωδιές.

Οι σκύλοι βιοανίχνευσης και ιατρικού συναγερμού εκπαιδεύονται αρχικά να συνδέουν συγκεκριμένες οσμές με μια θετική ανταμοιβή -όπως μια νόστιμη λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Στη συνέχεια προετοιμάζονται για να αναγνωρίζουν αλλαγές στις οσμές ή τις σωματικές και συμπεριφορικές αλλαγές τους χειριστή τους που προβλέπουν μια κρίση ή άλλο συμβάν υγείας.

Οι σκύλοι βιοανίχνευσης συνήθως παγώνουν όταν αναγνωρίζουν μια μυρωδιά, περιμένοντας την ανταμοιβή τους. Οι σκύλοι ιατρικού συναγερμού συχνά αλληλεπιδρούν με τον χειριστή τους - ίσως τον χουφτώνουν ή τον σπρώχνουν για να του υποδείξουν ότι πρέπει να αναλάβει δράση για την ασφάλειά του.

Οι αρουραίοι

Οι αρουραίοι είναι επίσης πολύ καλοί στο να μυρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές.

Ο γιγαντιαίος αφρικανικόςαρουραίος έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει την οσμή των εκρηκτικών υλών από νάρκες στη Μοζαμβίκη. Αυτοί οι αρουραίοι αποδεικνύονται επίσης πολύτιμοι συνεργάτες στην ιατρική ανίχνευση, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση της φυματίωσης σε δείγματα πτυέλων που λήφθηκαν από ύποπτα περιστατικά.

Οι αρουραίοι είναι γρήγοροι, καθώς χρειάζονται μόλις 20 λεπτά για την εξέταση 100 δειγμάτων ασθενών. Χρησιμοποιούν τις οσφρητικές τους ικανότητες για να ανιχνεύσουν τη χαρακτηριστική χημική υπογραφή της φυματίωσης στα δείγματα.

Η αμοιβή τους για μια καλή δουλειά είναι ένα αβοκάντο και μια μπανάνα. Αυτό καθιστά αυτούς τους εκπαιδευμένους αρουραίους μια πολύτιμη επιλογή όπου ο χρόνος και τα χρήματα μπορεί να είναι περιορισμένα στις διαγνωστικές και διαγνωστικές εγκαταστάσεις. Αυτοί οι αρουραίοι έχουν απίστευτο ποσοστό επιτυχίας, καθώς ανιχνεύουν με ακρίβεια τα θετικά κρούσματα φυματίωσης σε ποσοστό 81% των περιπτώσεων.

Οι μέλισσες

Ακόμη και οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τα σημάδια ορισμένων ασθενειών - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, της φυματίωσης και του COVID-19.

Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε οσμές χαμηλής συγκέντρωσης, καθιστώντας τις ικανές να ανιχνεύουν χημικές αλλαγές με παρόμοιο τρόπο με τους σκύλους και τους αρουραίους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες να ανταποκρίνονται στην παρουσία συγκεκριμένων οσμών δίνοντάς τους ως ανταμοιβή κάτι από ζάχαρη. Με την εκπαίδευση, η αντίδραση αυτή γίνεται συνεπής και ιδιαίτερα ευαίσθητη σε μυρωδιές που συνδέονται με διάφορες ασθένειες.

Αυτή η ικανότητα καθιστά τις μέλισσες χρήσιμες για την ανίχνευση ασθενειών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και διάφορα άλλα ζώα. Το μέγεθός τους θα μπορούσε να τις καταστήσει μια ακόμη πιο αποτελεσματική και χαμηλού κόστους επιλογή για τον γρήγορο έλεγχο δειγμάτων.

Ανώτερες αισθήσεις

Πώς όμως τα ζώα είναι σε θέση να εντοπίζουν την παρουσία συγκεκριμένων ασθενειών; Έχει να κάνει με την ικανότητά τους να ανιχνεύουν μικροσκοπικές αλλαγές στο χημικό προφίλ μιας ανθρώπινης μυρωδιάς της μυρωδιάς.

Πολλά είδη εντόμων και ζώων μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ λεπτές αλλαγές σε ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και τις οποίες το σώμα απελευθερώνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και όταν είναι υγιές. Στην πραγματικότητα, η εκπνεόμενη ανθρώπινη αναπνοή περιέχει περίπου 3.500 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις. Η σύνθεση και η συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων που απελευθερώνει το σώμα αλλάζει ανάλογα με την υγεία του ατόμου -και θα είναι διαφορετική αν καταπολεμά μια λοίμωξη ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι ικανότητες ανίχνευσης ασθενειών των ζώων δεν είναι μόνο προς όφελος του ανθρώπου, επίσης. Το σκουλήκι C elegans μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε ανθρώπινα δείγματα, αλλά οι ανώτερες οσφρητικές αισθήσεις του σημαίνουν ότι μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δείγματα από σκύλους και γάτες.

Οι δεξιότητες που διαθέτουν τα διάφορα είδη στην ακριβή ανίχνευση ασθενειών μπορεί να καταστήσουν τα εκπαιδευμένα ζώα ανίχνευσης έναν αποτελεσματικό, μη επεμβατικό, γρήγορο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για τον έλεγχο συγκεκριμένων παθήσεων. Μπορεί ακόμη και να ενισχύσει περαιτέρω τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Ειδικότερα, λόγω κανονισμών, τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ασθενειών θεωρούνται επί του παρόντος μόνο ως «εργαλεία» διαλογής που χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις ιατρικές διαγνωστικές τεχνικές. Εάν όμως το ρυθμιστικό πλαίσιο το επιτρέπει, τα ζώα ανίχνευσης θα μπορούσαν μια μέρα να αποτελέσουν βασικό διαγνωστικό στοιχείο.

Πράγματι, οι σκύλοι ανίχνευσης ήταν ταχύτεροι (και φθηνότεροι) στον έλεγχο δειγμάτων για COVID-19 από ό,τι η συνήθης δοκιμή PCR. Με την κατανόηση των ικανοτήτων ανίχνευσης των ζώων, ίσως βοηθήσουμε στην περαιτέρω βελτίωση των εργαστηριακών διαγνωστικών δοκιμών εφαρμόζοντας κάποιες από τις εκπληκτικές τους ικανότητες.

Παρόλο που η εκμετάλλευση των δεξιοτήτων όσφρησης των ζώων μπορεί να είναι χρήσιμη για τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία και η ευημερία των εμπλεκόμενων ζώων πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα. Η ηθική προς τα ζώα που εργάζονται πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη παράλληλα με τις εκτιμήσεις για το κόστος, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε προγραμμάτων ευρέως διαδεδομένων ελέγχων ασθενειών που τα εμπλέκουν.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 08/07/2024 - 16:10
  • ΖΩΑ
  • ΕΝΤΟΜΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • ΟΣΜΗ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ρεθύμνου για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς
Πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ρεθύμνου για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς 03 Ιουλίου 2024
Έκκληση για λίγη δροσιά σε αδέσποτα ζώα και πτηνά που υποφέρουν από τη ζέστη 17 Ιουλίου 2024
Έκκληση για λίγη δροσιά σε αδέσποτα ζώα και πτηνά που υποφέρουν από τη ζέστη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28

Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν

Τα...κεντριά του καλοκαιριού: οι μέδουσες, οι σφήκες και άλλοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες
Υγεία
16/06/2025 - 12:00

Τα...κεντριά του καλοκαιριού: οι μέδουσες, οι σφήκες και άλλοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028
Pharma Policy
07/05/2025 - 22:33

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028

Δυσκολία στύσης: Καμπανάκι για την ύπαρξη σοβαρών νοσημάτων
Health Talk
26/03/2025 - 14:34

Δυσκολία στύσης: Καμπανάκι για την ύπαρξη σοβαρών νοσημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo